Детето ми не говори на 2 години

• 66 652
  • 125
  •   1
Отговори
# 60
Valka8810 казваш, че детето е на 2г, точно на колко е всъщност на 2г и 1м, на 2г и 3м? И какво очакваш да проговори с прости изречения ли, или е достатъчно за момента да казва отделни думи?
Не заради друго, ами моето след 2 месеца става на 2, и да си сверя часовника.
Детето ми на 14 Юни става точно на 2 години
Малко е още детенцето. Не се притеснявай излишно. Много деца не говорят още на 2г.

Ще проговори, спокойно.

# 61
Valka8810 казваш, че детето е на 2г, точно на колко е всъщност на 2г и 1м, на 2г и 3м? И какво очакваш да проговори с прости изречения ли, или е достатъчно за момента да казва отделни думи?
Не заради друго, ами моето след 2 месеца става на 2, и да си сверя часовника.
Детето ми на 14 Юни става точно на 2 години
То е много малко за да говори с цели изречения. Сега разбирам, че са с разлика от точно 1,5м с моето. Голяма част от децата в отчетната ми тема са родени през юни, и все още не правят изречения. Наистина се притесняваш излишно. На тяхната възраст, някъде четох, че си избират по една сричка от думата и я повтарят, и това е нормално. Моето казва изцяло около 10-15 думи, останалите са точно така по сричка от дума, примерно "пея" е пералня. Ако не и хареса сричка тогава е "ка". След като направят 2г, примерно месец два по-късно почват да правят кратки изречения. Това е разбира се масово, винаги има изключения за малко по-рано, или по-късно. А каква тогава е тази докторка, какви лекарства ще изписва  #Cussing out

# 62
  • Пловдив
Здравейте! Искам да споделя проблема си. Момиченцето ми е на 2г и не говори почти казва само (мама тати баба бебе чао не ) много се притеснявам от този факт. Говори на неразбираем език. Понякога когато тя пожелае ми показва колко е голяма как слуша къде и е носа. Разбира какво и говоря като и кажа ела идва като и кажа НЕ реагира играем общителна е с децата не страни и не се плаши от хората. Понякога се опитва да пее с мен мила моя мамо, някои думи ги произнася пеем и други песнички. Вчера ходихме на детски невролог. Аз съм от Добрич. През няколко месеца в града идва Д-р Денева от София. На прегледа Никол (детето ми) не беше спокойна не показа като я питаха къде е носа ушите, но на прегледа с чукчето всичко нормално и погледа е съсредоточен не блуждае фокусира се върху предмети. Докторката не мисля че ни отдели достатъчно време но на амбулаторния лист пише (Растройство на експресивната реч) и ни изписа сироп НООТОПИЛ каза че го няма в старната да го търся в Турция и да си помисля дали да го давам защото щяла да стане много нервна от него щял да и помогне да почне да говори аз не вярвам че има сироп за проговаряне. Ако някоя от вас се е сблъсквала това или знае нещо по темата моля споделете дайте ми някой съвет защото съм много притеснена и незнам какво ще стане моля се да почне да говори(Има слухов контакт) . Благодаря предварително Sad smile3518

Моето дете проговори на 2г и 5м, като тогава ми каза за първи път "мамо", до тогава - баба, деди, тата/ което значеше пате/ и кака. Това му беше целия речник. Откакто проговори обаче до ден днешен не мога да го накарам да млъкне  Praynig Оказа се, че знае наизуст една камара неща, които съм му чела и пяла - Лече бубулече, Високи сини планини.... И проговори перфектно, не по бебешки, а всичко му се разбираше. Имаше думи, които го затрудняваха, но общо-взето говореше, а и продължава да говори много по-добре от много негови връсници / да не кажа всички /. Така че ако няма някакъв здравословен проблем, не се затормозявай, а не затормозявай и детето.

# 63
Здравейте мами. Дъщеря ми е на 1 год и 11 месеца и не казва абсолютно нищо,нито мама нито баба,нито срички дори.Ходихме при невролог в София от който съм много  недоволна, не обърна абсолютно никакво внимание на детето направо ни изпрати при психолог и логопед в София,но тъй като не сме от София, нямам възможност да отидем пак започнахме да ходим при логопед в нашия град. Ходим 1 месец,но още нямаме никакъв напредък,знам че ще става бавно но съм много притеснена. Логопедът се притеснява че детето не прави зрителен контакт,при вас как е? В смисъл като и се говори не  гледа човекът който и говори в очите и това е притеснително и ме посъветва да я заведа при невролог.Мисля да изчакам още малко,но се притеснявам да не закъснея....Иначе детето разбира ,чува,изпълнява прости команди

# 64
Липсата на зрителен контакт наистина е лош симптом. Изобщо ли не го прави? Ако я извикаш по име и просто ѝ се усмихнеш насреща, как реагира?

# 65
зависи ако иска може и да ти се усмихне,но може и да не ти обърне никакво внимание зависи в какво настроение е... Sad обича да разглежда книжки,опитва се да реди пъзели,но.... По принцип е мнохо страхлива,плаче от непознати,в същото време е страшно инатлива и ако не получи това което иска започва тръшкане и страшен рев Sad незнам дали е свързано с говора...

# 66
Ако понякога те поглежда в очите и ти се усмихва, не се притеснявай. Лошото е ако никога не го прави и винаги избягва очния контакт.
Плачът, страхът от непознати и инатенето са съвсем нормални.

# 67
да я водя ли при психолог или да изчакам още мъничко.Дано сте права allana, благодаря за бързите отговори

# 68
Алана е права, то и моето не винаги се обръща като я извикам, но със сигурност проблем няма. Ако го прави зрителен контакт по принцип не винаги, нищо й няма. Рано е още да говори. А моята постоянно повтаря "ка-ка" което е нещо като какво е това, но за да я разбера не ме гледа в очите, а ми посочва каквото там трябва да видя.Важното е, че всичко разбира.  Peace Изчакай докато стане на 2,1-2,2г и ако тогава все още не казва поне мама, баба, и т.н може да я водиш по лекари. Но чак ви се чудя на акъла, те затова ги водят бебета до 2г, не очаквайте чудеса от тях. Аз не познавам лично нито едно дете под 2г, което говори. Тук в отчетната тема родители казват, че има такива, но са единици.

# 69
На мен ме притеснява това че не казва абсолютно нищо,ако казваше мама,баба ,тате и т н,нямаше да я водя никъде.А пък около нас има деца които говорят много добре за двегодишни и като виждам моето дете...знам че всяко дете си е индивидуално,но като се разтърсих в нета,бих предпочела да направя нещо,нека да е по-рано и дори напразно,отколкото да закъснея и после да съжалявам ...

# 70
На мен ме притеснява това че не казва абсолютно нищо,ако казваше мама,баба ,тате и т н,нямаше да я водя никъде.А пък около нас има деца които говорят много добре за двегодишни и като виждам моето дете...знам че всяко дете си е индивидуално,но като се разтърсих в нета,бих предпочела да направя нещо,нека да е по-рано и дори напразно,отколкото да закъснея и после да съжалявам ...
Голямата ми дъщеря също не казваше абсолютно нищо. Имаше 2 думи в речника си "кън-кън"-дядо и "гън-гън"-чичо. Но тогава нямаше бгмама, ФБ и тем подобни и хич даже не ми е минало през акъла да я водя на доктор. На 2г тръгна на ясла, 2 месеца по-късно започна да говори направо с прости изречения без да има този бебешкият говор. Затова и сега изобщо не се притеснявам. Щом искаш води си я на лекар, но прекалено много очакваш от детето.

# 71
........бих предпочела да направя нещо,нека да е по-рано и дори напразно,отколкото да закъснея и после да съжалявам ...

Правилно  Peace . Дано тревогите ти са напразни, но по-добре да вземеш мерки превантивно (или поне да следиш детето) от колкото със закъснение. Понякога децата имат нужда от побутване(малко повече занимания, контакт с деца) и нещата потръгват, малко е детенцето още има време.  Peace

Детето посочва ли, ако примерно го питаш по книжка къде е патето, що го покаже ли. Знае ли частите на тялото си, ако го питаш къде е глава, очи и т.н. да покаже....показва ли на колко годинки е, имитира ли как правят животните? Обикновено деца на тази възраст правят тези неща.

# 72
Аз те подкрепям напълно, защото бих направила същото на твое място.
Може би трябва да посетиш психолог и ако градът ви не е много далече от София, потърси препоръки за някой тук.

За момента трябва да обърнеш внимание на няколко неща - детето ти осъществява ли невербална комуникация с жестове, изражения или зрителен контакт? Проявява ли инициатива да каже нещо, да те потърси, да ти покаже, да ти даде (не е нужно да е с думи, просто инициатива за комуникация)?
Самият говор не е толкова притеснителен, защото той може и по-късно да се появи, но ако ги няма тези неща, тогава е по-добре да потърсиш психолог, просто за да видиш професионално становище и да си спокойна. Надявам се всичко да е наред и малката да проговори съвсем скоро!

# 73
Благодаря ви момичета за бързите отговори.   Mibobo знае и показва частите на своето тяло и на хората около нея.Разпознава животните в книжките,разпознава си и играчките,има си и любими ако това има значение.Познава и животните но не иска да  ги имитира,а ако настоявам тя започва да  нервничи.Според мен просто не иска да говори,дори не иска да опита,именно затова се притеснявам
   Allana да осъществява контакт,но само с мен, посочва с пръст какво иска и с ъъъ си го иска. Явно тук греша и  като каже ъъъ  и давам каквото иска,логопеда ми каза че това е грешка от моя страна,но аз съм го направила неосъзнато...гледам я сама,понякога ми е трудно и само за да не плаче и давам играчката за която мрънка,просто нямам неоходимото търпение и правя лоша услуга на детето ...по съвет на логопеда посещаваме  детски площадки за да вижда повече деца,хора

# 74
Благодаря ви момичета за бързите отговори.   Mibobo знае и показва частите на своето тяло и на хората около нея.Разпознава животните в книжките,разпознава си и играчките,има си и любими ако това има значение.Познава и животните но не иска да  ги имитира,а ако настоявам тя започва да  нервничи.Според мен просто не иска да говори,дори не иска да опита,именно затова се притеснявам
   Allana да осъществява контакт,но само с мен, посочва с пръст какво иска и с ъъъ си го иска. Явно тук греша и  като каже ъъъ  и давам каквото иска,логопеда ми каза че това е грешка от моя страна,но аз съм го направила неосъзнато...гледам я сама,понякога ми е трудно и само за да не плаче и давам играчката за която мрънка,просто нямам неоходимото търпение и правя лоша услуга на детето ...по съвет на логопеда посещаваме  детски площадки за да вижда повече деца,хора

Всичко това звучи много добре  Peace , малка е още ще потръгнат нещата не се тревожи.
Иначе ето видяла си си грешката и сега почваш да се правиш, че не я разбираш какво иска  Wink . Започвай да подаваш/посочваш наоколо и да казваш - Патето ли искаш? Не, добре колата ли? ....да я стимулираш тя да каже думичката. Когато и подадеш желаното пак кажи - Ааа искала си книжката.

Осигури й всекидневна игра с деца, децата се учат най-лесно от деца в процеса на игра.

Общи условия

Активация на акаунт