Джобните пари на нашите деца

• 10 104
  • 75
  •   1
Отговори
# 15
  • Paris, France
Според мен, даването на пари в началото на седмицата е доста удачен вариант, защото така детето се научава да пести, да си разпределя, да спестява, ако иска да си купи нещо...
Много ми е странно, че във Франция темата за парите изобщо не се повдига пред деца и не им се дават никакви джобни докато са по-малки, тъй като си имат хранене в училище, а за друго не им трябват. Вече с тийнейджърите не знам как стои въпросът, предполагам, че тогава се научават и те да боравят с кеш, то тук като цяло кеш рядко се ползва, та сигурно направо карти им връчват...

# 16
В Испания също е така. Реално не им трабват джобни защото в училище няма лавки, а след училище не излизат сами ( има и изключемия, но повечето са така ). След шести клас, като преминат в другия етап на обучение - института, получават малко повече самостоятелност и някакви джобни.

# 17
  • Бургас
Това е супер, иска ми се и тук да беше така, а се оказа, че в училищните лавки е дори по-скъпо от навън /за което доставчика не благоволи да ми отговори по какви съображения/, храната в стола не става за ядене, а павильончетата извън у-ще продават всички възможни боклуци и чат-пат нещо подходящо за храна.Всеки ден водим разговори защо не може повече от 2-2,50лв. и, че не е добре за тялото да се храни с боклуци.Това на фона на пиещи кока-кола и обядващи с вафли е доста трудна задача.

# 18
На малкия /8г./ давам 5 лв. в началото на седмицата да се чувства човек. Той си ги събира от тази година и най- често си купува с тях конструктори Равел. Имат лавка, но не пазарува оттам. Закуска си носи от къщи или, ако дават нещо хубаво от безплатните закуски в училище, си взема. Обядва в стола. Пари фактически не му трябват наложително точно за училище. Въпреки, че живеем в България и имаме лавка.  Grinning
За ходения насам- натам, почерпки, подаръци за рождени дни и подобни му даваме отделно.
Големият е на 15 и си получава в началото на месеца определената сума /100 лв./, която също успява да спести почти изцяло и си я внася по банкова сметка, понеже закусва и обядва често у нас. Стана и фен на здравословното хранене. Дано да удържи по- дълго.  Simple Smile Тя пак се дава  само за храна. Отделно е карта за транспорт, за фитнес, за уроци, за излизания и за подаръци.

Последна редакция: пт, 03 апр 2015, 13:34 от Judy

# 19
  • Майничка
Дъщеря ми е на 16 и получава по 20лв. седмично. Обикновено й стигат, има опция закуска и обяд у нас, носи си плод, понякога си купува салата, фреш или смути. С тези пари си купува и част от козметиката, за която не съм склонна да дам пари. Ако в събота или в неделя излиза на концерт или на кино, намазва още по 10-на лв., но това не е всяка седмица. Вече билети за театър, опера и дрехи са отделно.

# 20
На 14 години съм и получавам джобните в началото на седмицата – 20 лв.
На училище съм цял ден и нямам възможност да обядвам у нас. Нося си храна от вкъщи, а на обяд си купувам нещо от топлата витрина на супермаркета или от стола в училище.
Допада ми идеята да ми дават пари за цялата учебна седмица и аз сама да си разпределям. Но, разбира се, го е имал момента да похарча всичко в първите дни и после да го карам само на сандвичи от вкъщи.
Ако излизам през уикенда, ми дават също (в зависимост от това къде ще ходя).  Simple Smile
Получавам и детски, които от доста време спестявам.  Laughing

# 21
  • Варна
Моя син е на 13 г ,от първи клас му давам по 2лв на ден!Много рядко му се случва да ги похарчи и то не в лавката на училището/където продават откровенни боклуци/....по път си купува сокче или плод.Понякога се оказва,че има повече пари от мен.
Той инвестира всичко събрано в подобряване на компютъра си.....готов е месец да ходи гладен на училище,но да си купи примерно нова геймъркса клавиатура......

# 22
готов е месец да ходи гладен на училище,но да си купи примерно нова геймъркса клавиатура......
Ето затова трябва да се разграничават парите за храна от джобните, а и ако разчита само на джобни, за да спести за нещо смислено, ще спестява, докато не започне работа след няколко години...
Хубаво е да се научат децата кои пари за какво са и да имат реалистични очаквания за сумите, които ще спестят при евентуално гладуване.

# 23
Големият ми син-на 16год,получава по около 10лв на ден,което включва пари за уч-ще,за фитнес и за ходене по кафета.А на малкия-на 11 год-давам по 2лв и даже му остават.Решила съм на големия да се преразгледа бюджета.Купува се карта за фитнес за целия месец,дават се 30лв в понеделник за цялата седмица и да си прави сметка.Иначе непрекъснато иска някакви пари и не мога да му хвана края.

# 24
  • Майничка
Аз също субсидирам карта за фитнес за цял месец, но и следя да я ползва редовно. Ако посещенията не "избиват" картата - следващия месец не купувам, да си я финансира сама. Често ползва ваучери за разни спортни занимания, обича да пробва нови неща.

# 25
Големият ми син-на 16год,получава по около 10лв на ден,което включва пари за уч-ще,за фитнес и за ходене по кафета.А на малкия-на 11 год-давам по 2лв и даже му остават.Решила съм на големия да се преразгледа бюджета.Купува се карта за фитнес за целия месец,дават се 30лв в понеделник за цялата седмица и да си прави сметка.Иначе непрекъснато иска някакви пари и не мога да му хвана края.
Така постъпвам и аз с моя син - 25 лв за седмицата /с тях закусва,понякога обядва или ги спестява за вечерта, ако излиза/, карта за градски транспорт купувам отделно, карта за фитнес също. За събота и неделя - според това дали ще е на рожден ден или на някакво друго събитие му давам различно, но сумата отново е около 10 до 15 лв общо за двата дни. Успява да спести, като купува лакомства или безалкохолно  за цялото ни семейство. Купува и на баба си лакомства.
Отворих темата именно затова, защото имах спор с него, че парите, които му давам не му стигали. Благодаря Ви, че взимате отношение и споделяте.

Последна редакция: вт, 07 апр 2015, 20:34 от Didi smile

# 26
Ами то все не им стигат,особено в тази възраст,но все пак трябва да се научи да си разпределя това с което разполага по някакъв начин.Иначе си има спестени пари от празници,вероятно и от тези които му даваме,но те не се харчат,защото си били негови.По-добре му е да харчи нашите Laughing

# 27
Разбира се че не стигат. За мен ограничените средства имат възпитателна цел. Синът ми взима парите си за седмицата и ги харчи веднага, докато не се научи да разпределя така че да има за всеки ден няма да му увелича заплатата - знам че е ниска. След Нова Година се върнахме от ваканция и той имаше събрани около 80 евро. Успя да ги изхарчи за две седмици ( плюс парите които му дължахме за всяка седмица ). Ако сега не се научи да си прави сметката, като стане самостоятелен или ще гладува или ще е вечно в дългове и безпаричен.

# 28
Разбира се че не стигат. За мен ограничените средства имат възпитателна цел. Синът ми взима парите си за седмицата и ги харчи веднага, докато не се научи да разпределя така че да има за всеки ден няма да му увелича заплатата - знам че е ниска. След Нова Година се върнахме от ваканция и той имаше събрани около 80 евро. Успя да ги изхарчи за две седмици ( плюс парите които му дължахме за всяка седмица ). Ако сега не се научи да си прави сметката, като стане самостоятелен или ще гладува или ще е вечно в дългове и безпаричен.
Цитат
И аз съм на същото мнение,затова предприехме преразглеждане на бюджета му,защото установих,че самият той не си дава сметка,че парите,които харчи са много.Мисля,че като знае с какво разполага за цялата седмица ще трябва да си направи някаква сметка до кога и за какво ще му стигнат. newsm78

# 29
  • Paris, France
Ох, да ви кажа, колкото и да са ми били ограничени финансите и колкото и да съм се "учила" в училищните години да спестявам и да ми стигат, като станах студентка, осъзнах, че усилията на нашите са били напразни и аз пари не мога да пестя. По-скоро харча много накуп и после мизерствам... Simple Smile Ама май много хора са така. Доста време ми трябваше да си променя начина на мислене и да започна да си задавам въпроса: "абе това сега наистина ли ми е нужно или е излишна гъзарийка?" И да си отговарям разумно! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт