Джобните пари на нашите деца

• 10 091
  • 75
  •   1
Отговори
# 30
Несериозно ми звучи да дам на детето си 1...2 лева за училище... Може би е въпрос  на местожителство  Thinking

# 31
Не е толкова  въпрос на местожителство колкото на възможности и родителска преценка. Силно ограничената сума, която не стига за една закуска не е добър вариант, но и многото пари които позволяват свободното купуване на непозволени неща също не е вариант. Въпроса е да се отцели златната среда в която детето хем да не мизерства хем да се научи да не прахосва.
А за изгъзарийте направо съм без думи. В университета имах колеги които брояха стотинки през седмицата, но в петък в бара бяха най-големите - скъпи цигари, скъпо пиене по много ... . Тези демонстрации на фалшиви възможности и високо ниво бяха смешни да не кажа жалки.

Последна редакция: ср, 08 апр 2015, 16:04 от I.Hr

# 32
съгласна съм .. аз за себе си говорих лев,  два ми се струват малко, та то толкова е един натурален сок  Mr. Green

# 33
  • Майничка
Толкова е кутийката сок, в която няма нищо натурално. Може и без нея, значи, да си купува вода.

# 34
ако си гледахте децата така както говорихте  Mr. Green

# 35
  • Paris, France
В университета имах колеги които брояха стотинки през седмицата, но в петък в бара бяха най-големите - скъпи цигари, скъпо пиене по много ... . Тези демонстрации на фалшиви възможности и високо ниво бяха смешни да не кажа жалки.

То не е нужно дори да ходиш по дискотеки, за да прахосваш. На мен ми стигаше да си купя чифт маркови обувки и после да не мога да приключа месеца на плюс Simple Smile И не е било за да парадирам, а просто за да си угодя като ми хареса нещо страшно много. Добре, че и това се изживява... Embarassed

# 36
На чифт хубави обувки и аз не мога да устоя  Laughing, по точно на ботуши. Обаче откакто имам две деца гледам да седя далече от изкушенията и да купувам само когато ми трябва. Слабостите на младостта са нещо нормално, не се притеснявай, с годините приоритетите се пренареждат.
ако си гледахте децата така както говорихте  Mr. Green
А ти защо мислиш че тук се лъжем и лицемерничим. Като гледам единствената която е парадирала с високи суми си ти.

# 37
не мисля, че съм парадирала, казах на мен колко са ми давали.. аз на детето си не бих давала по два лева все пак темата е за тинейджъри  newsm78

# 38
  • Варна
Аз пък му давам точно толкова ,не защото не мога да си позволя повече,просто смятам,че това е достатъчно.Няма нужда от сега да да пилее на широко,или да го дърмонят големите.Никога не бих дала 20 лв за ден......няма нужда да ходи с един надник в джоба си и да се мисли за велик!
Някой беше писал за спестяванията.......той не си харчи парите,просто е такъв ,събираги.......не му се наложи да заделя до 18г...успя да си купи това което беше решил!

# 39
Гласувах с 10 лева на ден, мисля, че са повече от достатъчни. То и 5 лева стигат ако има карта за ГТ.

На мен ми даваха по 100 лева на седмица когато бях на 16-18г., по 15 лева на ден. 30 от тях изработвах с чистене вкъщи, толкова ми беше тарифата Simple Smile Наясно съм, че съм получавала много, при това цените бяха други преди 15 години. Половината спестявах и си купувах разни неща - дрехи, дискове, книги, за които така или иначе щях пак да искам пари от нашите.

# 40
Аз пък му давам точно толкова ,не защото не мога да си позволя повече,просто смятам,че това е достатъчно.Няма нужда от сега да да пилее на широко,или да го дърмонят големите.Никога не бих дала 20 лв за ден......няма нужда да ходи с един надник в джоба си и да се мисли за велик!
Някой беше писал за спестяванията.......той не си харчи парите,просто е такъв ,събираги.......не му се наложи да заделя до 18г...успя да си купи това което беше решил!

Парите дават на човек самочувствие и увереност, ще го викнат след училище на кафе и детето трябва да се обяснява, че майка му му дава по 2 лева ..... Споделих на мен колко, аз колко .... Също така споделих, че донякъде е въпрос на местожителство... Защото аз съм от Пловдив, тук само градският транспорт е 1 лев .. И като му дадеш два лева ще отиде и ще се върне гладно.. Нямало да пие сок ще пие вода това даже няма да го коментирам, защото ще има обидени... Всеки според възможностите си Wink

# 41
  • Майничка
Иннааа, аз също съм от Пловдив, за ГТ си има карти за цялата мрежа. Дъщеря ми не ползва, де, но училището й е на 25мин.пеша, прибира се така и ако е втора смяна, отива пеша, мнооого рядко хваща рейс за 1-2 спирки. Ако е първа - сутрин пътува с баща си.
Ако си мислиш, че в гимназията много деца си купуват натурален сок - заблуждаваш се. Купуват си газирано, студен чай или енергийни напитки. Евентуално капучино, шейк, фреш или смути след училище, като се прибира. За толкова парите й стигат. Понякога й вземам ваучери за определено заведение, да хапне с приятелка, но вкъщи винаги има ядене или достатъчно продукти да си организира нещо. Сутрин си прави кисело мляко с мюсли или подобни бъркочи /или подкарва барнитата на сестра си, ако е във фаза „ламята Спаска“/, за голямото междучасие си носи плод, мъфин, ядки - каквото й е на сърце. На връщане, ако я изкуши нещо попътно /като френската пекарна, например/ - купува си, но зависи откъде минава и с кого. Това обаче не е всеки ден, за сметка на инстантните спагети, дето може 365/365 да ги нагъва вкъщи.

# 42
така обяснени нещата звучат доста добре  Mr. Green

# 43
  • Варна
Аз съм от Варна,училището е на 5мин ,пари за път не дава,храни се в нас.....и ако на 13г започне да ми пие кафе хич  няма да му комфортно около мен.Когато стане на 15 -16 джобните ще са му повече!
Въпрос на преценка  и възможности е.Аз съм решила,че това на този етап стига.
И колкото и жестоко да звучи ,ако иска  повече пари ...може да помогне малко в магазина или в залата,и въпреки че сме му родители ще му платим колкото плащаме на рабитниците.
Ако от сега започвам да му показвам мекото......може един ден и да не сколаса двата края,по добре да има малко и да го цени,от колкото да си мисли, че е хванал господ за шлифра.
Това е моето мнение и моето решение за моето дете,не искам да изпадам в дълга и ненужна полемика!

# 44
  • Paris, France
То когато нямаш е по-лесно май. Въпросът е как, когато имаш, да научиш детето да пести, без да се чувства потиснато, защото децата са наясно колко заможни са родителите им и постоянно се сравняват с връстниците си.

Общи условия

Активация на акаунт