НВ-ВМХ, част 88 - за здравословното хранене

• 42 101
  • 710
  •   1
Отговори
# 270
Благодаря за куража момичета,без Вас нямаше да се справя никога  Naughty Hug
Solima алкохолната дружинка се води от мен ,аз съм главатара  Blush Wine Glass
И на мен ми е много сладък аватара на Шоки   Hug

# 271
  • Велико Търново
Като ви чета се успокоявам и си давам кураж, защото и при мен проблема със сладкото стигаше до някакви невъобразими крайности и освинвания.  #Crazy Първите дни на кой да е режим стоически отказ, след това решавам, че ще хапна само малко, че да не би да ми стане нещо, но това малко се превръща в опустошаване на всичкото сладко де що видя, случвало ми се е да търча до магазина за сладко или да си спретвам сладкиш по никое време, само и само да си взема дозата. Но това не беше края, защото започвам със сладко, после ми се дояжда солено и за един ден съм изяждала невъобразими количества храна. После срам, вина, пак сладко, солено.... Но нали казват, че захарта действа на мозъка като кокаина.
Първоначално се справях като си позволявах уж здравословно сладко, но и то понякога е давало повод да обърна деня на захарна вакханалия. Сега гледам просто да не си го позволявам, но и да имам под ръка здравословна алтернатива.   Thinking

По въпроса с алкохола и аз съм запазила единствено виното, вече открих сезона на бялото и розетата.  Laughing Преди много обичах лятото джин с тоник, но вече  не Naughty А по бирата не си падам, тъй като ужасно ми се подува стомаха.

# 272
Аз съм по крайните решения, след хелоуин, след празници и подаръжи, всичко сладко се изхвърля директно в кофата. Решила съм че децата ми ще ядът минимално боклуци, поне до колкото зависи от мен. Обаче купувам чист шоколад, винаги имам в хладилника и ако искат всяка вечер имат право на две квадратчета след вечеря. След втората седмица забравят че има сладко и въобще не се сещат. Сега един седи от около месец и почти е побелял. За великден купих една торба шоколадови зайчета, ама мънички, изядоха по 2-3 и ги забравиха и ги подарих на колежката.
Но има неща с които се борим. Например знаят че тестото не е полезно но поне веднъж седмично ядът хляб или пица. Решила съм че не е чак такъв проблем ако не е всеки ден. За съжаление понякога ме карат да им купувам сереали или сокче, които са така натъпкани с захар  ooooh! Но пак гледам да не ги ядът редовно, но пък редовно хапват овесена каша или качамак с сирене за закуска. Не искат яйца всеки ден. Сега се изхитрих и им правя гофрети с едно разбито яйце в гофретника  Twisted Evil Според мен има начин да се ограничат лошите храни без децата да страдат и да става фикс идея. По-скоро да се обясни, да го разберът с времето и дори и да ядът не толкова читави неща, да имат едно на ум и да се опитаме поне да им изградим здравословни навици.
Аз съм далеч от мисълта, че като пораснат и имат джобни няма да купуват джънк. Виждам децата по улиците и тук и в България, родителите им идея си нямат какво може да се купи с 1 лев джобни на ден, ако се съберът няколко хлапета.

# 273
Моите деца като всички останали,също много обичат сладкото,но от малки са научени да не вземат без да питат.Винаги когато им се дояде сладко ме питат може ли да си вземат   Simple Smile.

При мен сладкото не е проблем,за разлика от чипса  ooooh!
И определено за себе си съм решила,че единственият начин да не се изкушавам от чипса е да стоя колкото се може по далеко от него  Mr. Green

# 274
  • SA
Цитат
Solima алкохолната дружинка се води от мен ,аз съм главатара

Joy
Официално си назначена за главатар!  Hug Тъй де, всеки трябва да има отговорности в тази тема.  Simple Smile
Аз от известно време съм харесала един чилийски сорт вино- malbec, силно препоръчвам на любителите на червено вино.

Manka, според мен, за да се пребори човек с въглехидратна зависимост, трябва да се имат предвид 2 основни неща. Едното е чисто физическата и психична зависимост, които приличат на зависимостите към други пристрастяващи вещества като алкохол, никотин, наркотици и др. Това се преодолява като просто не приемаш тези вещества за известен период от време. За няколко дни, или седмица - две може да имаш неразположения и симптоми, но постепенно те отслабват и изчезват.
Другият момент специално за захарта и въглехидратите е, че ако тялото ти гладува ( а това е характерно за повечето диети) , то то ще продължава да подава сигнали, че си иска захарта и сладкото, понеже това са най-бързите източници на енергия.
Има хора много волеви, които все пак съумяват да се противопоставят на това желание дълго. Но накрая пак идва момент, когато ще ти причернее пред очите и ще се набухаш с шоколад, или сладкиши, понеже организмът ни е така устроен, че да брани оцеляването си, независимо от нашите хрумвания.
Когато тялото ти се чувства добре нахранено месеци и години наред, то изчезват и тези непреодолими желания за въглехидратни и сладки храни. Поне такъв е моя опит.  Embarassed

И една нова публикация на Крис Кресър:
http://chriskresser.com/the-gut-heart-connection/
Интересно е да се прочете цялата, защото в нея обяснява връзките между чревните нарушения и повишения риск от сърдечно-съдови заболявания.
Но специално едно ми направи силно впечатление. Той обяснява, че многократно се е сблъсквал с пациенти, особено мъже, но и жени, които се обръщат към него единствено заради висок холестерол и висок брой  LDL- частици, без да имат каквито и да е други оплаквания. В голям брой от тези случаи е откривал при тези хора бактериален свръхрастеж в тънките черва, или свръхрастеж на кандида. След третиране на тези състояния и преодоляването им ( доказано с изследвания), той обикновено наблюдавал огромно понижение и в холестерола, и в броя на LDL- частиците.

# 275
АЗ точно така се издъних единия път, не помня защо, но една вечер нямах подходяща храна и пропуснах вечерята, на другия ден бях освирепяла от глад, че като започнах и не можах да спра с дни  ooooh!
Сега винаги си държа варени яйца в хладилника например, и сирена, бекон... Днес по обед като огладнях, тръгнах да си варя яйчицата, обаче ми се прецака пароварката. Укротих прасето в мен с една малка кутийка козе кисело мляко. Поне да имам енергия за бягането по-късно  Peace

# 276
  • Пловдив
Кам, благодаря за статията!   bouquet
Споделяла съм, че при мен консумацията на недостатъчно протеин води до повишен глад за въглехидрати. Установено многократно!  Peace

# 277
Кам  Joy bowuu
Относно храната и алкохола,за себе си заключих,че наистина всичко е въпрос на психика,не на друго,за това крачка по крачка се стремя към правилният път  Praynig

# 278
  • Велико Търново
Благодарности за статията, за мен е поредното доказателство, че вървя в правилната посока. Иначе като допълнение, ако някой има съмнения за здравето на червата си и проблеми с гъбички е добре да се приемат пробиотици и храносмилателни ензими. Поне аз така правех известен период от време. Като добавка естествени ферментирали храни и натурални противогъбични и прочие като джинджифил, канела, чесън...

# 279
Привет на всички нови момичета,тук е точното място за вас.
И на мен ми се прияждат от забранените неща,имам такива моменти,но хапна ли едн-две хапки не мога повече,напоследък пропускам сутрешното хранене и правя една много късна вечеря,та снощи вече ме боля стомаха.Видях днес сусамов тахан-става ли за нашия режим,
При нас ограничаваме както сладкишите на малкия,така и храната,две години пи едни противоалергични плюс ефира качи 10 килограма над нормата за възраста си,сега вече поизрастна и са по-добре нещата,но сладкото е ограничено у нас.

# 280
Аз съм от щастливките, на които не им се прияжда сладко  Mr. Green Може да ми се дояде бекон, туршия, майонеза, чедър, но сладко - не. Да ви препоръчам: протеините на прах най-често са сладки. Аз лично имам такъв със сметана, шоколад и бисквитки. Има и такива с шоколад, торти и тн. Според мен си струва да се пробва  Peace

Да се похваля: намерих си авокадо  Mr. Green Сега направих едно кремче със сметана, чесън и лимонов сок.

# 281
Ако човек усеща, че има зависимост към сладкото (доста често срещано е и май повече при жените), тогава трябва да ограничи или направо да спре всичко със сладък вкус, без значение дали са плодове или храни с подсладители, защото сладкият вкус ще го има и ще продължава да поддържа зависимостта. Проблемът в случая не е самата захар, мисля. Embarassed Макар че от друга страна захарта действа на определени центрове в мозъка, а подсладителите може би не действат, не знам. Embarassed Но знам, че храните с подсладител поддържат зависимостта по някаква причина.

А в шведските групи съм срещала често да споделят, че млечните също им усилват глада за сладко.

# 282
  • София
Да, на мен млечните категорично ми усилват глада за сладко.

За децата - моите не ги ограничавам, ядат си каквото си искат, избягвам да говоря да не ядат, защото вече са във възраст, която ме притеснява, особено голямата. Така че не ги спирам, но пък и не купувам  Joy През повечето време вкъщи няма нищо от купешките неща. Понякога им купувам бисквити или шоколад, хапват по някое парче и това е.

Откакто съм свела до минимум купуването, без да се обяснявам, ядат тройно повече плодове  Laughing

# 283
  • Велико Търново
blackisback,
определено ме заинтригува с протеините на прах като алтернатива за спешни случаи, нещо като марка да препоръчаш, ще съм благодарна.  Simple Smile

# 284
Manka аз имам този http://shop.bb-team.org/syntrax-nectar-sweets?sku=805
От време на време ако ми се дояде нещо сладко си приготвям сладкиши и вместо захар слагам от него.
Още го слагам и в кис.мляко  Peace
Оня ден си направих сладолед (кокосова сметана,замръзени горски плодове и протеин на прах)

Общи условия

Активация на акаунт