НВ-ВМХ, част 88 - за здравословното хранене

• 42 105
  • 710
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте! Simple Smile

Казвам се Рени и съм една луда мама като всички други. Simple Smile
ВМ - НВХ ми е фаворит сред всички възможни начини на хранене, които съществуват и съм изпробвала върху себе си. Спазвам основните му принципи от дълго време, изкарах бременността си в добри отношения с мазното свинско, както и кърменето и така и до днес. Но не съм стриктна!!! Това е груба грешка! Та, в този ред на мисли прекрасният ефект от мазното хранене при мен идва твърде бавно заради ненормалните ми издевателства с боклучавата храна на известен период от време.
Започвам да вписвам храната си в тази тема, за да се следя и да получавам съвети и критика, когато е нужно, за да изчистя храната на макс  и да махна тъпкането с боклук на всеки 5-6-7 дена.

Пожелавам си успех!
Благодаря на всички за поддържането, оформянето и създаването на тази тема.
ВМ-НВХ работи! ВМ-НВХ е най-добрият избор за мен!

Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 256
Здравейте!
Само да ви кажа, че е удоволствие да ви чета и да ви пожелая приятен, слънчев и щастлив петъчен ден  Hug

# 257
  • Пловдив
По въпроса за зависимостите да се включа и аз.Мен не ме привличат никакви тестени,хляб не ям от години и не ми и липсва ,зърнените изобщо не са ми проблем,не вкусвам с месеци.Големия проблем при мен е сладкото.Аз съм от хората,които не могат да спрат след една хапка,макар че напоследък усещам промяна и в този аспект.Съпругът ми и синът ми си хапват редовно сладко,те нямат проблеми с килограмите,и изкушенията са непрекъснато пред мен.Дори аз им ги купувам,тъй като аз съм човекът,който основно пазарува в къщи.Така че можете да си представите как се чувствам.Отделно се притеснявам,че синът ми много обича сладки работи и може да ги яде постоянно за закуска,обяд и вечеря.Сега сме се разбрали да яде сладко през ден,но не съм сигурна,че и това е правилно.Страхувам се да не му докарам някое хранително разстройство,постоянно му говоря,че захарта е отрова,че хляба е вреден и т.н.,но той е само на 7г.и не може още да осъзнае нещата както трябва.

# 258
  • Пловдив
Жижи,
Скрит текст:
ами просто не му купувай толкова сладко - без обяснения постоянни, без лекции. Обяснила си веднъж, след това преценката е твоя така или иначе. Ти си родителят, ти избираш, ти действаш - не е нужно постоянно да се оправдава и обяснява. Децата не са ни равнопоставени, те нямат нито нашия опит, нито нашите знания. Аз следвам такава политика на поведение и съм много доволна от резултата. Да, обяснявам, говорим, но гледам да не се дудне нон-стоп едно и също, да не се втелясваме много-много на темя хранене, да няма крайни забрани. Но пък и така съм ги свикнала, че не примират над всеки щанд със сладко в магазина. Нямаме прблем да минем покрай щанда с шоколади, без да се впечатлят. Сладко не купувам ей така да има, нямам шкаф, пълен с лакомства (какъвто има в повечето къщи). Ако им подарят няколко неща, предпочитам да седнат и да ядат колкото им сърце иска (което обикновено е малко  Mr. Green, понеже бързо им става сладко), а не всеки ден по малко, та да се развива и насърчава любовта към сладкото и зависимостта от него.
Иначе малко са децата, които не обичат сладко. Но ако не се яде твърде много, от много сладко им става твърде сладко и не желаят да ядат много.  Wink Сама знаеш как е със сладкото.
И като цяло държа моите да са наясно кой води стадото.  Whistling За яденето на сладко, за купуването на играчки, за други случаи - все за едно и също става дума.
Надявам се това сега да не прозвучи по някакъв начин укорително към теб - по-скоро споделям личен опит и мнение!  Peace  Hug А и съм установила, че с леки корекции на нашето поведение много по-лесно се насочва поведението на децата в желаната посока - без скандали, без дуднене, с мир и любов.  Mr. Green Знам, знам, че на практика не е така лесно, но обикновено сработва.  Wink
Защото съм виждала майки, безсилни пред желанието на децата си да получават по 1 шоколад всеки ден и да го изяждат. А и то не е само шоколадът... ooooh!
Иначе и на моите им купувам сладки неща, не са лишени, но и без тях могат, не са пристрастени.
В голямата работя вече в посока да осъзнава кога наистина й се яде нещо и кога просто ей така се чуди какво да измисли и всъщност не иска и няма нужда от храна/сладко, а от нещо друго. Работи и мисля, че тя е все по-наясно със себе си и все по-осъзната става като цяло.
Онзи ден например ми разказва: всички си купиха еди-какво си. На мен уж ми се прияде. Обаче после, като се замислих, установих, че всъщност не ми се яде чак толкова. Взехме да си говорим с моята приятелка и не си купих. Питам: а сега яде ли ти се такова нещо? Тя: ами не.
Ще си крия вече чаршафите, че голямо писане му пиша от вчера.... Joy

Последна редакция: пт, 24 апр 2015, 11:35 от yulinga

# 259
  • n/a
Съгласна съм с мнението на yulinga. Само с убеждаване
не става - не са готови децата да се възпрат от сладко-
то само на база на казаното от родителите. По-добре е
да няма нищо или да се появява крайно рядко. По този
начин се избягва и противоречието - хем се казва, че е
вредно, хем се купува - та кое от двете е вярно?
И моето дете много, ама много обича сладко, което е на-
пълно реален проблем. Използвам рецептите от тази те-
ма (повечето десерти са достатъчно лесни и бързи) или
купувам нещо, което по моя преценка е  допустимо да-
же спрямо нв-вмх. Има два тахана с какао, но и с някак-
во количество захар, които са с доста шоколадов вкус.
Също и кокосов чипс от ДМ взимам.

# 260
  • Пловдив
Лоана, тук съм на малко по-различно мнение от теб! Яденето на сладкиши (били те домашни и здравословни) пак подхранва любовта към сладкото. Да не говорим, че домашните сладкиши, поне според мен, обичайно са много по-вкусни, по-голямо количество и човек изяжда по повече. В такъв смисъл аз предпочитам да купя нещо малко, пък било то и вредно, по-рядко, когато им се яде наистина много нещо сладко, вместо да ги оставя да изядат по-голямо количество домашен сладкиш, особено пък ежедневно, често или сравнително редовно. Затова просто домашни сладкиши не правя, освен 1-2 пъти в месеца, когато наистина им се яде и ме помолят. Всъщност напоследък се случва даже по-рядко. Десерт след храна никога не съм предлагала, даже и плодове. Изобщо не възпитавам в идеята, че десертът е нещо нужно и задължително.

И да споделя за чудото на магнезия! От известно време ми се появи някаква аритмия. В случаи на вълнение, положително, отрицателно, няма значение. Също и без видима причина. По повод операцията ми правиха 3 пъти кардиограма, на 3 различни места. Никой не каза да изглежда да имам проблем със сърцето. Та се чудех какво да направя, рекох си: да взема и аз най-сетне да пия магнезий. Да, обаче камъкът, който ми махнаха, вероятно съдържа в състава си магнезий. И затова започнах да приемам магнезий в много малка, направо нищожна доза: 70 mg. И, о, чудо! Само след няколкодневен прием установих (даже не съм го мислила, изведнъж се замислих), че вече не усещам сърцето ми да прескача буквално в гърлото за щяло и нещяло. И понеже абсолютно никакви други промени не съм правила (нито в хранене, а и държа добро ниво на външен стрес  Mr. Green), смятам, че определено има връзка с магнезия и той е благотворна причина за това.

# 261
  • n/a
Съгласна съм и с това ти мнение, yulinga.
Нямам идеята, нито възможността да пра-
вя непрестанно десерти. Случва се в по-
чивните дни, по празници. Просто така -
на всяко ядене десерт - изключено е  Laughing

# 262
Когато човек има нужда от магнезий, понякога и ниска доза може да има силен ефект. Simple Smile Аз съм споделяла, че имам една мускулна болка, която си я влачех и се усилваше, а аз се опитвах уж да масажирам и да разтягам, но ефект нямаше, защото мястото е такова, че няма подходящи упражнения за разтягане (отстрани на бедрото, точно над коляното). Когато за първи път започнах с магнезия, си бях купила Магнерич и мисля, че пиех по 3 на ден, забравила съм вече. Но още след първите 3-4 дни тази болка намаля наполовина.

# 263
  • Пловдив
Жижи,
Скрит текст:
ами просто не му купувай толкова сладко - без обяснения постоянни, без лекции. Обяснила си веднъж, след това преценката е твоя така или иначе. Ти си родителят, ти избираш, ти действаш - не е нужно постоянно да се оправдава и обяснява. Децата не са ни равнопоставени, те нямат нито нашия опит, нито нашите знания. Аз следвам такава политика на поведение и съм много доволна от резултата. Да, обяснявам, говорим, но гледам да не се дудне нон-стоп едно и също, да не се втелясваме много-много на темя хранене, да няма крайни забрани. Но пък и така съм ги свикнала, че не примират над всеки щанд със сладко в магазина. Нямаме прблем да минем покрай щанда с шоколади, без да се впечатлят. Сладко не купувам ей така да има, нямам шкаф, пълен с лакомства (какъвто има в повечето къщи). Ако им подарят няколко неща, предпочитам да седнат и да ядат колкото им сърце иска (което обикновено е малко  Mr. Green, понеже бързо им става сладко), а не всеки ден по малко, та да се развива и насърчава любовта към сладкото и зависимостта от него.
Иначе малко са децата, които не обичат сладко. Но ако не се яде твърде много, от много сладко им става твърде сладко и не желаят да ядат много.  Wink Сама знаеш как е със сладкото.
И като цяло държа моите да са наясно кой води стадото.  Whistling За яденето на сладко, за купуването на играчки, за други случаи - все за едно и също става дума.
Надявам се това сега да не прозвучи по някакъв начин укорително към теб - по-скоро споделям личен опит и мнение!  Peace  Hug А и съм установила, че с леки корекции на нашето поведение много по-лесно се насочва поведението на децата в желаната посока - без скандали, без дуднене, с мир и любов.  Mr. Green Знам, знам, че на практика не е така лесно, но обикновено сработва.  Wink
Защото съм виждала майки, безсилни пред желанието на децата си да получават по 1 шоколад всеки ден и да го изяждат. А и то не е само шоколадът... ooooh!
Иначе и на моите им купувам сладки неща, не са лишени, но и без тях могат, не са пристрастени.
В голямата работя вече в посока да осъзнава кога наистина й се яде нещо и кога просто ей така се чуди какво да измисли и всъщност не иска и няма нужда от храна/сладко, а от нещо друго. Работи и мисля, че тя е все по-наясно със себе си и все по-осъзната става като цяло.
Онзи ден например ми разказва: всички си купиха еди-какво си. На мен уж ми се прияде. Обаче после, като се замислих, установих, че всъщност не ми се яде чак толкова. Взехме да си говорим с моята приятелка и не си купих. Питам: а сега яде ли ти се такова нещо? Тя: ами не.
Ще си крия вече чаршафите, че голямо писане му пиша от вчера.... Joy

Юле,права си,ще трябва по твърд подход.Досега бях по-либерална,с детето специално,защото си казвах,че не бива да пренасям своите проблеми върху него.Но промяна ще има.

# 264
  • Пловдив
Жижи, повече категоричност от твоя страна не означава непременно да пренасяш своите неща върху детето!  Wink  Hug

# 265
  • Пловдив
Замаих се от собствените си изказвания  Joy и забравих да кажа добре дошла на ХараламбиеваРени! Ако смяташ, че това ще ти помогне, не се притеснявай и всеки ден да споделяш менюто си! Успех с режима!

# 266
Опалаааа  bowuu
Ние у дома не купуваме шумящи пакетирани сладки и солени неща и детето ми някак си не ги търси, като не ги вижда. Умира си за ябълка, киви или банан защото са постоянно на масата  Peace
Единствено се изкушава като е с мен в магазин от солетите, но и те не са всеки път.
Нещо, което не се предлага у дома, децата не свикват и не го търсят, така мисля аз Simple Smile

# 267
  • Пловдив
 Ние също не предлагаме сладко,нито имаме шкаф с такова съдържание,но детето ми си следи кога му е ден за сладко(разбрали сме се през ден да се яде)и си търси почерпката.

# 268
Малко ме успокоихте с коментарите за винцето, благодаря ви.
Иначе, аз наистина се оказах голямо мазо 
Държа си едни бисквити и остатъци от шоколад, плюс един бонбон на Линд в офиса точно под носа и стоически не се поддавам на изкушението да им посегна. Mr. Green

# 269
  • София
Много интересни неща пишете, не смогвам да ви изчитам Simple Smile

Аз на сладко не налитам и то не може да ме изкуши, но стане ли въпрос за нещо тестено, и по конкретно - за баничка, особено от купешките ... знам, че в пристъп на умопомрачение мога да изям огромно количество  Embarassed, същото важи и за ориза. В началото като почнах режима имах дълъг период, в който тези неща не ми се прияждаха, но напоследък гладът за тях пак надинга грозната си глава  Twisted Evil

Що се отнася до винцето, тук си имаме стабилна алкохолна дружинка  Drunk Wine Glass, нали така момичета?
Аз вечер пия чаша вино и не съм забелязала това да ми пречи на отслабването.

Шоки, много ми харесва новия ти аватар.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт