Пеещите фонтани в Пловдив и човешката простотия

• 22 517
  • 489
  •   1
Отговори
# 345
НСЧ, две са държавите. Аз посочих една, Даун друга.  За останалите нямаме сигурна информация поради ограничените краткосрочни туристически посещения там, но ти имаш явно. Flutter

# 346
НСЧ, две са държавите. Аз посочих една, Даун друга.  За останалите нямаме сигурна информация поради ограничените краткосрочни туристически посещения там, но ти имаш явно. Flutter

Ок. Нека се включат и други, нямам против  Peace

Как` Сийка  Peace

# 347
  • София
Даун е в Австралия. Доколкото знам, тя не е част от европейското село.

Чек, говоря в сравнение с ЕС като цяло, не с БГ. Малта не е от страните, за които човек веднага се сеща когато се спомене Европата. Донякъде туристическа дестинация и толкова. Не е от ранга на Франция, Германия, Италия, Австрия, Дания и т.н. Лично за мен си е малко забутано островче с добър стандарт и спокоен живот.

България си е 12-та глуха, то е ясно.

# 348
Таис, като не знаеш изобщо за какво говориш е нормално и да не се сещаш, но само ще вметна, че постоянно живеещите от ЕС са повече от местните.  Tired И хич нямам предвид бедняци от Източна Европа.
Това няма нищо общо с темата за фонтани и намордници, но ти си цар да изсмукваш аргументи, които не допринасят за нищо освен за подклаждане на спор. Нямам против, продължавай, днес имам време.  bowuu

# 349
  • София
Уф, ще се обиждаме на страни. Ми сори, че не възприемам Малта, където ти живееш, като Германия или Италия. Пък ти я давай за пример като за център на европейската циливилизация, ред и култура. Няма лошо.

И темата наистина няма нищо общо, просто няколко пъти стана дума за кучета.

# 350
Схващането на доста хора в България за кучетата е, че трябва да бъдат пазачи. Съответно се залага на опасни породи, които се гледат в апартамент пак със същата цел -  да вдъхват страх и респект.
Съответно се отглеждат по такъв начин, че да станат изнервени и в крайна сметка наистина опасни, ако бъдат изтървани от повода.
Засичам понякога в парка разни момченца основно, които си личи, че пращят от комплекси и са си взели куче от "някоя страшна" порода, ей така да се фраскат. Съответно те не желаят по никакъв начин да социализират кучетата си, те искат да плашат с тях.

Последна редакция: ср, 27 май 2015, 11:42 от Анонимен

# 351
buttinsky, така е, но в България защо няма рестрикции, като в "белите" държави? И да има нали е ясно колко ще се спазват и дали изобщо някой ще следи за това? Бездомните кучета защо изобщо са по улиците и какво се правят толкова години всички управляващи, че не знаят как да се справят с този проблем? Знаят много добре, защото друг преди тях го и измислил и приложил, но за какво да харчат пари, като могат да ги откраднат?

Таис, аз каквито искам примери ще давам и го правя по вътрешно убеждение, което не съм си изсмукала от пръстите. Малта е построена и поддържана до скоро точно от държавите, които пък ти даваш за пример. И по нищо освен по размер не им отстъпва, затова пък има много предимства (дадени от природата, не техни постижения), заради които е предпочитано място за живеене от много на брой хора от същите тези страни. А да, и не са прости местните да си гонят инвеститорите и гостите, напротив знаят много добре как да ги привлекат и задържат.

Последна редакция: ср, 27 май 2015, 11:45 от Анонимен

# 352
Да, много е жалко, че няма рестрикции. Защото дори и аз като част от онази така мразена група на "кучкарите" също не се чувствам много спокойна, че утре няма да бъда нападната барабар с кучето я от озверяло бездомно куче, което си пази територията, я от някой психясал с питбул, я от някой откачил кучемразец именно, защото няма правила или не се спазват. Защото предполагам, че ако нещата се контролираха, нямаше и да се налага въпросните кучемразци да тровят и стрелят.
Въпреки че, специално за пускането от повод донякъде следят. Знам за случаи с познати, които са били глобени или най-малкото предупредени. Ама точно техните кучета не са изобщо от най-опасните. Но както и да е....За акитата - на нас обикновено ни се присмиват останалите кучкари, че си почистваме.

# 353
  • гр. София
Според мен всички кучета в градски условия следва да са на повод без значение от породата.
Онзи ден като извеждах детето, пред съседния блок на пейка седеше едно момиче с кученце - чихуахуа, при това бебе, което тичаше насам-натам. Като ни видя се затича към нас и започна да скача по детето. Беше очевадно, че нищо няма да му направи, обаче детето се уплаши. А обича кучета, предния ден с огромна радост гали един лабрадор и възтороржено после до вечерта повтаря колко са му били меки ушите. Аз се опитах да му обясня, че кученцето само иска да го гушне, но той си се уплаши.

# 354
  • София
Да, много е жалко, че няма рестрикции. Защото дори и аз като част от онази така мразена група на "кучкарите" също не се чувствам много спокойна, че утре няма да бъда нападната барабар с кучето я от озверяло бездомно куче, което си пази територията, я от някой психясал с питбул, я от някой откачил кучемразец именно, защото няма правила или не се спазват. Защото предполагам, че ако нещата се контролираха, нямаше и да се налага въпросните кучемразци да тровят и стрелят.
Въпреки че, специално за пускането от повод донякъде следят. Знам за случаи с познати, които са били глобени или най-малкото предупредени. Ама точно техните кучета не са изобщо от най-опасните. Но както и да е....За акитата - на нас обикновено ни се присмиват останалите кучкари, че си почистваме.

Имам приятелка с дакелка, кучето е възрастно, страхотна душичка. Всеки път когато наоколо се мотаят разни кучета от потенциално опасни породи, които поне в някои цивилизовани страни са задължени да бъдат на каишка, тя се панира. Един-два пъти е имало и неприятни сцени.

Същата история с наша съседка, собственичка на бигъл.

Би следвало да има рестрикции за определени породи и психотест за разрешение за притежание. Мечтая си, де.

За акитата пък изобщо не ми се коментира  Tired

# 355
Розе, те малките много джафкат. Нормално е да се уплаши детето. Но точно малките редовно си ходят отвързани.
Има неписани правила за поведението в кучешките градинки, но и там има хора, които не се съобразяват.

# 356
  • гр. София
О, ама то не джафкаше. Беше изплезило езиче и въртеше опашчица, явно искаше да си играе. Беше много сладко, но като почна да скача по детето го изплаши, защото му стигаше с подскоците почти до брадичката.

# 357
При нас не знам дали има рестрикции, а и ако има ще са различни за всеки Щат. Масови са стафитата, виждала съм немски овчарки и ротвайлери, но буквално единици.

Няма улични кучета. Нито едно не съм видяла за толкова години, но политиката им е безпощадна. В общинските приюти пребивават 20 дни и ако нямат чип и никой не ги потърси или осинови ги евтаназират. Само RSPCA ги държат докато им намерят стопани.

Повечето се кастрират още като бебета, а и по-големия процент от хората осиновяват, а не купуват "породисти".  Кат цяло кучетата не са агресивни и са допускани почти във всички паркове и детски площадки (то тук почти няма семейство без куче).
Има ограничение в паркове, в които има диви птици и животни и по плажовете, като на отстояние 3-4 км. има плажове за кучета.

Проблемът е, че в БГ има доста луди собственици на потенциално опасни кучета, та си има нужда от регулиране с цел превъзпитание, което отнема години. Когато аз гледах куче в България на никой не му хрумваше да събира изпражненията им. Сега, доста хора споделят, че го правят. Много не го правят, но със ефективно налагане на санкции ще се създаде този навик.

Таис, в Италия влизат с кучетата си в магазините и заведенията. В Германия има купи с вода за кучета навсякъде в бирариите.

Наскоро работих с К9 отдела на полицията и се разговорихме за хорското отношение към кучетата и полицаите споделиха, че е доста различно между различните етносни групи. Като цяло, азиатците, африканците и арабите не понасят кучета и ги е страх. В техния бит,  кучетата се приемат както в България и е насадено това чувство.

# 358
  • София
А, да, арабите не понасят кучета. Първото ни куче (дог) го отровиха навремето, второто не го пускахме дори да тича в градината, без някой от семейството да го придружава.

В Италия за 2 седмици не видях по заведения и магазини кучета. В Германия има строги закони за кучета, имам съученичка, която живее там. Преди е било по-леко, но след няколко смъртни случаи са затегнали дисциплината.

Потенциално опасните породи са забранени за развъждане/внос на доста места по света.

# 359
  • София
Виждам, че от фонтаните стигнахте до кучетата. Сега остава и да обсъдите кои кучета харесвате повече - дългокосмести или късокосмести. Все пак космите са достоен завършек на всяка себеуважаваща се тема.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт