Работа, CV-та, HR-и, съвети - 44-та тема

• 54 200
  • 722
  •   1
Отговори
# 600
Ако си безработна и не вземаш обезщетение, подписвай!

# 601
От една добра компания никога няма да получиш обещания за увеличения. Осигуровките по подразбиране трябва ди ги имаш (не в договора).  Не е редно да пише в договора каквото и да е за осигуровки, защото за законно задължителни. Разбираш ли?

Абсолютно не е вярно. Големи фирми си упоменават увеличенията. Една от най-големите фирми в България ми изпрати договора и си пишеше: всяка година увеличение- еди-колко си. На три месеца увеличение-според еди-какво си.

# 602
Най-големите фирми си имат правила. Аз не говоря за голяма, а за добра компания. Добра компания е тази, която ще ти увеличава заплатата редовно, ако е доволна от теб. В такива добри големи компании обикновено си имат система за оценяване и увеличение на заплатите. Една добра компания никога няма да тръгне да обещава. Тя просто го прави.

# 603
Да, тя не обещава. Тя го пише в договора.

# 604
Както казах, някои големи го пишат, защото си имат изградени такива политики. Но не е коректно, ако не са много доволни от теб, но пък не искат да те сменят (защото ще трябва да обучават нов човек, например или защото просто не могат по някакъв начин да докажат, че не са доволни), да ти учеличат заплатата.

# 605
В случая коректно, коректно пише го. Щом го пише ще увеличават, ако не-да ме освобождават. Въпроса беше, че момичето попита дали ги пише тези неща и ти веднага взе да обясняваш как нямало такова нещо. Има.

# 606
Да, така е, просто исках да кажа, че това, че не пише, не означава, че няма да и увеличат заплатата. А в най-добрите случаи означава дори точно обратното.

# 607
При постоянен трудов договор и евентуална бременност ако имате съмнение за уволнение, добре е да се направи следното:
- медицинско от гинеколог
- да се представи на работодателя
- да се вземе входящ номер от счетоводителя

След това нека се пробва да Ви уволнява  Whistling  

За трудови дог. със срок на изпитание не съм сигурна как става.

# 608
Този входящ номер за медицинското ли е?

# 609
Този входящ номер за медицинското ли е?
да

# 610
  • София
На днешно време никой не уволнява. Процедурата е доста сложна.
Но има достатъчно начини да те принудят да подпишеш "по взаимно съгласие" по всяко време.

За увеличенията - не се надявайте на нищо. Уговорките по време на интервюто са едно голямо менте. По-точно ето как става най-често:
-Колко пари искаш?
-Ами към 700-800.
-Добре.
После ти поднасят договора за 400 нето и до първа заплата се молиш на всички светии.
Накрая ти дават още 200 лева на ръка.
-Ама защо 600? Нали бяхме говорили за повече.
-Като свърши изпитателния срок, тогава...
Продължаваш да бачкаш и да се молиш на светиите.
Свършва 6м. срок. Нищо. Към 8 мия месец ти дават още 100 лева отгоре, които вече са се обезценили и така постигате първоначалната договорка.Честито!

# 611
Е, това е само в малките смотани компании.

# 612
  • София
Е, това е само в малките смотани компании.

Каквито са 80% от трудовия пазар в БГ.

# 613
  • В тъмната гора.
Как и за колко време ви обучиха за касиер в магазин?
Има диви и по-диви работодатели..отиваш на интервю, нямаш опит никакъв, а те просто те прасват на касата и се оправяй. Такова чудо не бях виждала.

# 614
  • София
Как и за колко време ви обучиха за касиер в магазин?
Има диви и по-диви работодатели..отиваш на интервю, нямаш опит никакъв, а те просто те прасват на касата и се оправяй. Такова чудо не бях виждала.

Ами за около седмица или две, колежката и шефа ми показваха.

Общи условия

Активация на акаунт