ПЪРВИ клас - 8 тема

• 46 359
  • 738
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Ох, какво ли ги учат, а говорим само за първи клас.
За мое най- голямо учудване, моят знаеше какво е Естествено число, нещо което не съм обяснявала аз. Не съм и видяла подобно определение в учебника. Може някой дядо да е обяснявал. За разликата между цифри и числа, набивам от отдавна, не особено успешно.

Задачите от ВМС ... , ако реша да ги коментирам, ще трябва да напиша роман. Но в краята на краищата те са такива, каквито са. А именно това беше причината да не искам да ходи на състезания от първи клас, но като ми даде зор... За догодина ще се подготвя. Единственото положително от цялата ситуация е, че се учат да се справят в ситуация с неясноти, не дотам изяснен регламент. Де факто повишават интуицията си, което със сигурност ще е от полза. Simple Smile
А и моят си брои задачите за решени и тези, които е объркал, но се е сетил, как се решават също. Laughing И така си повишава самочувствието.

Аз от сега се настройвам, утре да съм спокойна за родителската среща. (Много ми идват истерии в работа. Имам усещането, че съм в лудница и всички не си пият хапчетата. И после трудно понасям родителите, а те не са ми криви.)

# 331
  • Sofia
Сглобихме менюто за утрешния ден със занималня - сутрешната закуска е кис.мялко с ягоди, за обяд - картофи със сирене и кашкавал на фурна (това правих за вечеря днес)  и за следобедна закуска 2 бр. попоувърси с млечен крем и прясно мляко за пиене.  Като я взимам към 18ч. ще ѝ нося плодова салата.

Последна редакция: пн, 27 апр 2015, 06:33 от Morena

# 332
Морена, успех на Гушкан утре, щом ще е за първи път на занималня. Много хубаво меню, но това прясно мляко дали ще е ок до следобяда, утре го дават доста топло. На моята нищо не й слагам, но обядва на стол, имат и закуска,а и левче, ако толкова прегладнее, но винаги я взимам с плод или фреш, особено сега като е хубаво времето за навън.
Иначе ние днес цял ден скитосвахме по парковете. Взехме и от Книги за смет две заглавия, едното тя си го избра - Книга за татковци на един непознат за мен български автор и за мое учудване сама си прочете първите две-три страници. Иначе обича, но ние да й четем, а тя само като задължение го прави. Даже иска да я носи утре в училище да си чете като напише домашните.
Искам да питам и вас, ако знаете случайно една детска песен, която е свързана с буквите, но щерката е запомнила само част от текста - "Нека всички първолаци знаят писмените знаци на славянските народи". Госпожата по музика я включила в групата деца, които ще пеят на училищния концерт, но не е била на първите две репетиции, на които може и да са дали текста и сега се притеснява, че не я знае още. Класната си няма и понятие какво ще пеят, те не са с нея, а другата учителка не познавам и няма как да я питам, като тя не им преподава и детето също не знае как се казва госпожата, с която
репетират. Така ако някой се сети за текста, пък и за мелодията, ще съм много благодарна.

# 333
 Цифри и числа учат още в предучилищна, но разпознаването на термините става с времето. Естествени числа не са учили. В 1-2 клас се затрудняват и на термини като "сума", "стойност на числов израз" и др.

# 334
  • Sofia
Мире, благодаря!  Hug
По принцип сме на домашно мляко, но за утре, понеже е за слеобяд чак, ще ѝ сложа купешко.   
За песента не се сещам аз.

# 335
Morena какво е попувърси?

# 336
  • Sofia
Morena какво е попувърси?
Мързеливи палачинки в мъфинена форма - http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=764787.0. Simple Smile
Редактирах се по-горе - попоувърси, виж и в гугъл.

# 337
И ние имаме РС в сряда. Едно от нещата, които ще се обсъжда е премахването на една от занималнята-от три да станат две. Какви ли критерии ще измислят? Всяка година участваме в някакво класиране. ...

# 338
  • София-Младост
ПИсах, писах и ми се затри текста  Mr. Green
При нас след ваканцията става нетърпимо вече, г-жата от занималнята вече няма да им е, защото напуска, сега си ползва отпуска...и моят син така тежко го изживява, всеки ден реве да го взимаме на обяд.  Embarassed
Всяка седмица им слагат заместващ учител в занималнята.
Все едно е първа група в ДГ....сутринта рева, защото днес щяло да му бъде мъчно за мен ... от цялото притеснение естествено започва да го боли корем и съм се видяла в чудо.
Говорх, говорих...да видим днес как ще бъде.

По темата и моят син не знаеше кои числа са естествени.
Морена, успешна занималня днес на детенце   bouquet
Мира, нека Ния помоли г-жата да и даде текста или ако има друго дете от класа в певческата група да и услужи.

# 339
  • Sofia
Благодаря, Ала-Бала!   Hug
Разбирам го твоето момче, не е никак приятно с тия смени на учителите и Гушкан не иска да ходи в такива случаи. Дано се успокои и изтрае до края милия.
И моята тази сутрин я боля корем, ама то ясно.  Wink Снощи легнах с нея (нали сутринта ставах да правя попоувърсите) и хиляда пъти ме пита "кога ще я взема", "дали знам в колко да я взема", "ама от къде знам", "ама да не забравя"... и още хиляди неща относно знаималнянта. Пък днес в автобуса, седя мирно и тихо, вглъбена...  Crazy
Имаше задръстване, та се бяха качили децата и не успях да говоря с класната. Сега ще ѝ звъня към 11.30ч. и ще видя какво е положението.  Wink

# 340
Мира, нека Ния помоли г-жата да и даде текста или ако има друго дете от класа в певческата група да и услужи.
От другите деца, които ще пеят също, нищо не изкопчихме, питах и родителите им, и те не знаят, даже някой не знаеха и че ще пеят. Мисля, че не са им дали никакъв текст и няма дете - поне от нашия клас, което знае какво се пее - голямо ще е шоу този концерт. А на девойката й казах да пита госпожата, ама е толкова притеснителна, че предпочита да блее и да си отваря устата без да пее, отколкото да пита.
Милият Наско, дано им намерят бързо учител и да се поуспокои, макар че то не остана време до края на учебната година.

# 341
  • София
Морена, не само си записвам рецептата за попоувърсите, а в момента я приготвям.  chef Видях  обаче, че им се прави пълнеж. Ти какъв пълнеж правиш?

# 342
  • София
Ходих да разгледам работата на моя син на ВМС. Взели са му точките, защото в последната задача триъгълничетата са 7, а кръговете 10, а е трябвало да са равен брой. Иначе фигурките са шахматно разположени, има и кръгчета, и триъгълничета на всеки ред. Малко строго ми се стори да му вземат половината точки за задачата, след като я е решил на 2/3 (шахматен ред и във всеки ред да има и от двата вида фигури). Надявам се и по другите места (училища) да е оценявано така строго!

Blush а показаха ли ти как в 17 квадратчета можеш да сложиш равен брой от два вида фигурки?  Blush

аз няма как да видя къде е сгрешил Мишко. не знам и къде, но му дадох да реши задачите от състезанието пак и коментирахме.

оказа се, че човека не прави разлика между цифри и числа  Rolling Eyes и да е обяснявано в училище му е минало покрай ушите.

и един въпрос към всички. терминът "естествени числа" наистина ли е въведен в първи клас?
той не го е чувал, решил е задачата на късмет -  изобщо не е взел предвид прилагателното  Rolling Eyes

В първи клас се учи, да. И аз тогава съм го учила. Терминът, де. Също какво е "число" и какво - "цифра". Това,. последното, много трудно го възприемат поради твърде дългото дъвкане на "числата до 10" и писане на "цифрите до 10" в градините. Без разлика - подчертана - м/у термините...

# 343
  • Sofia
Аз писах по-горе - днес млечен крем...
Скрит текст:
Имах един без варене на Йоткер, та днес ползвах него като за по-бързо, но е много сладък и друг път - не. Иначе си правя обикновенния - нишесте - царевично или пшенично/брашно, жълтъци, захар, мляко, белтъци, масло... сметана, шоколад, какао. Мусове. Или извара с банан, рендосана ябълка, манго, праскова.  Това са сладки плънки.
  Солени варианти - крема сирене с магданоз, копър, други добавки; лютеница със сирене.
Рецептата пробвах за сефте, но ще си карам, както до сега на моята за мързелива палачинка. Същият състав, с малко по други пропорции. А за вкъщи в тавата на фурната съм правила мнооого пъти. Става като блат за руло, на балони обаче. Grinning  Мажа с каквото ми хрумне - освен изброените по-горе за пълнеж и - сладко/конфитюр и + сирене, течен шоколад, мед, мед+сирене... навивам и режа на шайби.  Grinning 
Попоувърсите (просто формата) са ми удобни за носене, както в днешния случай, за пикник, а за в къщи - мъзеливата палачинка. Simple Smile
   Иначе, ако се прави само солена плънка, може и с бяло вино да се направи тестото. Simple Smile

Ох, още час и тръгвам за съкровището ми. За толкова време не сме се разделяли.  Crazy

# 344
  • София
Извинявай- не съм видяла, че си писала. Направих ги. Много са вкусни. Малката си хапна със сладко. Сега ще видя баткото дали ще ги одобри.Ако ги хареса, наистина са много удобни за училище.

Общи условия

Активация на акаунт