Отговори
# 510
  • по пътя
Аз също още не съм го пробвала да се храни сам, страх ме е да не попадне парченце по-голямо и да се задави.Като казвате банан, как му го давате банана?
 Astined, щ стискаме палци, чудя ви се от къде нерви за още учене, ама аз моето учене си го изучих де. Wink
Какво за обувките на Колев, нещо не са наред ли?

# 511
  • Plovdiv, Bulgaria
Дани–д - аз също имам количка Хаук но е шопър и летния кош не ми изглежда много комфортен. Благодаря, че сподели за чувалчето 2 в 1 май ще взема едно заради възможността да се ползва подложката и през лятото. Не знам къде съм гледала като си избирах чувалче, та не съм разбрала, че има подобни. То аз така и не купих, защото времето много бързо се стопли. Благодаря и на другите майки, които споделихте мнения за подложките Simple Smile.
Храна на Пух за самостоятелно хранене не съм предлагала целенасочено, но тъй като се старая да се храним заедно, той си харесва нещо от масата и си го слага в устата  най често това е филия хляб Simple Smile. Мен също ме е страх от задавяне и все се каня малко да се образовам какво се прави в такива ситуации, за да съм подготвена, но нещо все не ми остава време.
Маникюр и педикюр реално започнах да правя в салон след като влезнах в седмия месец бременност, тъй като не си виждах пръстите на краката от корема камо ли да ги достигна. Дотогава приемах тези процедури за излишен разход, да обаче тогава ми хареса възможността малко да се поглезя и да побъбря просто ей така с почти непознат човек. Сега покрай Пух пък изобщо не ми остава време да пиля нокти и да размирисвам на ацетон в къщи и така...... Скоро мога да реша, че и кола маската не е чак толкова излишен разход ха ха ах .
По принцип при нас проблем със съня няма - заспи ли веднъж спи с часове два пъти по два часа през деня и 8-9 часа през нощта. В последно време обаче не може да заспи сам, т.е трябва аз да го приспивам. Реших, че е проблем и започнах да го "уча" да заспива сам. Резултата беше изнервено бебе и майка, като накрая пак приспивах. Реших да спра да търся проблем в ситуацията и да си приспивам детето.
Приятен ден на всички Simple Smile!

# 512
И аз не давам сама да яде от страх от задавяне.Тъкмо бях дала бисквита и се задави.После си хапваше банан ,но на приятелка бебока се задавил с огримно парче и съвсем се отказах.Мисля да дам като започне да дъвче.
Ижинка,само като помирише млякото и прави призиви за повръщане. От всяко мляко е така.Педито каза,че някой кърмени бебета твърдо си отказват друго мляко и означавало,че има нужда от кърмата ми. Аза лятното отбиванр каза,че имало опасност освен мастит и кистички.
За обувките-обясни,че са прекалено меки и се дефирмират като стъпват на криво и така си свиквали -да стъпват на криво.

# 513
  • Точно където трябва
За обувките-купила съм и едни на Беко с ципчето, тя все ги сваля и яде та често я оставям по чорапи. Като се пробва да ходи ще е вече на сандали, ще следя за мнения.
Вчера и купих люлка, голям кеф и за нея и за мен. Че са си минутки свободни ръце. Но то заваля, сега задуха и пак сме вкъщи. Бях я пробвала в една паркова, много и е интересно. Изобщо ми се струва, че  и е скучно. Обича да си къса книжки и да си шуми с пликчета, но все в устата носи. Онзи ден изака салфетка. Купих и и един сортер-нула интерес. Обаче на телефона ми е направила някакви папки, някакви чудеса, дето не мога да ги оправя. Crazy
Напоследък е голям сладкиш-като седна и я гледам, идва и започва да ми се катери по краката и се хили, опитва се да се изправя. Но още  е далееееч от успех, много е кашкавалена. И не се сеща да се приближи достатъчно, ами коленете са на 50см. от това, за което ще се хваща.
Вчера бяхме на консултация-протече много лаконично, мерене, теглене и айде. Но! Качила е 900!гр. Все мисля, че миналия път не я премери вярно-само 100гр отгоре беше. Но и така, общо за 2-та месеца е +1кг. Сестрата малко се втрещи, то и аз де, въпреки, че си я меря и си знаех. Та вече е 10,400. Според педи няма нужда да давам вит.Д, според ортопеда се дава до 1,5г. и се чудя какво да правя. Страх ме е от криви крачета, че и с това тегло.
За храненето- Вече не иска аз да и давам парченца, бута ми ръката и зяпа да отхапе. И понеже аз не набутвам цялото нещо в устата, тя ми натиска ръката към устата си със страшна сила. Е, то "нещото" продължава да е банан или хляб. Една вечер и дадох малко от нашата супа-със запръжка, сол...яде. Ама инцидентно. На другия ден не я искаше. Като и оставям парченца ги мачка и пуска на земята.
Вечер имам почти ритуален навик да си изяждам 1кофичка к. мляко. И тя все гледа мноооого любопитно. Снощи и предложих, омете го. Добре, че беше останало малко. На домашното май не се кефи толкова.
Продължаваме да се кърмим до припадък.  И да спи на ръце. Двата ми най-болни проблема. Ето сега спи от 40мин и все иска да цоца, като я изправя става неспокойна.
Но имаме очертани 3 спанета, сутрин, обед и в късния следобед. Общо около 3 часа.

# 514
За задавянето - в темата за захранване, водено от бебето изрично казват, че ако бебето кашля заради храна, попаднала не където трябва, то всичко е наред, защото я изкарва само. Кашлянето е механизъм за изхвърляне на парчетата. Също докато бебетата нямат зъби им е трудно да отхапят твърде големи парчета, макар че се случва. Проблем със задавяне има, когато бебето се задушава и не може да изкашля храната. За щастие не ми се е случвало досега, надявам се да не се и случи.

Как се преодолява страха на майката от задавяне на детето - това само вие си знаете Simple Smile мен не ме е страх, защото все някога трябва да се научи да дъвче и да яде като човек. В купешките пюрета за 8 месечни има парченца вече. Нашите са на 9 - крайно време е да се спре с изцяло пюрираните храни. Моето мнение е, че като им се дават само пюрета без твърди частици, които да мачкат с венци, им се спира развитието по отношение на храненето. Но все пак всички бебета са различни и всяка майка знае кое е най-добро за нейното. Моят съвет е - не ограничавайте децата заради вашите страхове!

За количката - моята е хаук малибу, но чувалчето май е универсално за хаук. Много е хубаво, даже ми е неестествено да видя количката без него!

Асти, стискаме палци за изпита!

# 515
  • Plovdiv, Bulgaria
Аз днес на всяка манджа мерудия.
Да кажа обаче, манджите не са напълно пюрирани давам меки плодове например череши непюрирани както банан и ябълка даже, тостер със сирене, филийки и тн.но притеснението си остава. Мисля, че е напълно нормално. Подкрепям това което каза и по принцип и аз вярвам в него - нашия страх не трябва да ограничава децата ни. Поради тази причина гледам да се информирам какво да правя в определени ситуации, а не да спирам детето Simple Smile.
Така и така пак пиша да взема да попитам - мислите ли, че есента и зимата ще ползваме количките или децата ще са вече големи за возене ?

# 516
На мен ми казаха, че обикновено количките се ползвали до 2-3 години, но аз за себе си не съм убедена, че ще я ползвам толкова. Става дума за удобство за майката - като се умори детето да има къде да поседне. Но преди 20 години, когато количките са тежали тонове, са ги зарязвали като проходят децата Simple Smile не съм сигурна кой вариант ще предпочета, но не планирам да я ползвам твърде дълго.

А иначе аз излъгах неволно - страх ме е, но пренебрегвам този страх и не мисля за него. Което ефективно е все едно не ме е страх, или поне аз се убеждавам така Simple Smile

# 517
...само ще изчакам да видя дали още някой детски магазин ще направи намаления за първи юни  Sunglasses
Ако разберете за други магазини (освен новият Хиполенд, за който Ижинка сподели) с промоции, споделете, че искам да купя някои нещица.

Аз вече казах за Айко - 20% на всички бебешки артикули.

Аз там си харесах лятна количка - Чико лайт уей, но в Хиполенд я няма.
Имам спомен, че миналата година за първи юни имаше и в Комсед големи намаления, но сега не са обявили нищо.
Парадайс е другото - черен петък. Аз съм там задължително  Joy
Има и в някои онлайн магазини намаления Sunglasses
Смятам, че количките ще се ползват още (поне от наблюденията ми над приятелски деца). Може да е само за спяне или бързо стигане до магазин, парк, площадка, но дори на година и половина някъде, че и още след това, се уморяват от много ходене и искат да ги носиш. Затова си търся лятна, лека и компактна, да не ми пречи много да я разкарвам навсякъде  Peace

# 518
Ние проблеми със съня намаме.Списи 4-5 часа през деня и около 10 вечерта.Имаме проблеми със начина на заспиване -на гърда и просто споделям,защото имаше момичета,който имат същия проблем Simple Smile
Количката на чико и на ме ми хареса. Simple Smile Тази с единичните гуми ! Иначе за количките-според мен зависи на какви разстояния се движиш и за колко време излизаш. Ако е от обяд до вечетра ,както правим сега...едва ли ще издържи детети,а и обикновенно по това следибедния сън си го имат... Simple Smile

# 519
Привет! Сядам да пиша, беба спи на терасата. Излязохме навън заради баткото. Ако не го принудя няма да излезе  ooooh! Сложих дъждобран на количката и беба заспа, стояхме малко над 30 мин. зад блока и като реших да се раздвижим разбрах, че вятърът ще ни отвее. Та сега на тераста си доспива.
 Опитва се да си намаля броя на дневното спане. Напоследък много иска да суче  Crazy Аз не съм свикнала, нали все се дърпаше първите 8месеца. Вчера докато разбера какво иска ме захапа през блузата  Mr. Green Като казах "вчера".
Скрит текст:
Ами бях парцал. Сама се докарах в това състояние. Предния ден излезнахме да приберем баткото и останахме навън, че заспа. И спа дълго а аз не пих вода, че нямаше да издържа без вц. После се прибрах и набързо хапнах и се обади един приятел, хайде пак навън и само едно газирано изпих. Вечерта хапнах няма и 20 череши. И като се събудих по нощите с болки в стомаха  ooooh! на сутринта не мога да стана, всичко ме болеше все едно съм с грип и тотално обезводнена. В някаква сатурнова дупка съм  Mr. Green да идва 30, че да свършва вече  Joy

Аз каквото съм опитала да дам- парче ябълка, круша, бисквита бебешка все се задавя! За една секунда да си отместя погледа и е готова  Crazy ама и аз смело бъркам в гърлото, то нямам и избор де  Confused
 Нямам смелост да дам още нито белтък, нито прясно мляко. От месата съм въвела заешко,пуешко, пилешко, агнешко. Сега съм взела пюрета шунка и риба, но рибата ще е по- натам. И конско ще взема , даже ми беше следващото в плана, но още не съм го напазарувала.
 На количката съм сложила памучно чаршафче с ластик, на което съм резнала отвори за коланите. Това ми е "мързеливия"вариант. На баткото бях ушила пак памучна постелка по формата на количката, но сега нямам машина под ръка.
 Количка с баткото ползвах до края на втората година, даже и два мес. след това. Тръгна на ясла и вече не ми беше нужна. Ние с него прекарвахме цялата светла част на деня навън, спеше си доста, товарих я като магаре и планински преходи е преживяла и още е здрава. В гаража на една приятелка е сега  Joy Лятната количка за мен трябва да е лека, маневрена, с легнало положение, хубав сенник, голям багажник и компактна.
Хайде ставам, че се събуди лейди  Wink

# 520
  • София
За КиК обувките с цип и аз чух, че не били подходящи за прохождане, въпреки че уж така ги лансират. За лазене били ОК, но до там. КиК имат аутлет до нас, продавали не само с цип, но и нормални обувчици и били на добри цени. Зареждали във вторник и сряда бил подходящ ден за пазаруване, та мисля другата седмица да отида и да видя дали ще открия нещо.
Astined, късмет на изпита за гл. асистент Peace

Оставям храна пред Никола - хляб, банан, сирене, но реално рядко я поднася към устата си (за разлика от всичко друго). Сякаш не смята, че по този начин може да се храни, яде само, ако му давам с лъжица. Случва се понякога да дъвче корички хляб, но за малко и после започва да го мачка и да си играе. Вече не му е интересно и какво ядем ние на масата, а преди да го захраня посягаше...
Той иначе започна да се изправя - само да ме види поседнала близо до него и се довлачва до мен, застава на колене, а после някак се и изправя и започва да гледа наоколо и да се усмихва Laughing
А количката мисля, че ще я ползваме и следващата зима със сигурност. Мисля, че ще е малък, за да разчитаме само на ходенето му и ще има нужда от транспортно средство, в което да си почива.

# 521
  • Пловдив/София
За задавяне- моят си кашля понякога, но после спира и всичко е наред. Следя го ако почервенее или не може да изкашлп нещо, да го обърна надолу с глабвата, но слава Богу не се е случвало. Аз съм доста смела с храната, но то си е и до дете, моето като не иска пасирана, а се радва на парчета какво да го правя...Банан си яде от 6-7ми месец сам (давам му малко парче и той си го държи с ръчичка и го лигави и накрая изчезва, явно го е изял). Ябълка на тънки резени също започнах да давам към 7мия месец. Сега вече яде на парчета хляб (вкл. препечен, не знам как успява), плодове каквито имаме, солети, бисквити, дори парчета месо от пържола (които са като на конци, давам му едно дълго снопче такова, ох как го описах). Уча го и сам да си държи шишето при пиене на АМ, че на една лекция дадоха като пример за заболяване как на някакво дете му държели шишето до 8мия месец (защото не можело да хваща де, но аз се замислих, че вярно могат вече сами, защо му го държа...)

За обувките не знам вече. Имаме 3-4 различни, вкл. и тези белите с ципа, на които пише буйки и са кожени- те ли са на Колев и Колев? Имаме и сандали и едни меки за прохождане, които май са му малки. Но винаги като е с обувки криви краката и е по-нестабилен като ходи по мебели/пейки. Ако е бос или по чорап, всичко е ок. Затова у  нас никога не е с обувки, но навън нали е мръсно...обмислям и навън да го събуя, ако все така не намирам хубави обувки. Вчера в Мол Парадайс ми предлагаха гумени тип чехли/сандали за 60 лв...еми ако съм сигурна, че ще му легнат и ще са полезни, ок, но иначе да дам толкова пари само за проба, не, мерси. Така че ако знаете за хубави обувки, казвайте. И как да ги мерим- нещо трудно му ги обувам и не мога да преценя кой номер, а май сме с големи крака, тези 9-12 са му малки понякога...

За спането- болна тема. ДНес духа ужасно и реших да не излизаме. Сутринта поспа в раницата 30 мин. После дойде време за дългия обеден сън...Ами много рев беше, жал ми стана. Аз го вдигна, гушна, успокоя, сложа в леглото и айде пак рев. Оставих го за 2 мин да пореве, ами никакъв ефект, само още по-изнервен и червен целият стана и ми беше адски гузно. Накрая пак с гушкане и с един мечо в кошарата някак се кротна и с потупване заспа...Но точно след 40 мин се събуди. Не знам как да го науча да спи над 40 мин през деня, дори в количка ако сме спрели се буди и трябва люшкане. Аз успявам ад приспя за още 40, но сънят му е накъсан и аз не мога да се отпусна да знам, че имам над час да свърша нещо...уф.

Много мерси за информацията за Хиполенд. Дъ Мол ни е близо и ще идем утре да видим какви подаръци ще има Simple Smile) А и мислех скоро да купувам басейнче, ще разгледам утре,дано са лекички да се оправя сама с малката кола и количката.

Последна редакция: чт, 28 май 2015, 13:37 от Пипи2013

# 522
И аз забелязах за кривенето на крачетата с обувки Колев и Колев или каквито и да е. От лазене даже ги поизтърка и конеца от самото начало не е наред.

За спането днес и ние не сме излизали,доста е ветровито. Спал е 2 пъти по 30 минути и само мрънка. Свикнал е сънят да бъдат 2 дълги досега...ама уви

# 523
Днес за втори път спи, пак вкъщи, но в количката. За момента май се отказвам да го пренасям в леглото му освен ако нямам работа някаква и ще шумя. Преди малко го приспах, сядам и аз за почивка Simple Smile Много е приятно така, вярно е, че трябва с много тихи дейности да се занимавам, но аз обичам да чета книжки и имам идеално време точно за това Simple Smile

За обувките - и той има на к и к с цип, ами в началото даже беше по-стабилен с тях, отколкото бос. Като е бос повече криви краката. Така или иначе скоро ще са му малки, следващите ще ги мисля. Сигурно сандали ще взема, защото идва лято. Но някакси да дам куп пари за обувки, които ще носи 2-3 месеца - не мерси! Качеството естествено е важно, но ако трябва бос ще търчи.

# 524
Вкъщи ходи бос, навън е с такива кожени цвички https://www.google.bg/search?q=soft+leather+baby+shoes&clien … p;ved=0CAgQ_AUoAQу2у
Давам му вече да отхапва всяка неща, оправя се.Днес менюто вкл. много хартия Simple Smile голям фен на лидлския каталог се оказа Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт