Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Детето ми е на 2 години и не говори много. Лекарката предписа сироп Ноотропил. Трябва ли да му го давам?
Какви са нормалните етапи на развитие на речта при деца на 2 години?
Какви дейности са полезни за подобряване на речта при деца на 2 години?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Детето ми е на 2 години и не говори много. Лекарката предписа сироп Ноотропил. Трябва ли да му го давам?
-
Какви са нормалните етапи на развитие на речта при деца на 2 години?
На 2 години децата обикновено разбират повечето от това, което им се казва, но говорят сравнително малко. Те могат да произнесат около 50 думи и да комбинират две думи. Развитието на речта може да варира значително между децата, така че е важно да се консултирате с логопед и психолог, ако имате притеснения.
-
Какви дейности са полезни за подобряване на речта при деца на 2 години?
За подобряване на речта при деца на 2 години са полезни дейности като четене, рисуване, пеене на песнички, игри за развитие на фината моторика и насърчаване на детето да изразява желанията си. Важно е да говорите с него като с възрастен, да му давате ясни команди и да слушате внимателно какво ви казва.
-
Какви са примерите за развитие на речта при други деца?
-
Детето ми е на 2 години и все още не говори. Трябва ли да се притеснявам?

Оказа се, че знае наизуст една камара неща, които съм му чела и пяла - Лече бубулече, Високи сини планини.... И проговори перфектно, не по бебешки, а всичко му се разбираше. Имаше думи, които го затрудняваха, но общо-взето говореше, а и продължава да говори много по-добре от много негови връсници / да не кажа всички /. Така че ако няма някакъв здравословен проблем, не се затормозявай, а не затормозявай и детето.
Изчакай докато стане на 2,1-2,2г и ако тогава все още не казва поне мама, баба, и т.н може да я водиш по лекари. Но чак ви се чудя на акъла, те затова ги водят бебета до 2г, не очаквайте чудеса от тях. Аз не познавам лично нито едно дете под 2г, което говори. Тук в отчетната тема родители казват, че има такива, но са единици.
. Започвай да подаваш/посочваш наоколо и да казваш - Патето ли искаш? Не, добре колата ли? ....да я стимулираш тя да каже думичката. Когато и подадеш желаното пак кажи - Ааа искала си книжката.