ПЪРВИ клас - 8 тема

• 46 272
  • 738
  •   1
Отговори
# 270
  • Sofia
Пък аз нали все бързам за автобуса или пък класната говори с някой и не успявам да я питам. Вчера дадох парите, а забравих.  ooooh!  Днес, ако не се отнеса пак, ще гледам да я питам, искам да знам. Simple Smile

# 271
  • София на морето
Ами да, хубаво е да се знае. Аз не съм купувала допълнителни помагала или книжки с упражнения, така че със сигурност няма да ни се повтаря. Но тази "Торба с приказки" хич не ми хареса... Въпросните приказки ги имаме в различни издания, а самата книга е правена през куп за грош. Sad Хубаво, че си взела за Гушкан по твой избор книга, но едва онзи ден зачетох форума да разбера... Simple Smile

# 272
  • Sofia
Биги, тази ваканционната няма да ни се повтаря, но за 8лв има две, като едната я препоръчаха тук, та бих искала да е тя, не другата и ще предприема нещо (като с предната книга, която отказах точно, защото имаме приказките в други книги) по въпроса.  Simple Smile
Ето ги тук двете въпросни, като препоръчваната е втората.  Simple Smile

# 273
  • София
Нас ни викат в понеделник на родитеска среща.
Дали ще ни кажат нещо смислено за децата или ще ни кажат да събираме пари за помагала за лятото. Confused

Вчера сутринта ученикът се разстои, че не можел да прави преразказ. Правили веднъж и той не се справил. Laughing Обясних му, че големи хора не се справят, да не се притеснява, но не ми повярва.
После се оказа, че са имали диктовка и беше супер щастлив, че е без грешка. Явно има някакви притеснения детето, дали ще се справи всеки път, които не идват от нас. Вероятно от средата в училище, което на мен не ми харесва.

Ваканцията още не сме я избистлили напълно, като график. Най- общо идеята беше в началото и в края си взимаме по две седмици отпуск, а по средата да редува бабите. Като основно ще е при едната в село до Стара Загора. Но пък три месеца там подивява, нищо че ходи и на кино, и т.н. Та по средата ще си бъде и в София при другата.

# 274
  • София
Врячето аз ще си го отглеждам през лятото - основно с всички възможни видове неплатен отпуск... Не ми се мисли догодина как ще е. Но пък съм му замислила курс по английски за първия месец, да се понаучи да пише и чете - е, или поне да разпознава буквите  Mr. Green за да може от догодина да тръгне на истински курс. И плуване, ще видим как ще могат да се съчетават двете, че май курсът е до 12 и 20, а плуването - от 12...  Crazy

Иначе твърдо ще му давам и задачи, и диктовки / съчинения / преразкази извън това... но не повече от сега, по-скоро по-малко. И понеже в момента има о/о час на ден - е, когато действа съсредоточено, де, когато се подмотва наоколо може мноооого да го проточи - та не мисля, че 30 - 50 минути дневно ще са му голямо лишаване от ваканция. За таблицата за уморение - в най-добрия случай мога да го науча да се справя като мен, да събира илив ади от някои ключови места. Аз не я помня. Не че се гордея с това, просто не съм в състояние да я запомня. Помня някои неща, които използвам по-често... помня степените на 2-ката, понеже ги ползвам, но не и 7*8, примерно. А със списъците със задължителна литература за ваканцията още от 1ви клас съм се справяла по един и същи начин: не ги чета. Списъците, де, не книгите - за тях не знам, сигурно ще се окаже, че някои съм чела, други - не - но по собствено усмотрение, не по задължение. Та се надявам да чете каквото му харесва... за сега се бори с едни дракони, дето трябва да се опитомяват, хем му харесва, хем той си я избра, хем бая бавно и тегаво май върви - носи я насам-натам, от време на време гледам си сменя мястото маркера, ама... като гледам не е манията, която ние с баща му имаме.

# 275
  • Sofia
Тази е ваканционната ни книжка, доволна съм. Simple Smile

# 276
И аз съм взела същата.
На преразказа в училище и моя син не се е справил. Изобщо не е разбрал, че трябва да преразказва на -л и си е написал текста така, както го е чул. Но има "браво на съдържанието". Обяснявах после как се прави преразказ, но още не му е съвсем ясно. Като гледам в уч. тетрадка , ското им предстои и съчинение.
Относно таблицата - оказа се, че до 4 я знае. Никога не съм го учила на умножение. Но има линия с таблицата, разбрал е какво действие представлява и каза, че когато му е скучно в училище си я учил  #Crazy
За шарките - моите деца не са карали нито една, както и аз. Това ме хвърля в тих ужас, защото покрай децата, вероятно и аз ще я изкарам на дърти години някой ден Rolling Eyes Една позната мина варицелата на около 35 год, каза, че е било кошмарно, имала е пъпки дори в устата, докато децата й почти не я усетили.

# 277
Как точно ще бъде наречен списъкът с книгите едва ли е толкова важно. Но на мен ми е интересно наистина  ли ще ги оставите да четат само каквото им харесва? А когато работят в клас как ще участват? Дори и във 2 клас да не се правят анализи като в десети, ако откаже примерно "Пипи дългото чорапче", когато изучават откъс от нея как ще е наясно с героите и сюжета?

# 278
Как точно ще бъде наречен списъкът с книгите едва ли е толкова важно.

Peace

Но на мен ми е интересно наистина  ли ще ги оставите да четат само каквото им харесва?
Не съм оставяла Simple Smile В "интересните" и "лесни" книги не намира нови думи, за които да попита какво означават.

А когато работят в клас как ще участват? Дори и във 2 клас да не се правят анализи като в десети, ако откаже примерно "Пипи дългото чорапче", когато изучават откъс от нея как ще е наясно с героите и сюжета?
Няма да имат проблем, четат просто една глава (напълно самостоятелен текст). И обикновено извадка, че и понякога с разминавания (децата ги хващат, но то зависи и от конкретното четено издание и редакцията за Читанката).
Ако детето е чело цялата книга и госпожата попита - ще вземе участие (ако иска) да сподели още по произведението.

# 279
  • София
kativita, аз ще процедирам, така както съм правила аз като ученичка. В последствие ще се види, доколко е правилен подхода и ако не става, за догодина ще го сменя. Та на въпроса:
Ще чете това, което сам прецени. Ако има съвпадение - добре, ако няма, когато се изучава произведението по програма, ще трябва да го прочете.
Разбира се, когато му дадат списъка и чуя и неговото мнение, ще мога да ти дам и по конкретно мнение.

Истината е, че много искам сам да има желанието да учи още и още. Както аз и баща му сами сме си търсили предизвикателствата, с които да се справяме. Но за това, според мен, трябва лекинко да се подбутва, без категоричност и без манипулации. Но ако, той няма желанието, не бих могла да го насилвам, не и за учене. Други са нещата, за които бих се намесила много твърдо и категорично.

Последна редакция: чт, 23 апр 2015, 14:43 от mmm_

# 280
  • София
Как точно ще бъде наречен списъкът с книгите едва ли е толкова важно. Но на мен ми е интересно наистина  ли ще ги оставите да четат само каквото им харесва? А когато работят в клас как ще участват? Дори и във 2 клас да не се правят анализи като в десети, ако откаже примерно "Пипи дългото чорапче", когато изучават откъс от нея как ще е наясно с героите и сюжета?

Ами... аз за книгите, които смятах, че ще са ми скучни използвах съвестните съученици. След кратък преразказ на Димитър Димов и Димитър Талев прецених, че това ще да е вариация на романтизма - стил, който обожавах в 4ти клас и ми беше безкрайно скучен в 10ти - и просто ги прескочих. Не ми съм забелязала да са ми залипсвали по някакъв начин... Изобщо не твърдя, че всички трябва да постъпват така. Но пък от друга страна, като се замисля, приятелите, които ми разказваха книгите, всъщност ги бяха харесали - и тъкмо затова разказите имаха... как да кажа - отношение и смисъл. Аз пък съм разказвала други книги, които на мен са ми харесвали - примерно Тортила Флет аз я бях разказвала на приятели, които в този момент по някаква причина не са възприемали този точно стил на писане. Получило се е. Пипи точно му я бях чела като беше на 3 - 4 - много я хареса тогава, сега едва ли помни нещо от нея, но пък може и да му хареса да я чете сам, знам ли. Ако пък не му хареса определено няма да го карам. В учебниците има обикновено откъса, който се обсъжда...  Mr. Green Не знам, идеята да чета скучна - за мен - безинтересна - за мен - или неприятна - за мен - книга ми е абсолютно неприемлива, не бих могла да карам детето си да го прави.Така че.. да, наистина ще го оставя да чете само каквото на него му харесва. И ако нищо от това, което имам, не му хареса, ще упорствам, докато намеря такова, което да му хареса. Дори и да не ми се харесва на мен.

# 281
  • Перник
Като заговорихме за задължителната литература - аз така и не успях да прочета "Под игото". Пробвах 2 пъти, втория път ми останаха 4 страници, но не успях да я довърша Embarassed "Илиада" или частите, които се учат в училище също не можах да изтърпя. Обаче има шестица на преразказ на 4-та глава, благодарение на едно момче, което повтаряше в нашия клас. И той не я беше чел, но като учиш 3 години под ред едно и също, щеш, не щеш - запомняш го  Mr. Green Майка ми пък полудяваше като ме видеше да нося книга от градската библиотека, при положение, че вкъщи има ужасно много книги и аз далееч не ги бях изчела. Но нямаше "По пътя" на Керуак например, а аз исках нея.
Та, искам Калоян да чете, да го прави с удоволствие и интерес, поне в повечето време. А че няма да се измъкне от четенето на неща, които са му скучни/неинтересни, но трябва да се прочетат, това мисля, е неизбежно и се е случвало на всеки от нас.  Peace

# 282
Специално за умножението, ето с тези песнички синът ми учи умножение по 3 и 4:

https://www.youtube.com/watch?v=dzVyBQ5uTbo

https://www.youtube.com/watch?v=GnbojYFP3qM

Много се забавлява, пее пред копютъра.  Simple Smile

Смятам, че са много полезни, хем по математика, хем по английски.

Ето и умножение по 8, много се смя на тази песен:
https://www.youtube.com/watch?v=NUZwYEdOuBQ

# 283
  • Sofia
Както и други писаха преди мен... в краен случай ще се чете по училищно време откъса в учебника. Иначе ще пробва (дори опитът ще е полезен, все нещо ще е прочела и поразбрала) и ако ѝ е интересно ще прочете книгата, ако не е - няма да я карам разбира се. Още са малки, не е толкова наложително, а и разбираемо за тях относно задължителна/ изучаема литеартура.

Ей тези ползваха големите ми деца и бяха много полезни, ако се наложи, ще заложа на тях отново - http://www.book.store.bg/search?srchstr=%F1%EB%E0%E4%EA%EE%E4%F3 … amp;sin=0&p=s

# 284
  • София
Като заговорихме за задължителната литература - аз така и не успях да прочета "Под игото". Пробвах 2 пъти, втория път ми останаха 4 страници, но не успях да я довърша Embarassed "Илиада" или частите, които се учат в училище също не можах да изтърпя. Обаче има шестица на преразказ на 4-та глава, благодарение на едно момче, което повтаряше в нашия клас. И той не я беше чел, но като учиш 3 години под ред едно и също, щеш, не щеш - запомняш го  Mr. Green Майка ми пък полудяваше като ме видеше да нося книга от градската библиотека, при положение, че вкъщи има ужасно много книги и аз далееч не ги бях изчела. Но нямаше "По пътя" на Керуак например, а аз исках нея.
Та, искам Калоян да чете, да го прави с удоволствие и интерес, поне в повечето време. А че няма да се измъкне от четенето на неща, които са му скучни/неинтересни, но трябва да се прочетат, това мисля, е неизбежно и се е случвало на всеки от нас.  Peace

Много любима книга. Една от тези, които четох, попаднали ми от някого / отнякъде, препоръчани, и после обърнах света за да си я намеря - стара, но все пак... моя!

Общи условия

Активация на акаунт