Страсти – градините в София, кампания 2015/2016

• 71 975
  • 752
  •   1
Отговори
# 150
Според мен ако малкото е родено дори един ден по-рано от голямото (т.е. да са 2 години без 1 ден разлика), се приема. Обратния вариант май не става. Моите са с двайсетина дни разлика, големия е на 22 април 2011, малката на 31 март 2013.

# 151
  • София
Някой може ли да ми разясни какво точно означава "Детето има брат/сестра, които са родени с разлика по-малка от 24 месеца"?
Ако и двете са родени в един и същи месец, например голямото на 15 май, а малкото на 2 май, приема ли се?
А ако голямото е родено 10 април 2013, а малкото 17 април 2015, това предимство важи ли?
Или трябва голямото и малкото да са родени в два последователни месеца?
Естествено не коментирам случаите, когато разликата е видимо по-малка от 24 месеца. Интересуват ме граничните варианти.
Благодаря на отговорилите  Peace

Ако голямото е родено януари 2013 г., а малкото 2014 г. То преди 24 месеца разлика се считат за породени и може да се ползва критерия. Като от него по малкото (родено 2014 г.) ще го ползва за ясла.

# 152
Това е критерият за породените деца, който е много мега странен. Ако разликата между децата е 23 месеца и 29 дни се приема, че на родителят му е трудно, но ако са с 2 години и 3 дни разлика - ехееее.
С пример. Детето А е родено на 15-ти април 2010, а братчето/сестричето му е родено на 11-ти април 2012. Попадат в ползващите критерия (ако заведението го е приело).
Ако обаче малкото е родено на 16-ти април 2012 вече е извън групата на ползващите се от възможността да се възползват.

# 153
  • София
Все пак някъде трябва да се постави границата. И да винаги ще има някой ощетен с малко.

# 154
  • СОФИЯ
И за това пак иде реч, че все някъде тр да се сложи чертата и тези под нея винаги ще са недоволни. Ако се промени напр. на 27 месеца, недоволни ще са тези с 29 м. разлика. Това е положението.

# 155
Критерии да има, когато няма места. Мислено е социално, но в общото са го вкарали.  Simple Smile 

# 156
Най-накрая и ние записахме детето на ясла - жената беше много мила, прие ни документите без да се схаща за някакви глупости и товар ми падна от сърцето. А доста неща изчетох тук как родителите са ги връщали за какво ли не.

# 157
Здравейте, интересува ме темата за критериите, по които се определя майката дали е самотна и отглежда сама детето си и е вече с прекратен отпуск по майчинство и в платен годишен отпуск. Аз реално от 20/07/2015 отново се връщам на работа, но си взимам част от неизползваният ми платен годишен отпуск за тази и миналата година. Отглеждам сама детето си. Разведена съм административно от 01/06/2015, но детето ми се роди по време на развода и за това се води на името на бившият ми съпруг, който не съм виждала от 2005 г. и не е баща на детето. В същото време детето ми все още не е припознато от истинският баща, защото това е доста дълга процедура и ще започнем да водим делото през Август за да може да го припознае. В попълване на бланката за прием в детска ясла съм маркирала като баща "друг". С всички критерии по които се оценява събирам 10,1 точки и съм на първо място в класацията за сега, като се има предвид, че новите свободни места и класирането ще се състои на 05/09/2015. Най - вече ме интересува това, какъв документ и как мога да докажа, че съм самотна майка, независимо, че детето ми се води на името на бившият ми съпруг. Той от своя страна дори няма идея, че аз имам дете и също така не е българин и не живее в България. Моля за съвет. Благодаря Cry

# 158
  • София
Здравейте Силвия
аз също съм самотна майка, без брак с припознато дете но от биологичния баща.
Дълго време не успявах да запиша детето си в детска градина и водих дълга кореспонденция с администраторите на електронната система за прием. При една от тях ми бе отговорено, че:
"Отговор: Съжаляваме.Самотна майка може да се определи майка,детето на която в Свидетелството за раждане има вписан баща-неизвестен."
Официално документа, който искат е решение за отнемане на родителски права или за вдовство примерно. Всяка детска градина след приемане по системата преглежда документите по кандидатурата.
Не искам да навлизам в подробности, защото моя случай е по-различен и за мен винаги е най-добре да разговаряте с адвокат или с конкретна детска градина.
В системата са много кратки и лаконични в отговорите си. Писала съм и до работна група, но преди това се посъветвайте със специалист.
Дано някой даде конкретен отговор.Успех !

# 159
Благодаря за отговора - аз също писах да ми кажат какъв е критерия, защото реално съм самотна майка и през Август ще започнем припознаване с таткото. Та отговорът им беше също толкова лаконичен и според тях не съм самотна майка, тъй като в акта за раждане е вписан като баща бившият ми съпруг, с когото не поддържам връзка от 2005г. изобщо. В Петък имам насрочена среща с адвокат, документ нотариално заверен от истинският баща за да почнем делото, но междувременно при положение, че въпросният мним баща липсва във всякакви регистри от 2005 и не могат да го издирят, то определено би трябвало да ме водят самотна майка, но да не забравяме, че администрацията в България е доста мудна и всичко става по трудният начин. Ще разговарям и с директорката на ОДЗ-то, пък дано имам късмет. Отново благодаря за отговора. atwork

П.С. Това, което е най - жалко, е че резултатът рефлектира върху децата, които са в такива ситуации и държавата ни, определено не им улеснява животът, а напротив. Наистина е жалко. newsm07

# 160
Честито!!! Сега може спокойно да се радвате на лятото.  Simple Smile
На мен ми е направо нереално все още, че и двамата са записани, и то в ясла и градина, залепени една за друга... просто нямам думи!  Praynig Много съм щастлива! Като ходих да записвам баткото, много харесах директорката, ако и учителките са като нея, ще е страхотно!

# 161
  • София
Не е само в нашата държава така - от 1 година имам направена жалба в Италия, за неизпълнение на решение на софийски районен съд и изпълнителен лист за изплащане на издръжка от страна на БНД, който е чужд гражданин. Вече повече от 12 месеца правят разследване и резултата е нулев.
Действайте спокойно и не се давайте на институциите - ситуацията, в която се намирате е достатъчно комплицирана за детето и за Вас самата.
Самотна майка за съжаление се подразбира от закона по много странен начин - именно заради масовото използване в миналото на статута "самотна майка" от майка, която няма брак с бащата на детето, но дефакто си живеят като семейство и само се възползват от привилегиите за самотен родител на майката.
Пожелавам искренно много много успех и стискам палци нещата да се развият по най-добрия начина за Вас и в интерес на детето !

# 162
  • Куциндрел
В нормативните документи много ясно е описано кога можете да ползвате предимство - самотен родител.
Цитат
Дете с неизвестен родител или с родител с отнети родителски права - 3 т.
Щом в акта за раждане пише имената на бащата, то вие не попадате в съответните критерии.

# 163
  • София
Момичета знам че не е тук мястото, но ако може някоя от вас да ме ориентира към някоя тема-имам проблем с директор на училище, който прави каквото иска,краде пари, назначава учители без образование, тормози нормалните... Положението е трагично, но са пускани сигнали и нищо не става-предупреждават го, а и има две партии зад гърба си и сме в патова ситуация.  baby_neutral

# 164
  • СОФИЯ
Момичета знам че не е тук мястото, но ако може някоя от вас да ме ориентира към някоя тема-имам проблем с директор на училище, който прави каквото иска,краде пари, назначава учители без образование, тормози нормалните... Положението е трагично, но са пускани сигнали и нищо не става-предупреждават го, а и има две партии зад гърба си и сме в патова ситуация.  baby_neutral
За отделна обща тема, в която се обсъждат такива проблеми не знам. Обикновено се коментира в темата за самото у-ще. И да, редът е точно този - сигнали до съответния РИО, които за съжаление в повечето случаи не предприемат адекватни мерки. Зависи и какви са нарушенията, може да се пише до МОН, Агенцията за закрила на детето, ако са налице данни за престъпление /"краде пари"/ да се сезират органите на досъдебното производство, както и да се даде публичност чрез медиите. Ако се обединят учители и родители, шансовете за решаване на проблемите са по-големи.

Последна редакция: пт, 26 юни 2015, 05:40 от мама САННЯ

Общи условия

Активация на акаунт