Белгия - 27

• 140 964
  • 803
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте! Моля да ми помогнете с информация относно получаване на гражданство за детето ми, което е родено в България, бащата е белгиец, нямаме сключен граждански брак. Имам превод на акта за раждане с апостил и не знам къде точно да отидем и към коя служба да се обърнем. Моля да ми помогнете с информация за нещо като като нашата паспортна служба към мвр в Брюксел. Също ще съм благодарна за всякаква информация свързана с еднократната помощ за раждане и за отглеждане на дете. Благодаря предварително! Приятен ден!💐

# 376
Здравейте, момичета!
Писах преди време и да кажа, че вече сме в Лиеж с децата...при съпруга ми. Почти от месец сме тук, децата ходят на градина, на училище и т.н. Аз все още съм си вкъщи и засега не търся работа, тъй като си чакам личната карта и първо смятам да се запиша на училище, да уча френски. Поне така ме посъветваха. А и едва ли някой ще ме вземе на работа де. Естествено с престоят ни  се появяват и някои въпросчета.
Въпросът ми е към мамите, чийто деца са около 3 години и ходят на детска градина. Ако отсъства детето няколко дни какво се случва? Аз попитах нашата мадам, дали трябва бележка от мен или от доктор, тъй като малката е болна, тя ми отговори - не. Нещо започна да ми обяснява, че бележка се иска само за кака й, ако отсъства от училище, но аз с моя блестящ френски, не можах да разбера на 100 % какво ми говори. Та..така де, някой ако може да ме просветли, ще съм благодарна.

# 377
Мисля, че правилно си разбрала. В матернела (който не е задължително образование въпреки че повечето деца го посещават) на сина ми също не искат бележка, когато отсъства, въпреки че там дисциплината е желязна и не се гледа с добро око на отсъствията без основателна причина. Просто им се обаждам и казвам, че е болен.

Училището е задължително и там вече искат бележка от лекар, когато детето е болно. Или поне училищата, които аз знам, искат такава бележка.

Успешно адаптиране!

# 378
Здравейте на всички Simple Smile
Някой има ли информация дали български студент може да изтегли заем от Белгия, за да учи там? Или дали дават някакви помощи?

# 379
  • ЯМБОЛ
Момичета,чувал ли е някога името Правда Петрова Димчева?Журналист,на ,65  години Моля,отговорете ми на лични.

# 380
Здравейте! Аз съм момиче на 20г. и съм в Брюксел отскоро. Засега търся неспециализирана работа и ако някой се нуждае от почистване например, нека ми пише. Heart Eyes

# 381
  • София
Момичета, споделете за ваксините тук. Ходихме на семеен лекар, който ми препоръчва да сложа на децата ваксина за менингит тип С и на малката ваксина за варицела. Не знам какво да правя. Децата са ваксинирани по българския календар. Малко ме е страх с тези ваксини, от друга страна ме е страх и без тях  Tired

Трябва да реша и да ги купя преди ваксинация, като се разбрахме, че дъщеря ми ще се ваксинира на два пъти.

# 382
  • Semmerzake, Белгия
За ваксините - всеки родител най - добре може да прецени. Тук е задължителна само полиемиелит, останалите са пожелателни. Покажете на доктора си имунизационния паспорт на детето си и преценете дали да ги сложите. При семейния лекар ваксините се заплащат, при CLB /това е прозължение на Кинд ен Гезин, организация, която се гриже за децата в училище/ е безплатно. Във Фламандската част ли живеете ? Ако сте в Брюксел имат друго име, което незная за съжаление.

# 383
  • София
За ваксините - всеки родител най - добре може да прецени. Тук е задължителна само полиемиелит, останалите са пожелателни. Покажете на доктора си имунизационния паспорт на детето си и преценете дали да ги сложите. При семейния лекар ваксините се заплащат, при CLB /това е прозължение на Кинд ен Гезин, организация, която се гриже за децата в училище/ е безплатно. Във Фламандската част ли живеете ? Ако сте в Брюксел имат друго име, което незная за съжаление.

Благодаря ти за мнението. Да, трябва да е мое решение, но ми е трудно, поради причините, които съм споделила. Исках да чуя и други мнения на живеещи по дълго тук родители. Иначе му показах имуницационния паспорт на децата, но той си препоръчва тези ваксини.

В Брюксел живеем. И ме предупреди, че се плащат ваксините.

# 384
ONE се казва организацията в Брюксел.
Препоръчителните ваксини от календара са безплатни. При личната плащам само за посещението - 25 евро, но не и за ваксината. Варицелата не е в нито един календар, виж линковете.
Варицела тук се кара масово и ваксината не е популярна. Малкият ми син я изкара още в първата година в детската градина. Когато казах на учителката, тя реагира много спокойно, даже весело бих казала. Тук няма тази паника и параноя, която цари в България на тема болести.

http://www.one.be/fileadmin/user_upload/communication_externe/ab … -calendar-ONE.pdf
http://www.vaccination-info.be/vaccinations-recommandees/calendrier-vaccinal

# 385
  • София
fatoumata, мерси за линковете, ще разгледам.

Не мисля, че в БГ има параноя на тема болести, особено пък за варицелата, а паниката обикновено се създава от медиите.
Но при варицелата проблемът за мен е, че след прекарана болест, в организма остава латентен вируса на Херпес Зостер. А от друга страна заразяване с варицела в една зряла възраст е доста опасно.

# 386
fatoumata, мерси за линковете, ще разгледам.

Но при варицелата проблемът за мен е, че след прекарана болест, в организма остава латентен вируса на Херпес Зостер. А от друга страна заразяване с варицела в една зряла възраст е доста опасно.

Можеш да изчакаш до началото на пубертета и да решите. За бременни също е опасно. Хващам се на бас обаче, че ще я изкара преди това.
Баба ми получи кожен обрив заради въпросния херпес на 80 годишна възраст. Болезнено е, но минава за няколко дни с някакви мазила, предписани от лекар. Нямаше никаква драма.
За мен проблемът е повече при млади жени, планиращи бременност.

# 387
Здравейте прекрасно дами, имам запитване.Възможна ли е работа в Белгия без гражданство и адресна регистрация.С мъжът ми живеем от 1 година в Белгия, но той се води на нещо като командировка от българска фирма, почива на официалните белгийски празници и се прибира в бг за този период, има ли вариант да намеря такава работа, която също спазва това?

# 388
  • София
Здравейте прекрасно дами, имам запитване.Възможна ли е работа в Белгия без гражданство и адресна регистрация.С мъжът ми живеем от 1 година в Белгия, но той се води на нещо като командировка от българска фирма, почива на официалните белгийски празници и се прибира в бг за този период, има ли вариант да намеря такава работа, която също спазва това?

Освен с командировка от българска фирма или държавна институция, не виждам как ще може... А и как без адресна регистрация? Какъв адрес използва съпругът ти? Доколкото знам, само дипломатите не са длъжни да се регистрират в общината.

# 389

Освен с командировка от българска фирма или държавна институция, не виждам как ще може... А и как без адресна регистрация? Какъв адрес използва съпругът ти? Доколкото знам, само дипломатите не са длъжни да се регистрират в общината.
Ами сложно е за обяснение, но вече 2 години си живее без да е регистриран в общината, но си идва на всеки 3 месеца в БГ.Не са ни направили проблеми.Питам информативно дали някоя от вас работи без да знае френски/фламандски.

Общи условия

Активация на акаунт