Белгия - 27

• 140 962
  • 803
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Според мен това с 3 месеца е ключовото. Мисля, че това се води краткосрочна командировка. Ако си намериш такава фирма в БГ да те командирова така, супер.

Аз не знам френски/фламандски, работя с английски, но не съм пример в това отношение.

# 391
Според мен това с 3 месеца е ключовото. Мисля, че това се води краткосрочна командировка. Ако си намериш такава фирма в БГ да те командирова така, супер.

Аз не знам френски/фламандски, работя с английски, но не съм пример в това отношение.
Това търся и аз...в сферата на почистване, хотелиерство, но не знам дали има и затова се допитвам до вас, които имате повече опит.И език искам да науча, но не знам дали го преподават от български на фламандски.Понеже сме във фламандски регион.

# 392
Белгийки, здравейте! Simple Smile
Имам нужда от съдействие. Как се стига (видове транспорт, приблизителни цени на билет) от летище Charleroi до гара Bruxelles-midi? Благодаря ви!  Hug

# 393
  • София
Белгийки, здравейте! Simple Smile
Имам нужда от съдействие. Как се стига (видове транспорт, приблизителни цени на билет) от летище Charleroi до гара Bruxelles-midi? Благодаря ви!  Hug

Има шатъл, доколкото знам. Това намирам: https://www.brussels-city-shuttle.com/en#/ . Цената е 14 евро.

# 394
Благодаря!

# 395
не знам да има курсове по фламандски  на български,освен ако не намериш някой българин/ка  който знае фламандски и е готов да ти преподава на частно

поздрави

# 396
Здравейте, мили дами.
Много вероятно е след една година да се присъединим с децата към съпруга ми в Брюксел. Въпросът ми е за училищата и по-специално за така наречените Европейски училища. Платени ли са, добри ли са? Интересува ме по-специално немската секция в тези училища...Ако някой има представа, ще съм благодарна да ми даде информация и мнение.

# 397
Забравих да кажа, че ще става въпрос за 6 клас.

# 398
  • София
Здравейте, мили дами.
Много вероятно е след една година да се присъединим с децата към съпруга ми в Брюксел. Въпросът ми е за училищата и по-специално за така наречените Европейски училища. Платени ли са, добри ли са? Интересува ме по-специално немската секция в тези училища...Ако някой има представа, ще съм благодарна да ми даде информация и мнение.

Синът ми ходи в Европейското в Лакен (IV), но е в БГ секция все още. Платени - зависи къде работите, работещите в институциите не заплащат такса. За другите такси можеш да видиш сайта на училищата, има доста информация. Отделно, обаче, се плаща за транспорт, храна и извънкласни занимания, ако искате да ползвате тези услуги. Таксите за приблизително 1700 евро/г. за транспорт, 800 евро/г. за храна (4 обяда седмично), по около 200-300 евро/г. за извънкласно занимание. Тези такси се плащат на 3 вноски, с изключение на извънкласните, които се плащат през септември наведнъж. За да ги ползваш се записваш в сайта на родителската организация, плащаш 50 евро членски внос и след това кандидатстваш за всяко от децата си.
Дали са добри - зависи какво влагаш в това. Аз лично съм доволна, добра база, родителски организации, при нас се учи по БГ система, но имат много други по-различни неща като Европейски часове, плуване и т.н.

Не знам дали можеш да избереш в кое училище да се запишете, предвид,ч е искаш немска секция, а БГ секцията е в Лакен, но тя е така или иначе до 5 клас. Но се говори,че може да направят и 6 клас от догодина.Което означава, че ще искат да се запишете в нея.

# 399
Кати, много благодаря за отговора.
Цената, която ми казваш звучи съвсем приемливо! Тук обаче виждам друго:

http://www.europeanschool.be/wp-content/uploads/2017/02/School-fees-EN2017-18.pdf

А по колко деца са в клас?

# 400
Ето, Кати,  това е в Лакен май:
http://internationalschoolsinbrussels.be/en/european-school-of-brussels-4-laeken/

Вие или поне един от вас явно работи/те към ЕС, така е по-евтино...иначе не е съвсем Simple Smile

Последна редакция: сб, 27 май 2017, 15:15 от nizza

# 401
А в католическите училища се изучава френски ли основно...

# 402
  • София
Кати, много благодаря за отговора.
Цената, която ми казваш звучи съвсем приемливо! Тук обаче виждам друго:

http://www.europeanschool.be/wp-content/uploads/2017/02/School-fees-EN2017-18.pdf

А по колко деца са в клас?

Това с такси, ако нито един от родителите не работи към някоя от институциите. Както написах по-горе, ако работи, не се плащат тези такси, а само транспорт/храна/извънкласни занимания.

Децата са в зависимост от езиковата секция. В нашата, българската, са малко - 10-18 деца. Във френските/английски/немски знам, че са повече 20-25 деца.

Вторият линк, който си дала, е нашето училище. Това е официалният му сайт: http://www.eeb4.be/ .
Тук можеш да прочетеш повече за Европейските училища: https://www.eursc.eu/en/European-Schools/enrolments/school-fees

Не знам дали във всяко католическо в Брюксел се учи основно френски, може да има и фламандски такива. Трябва добре да проучите, какво искате.

В допълнение, секъндери учениците от нашето училище имат уроци по български език. Което пък май е причината да не се допускат записвания в другите Европейски училища, тъй като само в нашето има българска секция. Тези допълнителни часове по български пък водят до признаване на образованието у нас без да се дължат някакви изпити. Иначе трябва да се ходи в българското училище в посолството, което си е допълнителен ангажимент (и "изяждане" на част от уикенда). 

Последна редакция: сб, 27 май 2017, 19:09 от catty m

# 403
Децата в Бг ходят в немска ДГ, немско у-ще от 2 годишни. Сега са почти 11. Но все пак ми се струва, че могат поне до 7 клас да са с немски, за да го понаучат по-добре, пък после каквото такова...Но същото у-ще, като това в което ходят в София, в Брюксел е двойна цена. А те са двама...и не съм сигурна, че там, ще можем с лекота да си го позволяваме. Иначе това е най-доброто!
Европейското е 6 000, което е съвсем малко по-скъпо от това тук, но и с много допълнителни такси. Тук не плащаме нищо допълнително. А и така и не открих немско конкретно. А и по 28 деца...
Цял ден ги гледам у-щата...
Другото, което ми се върти е ние да отидем да кажем в Аахен /не че там децата ще са по-малко:)/, защото е близо и мъжът ми ще може всеки уикенд да е при нас. И тях ги гледах, но немски не знам и карам на малкото, което покрай децата съм прихванала...
Не искам семейството да е разделено, а мисля основно за децата.
За католическите, по принцип съм чувала, че са много добри навсякъде по света. Но са със съвсем други езици...
Много ми е объркано. Знам от половин година, но все си казвам - има време, да видим, поне тази година да сме си тук...Но времето неумолимо лети.

Ако някой има идея...ще съм благодарна

# 404
  • София
В Белгия има и немска общност.

Децата ти явно знаят доста добре немски, което е добре. Не виждам какво те притеснява броя на децата, клас от 25 деца ми се струва абсолютно нормално (все пак и в българската действителност паралелките са такива, дори и повече деца).

Явно търсите частни училища, което си е цифра. Аз като гледах преди 2 г. таксите си бяха от 9 000 евро и нагоре. За две децата са си сериозна сума. Търси си ти работа в някоя институция Wink Хем добра заплата, хем освобождаване от такси Simple Smile Ще поразпитам за немски училища в Брюксел, ако разбера нещо, ще пиша пак.

Общи условия

Активация на акаунт