Работа, CV-та, HR-и, съвети - 44-та тема

• 54 185
  • 722
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Има различни начини, по които да се поднесе информацията според мен. Аз имах кофти работодатели и когато стане дума винаги първо казвам положителните черти и чак после - ами не успяхме да се договорим за заплатата или нещо от този сорт. Така че човекът отсреща да разбере какво искам да кажа без да става "тъпата ми шефка..." и да я нахраня хубаво.

# 691
Тъпо е ако се говори само отрицателно. Аз рядко задълбавам в този въпрос, само ако човек е сменял прекалено много работи за малък период от време.
Определено правят впечатление кандидати, които подхождат отрицателно, но те се срещат изключително рядко.

# 692
Здравейте!

Имате ли представа защо следва да представя на новия си работодател служебна бележка за доходите, издадена от стария и дали е задължително?

Благодаря предварително за помощта!   bouquet

# 693
За пръв път чувам подобно нещо. Не мисля, че могат да те задължат, мо ноже би в някоя сфера има такава практика.

# 694
Здравейте!

Имате ли представа защо следва да представя на новия си работодател служебна бележка за доходите, издадена от стария и дали е задължително?

Благодаря предварително за помощта!   bouquet

Да не би да става въпрос за бележка за платените осигуровки и данъци на служителя от предходния работодател, от началото на годината до напускането? Спомням си, че на мен са ми издавали такава (но това беше преди 8 години и може да има някаква промяна). Свързано беше нещо с годишното изравняване на данъците и осигуровките.

# 695
Аз също не бях чувала подобно нещо, но намерих обяснението в нета. Ако на някой му се чете:

Скрит текст:
Предназначението на служебната бележка по чл. 45, ал. 2 от ЗДДФЛ е да послужи при годишното облагане на доходите от трудови правоотношения – от работодателя по основното трудово правоотношение на физическото лице към 31 декември на данъчната година и/или при подаването на годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. Предвид нормата на чл. 49, ал. 2 от ЗДДФЛ, когато работникът или служителят през течение на данъчната година е имал трудов договор при друг работодател или е имал основно трудово правоотношение при друг работодател, което впоследствие е било прекратено, новият работодател по основно трудово правоотношение на лицето към 31 декември на годината включва придобития при другия работодател доход при изчисляване на годишната данъчна основа и определя годишния размер на данъка, ако работникът/служителят му предостави служебна бележка по чл. 45 от ЗДДФЛ от другия работодател. В случай че лицето не предостави служебна бележка, отговорността за годишното облагане на доходите от трудови правоотношения не е на работодателя по основното трудово правоотношение, а на данъчно задълженото физическо лице.

# 696
Оооо, да, това е бележката, която работодателя трябва да ти дава в началото на всяка година за доходите ти от миналата. Използва се за приравняване на данъка... нещо такова.

# 697
  • София
Тъпо е ако се говори само отрицателно. Аз рядко задълбавам в този въпрос, само ако човек е сменял прекалено много работи за малък период от време.
Определено правят впечатление кандидати, които подхождат отрицателно, но те се срещат изключително рядко.

Red, да те питам, въпреки че и аз съм гледала доста СВта.
През 2-3 години е ок да сменяш, нали?

# 698
По-скоро не е ок, ако за 2-3 години си сменил много работи. Simple Smile

# 699
  • София

Ох, Селика, айде стига си се заяждала, а?
Много добре се разбира за какво говоря - да си на една работа 2-3 години.
Ето сега, имам един приятел на висока позиция в НР, празнува 3 години.

Между другото, човекът, който дойде горе-долу на моето място на последната ми офис работа, е изкарал 1 годинка. Хи-хи-хи. И дизайнерката е напуснала. Сладури са те, страхотна фирмичка.

# 700
Ох, кое пък тук е заяждане? Аман. Аз много добре разбрах ти за какво говориш, но не разбирам, ти защо не разбираш аз за какво говоря.

# 701
  • Другата България

През 2-3 години е ок да сменяш, нали?

Работа или да внасяш промени в СВ-то имаш предвид?

# 702
Аз вчера разбрах, че в старата ми фирма след мен са напуснали още 3-4ма човека. Даже и този, който е дошъл на мое място, е напуснал за има-няма 2 месеца  Rolling Eyes
ПРинципно наистина не е добре да сменяш работата много често, но в крайна сметка ако започнеш и се окажеш разочарован, по-добре да си търсиш друго отколкото да стоиш и да се ядосваш.

# 703
Според мен, тя имаше предвид, че през 2-3 години е ОК да си сменяш работата, а аз казах, че по-скоро не е ок да си я сменил много пъти за толкова време.

# 704
  • София

Зависи.
Особено както се студентите/ученици, които работят сезонна работа през лятото. Те няма как да работят постоянно.

При мен също не се бяха стекли добре обстоятелствата. 2011 г. напуснах дългогодишната си работа. Бях 4 месеца на борсата и след това започнах за 4 месец работа, която после прекратих.....след това отново няколко месеца без работа.
След това започнах, но по стечение на обстоятелствата забременях и излезнах в майчинство от нея.....добре, че не ме махнаха.
И така от нея си изкарах майчинството и после започнах настоящата ми работа. Та е яко цветущо CV-то ми, но всеки работодател си преценява дали е ОК да наеме такъв работник или не.

Общи условия

Активация на акаунт