НВ-ВМХ, част 89 - за здравословното хранене

• 46 146
  • 734
  •   1
Отговори
# 75
Шоки, пожелавам ти много емоции, които да те карат да се усмихваш. Бъди здрава, ти си нашият гуру, знаеш. Simple Smile
Nikol, не мисля, че този режим има нещо общо с пониженото либидо.  Laughing

# 76
  • В полите на Пирин планина
Шоки, пожелавам ти много емоции, които да те карат да се усмихваш. Бъди здрава, ти си нашият гуру, знаеш. Simple Smile
Nikol, не мисля, че този режим има нещо общо с пониженото либидо.  Laughing

Поздрави и от мен, Шоки   bouquet Бъди здрава, весела и щастлива.

И аз не мисля, че ВМ-НВХ води до намалено либидо  newsm78

# 77
wackamotto  не спирай хормона рязко и на своя глава. Ако започнеш с добавки, продължавай с хормона, пусни изследвания виж на къде върви, ако решиш леко намали хормона. Най-добре се консултирай с лекар, макар че повечето не са много отворени към алтернативните решения. И само да кажа че в Бг лекарите много обичат да препоръчват селен при Хашимото, а забравят йод-а, та никога селен без йод и йод без селен.

За содата, не мисля че има смисъл цялата супер популярна теория напоследък, не може така лесно да се алкализираш с храна. Аз съм си тествала с лентички, след седмица само на месо пх идеално. Освен това не е ясно как влияе в дългосрочен план това редовно пиене на сода. Повечето хора имат проблем че не произвеждат достатъчно киселина и храната не се разгражда добре, в такъв случай се взимат и добавки за повишаване на киселиността, ако човек е такъв случай и започне да пие сода не е много ясно какво ще се случи  newsm78

Аз вчера се наядох с шоколад и кроасани, даже нямам чувство за вина  Twisted Evil Днес пак в правият път. Не бях спала няколко нощи и сякаш цялото ми тяло крещеше за сладко, по принцип аз не съм по шоколада, основно по тестенцето, този път отидох и си купих черен шоколад бонбонки вътре с боровинка и не помня колко изядох 2-3 шепи, после реших че ми е малко и направих домашен течен шоколад с кокосова захар, ама не можех да го ям беше супер сладко, та го мазах на кроасан, ама и така не ми хареса и накрая си легнах и пак не спах Simple Smile Днес си варих яйца за закуска, обаче не можах и тях да ям така ми се ядеше месо, че спрях в някакво ресторантче закусвалня и си купих пушено телешко, жената ме гледа като извънземнои настояваше че не може само месо да ми даде, или на сандвич или на омлет или с картофи, едвам я навих , но така сладко си го изядох. Сега ми се яде прасе  Mr. Green

# 78
Момичета Hug

wackamotto, от комбинацията вит. Д, магнезий и К2 ще имаш полза със сигурност, а вероятно вече си пиеш селен за щитовидната. Но не знам какво би могло да замести хормона. Embarassed Доколкото знам, йод в комбинация с още няколко неща (магнезий, цинк, вит. Ц, селен и може би Б-комплекс, но не съм сигурна) може да бъде удачна добавка при Хашимото, но май трябват високи дози (мг, а не мкг) и вече става опасна територия - иска си четене, а не знам дали има надеждни източници.

Никол, за либидото и аз мисля, че храненето не би трябвало да е причина, но може да се пренастройваш още и да е от това. newsm78

# 79
  • Oslo,Norway
Момичета и аз да се отчета както се разбрахме вчера

Сутринта -кафе със сметана
На обед -от вчерашният джолан (около 200-250)

И незнам от вчерашните ми шоколадови преживявания ли , днес един глад за сладко.Но аз нали ще влизам в правия път като запретнах ръкави , бърках първо от кокосовото масленото нещо от рецептите-в момента се пече, докато се опече забърках масло с какао и малко стевия ,но ми се опъна нещо та незнам дали ще вечерям  newsm78

# 80
Момичетааа, аз ви изпуснах, защото бях на екскурзия, където не зависеше от мен какво ще ям, та съгреших повечко...но поне кг са ми все още 53.6-7 (сега съм точно ПМС, та мисля, че съм си 53 в крайна сметка, усещам се подута). Продължавам с вас Hug

# 81
Шоки, Честит рожден ден! Бъди здрава и щастлива оптимистка  newsm51

Благодаря за темата   newsm51

Толкова приятно посрещане  Hug Hug ...благодаря

и аз си правя разни десерти със Стевия, на май от нея ми се подува корема newsm78

# 82
wackamotto, на каква доза тироксин си? Ако си на много ниска доза, от порядъка на 12,5-25 микрограма и поддържаш ТСХ, ФТ4 и ФТ3 в норма, то може да пробваш с добавки и хранителен режим, но нека доктор да контролира нещата. Спирането на тироксина обикновено не води до добри последствия и това си проличава в рамките на 2-3 месеца. Ако с най-ниска доза ТСХ спада към долните референтни граници, то може да се спре тироксина и да няма последствия от това, но в противен случай може да се възвърнат симтомите плавно и да се влошат хормоналните стойности.

Деничка, а консултирала ли се с ендокринолог за преглед на функцията на щитовидната жлеза? Щом трудно сваляш килограми, а и са минали 5 месеца след раждане, това е удачен период да провериш функцията ѝ на база симптоми. Често се случва след раждане, в рамките на 6 месеца да има отклонения в щитовидната функция. Може там да има проблем и затова трудно да сваляш килограми.

Бутински, предполагам са ти много сладки фурмите, защото си отвикнала от сладкото. При мен се случи същото, дори и с тъмен горчив шоколад.
Относно содата - аз съм ЗА. С проблемен стомах съм, септирана жлъчка (тъй наречената прегъната), без конкременти, колит (СРДЧ) и гастродуоденит. Лекарствата на протонна помпа, с които лекувам гастродуоденита, се налага да пия с месеци, по-често 2 месеца, и дори като ги пия съм имала киселини, да не казвам, че и гъбички завъждам с приема им. И макар да пия и да съм пила в много дълги периоди пробиотици, ензими за стомаха, артишок за жлъчката + успокояващи чревните болки хапчета, то честно казано от содата съм видяла в пъти по-добър ефект, като я съчетая с пробиотик и ензими, отколкото от основните лекарства за лечение на гастродуоденита.
Тънкостта е да се пие като се разтвори както си писала ти - във вода. Да не се приема лъжица сода и после да се пие вода, защото химичната реакция става в стомаха, издуваш се и се оригваш, а като я разтвориш във вода и я изпиеш след това, химичната реакция става отвън и единственото, което се получава като следствие е успокояване на болки в стомаха и киселини.
Аз я приемам в много малки количества, не чаена лъжичка с чаша вода, а да кажем на върха на лъжичката сода, разтворена в чаша вода. Пила съм по цял месец така, сутрин и вечер, като съпътстващо лечение към хроничен цистит. Страшно помага! Не мога да отрека. И не само при мен е имало тези подобрения. В темата за лечение на цистит без АБ има и други момичета, на които е помогнала содата приета по този начин.
А за стомаха казах, че се отразява положително.

Кам, май те подведох за кейла. Сега ми е пред очите, та е около 3 метра вече висок, цъфти целия и е пълен с пчели  Simple Smile Има си и листа за хапване, но са по-малко, отколкото цвета. Свекърва ми каза, че първата година дава само листа и по много (това и аз го видях), а втората година освен листа пуска и цвят и след това трябва да съберем семена, защото после май няма да ражда листа и ще трябва да засеем.
Тази година май ни е по-бедна градинката, но пък ще има плод, за разлика от миналогодишните удавяния и никакви плодове. Сетих се и за дръвчето, което сяхме, новото - хинап/финап се казва, някаква японска фурма май, която се оказа много полезна за здравето.
Засях днес пащърнака и от оная черната салатка - лоло роса. Айсберга се е хванал и той.
Миналата година не си отделихме семенца от по-екзотичните домати и сега много ме е яд, но каквото - такова.

Някой писа, че хапва като ламя. Забравих кой, че с тоя мобилен нет ако се върна назад рискувам да не публикувам. Аз съм ламя на периоди, май покрай овулация най-често, но не се замислям и си хапвам колкото ми се яде. Напоследък ям по 3 пъти дневно до към 16 часа и след това не ми се яде.  Simple Smile
Снощи дебели свински пържоли със зелена салата, а днес мазни свински гърди на барбекюто пак със зелена салата. Нали си казах, че ще почвам пак да свалям килца - е, започва се  Simple Smile Ще докладвам дали ще има резултат в края на лятото.

И някой писа за задържане на вода, или подуване на крака. Пак препоръчвам чай от джоджен. 2-3 дена по литър, литър и половина охладен чай (не студен) и да сподели има ли ефект и изхвърля ли водата. Цистон на Хималая също помага в това отношение.
Не говоря за системно пиене на чая от джоджен и цистона, а като се наложи в рамките на 2-3 дена да пробва дали има ефект.

# 83
  • Oslo,Norway
Merelenda дори и не ми е минавало през ума да го направя, благодаря за съвета ,ще го направя 👍🏼

# 84
Благодаря, Мерелинда, сигурно ще пробвам това със содата.  Peace

# 85
Честит рожден ден Шоки Simple Smile Жива и здрава :*

Връщам се да Ви четя Simple Smile

# 86
Благодаря на всички за мненията; сега съм на доза 75 Тироксин, но скоро не съм се изследвала и дозата ми не е коригирана от повече от година (собствена немърливост да ида на лекар  ooooh!)

Утре мисля да ида да пусна контролно едно ТСХ, ТАТ и МАТ (има ли смисъл да пускам и Т3, Т4  newsm78) и си мисля да почна да намалям тироксина, но това ще се прецени след като си видя изследванията). При лекари нещо не ми се ходи, защото всички ми казват - нищо няма да ти помогне, няма смисъл да спазваш режим или да пиеш добавки, пий тироксина и това е. Аз и затова не съм ходила вече година ....

Както и да е, ще пусна утре изследвания и ще преценя... Съжалявам, че съм оф-топик.

Ще добавя и К2 към витамините, а йодът не е ли непрепоръчителен за Хашимото, поне така казват лекарите уж  newsm78

Имате ли представа селенът, А, Е и К2 в какви дози е добре да се пият?

# 87
Здравейте момичета, нова съм и се надявам да ме приемете в хубавата ви темичка.
От седмица чета и си интересувам от режима, обичам да се осведомя преди да започна Simple Smile.
Тъй като живея по Скандинавието, информация бол, но не ми става ясно едно, всички препоръчват да не се смятат калории и тн., но как като за начало да разбера колко да ям?
Досега не съм била режимна, само веднъж в живота ми, но там се смятаха грамове, което ми се струва лесно, ама калории....аз и сега си нямам идея колко калории на ден ми трябват?
Тъй като съм любител на салатите, това най ме притесняваше в режима, но от инфото което четох разбрах, че мога да ям салати, това не е проблем или?

От утре започвам, само ако може да ми обясните как да си сметна колко въглехидрати/протеини и мазнини да ям?

bouquet

# 88
  • София
Ще използвам питането на Jana d'  Ark, за да се запиша в темата.

Аз съм на режима от близо 6 седмици. Имам да свалям поне 10 кг натрупани през годините, бременнността и след раждането. До сега, за първите 5 седмици съм свалила 4 кг.

За смятане на калорийнете нужди и приетата храна имам лог в MyFitnessPal. Можеш да си свалиш приложението, безплатно е. Там като си създаваш профил ти изчислява дневните нужди, въвеждаш колко искаш да сваляш на седмица и ти смята калориите за ден. Съотношението на въгл, протеини и мазнини, което целиш си въвеждаш ти. Моите са 15%В 30%Пр 55%мазнини. Не закусвам, за да имам две обилни хранения на ден. Обикновено въгл и протеините са ми по-малко, за сметка на мазнинините, които са повече. Не си пиша зеленчуците, защото са много нискокалорични и трябва да половин кофа, за да окажат някакво влияние. За останалите продукти, ако се придържаш към месо, яйца и малко млечни е лесно да нагласиш процентите. Малко въглехидрати по твой вкус и готово. Въвеждаш си продуктите и програмата си смята останалото сама. Можеш да си въвеждаш и твои продукти, или рецепти ако липсват. Много удобна програмка, препоръчвам.

Знам, че препоръките са да не се смятат калории, но аз много обичам режимните храни и имам склонност да прекалявам. Програмата ми помага да държа нещата под контрол.

Салатите не са проблем, стига да не са основно ядене. Става въпрос за зеленчукови салати.

# 89
wackamotto, йодът се смята за далеч по-вреден, отколкото е. Всъщност цари страхотна дезинформираност за йода, както и за вит. Д, за магнезия, за наситените мазнини, холестерола и т.н. Причината да се смята за вреден йодът (най-вероятно) е липсата на селен - когато в организма не достига селен, тогава и йодът може да провокира автоимунен процес в щитовидната жлеза. Но ако селенът е достатъчен, йодът може само да бъде от полза. Разбира се, по въпроса за количествата има големи разминавания - някои са на мнение, че оптималното е в микрограмове (от порядъка на 500 - 1000 мкг), а други отиват на далеч по-високи дози - от порядъка на 2-3 до 50 и повече мг. Уилям Дейвис, на когото аз за момента съм склонна да вярвам почти безрезервно, смята, че 500 - 1000 мкг йод са задължителни за всеки в днешно време наред с магнезия и вит. Д. Но вече Хашимото е по-специален случай и не знам дали трябва да се отива на високи дози. Но и доза до 1000 мкг вероятно е безопасна и при Хашимото. Просто човешкият организъм има нужда от йод. Но задължително трябва да се придружава от селен.

А йодът може да бъде наистина вреден при хиперфункция, макар че има жени с Базедова болест, които твърдят, че успешно я контролират с 50 мг (не мкг) йод на ден. Но повтарям, че за тези неща трябва човек да се задълбочи и да чете много, а източниците са предимно апокрифни за момента...

Скрит текст:
По принцип за щитовидната сегашният принцип за лечение само с Т4 се оказва доста неефективен при огромна част от пациентите. На Запад, поне в някои държави, е възможно да се предписва и Т3, освен Т4 - този вариант е по-успешен при много хора, защото просто е висок процентът на пациентите, които не могат да трансформират Т4 в Т3 и няма как да оползотворят този Т4, който приемат. А още по-успешен се оказва вариантът с гранули изсушена свинска щитовидна жлеза, който явно осигурява бионалични Т4 и Т3, но този препарат не се предлага май почти никъде другаде, освен в САЩ, а и там се води май алтернативно лечение и не се признава от медицината. Та в такъв смисъл ендокринологията изостава ужасяващо в някои отношения.

Последна редакция: вт, 12 май 2015, 08:32 от Cioccolata

Общи условия

Активация на акаунт