Проблема в България е и в липсата на регулация за развъждане. Всеки, който иска развъжда и съответно всеки може да се сдобие с куче от каквато си поиска порода. Професионалното развъждане отчита хиляди неща, като генетично състояние, характер и пр.
Разбирам приятелката ти. И аз в България излизах на разходка, като на война. Тук като дойдох и видях толкова много стафита направо се побърквах от ужас първите месеци, докато не установих, че тези животни са едни от най-лигавите същества.
Явно е въпрос на селекция и възпитание. За 8 години има само два случая на агресия с тежки последствия от страна на куче. При единия, брат и сестричката му се прибират, но нямат ключ и тя влиза през прозореца, собственото им куче я атакува, захапва и пуска, защото я разпознава, но е било достатъчно да нанесе сериозна травма. Другият беше отново в къщата на атакуващото куче - по-дребно куче влиза в двора и "пазачът" го убива. По принцип и най-кротките кучета са териториални и имат инстинкт за пазене на дома.
Собственото ми куче е със силно развит инстинкт и ми трябваше доста време, за да го преоодолеем.
Тонка