Страсти – градините в София, кампания 2015/2016

• 71 975
  • 752
  •   1
Отговори
# 510
Не могат да им налагат глоби, те са служители. Могат да ги наказват с дисциплинарните наказания по КТ, но нито една директорка до момента не е наказана дори със забележка, тъй като нито една проверка до сега не е установила нарушение. Хубава стара приказка именно на Спящата е, че това е статистически невъзможно  Laughing
След проверки обаче определени практики спират или поне се редуцират, като в случая. Не е много, но е нещо.
С много й беше намаляло това на Цецка, но се вижда възраждане.

# 511
  • София
Не могат да им налагат глоби, те са служители. Могат да ги наказват с дисциплинарните наказания по КТ, но нито една директорка до момента не е наказана дори със забележка, тъй като нито една проверка до сега не е установила нарушение. Хубава стара приказка именно на Спящата е, че това е статистически невъзможно  Laughing
След проверки обаче определени практики спират или поне се редуцират, като в случая. Не е много, но е нещо.
С много й беше намаляло това на Цецка, но се вижда възраждане.

Аха  Peace Ама, както казах, още е в рамките на 10 деца в група...

Я ги дайте тези градини с 49% прием по т. 2.2.4 (имам предвид тазгодишен)  Praynig

# 512
  • София
Досега не е установено нарушение - това е разковничето. Всичко е перфектно.

Спяща, ще ти пиша ЛС.

# 513
  • София
Поствам тази статия от в-к Капитал: "С измама в детската градина" - сигурно на повечето е известна, защото е от 2014 г., но може да има потребители, за които да е нова:

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2014/05/30 … /?sp=0#storystart

Столична община, която овластява контрола, си затваря очите за нередностите при приема на децата.

# 514
Здравейте на всички пишещи тук, момичета от друга тема ме насочиха към вас, та направо копирам питането си тук:
 Здравейте момичета, синът ми е на 8  месеца и сега започвам да чета по темата за детските ясли в Софя. Ако ми позволите, бих искала да задам два въпроса в темата
1. По-големи шансове да ни приемат ли ще имаме, ако кандидатстваме за прием от септември месец или спокойно можем да кандидатстваме за прием да речем от април месец, когато синът ми ще е навършил 2 г.
2. За предпочитане ли е да кандидатстваме в ОДЗ, отколкото в СДЯ, т.е. ако ни приемат в СДЯ после ще трябва да кандидатстваме на ново за прием в градина, а ако ни приемат в ясла в ОДЗ,после направо ли продължаваме в градина?
Май разводних въпросите, извинявам се, ще ви бъда признателна за отговорите.

# 515
  • София
Извинявам се за грешката.

Последна редакция: пн, 14 дек 2015, 11:00 от Ashia

# 516
  • София
Здравейте, пуснах децата си на ясла 2 дни до обяд и резултатът беше пневмония при едната и бронхит при другата. И с двете се озовахме в болница, ужасът няма да го описвам. ...
Въпросът ми е, ако отпиша децата от ясла, то отнемат ли ми се точки при евентуално следващо кандидатстване за ясла или градина.
Другия ми въпрос :ппрекъсна ми се майчинството и в момента тече платен отпуск, има ли вариант за връщане към майчинството при отписване от ясла.
Доста съм объркана и не знам как да постъпя.

# 517
  • София
Здравейте, пуснах децата си на ясла 2 дни до обяд и резултатът беше пневмония при едната и бронхит при другата. И с двете се озовахме в болница, ужасът няма да го описвам. ...
Въпросът ми е, ако отпиша децата от ясла, то отнемат ли ми се точки при евентуално следващо кандидатстване за ясла или градина.
Другия ми въпрос :ппрекъсна ми се майчинството и в момента тече платен отпуск, има ли вариант за връщане към майчинството при отписване от ясла.
Доста съм объркана и не знам как да постъпя.

На голямото класиране точките ви се възстановяват (тези за желанията, по-точно 3-те за първо желание; другите са си ви същите, т. е. за близнаци така или иначе си ги имате)  Peace

Можете да се върнете към майчинството след отписване от ясла.

# 518
  • София
1. По-големи шансове да ни приемат ли ще имаме, ако кандидатстваме за прием от септември месец или спокойно можем да кандидатстваме за прием да речем от април месец, когато синът ми ще е навършил 2 г.
2. За предпочитане ли е да кандидатстваме в ОДЗ, отколкото в СДЯ, т.е. ако ни приемат в СДЯ после ще трябва да кандидатстваме на ново за прием в градина, а ако ни приемат в ясла в ОДЗ,после направо ли продължаваме в градина?
1. Основното класиране е с прием от семтември. Тръгване през април може да има само ако се освободи място на текущо класиране - вероятността клони към 0.
2. При приемане в ОДЗ детето продължава автоматично и в градинските групи, докато при прием в СДЯ трябва след това да се кандидатства отново.

При отписване сега се отнема точката за първо желание за тази кампания. При кандидатстване за следващия прием от септември 2016 г. точките ще се възстановят.
Ако децата бъдат отписани от ДЗ с нова молба до работодателя можете да продължите да ползвате отпуск за гледане на дете.

# 519
  • София
Здравейте на всички пишещи тук, момичета от друга тема ме насочиха към вас, та направо копирам питането си тук:
 Здравейте момичета, синът ми е на 8  месеца и сега започвам да чета по темата за детските ясли в Софя. Ако ми позволите, бих искала да задам два въпроса в темата
1. По-големи шансове да ни приемат ли ще имаме, ако кандидатстваме за прием от септември месец или спокойно можем да кандидатстваме за прием да речем от април месец, когато синът ми ще е навършил 2 г. Септември месец има прием на цели нови групи, а пролетта има само текущи класирания с малко (единични) бройки, които приключват някъде началото на април и поне около месец-два няма такива, т.като в началото на май е голямото класиране за прием септември.
2. За предпочитане ли е да кандидатстваме в ОДЗ, отколкото в СДЯ, т.е. ако ни приемат в СДЯ после ще трябва да кандидатстваме на ново за прием в градина, а ако ни приемат в ясла в ОДЗ,после направо ли продължаваме в градина? Да, в ОДЗ-то се продължава директно в градинска група. Но понякога шансът за прием в СДЯ на деца със стандартни точки е по-голям. Трябва да разгледате конкретните ви възможности за заведенията, които ви интересуват.
Май разводних въпросите, извинявам се, ще ви бъда признателна за отговорите.
Разгледайте по-подробно на сайта (kg.sofia.bg) самите правила за прием и графикът/Календар.

# 520
  • София
Благодаря за отговора, тоест ако кандидатстваме отново май месец 2016 ще бъдем с пълен брой точки, така ли?

# 521
Сърдечно благодаря на Mrs Jan и  Jiema за отговорите - бързи и точни  Simple Smile

# 522
  • София
Благодаря за отговора, тоест ако кандидатстваме отново май месец 2016 ще бъдем с пълен брой точки, така ли?

Аха, с пълен брой ще сте.

При нас пък е друго - приети деца щото нали се строи ново крило. Като се опитах да пусна малката (сопола протече до вечерта, но може и брат й да е виновен де), сестрата каза, че има посещаващи 32 деца... Щото 3 яслени групи са събрани в 2.
Новото крило още не е открито - чух нещо за протекъл покрив покрай дъждовете.

И направо се чудя и мая какви да ги върша - айде, ще имам баба за тоя месец, почивни дни по коледа и ще мога да я задържа моята.
Но ако вече и другия месец не разделят групите т.е. не пуснат крилото, става мн. тъпо.
Строим градини, които не може да се ползват.

# 523
  • София
И на нашата ДГ и строиха крилото, в което ние бяхме приети през 2014 г., а аз си мислех, че кандидатстваме, приемат ни и тръгваме от септември (2014).

Като ги записвах на място, ми казаха как стоят нещата, и ми предложиха да подпиша декларация, че съм съгласна да тръгнат от 1-ви декември, когато се очакваше, че крилото все пак ще е готово. Алтернативата беше да ни наместят в друга градина. Подписах декларацията и намерихме начин да ги гледаме вкъщи.

На 1-ви декември, казаха да изчакаме до 10-и декември, после казаха да изчакаме до 1-ви януари, после пак казаха да изчакаме. Аз не исках да чакам повече и директорката ни вкара в яслената група - тогава децата ми бяха на 3 г. 4 м. На моменти сигурно е имало и повече от 35 посещаващи деца, което, сега си давам сметка - е било лоша практика.

Крилото, което трябваше да бъде открито за началото на учебната 2014-2015 година, бе открито през април 2015 г. Директорката се извини с климатичните условия и обвини падналия през март 2015 г. неочакван сняг Flutter .  

Ако можех да върна времето назад, щях да ги държа у дома до април, 2015 г. Просто тогава не си давах сметка, че не е добре толкова много деца да са в една група. v_spasova, гледай най-напред здравето на детето ти, на другото не можеш да повлияеш, за съжаление. Пожелавам да вземеш правилното решение или просто да пуснат новото крило по-скоро Simple Smile

# 524
За ясла - да, с пълен брой точки ще сте. За градина, също, но има една допълнителна точка за посещаване поне 6 месеца на СДЯ, и ако детето не е посещавало 6 месеца ясла, няма да я имате:

Общ критерий 5 от Правилата:
Цитат
Детето посещава общинска самостоятелна детска ясла на територията на Столична община най-малко 6 месеца преди записване - 1 т.
Не съм много сигурен ако яслената група е в ОДЗ какво е положението.

Общи условия

Активация на акаунт