ПЪРВИ клас - 8 тема

• 46 313
  • 738
  •   1
Отговори
# 285
С риск да разбуня духовете, има книги, които трябва да бъдат прочетени, дори и да е по-късно от тогава, когато са дадени като препоръчителни или задължителни. И "Под игото"определено е една от тях, чела съм го няколко пъти в различни възрасти, както и Талев и Димов по няколко пъти. Четенето не е просто "някой да ти го разкаже" или "да гледаш филма", то е далеч повече от това, чак ми е странно някой да се хвали , че е пропуснал именно тези книги... И без Пипи лятото моят син няма да мине, това е златна класика (и нея съм я чела поне 5 пъти, последният преди година като задължителната "приказка преди лека нощ"). Умението да се разбира и препредава текст е основополагащо сега, от 2 клас се започват разказвателните предмети, преразкази, съчинения, трябва да се развива въображение, памет, изказа, правопис... Четенето не опасно, и няма да навреди на вас и на другите около вас  Wink Peace

# 286
  • Sofia
С риск да разбуня духовете
Няма защо, всеки си казва мнението, няма нужда всички да мислим еднакво или да се "захващаме" с инакомислещия.  Grinning
На мен ми е интерсно да чета разни мнения повече, отколкото "и аз", "и аз",...  Simple Smile

# 287
  Честит (днешен) световен ден на книгата тогава ! smile3529

# 288
Аз мисля да дам на сина ми задължително книгите от списъка, а след като ги прочети, да си избира.  Peace
И това не, заради учебния план - да познава произведенията, а защото мисля, че след като са заложени в учебния план, вероятно са точно като за него.  Peace
Жасмин, забавни песнички.  Peace

# 289
Отдавна не съм писала, но да се включа. Simple Smile
Другата седмица ще имаме родителска среща, утре няма да учат, че е празника на училището.
Тази година нищо нямало да правят, който искал да отиде и да поднесе цвете на паметника. Направо щях да падна като чух.
Изглежда директорката съвсем го е ударила през просото, от както в семейството и имаше лична трагедия...но чак пък толкова, не знам.

За книгите, ще видя задължителният списък, но вероятно ще си прочете нещата от него. После вече ще чете и допълнително. Ако нещо толкова не и харесва, ще четем заедно.
Аз мисля, че от сега ако се научат да клинчат и да се скатават....нататък съвсем не би могъл човек да ги накара да направят нещо "задължително". Нищо няма да им стане на децата, че са прочели няколко книги. Нито пък мисля, че книгите от списъка ще са толкова неприятни чак, че да не стават за децата.

Таблицата за умножение нямам никакъв спомен да сме учили в училище. Явно сме я учили и ние през ваканцията. Това също не ми се струва странно, а напротив. Много по-удобно и леко е за 3месеца да научиш таблицата докато играеш. Отколкото после да се мъчиш в училище с нея.

# 290
Аз се надявам да има плаващ списък с книги. Примерно да се прочетат даден брой от препоръчана литература.
Аз също не съм чела всички задължителни навремето. След това имаше достатъчно литературни анализи, откъдето можеше да се прочете резюме. Но това в по-горните класове. Не помня как е било в основното училище.
Иначе го смятам за важно детето да се научи да подбира кое да научи, а останалото да мине по-незадълбочено, защото така остава повече време за дейности по интереси и отделно се научава да не губи време върху всички простотии, които се изискват. Но както казах това го намирам важно за по-горните класове. За началните пък ми се струва важно да се създаде интерес към книгите. Затова смятам, че плаващ списък е добро решение.

Ваканцията не смятам да учим. Най-много чат-пат нещо дребно и ако има домашни. Миналото лято имах големи планове за учене. Така ни завъртя ваканцията, че нищо не можахме да отворим. Та, сега не си правя илюзии Grinning

# 291
  • Sofia
Ние също няма да учим (ако случайно така сте ме разбрали) лятото след обяд сме вкъщи (в Сандански е много горещо до 19-20ч. дори), та тогава ще се занимава с ваканционната книжка, четене, настолни игри, учене няма, то са забавни занимавки... като списание, като коледната ваканционна книга.... И в Бравото, която имаме е същото.   Simple Smile

# 292
  • София
С риск да разбуня духовете, има книги, които трябва да бъдат прочетени, дори и да е по-късно от тогава, когато са дадени като препоръчителни или задължителни. И "Под игото"определено е една от тях, чела съм го няколко пъти в различни възрасти, както и Талев и Димов по няколко пъти. Четенето не е просто "някой да ти го разкаже" или "да гледаш филма", то е далеч повече от това, чак ми е странно някой да се хвали , че е пропуснал именно тези книги... И без Пипи лятото моят син няма да мине, това е златна класика (и нея съм я чела поне 5 пъти, последният преди година като задължителната "приказка преди лека нощ"). Умението да се разбира и препредава текст е основополагащо сега, от 2 клас се започват разказвателните предмети, преразкази, съчинения, трябва да се развива въображение, памет, изказа, правопис... Четенето не опасно, и няма да навреди на вас и на другите около вас  Wink Peace

Под игото за мен веднъж беше веднъж повече отколкото изобщо бих искала - ама нямах избор, бях болна и майка ми ми я прочете. бях в 4ти клас и беше точно толкова ... ами, никаква, колкото когато и да било. Точно преди това бях чела Клетниците и Парижката Света Богородица и разликата беше много фрапантна. Мисля, че най-доброто, което някога съм можела да кажа за Вазовото ... творение ... бях написала в едно калсно, мисля, в да речем 10ти клас - беше на тема любим герой от това под иго...бях писала за Милосърдието на Хаджи Ровоама. И съчинението ми свършваше с кратък - в няколко изречения - анализ на разликата м/у братята Вазови и отбелязване на моето лично отношение към  автора...
Никога няма да си обясня защо толкова малко или нищо не се учи за ген. Г. Вазов и ген. В. Вазов.Мъже наистина достойни, дали всичко от себе си за България...

# 293
На нас ваканцията не ни остава време за учене, дори за четене незнам дали ще намери. Но от задължителната ще прочетем което му е интересно с общи усилив.

# 294
  • Бургас
А аз мечтая за ваканция на село, но село с градина за копаене и поливане и двор с животни за гледане.
Книгите и задачите няма да избягат, но връзката със земята и живота е доста окъсана Sad

# 295
  • Перник
А аз мечтая за ваканция на село, но село с градина за копаене и поливане и двор с животни за гледане.
Книгите и задачите няма да избягат, но връзката със земята и живота е доста окъсана Sad

Откъм животни можем да предложим само един котарак, но пък градинката ни си е съвсем ОК - заповядайте да плевите и поливате. И ягодки берем целогодишно  Grinning

# 296
  • Sofia
А аз мечтая за тъкъв живот.

Така минава пътят ни за у-ще понякога, както и тази сутрин. Simple Smile  
Решава задачки, включително и умножение и деление с числата до 20... 20 и нещо. Гушкан знае принципа на двете действия от преди време и сама иска - по предизвикателно ѝ е.
   Та с по-малките числа събирането върши работата, с останалите ще трябва наизуст да се научи таблицата... когато ѝ дойде времето.  Simple Smile

Честит петък!  Simple Smile

Последна редакция: пт, 24 апр 2015, 10:06 от Morena

# 297
Като писах по-горе простотии, нямах предвид българската класика. Да не ме разберете погрешно Wink

Таблицата не ми се струва нормално да я учат вкъщи. Аз със сигурност съм я учила в училище.

Ние правим ремонт на една селска къща в планината, но толкова бавно работят, че не знам дали ще стане за лятото.

# 298
  • София
Морена, какво държи Гушкан? Някакъв занимателен ребус ли е?
Може ли линк?

Днес класната го похвали Тони, че помнел бързо и много. Препитвала ги е тази седмица по Роден край от началото на учебника - синчето нямал пропуск  Heart Eyes
Отделно, бил единственото момче в класа му, което не мрънкало и не се оплаквало, когато им дава диктовки и писане. Вкъщи пък е точно обратното, да му се чуди човек  Laughing
Питах учителката - ще има списък с книжки за четене през ваканцията и в края на учебната година ще им подарят по един читателски дневник да си го попълват. По математика каза, че няма да дава конкретни домашни, каквото ние преценим да упражняваме, колкото да не се губи тренинг. Категорично каза, че таблицата за умножение се учи по време на учебната година, а не през ваканцията преди втори клас. И моят спомен от училище е такъв.

# 299
Ходих да разгледам работата на моя син на ВМС. Взели са му точките, защото в последната задача триъгълничетата са 7, а кръговете 10, а е трябвало да са равен брой. Иначе фигурките са шахматно разположени, има и кръгчета, и триъгълничета на всеки ред. Малко строго ми се стори да му вземат половината точки за задачата, след като я е решил на 2/3 (шахматен ред и във всеки ред да има и от двата вида фигури). Надявам се и по другите места (училища) да е оценявано така строго!

Последна редакция: пт, 24 апр 2015, 15:13 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт