Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 26

• 118 732
  • 761
  •   1
Отговори
# 510
Съгласна съм с Галатея, до скоро само ви четях, защотто нямаше с какво да допринеса. Ето сега споделих съвсем накратко, защото не ми се иска да ви занимавам с моите проблеми, имате си достатъчно ваши. 

Ето това е разликата с темата от близкото минало. Може да сме спорили и дори понякога да не сме били много толерантни в споровете, но сме считали, че това, което ни обединява са общите ни проблеми. През по-голямата част от времето сме се чувствали общностPeace

# 511
Аз също не съм привърженик на Фейсбук, не влизам в него освен за да чета по групите и не поствам нищо за себе си освен да пиша мнение в групите. Но го направих защото намерих информация и бързи отговори, а за четенето не е така, защото зависи от групата, та повечето са отворени и можеш да четеш, но не можеш да питаш докато не си се присъединил. Американските обаче имат доста по-строги правила и чакай някай да ти отговори на въпрос за помощ.

# 512
, а за четенето не е така, защото зависи от групата, та повечето са отворени и можеш да четеш, но не можеш да питаш докато не си се присъединил. .

Не съм съгласна, дори един ХБОТ е затворен. Да не кажа че има и невидими.

# 513
Мисля, че е нормално всеки да търси причината за състоянието на детето си.От всичко изчетено дотук стигнах до елементарният извод, че основните фактори са замърсяването на околната среда, което рефлектира върху храната.Ето и някои статии:
Учените откриха връзка между замърсяването на въздуха и аутизма
Бактериалните гени, които превръщат живака в смъртоносен, са отк … ити по целия свят
За съжаление никой не си взема поука.Дори съпруга ми има подобни намерения:
Британците масово премахват пречистващи филтри от дизеловите автомобили

# 514
А аз стигнах до заключението, че в много случаи става дума за фамилна черта. Предавало се е през поколенията в различни форми, обикновено леки, и във високата граница на високофункциониращия аутизъм.
Това след разговори с реални хора, родители на деца с аутизъм или отгледани от родител с Аспергер, от форума Wrong Planet, както и от линкове и книги.

# 515
  • София
Само да вметна за ХБОТ групата, на която съм администратор - затворена е умишлено. Целта и е да коментираме реакции, въпроси за започващите и тн...А не някой, който е виждал барокамера само на снимка да ми обяснява колко вредна интервенция е...За 200 влизания няма регрес, не му е израстнало трето око или крак и тн...и виждам само ползи. И промяната в детето ми наистина е огромна!!!

# 516
Дони въобще не те упреквам в това как си преценили да направиш групата. Както казах всеки от методите на комуникация и обмен си има плюсове и минуси. Ние не сме правили хбот вероятно няма и да правим,  затова благодаря че не си ме изритала защото съм страничен четящ елемент.  

Но ако съм родител без опит и познания,в търсене би ми било много по лесно да чета без да съм член, пък като понавляза и ако съм заинтересован, мога и да поискам да членувам.

Последна редакция: пн, 12 окт 2015, 16:50 от _re_ge

# 517
  • София
Недостатък на отворените групи е разни спамъри, които праскат линкове за генериране на реклами и тн...А за ХБОТа знае ли човек - е, и аз като звездите - за разкрасяване го ползвам hahaha Умря ми циганката и...

# 518
# 519
Едно полезно за всички ни четиво, показващо че навсякъде по света родителите на деца от спектъра след получаване на диагнозата преминават през едни и същи чувства, тръгват по едни и същи пътища, срещат едни и същи трудности и преживяват едни и същи сблъсъци в онлайн контактуването помежду си. Заслужава да се прочете, а сигурно много от нас ще приемат и заключителното изречение: "Ако искаме светът да бъде по-наясно и по-съпричастен към аутизма, ние със сигурност трябва да започнем с поглед към себе си и да станем по-разбиращи и съпричастни един към друг."
Заглавието е: "Какво моля разделеното аутистично общество да разбере"

http://themighty.com/2015/10/what-im-asking-the-divided-autism-c … nity-to-consider/

# 520
  • Пловдив
А аз стигнах до заключението, че в много случаи става дума за фамилна черта. Предавало се е през поколенията в различни форми, обикновено леки, и във високата граница на високофункциониращия аутизъм.
Това след разговори с реални хора, родители на деца с аутизъм или отгледани от родител с Аспергер, от форума Wrong Planet, както и от линкове и книги.

Аз съм на същото мнение!

# 521

Аз съм на същото мнение!

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=638548.645
7.07.2012г.

Момичета,
пускам ви нещо за житейската и професионална съдба на д-р Лорна Уинг. За съжаление, на български език няма почти нищо. Няма да коментирам нищо, освен това, че е възможно много ранно установяване на някои аутистични черти (дори на няколко месечна възраст) и че в САЩ вече се прави масов скрининг за такива черти на 1 годишна възраст с цел ранна интервенция.

Д.-р Лорна Уинг си спомня точния миг, в който е разбрала, че 6-месечната й дъщеря й Сузи  е различна. Те пътували във влак и срещу тях имало друга майка с около 6-месечно бебе. То сочело през прозореца и се обръщало към майка си, за да види, дали тя обръща внимание на показаното, нещо, което Сузи никога не правела. „Студена тръпка ме прониза и почувствах силна тревога.” – казва Л.Уинг

Въпреки годините медицинско  обучение Лорна и нейният съпруг Джон, психиатри и двамата, не знаели нищо за аутизма (Сузи се родила през 1956г.). "Може да са споменали някога в някоя лекция – казва тя – но за факти и честота никога не е ставало дума."  Когато поставили диагноза „аутизъм” на Сузи , двамата родители психиатри били отчаяни и не знаели какво да предприемат.
Лорна решила да промени нещата за децата като нейната Сузи и пренасочила професионалната си кариера. Днес, повече от 50 години по-късно, тя е един от най-добрите експерти по аутизъм в света и съосновател на Националното общество по аутизъм (1962г.)  На нейните проучвания се дължи понятието „аутистичен спектър” (тя въвежда през 1981г. диагнозата Синдром на Аспергер).

Сега, на 84 години, тя е консултант (има център, носещ нейното име), Л.Уинг е щастлива, че „светът на аутизма е толкова по-различен отколкото в онези тъмни времена”. Тя си спомня:  „ Когато поставиха диагнозата на Сузи, не съществуваше никаква подкрепа за децата и техните родители. Ние се почувствахме внезапно и неочаквано  различни от всички останали. .. Огромната промяна се състои в приемането, че аутизмът е нещо реално."

През 1950-те години честотата на състоянието е била 4-5 на 10 000 деца. Днес благодарение на работата на д-р Уинг и колегите й  се отчита точната според нея честота, която е 1 на 100 деца. Тя счита, че няма данни за истинско увеличение и че това се дължи до голяма степен на диагностицирането на повече деца с нормален интелект. „Но кой знае? – казва тя -  Възможно е еволюцията на човешките същества да включва повече аутистични черти, защото са полезни.
И още: " Вярвам, че за истински успех в науката и изкуството са необходими аутистични черти и се възхищавам от проявите и личностите на такива музиканти и учени.”  

Тя вярва също, че повечето от нас имат някои аутистични черти. „Една от моите любими фрази е, че природата никога на прокарва линия без да я позамаже. Хората не могат да бъдат разделени на такива със и без аутистични черти, защото тези черти са толкова широко разпространени.”

Но радвайки се на все по-голямата представа на обществото, че хората с аутизъм могат да му дадат много, Л.Уинг се страхува, тази представа може да отклони вниманието от хората в по-ниския край на спектъра. Тя казва: „Младите хора със синдром на Аспергер говорят в своя защита. Много от тях се считат за различни, а не увредени. Но за хората с класически аутизъм като моята Сузи, то е истинско увреждане.”  
Сузи умира на 49 години, но Л.Уинг продължава да работи за подобряване на диагностиката, третирането и приемането на хората от спектъра.

# 522
констанца, благодаря за отговорите и в двете теми! bouquet
Стив Силбърман - Забравената история на аутизма
Цитат
Начин да се разбере невроразновидността е да се мисли за човешките оперативни системи. Ако компютър не тръгва с Windows, не значи, че е повреден. Според аутистичните стандарти, нормалният човешки мозък е лесно отклоним, натрапчиво социален и страда от дефицит на концентриране в детайла. Хората с аутизъм изпитват трудност да живеят в свят, непостроен за тях. 70 години по-късно все още се придържаме към Аспергер, който вярвал, че "лечението" на най-отдалечените аспекти на аутизъм, се намира в разбиращи учители, приемствени работодатели, помагащи общества и родители, които имат вяра в потенциала на децата си.

Последна редакция: чт, 15 окт 2015, 12:58 от n_alex76

# 523
  • В заешката дупка
Едно полезно за всички ни четиво, показващо че навсякъде по света родителите на деца от спектъра след получаване на диагнозата преминават през едни и същи чувства, тръгват по едни и същи пътища, срещат едни и същи трудности и преживяват едни и същи сблъсъци в онлайн контактуването помежду си. Заслужава да се прочете, а сигурно много от нас ще приемат и заключителното изречение: "Ако искаме светът да бъде по-наясно и по-съпричастен към аутизма, ние със сигурност трябва да започнем с поглед към себе си и да станем по-разбиращи и съпричастни един към друг."
Заглавието е: "Какво моля разделеното аутистично общество да разбере"

http://themighty.com/2015/10/what-im-asking-the-divided-autism-c … nity-to-consider/

Принципно, хубаво послание има статията. Толерантност и приемане на различните мнения, уважение един към друг, съпричастност...

Има една малка подробност обаче, която е много съществена, а е пропусната. Не всичко, касаещо темата аутизъм, е въпрос на лично мнение.  Понякога хората казват неверни неща. А фактите не са въпрос на мнение. Те са просто факти. Митовете, полуистините, неистините, касаещи аутизма, не е етично, не е морално, не е правилно и дори може да е опасно да се толерират и приемат. Не вярвам светът на аутистите или въобще светът на всички нас да стане по-добър ако всички си затварят очите пред изкривяването на факти.

# 524
На този ден в 10:25 часа се появи на бял свят Хриси!
Черпя Ви виртуално по този повод.
Благодаря на всяка една от Вас за моралната подкрепа и съветите през изминалите години! Kissing Heart

Общи условия

Активация на акаунт