Истанбул Летен и Вдъхновяващ [тема 37]

• 74 555
  • 730
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Извинявайте, знаете ли дали от пристанището Salipazari Port  има маршрутки, които ходят до автогарата или до центъра? Също и до жп гарата, защото слизаме от круиз, а доколкото разбрах на техния порт няма място за багаж... така че ще трябва да го оставя на жп гарата до вечерта, когато ще хванем автобуса за София. Нещо много сложно стана... newsm78
Не ти трябват маршрутки. Има трамвай, който спира пред Сиркеджи. После от Сиркеджи има метро, но с прехвърляне до автогарата. И тъй като чета и другата тема - пристанището е точно в Европа. Не всеки мост е над Босфора.  Wink

Блиак - за толкова пътувания, че и живот в чужбина не бях чувала за чекиране при излизане, ама реших да попитам, след като някой го казва.  Wink
В Амстердам се чекира и на слизане. Но там всеки път напомнят, та чак става досадно.  Wink

kikair, и ние си имаме карта, но в сайта, вкарвайки номера на колата не излиза нищо. Не го възприема. Докато с турски номера става. Какъв е изводът тогава? И не, не казвам, че ще влезем гратис. Wink Обаче си имаме глоба за превишена скорост (видяхме как полицаят ни снима), но 2 години по-късно никой не ни я взел. А сме минавали границата им и би трябвало да изскочи. Wink Това потвърждава шефското мнение.  Mr. Green

# 541
Извинете, че питам нещо не по темата. Писах и в друга тема за Турция(за живеещите в Истанбул) и ме препратиха тук. Имате ли идея как да издиря моя състудентка от Шумен - Шермин, която живее в Истанбул и е(беше) екскурзовод с руски? Благодаря.

Crazy Crazy
В почти 20 милионен град трудна работа.... е или беше екскурзовод?

Блиак - за толкова пътувания, че и живот в чужбина не бях чувала за чекиране при излизане, ама реших да попитам, след като някой го казва.  Wink

Четях ли четях и се чудех какво не разбирам. Добре че беше Бялк да ми светне лампичката.
Де Киро на кирия да се таксуваш по 2 пъти? Mr. Green

Оххх, престанете с тези сладкиши. То не бях кюнефета, казандибита, сега и трилече. hahaha
Знам, че е трудно,даже може би невъзможно. Работеше като такава, сега не знам, просто се надявам някой да е попадал, макар че при самоорганизиране - едва ли.

# 542
Ползвах сама 6 транспорта  от 10 до към 14:30 - трамвай, автобус 25Е, пак автобус 25Е, целия Истиние -Ченгелкьой, автобус до Юскюдар(обикновен, не експресен) и после пак ферибот Юск'дар - Еминьоню...От 2,15 стигнах цена 0,85, после пак 2,15.Като сме двама, първо отчита1,45 после 2:15(разбира се това за вторато чекиране, за първото е обратно - 2,15, после 1, 45)...И изведнъж ги няма повече пари, отколкото е отчело...Предният ден също свършиха много бързо парите в картата, но не съм ги смятала...Аз ще си заредя картата, не сами проблем 10 - 20 лири, но не мога да разбера защо става така...

# 543
  • София
Ползвах сама 6 транспорта  от 10 до към 14:30 - трамвай, автобус 25Е, пак автобус 25Е, целия Истиние -Ченгелкьой, автобус до Юскюдар(обикновен, не експресен) и после пак ферибот Юск'дар - Еминьоню...От 2,15 стигнах цена 0,85, после пак 2,15.Като сме двама, първо отчита1,45 после 2:15(разбира се това за вторато чекиране, за първото е обратно - 2,15, после 1, 45)...И изведнъж ги няма повече пари, отколкото е отчело...Предният ден също свършиха много бързо парите в картата, но не съм ги смятала...Аз ще си заредя картата, не сами проблем 10 - 20 лири, но не мога да разбера защо става така...

Единственото ми обяснение е дефектна карта. А да не би движението, с което правиш чекирането да предполага повторно чекиране? Но в този случай трябва да изписука повторно и да чуеш.  newsm78 А и би трябвало да са помислили за това и картата да е блокирана в продължение на няколко секунди, за да не се получава повторно чекиране.  newsm78

Биалк,
а как се разпознава експресното "Е" в номера на автобуса от това на Емиргян например? Знаеш ли?

# 544
Е-то е червено на цвят и се намира пред номера на автобусната линия. Ето пълният списък на експресните автобуси в Истанбул, а това са особеностите на тези линии:

Характеристики на експресните автобуси на IETT:

- Кратко пътуване, използват се магистрали и първостепенни пътища
- Спирките са сведени до минимум
- Автобусите са обозначени със специално лого - червено Е
- Климатизирани са, с повече седящи места, не се качват правостоящи, освен при спешни случаи
- Експресните автобуси таксуват на цената на 2 нормални билета, а тези от тях, които преминават над Босфора - 3 билета.
- В тях не важат отстъпките от прекачвания, няма намаления за студенти и не приемат пътници, с право на безплатно пътуване (пенсионери)
- Шофьорите им притежават специална квалификация за водач на експресен автобус.
- Пътуващите в тези автобуси са застраховани.

# 545
  • София
Е-то е червено на цвят и се намира пред номера на автобусната линия. Ето пълният списък на експресните автобуси в Истанбул, а това са особеностите на тези линии:

Характеристики на експресните автобуси на IETT:

- Кратко пътуване, използват се магистрали и първостепенни пътища
- Спирките са сведени до минимум
- Автобусите са обозначени със специално лого - червено Е
- Климатизирани са, с повече седящи места, не се качват правостоящи, освен при спешни случаи
- Експресните автобуси таксуват на цената на 2 нормални билета, а тези от тях, които преминават над Босфора - 3 билета.
- В тях не важат отстъпките от прекачвания, няма намаления за студенти и не приемат пътници, с право на безплатно пътуване (пенсионери)
- Шофьорите им притежават специална квалификация за водач на експресен автобус.
- Пътуващите в тези автобуси са застраховани.

Благодаря! Ще знам вече. Никога не сме с предварително направени планове. Качваме се на автобуси според мястото и ситуацията, четейки таблата на спирките. Реших, че можем да се излъжем и да се качим на автобус на двойна тарифа.  Wink

# 546
  • Варна и...духом на Босфора
 Hug Ду,добре си си дошла! Виж сега,тези,спящите,мой ли да им шибнеш по един зад врата
от мене аджеба така! Нямам коментар,по-точно имам за такива хора,ама не е за форума.
Мислих тези дни дали вървиш пеша по маршрута Mr. Green Crazy Shocked
Саадберк ханъм мюзеси и аз съм си го набелязала за посещение,след толкова ходене в Саръйер bowuu,експозицията на дрехите видя ли,а може и да се сменят,или са постоянни.,С
Случайно да видя колко крана има на стадиончето ми до Долмабахчето Mr. Green Joy Crazy

За картата аз съм го казала-и НАСА  да дойде няма оправия,цък,цък и пара йок накрая!
Не можеш да ме съблазниш мен с трилече,аз не обичам карамел newsm58

# 547
Момичета, можете ли да ми препоръчате с коя ТА да ползвам за 3-4 дневна екскурзия до Истанбул?
Не желая сама да организирам всичко. Искам да се кача в автобуса и някой да мисли за това да си прекарам добре.
Ние ще пътуваме с "Бохемия" на 4 дневна, но не сме ходили до Истанбул преди.

# 548
Момичета, ще съм ви благодарна ако ми препоръчате някой хотелче, което не е много скъпо. Покрай четенето на темата се вдъхнових сама да организирам престоя ни в Истанбул. Както писах по-рано ще ходим с малкият, скоро ще навърши 2 год. и няма да можем да обикаляме много с него, но все пак.... С картите и транспорта мисля, че ще се справим без проблем, защото мъжът ми знае турски език

Препоръчвам ви хотела, от който днес се върнах - намира се на гърба на гара Сиркеджи, на една минута от трамвая, на 5 - 6 минути от пристанището Еминьоню, на 30 секунди от Мармарай....Нощувка и закуска излезе 40 лева на човек, букнато 5 - 6 дни преди пътуването, има страхотна гледка към Босфора от терасата, където се закусва, чисто, любезен персаонал, никакви оплаквания....

https://www.booking.com/hotel/tr/hurriyet.bg.html?aid=376395;lab … 1;highlight_room=

Прощавай, как точно се казва хотела, понеже ми излизат няколко такива на тази страница.   bouquet

# 549
Hug Ду,добре си си дошла! Виж сега,тези,спящите,мой ли да им шибнеш по един зад врата
от мене аджеба така! Нямам коментар,по-точно имам за такива хора,ама не е за форума.
Мислих тези дни дали вървиш пеша по маршрута Mr. Green Crazy Shocked
Саадберк ханъм мюзеси и аз съм си го набелязала за посещение,след толкова ходене в Саръйер bowuu,експозицията на дрехите видя ли,а може и да се сменят,или са постоянни.,С
Случайно да видя колко крана има на стадиончето ми до Долмабахчето Mr. Green Joy Crazy

За картата аз съм го казала-и НАСА  да дойде няма оправия,цък,цък и пара йок накрая!
Не можеш да ме съблазниш мен с трилече,аз не обичам карамел newsm58

Eee, не е така...Всеки разбира почивката по различен начин, в което няма нищо лошо...Просто аз не познавам Истанбул добре, за да мога да си сменям посоките в движение...И понятието "обичам да ходя пеша" има мноого нюанси, се оказа...За идеята ми за пешеходни маршрути- сега, като го видях с автобус, знам, че със сигурност е за цял ден(в едната посока), като бих почнала от Бебек  до Емиргян, после с автобус до Йеникьой(защото Истиние не ми хареса) и после пак пеша...Разбира се, с почивка за кафе, обяд, просто на пейка...Много красива крайбрежна ивица, много...А за азиатския бряг - само около Ченгелкьой ми хареса за разходка и навътре към Кузгунчук, където преди съм ходила...
За музея - предполагам, че са постоянни, само обувките ще ги сменят - в сайта пишеше, че поради големия интерес (аз и още двама души бяхме в музея - къща) , изложбата на обувки се удължава до 30.06, а аз ходих на 14.07..Но си заслужава само ако минаваш оттам, специално ходене  - само ако има и нещо друго да правиш в тази посока...
За стадионите - и покрай двата минахме, но не съм обърнала внимание...Мостът е може би 20 процента над водата, има още мнооого докато стане готов.
На Пиер Лоти ходихме, по залез се опитах да го изчисля,голяма лудница с Рамазана - всичките тези хора по градинки и паркове вечер - много колоритна гледка...
Мислех да ходим на вечерен Босфор, не този с яденето и програмата, а Sunset Cruise се води...Но някой писа, че има ремонт в А.Кavagi и се отказахме...Мислех, че тези с програмата няма да ми харесат, но едната вечер видях хората да се качват на такъв кораб - много ми хареса атмосферата, другият път ще опитам.
За картата - ще взема да я сменя, дано после всичко е наред...

# 550

[/quote]

Прощавай, как точно се казва хотела, понеже ми излизат няколко такива на тази страница.   bouquet
[/quote]

https://www.booking.com/hotel/tr/hurriyet.bg.html?aid=376395;lab … 1;highlight_room=

Те са два ,явно на един собственик - Hurriyet Hotel и Grand Hurriyet Hotel.Аз букнах в Hurriyet Hotel, но като пристигахме сутринта, имаше свободна стая в другия и се настанихме там за да не чакаме.

# 551
  • на последния етаж
Ние отседнахме в този хотел - много сме доволни: голяма градина, отлично местоположение:
http://www.atakoymarinahotel.com.tr/default-en.html

# 552

Прощавай, как точно се казва хотела, понеже ми излизат няколко такива на тази страница.   bouquet

Те са два ,явно на един собственик - Hurriyet Hotel и Grand Hurriyet Hotel.Аз букнах в Hurriyet Hotel, но като пристигахме сутринта, имаше свободна стая в другия и се настанихме там за да не чакаме.

Мда, който ме чете пичели, който не ме чете - ни пичели  Laughing

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=835410.msg30607435#msg30607435

Хотел Хюрийет е много добър за цената си, но след реновацията бих предпочел намиращият се в съседство Golden Horn Istanbul.

Ние отседнахме в този хотел - много сме доволни: голяма градина, отлично местоположение:
http://www.atakoymarinahotel.com.tr/default-en.html

Този хотел е на другия край на света newsm78

# 553
Момичета, можете ли да ми препоръчате с коя ТА да ползвам за 3-4 дневна екскурзия до Истанбул?
Не желая сама да организирам всичко. Искам да се кача в автобуса и някой да мисли за това да си прекарам добре.
Ние ще пътуваме с "Бохемия" на 4 дневна, но не сме ходили до Истанбул преди.
Ние ще пътуваме със същата - за Истанбул не мога да кажа, защото и аз ще пътувам за пръв път до там, но пък съм пътувала и друг път с "Бохемия" и бяха коректни и точни, така че имаш 2 гласа за тях Simple Smile

# 554
Здравейте! И аз с интерес чета темата, защото ми предстои престой през август около седмица в Истанбул. И понеже специално в Турция не съм ходила, а оставам с впечатление, че е ужасно горещо там, дано не е извън темата, но някой може ли да ме посъветва какви дрехи да си взема за пешеходните разходки (че съм по дългото вървене пеша), така че да не изгоря като рак и да не се стопя в жегата  Sunglasses

Виждам, че си от Пловдив. В Истанбул не е по-топло от Пловдив, дори е по-хладно. Особено край водата винаги духа. Почти винаги шалът, който е в чантата ми заради джамиите, влиза в действие когато съм на корабче за разходка или ферибот. А когато избираш дрехи, все пак имай предвид, че отиваш в мюсюлманска държава. Например една тениска е за предпочитане пред някое бюстие. И някакви летни панталони до коляно са за предпочитане пред къси панталонки. Няма да те върнат (свикнали са с многобройните туристи), но ако влизаш в джамии ще трябва да си покриваш раменете и коленете. А и по улиците ще привличаш погледите на скучаещите мустакати чичковци.  Wink
Много благодаря за съвета, Таня, ще гледам да не скандализирам чичковците и по твой тертип ще си взема шал Simple Smile Peace

Общи условия

Активация на акаунт