Фотография - 79 тема

• 44 558
  • 741
  •   1
Отговори
# 510
geybrial89  камерата на която си спряла е ОК за начинаещи - както и алтернативни камери на други марки в този клас.
За човек който тепърва ще тръгва да се учи да работи с DSLR в общи линии каквото и да си вземеш ще ти свърши работа. Докато не навлезеш в материята фотография и техника като цяло в началото ще ти е трудно да разбереше дали причината за хубавата снимка е добрата камера или това, че ти си успяла да попаднеш на момент заснела си го и се е получило.

С навлизането постепенно в материята ще започнеш да виждаш разлики в камерите, в обективите и прочие. Но освен техниката онова което прави истинската снимка е човека зад техниката.

Така че като начало определи какъв бюджет си склонна да отделиш. И започни да четеш и да снимаш.
Марката в началото няма значение - поне за мен - аз никога не съм била фанатик на тема марки. Мога да снимам с всичко и съм сменила доста камери,  всяка от които има своите предимства и недостатъци. Всичко зависи от целите които си поставя фотографа - едва тогава конкретни характеристика на камерата започват да оказват тежест в решението коя да бъде .

Извинявай, че съм толкова многословна за един такъв въпрос, но не е нужно още от началото да задълбаваш в неща които тепърва ще започваш да учиш.

Ами иска ми се да е около 1000 лв. това е бюджета, за това ми се иска да ми дадете съвет за да не се изхвърлям или да дам пари за нещо което не е добро и не си струва парите.

# 511
Аз снимам с Canon EOS 750D и си го харесвам. Екранът му е тактилен и мн удобен за настройки (определено става по-бързо в комбинация с копчетата, отколкото само с копчета, но може би е субективно, всеки си има навици), има лайф вю и се върти навсякъде, та не се налага да залягам в локвите за снимка Crazy. Не знам какви са ти очакванията, както е написала mamaSunshine - не очаквай камерата да прави по-хубави снимки, само защото е DSLR. Ако имаш конкретни въпроси - питай. Какво ще снимаш? Този обектив не е подходящ за потрети, например.
Успех в търсенето на промоции на всички търсещи. Аз продължавам упорито да отказвам ФФ - просто нямам нужда от такова нещo и никой не ми влиза в положението, всеки ми казва, че съм луда (това, защото смених 500Д и мирърлес-а със 750Д, вместо с ФФ Crossing Arms ).

DennyD, за обективите не мога да помогна. Не бих избрала нито един от посочените, ако въобще някога ще купувам някакво варио, то ще бъде 24-70.
Моите филтри са Hoya и Marumi (предпазни са), нямам оплаквания. Поляризационен никога не съм купувала.

Последна редакция: ср, 18 ное 2015, 17:02 от Вейда

# 512
Аз снимам с Canon EOS 750D и си го харесвам. Екранът му е тактилен и мн удобен за настройки (определено става по-бързо в комбинация с копчетата, отколкото само с копчета, но може би е субективно, всеки си има навици), има лайф вю и се върти навсякъде, та не се налага да залягам в локвите за снимка Crazy. Не знам какви са ти очакванията, както е написала mamaSunshine - не очаквай камерата да прави по-хубави снимки, само защото е DSLR. Ако имаш конкретни въпроси - питай. Какво ще снимаш? Този обектив не е подходящ за потрети, например.

Ами по скоро искам , когато ходя на почивки в чужбина да правя хубави снимки, когато имам поводи някакви официални, рожденни дни да мога да снимам с хубав фотоапарат, не толкова да излизам в гората и да правя специално снимки на листата или нещо подобно, но просто ми се иска да инвестирам във фотоапарат , който да знам, че ще снима хубаво и ще бъда доволна ще има функции, с които да подобрявам снимките, както и да знам че снима добре на тъмно, тъй като до сега тези които съм ползвала вечер като се снима почти нищо не се вижда затова исках съвет тъй като не разбирам толкова много от апарати.
Приемам съвети и за друг модел някой който ще ми върши работа, просто този ми го препоръчаха и за това написах него.

# 513
  • Варна
geybrial89, за подобен тип снимки и малко по-хубава сапунерка ще ти върши идеално работа. Peace Няма да се налага да мъкнеш килограми във фототехника, което си е бреме, когато тръгнеш на екскурзия. Ако нямаш желание да се научиш да снимаш и намерение да инвестираш време в това, по-добре не бързай да купуваш DSLR или си купи някой втора употреба. Peace

# 514
Ами по скоро искам , когато ходя на почивки в чужбина да правя хубави снимки, когато имам поводи някакви официални, рожденни дни да мога да снимам с хубав фотоапарат, не толкова да излизам в гората и да правя специално снимки на листата или нещо подобно, но просто ми се иска да инвестирам във фотоапарат , който да знам, че ще снима хубаво и ще бъда доволна ще има функции, с които да подобрявам снимките, както и да знам че снима добре на тъмно, тъй като до сега тези които съм ползвала вечер като се снима почти нищо не се вижда затова исках съвет тъй като не разбирам толкова много от апарати.
Приемам съвети и за друг модел някой който ще ми върши работа, просто този ми го препоръчаха и за това написах него.
Това означава ли, че ще снимаш на авто режим в началото? Авто режимите на ДСЛР-ите не са особено по-добри от тези на сапунерките. Не знам какво имаш предвид под хубави снимки на тъмно, но не очаквай кой знае какво. Условията с малко светлина предполагат или високо iso (което прави зърнеста снимката), или статив и умения да настроиш сама камерата си.
Камерата сама няма да снима хубаво. Ето, снимах ти една снимка на авто режим в jpeg, дори светкавицата изскочи (това ѝ беше първото ползване  Joy ). Камерата си е избрала скорост 1/60 - абсолютно недостатъчна, за да успея да извадя ясна снимка с този тежък обектив без статив, мястото на фокуса е неин избор, сложила е някаква бленда 3.2 пак по своя преценка, пуснала е светкавица, което прави снимката плоска и не особено приятна и е сложила iso 1000, което е почти приемливо за нейните възможности. Иначе казано - снимката е ужасна. Нямам време да направя същата с моите настройки и статив, за да видиш колко е огромна разликата.

Скрит текст:

# 515
  • Mostly in my mind
ако въобще някога ще купувам някакво варио, то ще бъде 24-70.

и аз като теб. няма да откажа и един 70-200/2,8. тези два покриват всички нужди, не мислиш ли? нямаш нужда от други  Mr. Green Mr. Green
Вейдо, аз пък да те питам и ти да се аргументираш подобаващо що нямаш такваз нужда от фф, м? Laughing
 geybrial89, ако снимаш на авто, както казва чоколина, и хубава сапунерка ще ти свърши работа. с дслр не се снима на авто.  Grinning

# 516
Вейда, малко соленичък ми идва. Mr. Green Засега бюджетът ми е около 800лв. Ще чета ревюта из интернет и се надявам да направя правилен избор. А за филтъра съм се насочила към Hoya, благодаря ти! (:

Последна редакция: ср, 18 ное 2015, 22:45 от DennyD

# 517
и аз като теб. няма да откажа и един 70-200/2,8. тези два покриват всички нужди, не мислиш ли? нямаш нужда от други  Mr. Green Mr. Green
А, да, бе.
И едно 135/2 за острота или пък 50/1.2.
Офф: Преди няколко дена снимах с Марко трети и този педесетак Heart Eyes. За съжаление ми е много, мн над бюджета.
Имам приятелка, купи си Д750 с Никор 24-70/2.8 май или пък на 4 Thinking и... не снима с него. smile3511 Скочи от Д3100 в дълбоките води, а съпругът ѝ има Д7100. Каза, че нямала усещането за уау, което ми е доста странно Thinking.
Лолита, и аз, и аз. От 2 години при това, просто други ни бяха приоритетите.

# 518
Шушулче, за варио иде реч. Твърдите са ясни... пък аз, откакто имам 85, май не съм закачала 50..., или веднъж?  Thinking
Любим обектив засега ми остава СИГМА 60 2.8 за формат 4/3 - чудесен е, ще ми липсва вечно. Въобще, на моменти се чудя що ли продадох панасоника и въпросната 60ка, както и 20 1.7 - друг вълшебен обектив за същата с-ма.
Лолита, много са причините - пари от снимане все още не печеля и чисто практично не виждам смисъл да влагам средства в камера, която произвежда снимки, които висят в нета с ниска резолюция и максмален размер по дългата страна 1024px. Хора също не снимам, да кажеш, че ще висят портрети с огромни размери в къщите на разни познати. После идва другата практична страна - моята камера живее в чантата ми, почти не излизам без нея (откак' ѝ закачих 85цата, съм на ръба на изтощението всяка вечер, ха ха ха, майтап(е, почти майтап), тежи си, няма спор!). Та, размерът и теглото имат значение! Wink Смених стария Канон и безогледалния със сегашната, само за да имам една камера, вместо две и за да получа малко по-голям размер на кадъра, ако се наложи кроп, въпреки че с времето се понаучих на композиция и все по-рядко се налага да режа. Спечелих и малко качество в картината, сменяйки камерата (още не съм продала Канона с китовия, за сметка на това Панасоника и обективите му заминаха за един следобед Whistling). Дали ще ми е кеф да снимам с ФФ? Със сигурност. Само заради ефекта уау, когато отворя суровия файл във ФШ Mr. Green. Но за момента съм ОК с кропката и даже си я обичам Heart Eyes.

# 519
Ефекта УАУ идва след много практика.. Пък и хората са много разични. На мен много колеги ми се чудат защо аз още не си сменям камерата ..ами много е просто..за нещата които снимам ми дава търсеното качество , доволна съм сис и от обективите..виж за гъдел обаче ако имах средства бих взела за семейството и най вече за мъжа ми една Leica monohrom  с един 50/1.1 ама пусто марката си е скъпа. За свга се очитвам да навия мъжа ми да хваневм някой от старите лентови и да поснимам с тях.
Онзи ден пробвах на Фото форум фест един 50-135 и смятам да го взема по колесните празници малко по сериозно да го разцъкам. За детайли се е утрепал хареса ми на първо виждане.

# 520
geybrial89, преди да скочиш на DSLR прочети разни материали, разгледай ревюта и изясни за себе си какви са предимствата и недостатъците. Много хора правят грешката да вярват, че големият фотоапарат е гаранция за добри снимки и накрая остават разочаровани.
За добри резултати е нужно много четене и още повече практика, основни умения с програмите за обработка и...  свободно време, което да вложиш в изучаване на възжностите на камерата.
Няма смисъл да вкараш едни пари в нисък клас DSLR, ако ще снимаш само семейни моменти. Възможностите на тези апарати в режим auto са незадоволителни. Самата техника е тежка и обемна, забрави за разходките в парка с дамската чанта и камерата в нея. Ще трябва да правиш компромиси.
Докато един висок клас безогледален апарат със сменяема оптика вероятно ще покрие изцяло нуждите ти, а и резултатите биха били прекрасни. Винаги би могла да добавяш обективи и да комплектоваш в бъдеще.
Моя приятелка си купи наскоро Olimpus Pen, ами страхотен е. Може да разгледаш и какво предлагат Fuji, Тодорински например снима осовно с Fuji X100 и се кълне в предимствата му.
От друга страна, нисък клас DSLR може и да те запали по фотография, тук е пълно с примери за това.  Laughing

# 521
geybrial89, преди да скочиш на DSLR прочети разни материали, разгледай ревюта и изясни за себе си какви са предимствата и недостатъците. Много хора правят грешката да вярват, че големият фотоапарат е гаранция за добри снимки и накрая остават разочаровани.
За добри резултати е нужно много четене и още повече практика, основни умения с програмите за обработка и...  свободно време, което да вложиш в изучаване на възжностите на камерата.
Няма смисъл да вкараш едни пари в нисък клас DSLR, ако ще снимаш само семейни моменти. Възможностите на тези апарати в режим auto са незадоволителни. Самата техника е тежка и обемна, забрави за разходките в парка с дамската чанта и камерата в нея. Ще трябва да правиш компромиси.

Чудесно казано (целият пост)!

Много мои приятели са се засягали, когато ме молят за мнение за нова камера, а аз им казвам, че нямат никаква нужда от нова и дори телефоните им (не всички) им предлагат достатъчно качество. Репликирали са ме, че имат достатъчно пари и искат да се поглезят. Но дори парите да не са никакъв проблем нито един от хората, които са искали моя съвет, не е склонен да отдели времето нужно да се научиш да боравиш с такава техника полуприлично и да обработваш, за да постигнат резултатите, които ги впечатляват. А то не е никак малко! Самата аз обработвам от 7+ години и все още не мисля, че съм стигнала дори близо до нивото, което искам, въпреки безчетните безсънни нощи пред монитора.

# 522
Agent Provocateur знаеш ли колко хора познавам с огромни възможности, с по няколко камери висок клас и не могат да снимат. Фотографията е бездънна - колкото е изкуство, толкова е математика, която трябва да се научи ако искаш да плуваш в дълбокото, толкова е и усещане с което човек се ражда.
При положение че мъжа ми снима от 30 години и е завършил в чужбина фотография, все още твърди че има какво да учи.. аз ще си замълча за моя скромен скромен опит.

Изкуството е сфера в което човек учи цял живот.

# 523
  • през девет земи в десета, в едно царство-господарство
здравейте момичета, обръщам се към вас за съвет. Снимам с Canon 500D и освен китовите обективи (18-55 и 70-300) имам Canon 50 f/1.8 и Tamron 18-200 f/3.5-6.3. Снимам предимно когато пътувам, репортажна фотография, малко пейзажи и архитектура. Попадна ми оферта за Canon EF 28-135mm f3.5-5.6 IS USM. Освен, че е стабилизиран има ли смисъл да сменям с него моя Tamron или не? А вие какъв обектив бихте ми препоръчали евентуално за вида любителска фотография която споменах. Иска ми се да е по-светлосилен, но пък и бюджетен. Благодаря ви предварително!  bouquet

# 524
здравейте момичета, обръщам се към вас за съвет. Снимам с Canon 500D и освен китовите обективи (18-55 и 70-300) имам Canon 50 f/1.8 и Tamron 18-200 f/3.5-6.3. Снимам предимно когато пътувам, репортажна фотография, малко пейзажи и архитектура. Попадна ми оферта за Canon EF 28-135mm f3.5-5.6 IS USM. Освен, че е стабилизиран има ли смисъл да сменям с него моя Tamron или не? А вие какъв обектив бихте ми препоръчали евентуално за вида любителска фотография която споменах. Иска ми се да е по-светлосилен, но пък и бюджетен. Благодаря ви предварително!  bouquet
Не мога да ти помогна за съжаление, но доволна ли си от Тамрона? Много ще съм благодарна, ако дадеш отзив. Flutter

Общи условия

Активация на акаунт