Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 69 746
  • 774
  •   1
Отговори
# 690
  • Варна
Мисси
почервеняването на цветоноса означава изсъхване. Просто му е минало времето и той умира. Орхидеята го умира цветоноса всъщност. защо понякога фалчетата си засушават цветоноса докато още има цветенца или разклонения не знам. но нищо страшно не се е случило. Цветоноса е преходен. ще израстне нов!
аз за всеки случай сложих и снимки в предния си пост *сега ги добавих*, но ако е нормално - сега какво трябва да направя *това е първото цвете, за което се грижа и затова нищо не знам хд* имам предвид трябва ли да го отрежа, да слагам във водата тор или нещо подобно

# 691
О да цветоноса е изсъхнал отрежете го най близко до мястото на израстване от стъблото. Торенето не е задължително, има хора които никога не торят. Аз също торя рядко само 3 пъти в годината.На първа страница има материал за торене и торове и кристалони,прочетете и нека обсъдим какво би ви харесало да направите.

# 692
Имам едно фалче, чийто цветове изсъхваха съвсем, но не падаха (дори с подръпване). Принудих се да ги режа постепенно. Последните заминаха заедно с цветоноса.

Импала
аз имам едн акоято още има три цвята. Цъфнала е декември. Намерена до боклука края на септември . след седмица беше пуснала цветонос от благодарност милата и като цъфна този цветонос- досега ...
Shocked Ехааа!
Всъщност като се замисля, не знам или поне не съм гледала друго, което да цъфти толкова дълго. Направо да му омръзне на човек Outta Joint .
Точно обратното е пасифлората (едва ден изтрайва цвета) или пък японската вишна (една седмица великолепие и толкова).

# 693
Имам да се хваля! Лиодорото, на което толкова треперя, отвори пъпка. Очаквах да я хвърли заради преместванията, но не просто не я хвърли, ами я отвори! И мирише разкошно!

Освен това последната практикерска преоценена орхидея, която изглеждаше все едно пуска втори цветонос, всъщност прави кейки от основата. Видях две листенца Simple Smile Simple Smile Имам си бебенце, и на него ще му треперя Simple Smile Също така от съществуващия цветонос има две полуотворени цветчета, но те не са мръднали. За сметка на това отваря една спяща пъпка и отваря и края на едно от разклоненията на цветоноса. Една от другите орхидейки също изкарва цветонос - със сигурност не е корен, защото е плоско накрая. Тази не помня да съм я виждала да цъфти Simple Smile Simple Smile Оказва се, че при моите условия явно им е била недостатъчна влагата, защото като започнах да пулверизирам всяка сутрин пощуряха. Всичките са с нови корени, имам едно кейки и един нов цветонос. Много се вълнувам! Засега добре, ще видим зимата как ще нагласим режима Simple Smile Simple Smile

# 694
Здравейте! Ето, че и аз имам нужда от съвет за отглеждането на моите красавици. Първото ми питане е следното, листата на една от орхидеите ми (фаленопсис) се сбръчкаха по следния начин:

Всичките й листа са така без новото листо, което пуска в момента. Възможно ли е да е от засушаване? Много ме е страх да не ги преполея и за това го правя веднъж на десет дни като потапям саксията за около час. Другите три орхидеи също са с меки клюмнали листа, но още нямат такова набръчкване. Всички пускат листа в момента, едната (не тази на снимката) пуска и три корена, но явно не правя нещо както трябва, не ми изглеждат съвсем здрави. Разположени са на северен прозорец.
Второто ми питане е има ли някой, който успешно отглежда орхидеи на северен прозорец и през зимата или да им мисля ново място като намалее светлината?

Последна редакция: пт, 14 авг 2015, 12:58 от alexandra.kostova

# 695
Здравейте! Ето, че и аз имам нужда от съвет за отглеждането на моите красавици. Първото ми питане е следното, листата на една от орхидеите ми (фаленопсис) се сбръчкаха по следния начин:

Всичките й листа са така без новото листо, което пуска в момента. Възможно ли е да е от засушаване? Много ме е страх да не ги преполея и за това го правя веднъж на десет дни като потапям саксията за около час. Другите три орхидеи също са с меки клюмнали листа, но още нямат такова набръчкване. Всички пускат листа в момента, едната (не тази на снимката) пуска и три корена, но явно не правя нещо както трябва, не ми изглеждат съвсем здрави. Разположени са на северен прозорец.
Второто ми питане е има ли някой, който успешно отглежда орхидеи на северен прозорец и през зимата или да им мисля ново място като намалее светлината?

здравейте
за съжаление това което показвате е гниене. Би било хубаво да видим от къде започва гниенето отвътре навън ( значи гниене на розетката или пазви налистат ) или отвън навътре- нещо бакетирално/гъбично прочие заболяване. Предполагам това кафявото е меко и лигаво на пипане. моля за повече информация за да бъда по-обективна.

Що се касае до северен прозорец. На перваз не съм рискувала. ние сме във Варна на много духовито и отворено откъм север място . На северния перваз температурите са като за кактуси - никое цвете не би оцеляло. Но на цветарник на 30-40 см от прозореца в частично отоплена кухня отглеждах миналата зима. първи опит ми беше  и доста успешен. обаче веднага трява да отбележа че това разположение тотално сменя режима на поливане защото по-ниски темепратури значи по-рядко и малко поливане.

търся снимка д апокажа как е бил позиционирам цветарника.

# 696
Здравейте! Направих още снимчици, дано да са полезни.

На пипане листото все още не е лигаво, но е меко, като нещо дехидратирано. Може би наистина гние  Cry какво мога да направя, за да разбера каква е причината? Запалена цветарка съм, но орхидея не съм вадила от саксия и ми се разтрепериха ръцете само при мисълта.

# 697
МОМИЧЕТА

имам нужда от съвет.
ще се наложи да направя най-вероятно тема за орхидеи в ФБ , за свободно обсъждане орхидеи на свободни любители - като нас .

за който е бил в темата "света на орхидеите ", знае какво става там. Както  беше намекнато понеже темата е открита от собственика на борсата в обеля е желателно да се обсъжда без критика към продукцията му. общо взето тази конкретика води до себе си необходимостта за една необвърана група.

Консултирах се с щерка ми оказа се че не е сложно и ще направя група но имам затруднение с измисляне на името. Отворена съм за всякакви предложения. Честно казано ФБ не ми е страст но това което ми харесва там е че като се подхване едно запитане или някаква тема  то си върви заедно собсъждането а тук понякога прочета нещо и после листя напред назад не мога да го намеря че да отговоря. А за публикуването на снимки тук е прекалено сложнотойско. Но безапелационно тук в темата на бг мамма за орхидеи  комфорта е невероятен  и всички пишещи са толков апозитивни и тактични че просто е несравнимо с това което чета в "света на орхидеите"  ooooh!.

и така
очкавам различни предложения за име  Hug. аз самата имам едно две на ум но определено не ми харесват. Като я направя грпуата ще постна линка тук - всички са добре дошли  - така всички ще имаме възможност да пишен на едното и/или двете места.

# 698
Александра
не ми харесва че гние от две различни места.
аз имам понякога такива листа но е само едно и от едната стрна. Обикновено си казвам че е простудено или навлажнено. но тук имаме две противоположни точки с еднакво гниене от върха на листото .

когато едно листо е само дехидратирано то е изсъхва все едно му е отнема влагата става като пергамент тип изсушаване, докато това кафявото е едно такова меко- това е разликата. когато цялото покафенее и падне на среза има воднистост. Аз затова ги наричам гниене - при гниене винаги има мокрота.

мисля мисля мисля какво да те посъветвам. ако беше само едно листо щях да ти предложа да изчкакш да видим как ще се развият нещата но това че еот двете страни и че не е точно дехидратация ме притеснява. Погледжала ли си корените - има ли топка сфагнум в основата която не с евижда?

п.с. на третат снимка най-долното листо си отива то старост. Разликата се вижда с просто око- набръчкано но пожълтяващо.

# 699
И аз като гледам снимките си мисля за глобален проблем с корените. Фалчетата се пресаждат в пъти по-лесно от останалите цветя - внимателно дърпаш нагоре Simple Smile Ако има много корени първо мокриш и после внимателно дърпаш Simple Smile И тези, които се виждат, не ми изглеждат добре. Здравите корени са сиви, нямат кафеникави нюанси.

Ре_ге, много добра идея за група Simple Smile по принцип можеш да я кръстиш както си искаш и няма изискване името да е уникално, но все пак по-лесно се търсят групи с неповтарящи се имена.
Имам идейки, някои закачливи, някои класически:
Диагноза любители на орхидеи
Орхидеите у дома
Като името на темата - Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи
Или леко променено - Нашите орхидеи и техните страсти

Каквото изберете, там съм Simple Smile

# 700
Някъде назад в темата имаше описано как се вади и се оглеждат корени, след малко ще се захвана с процедурата, явно нещата не са добре. Ако не е много нахално ще наснимам корените за мнение, току що видях в google какво точно е сфагнум, така, че няма да го пропусна и дано да има някакъв вариант за спасяване  Praynig

# 701
Днес ще пресаждам за първи път. Прочетох внимателно стр. 1.
Извадих от старите кори. Измих корените, почистих до конец, където има нужда.
Оставх ги настрани, сухи.
Накиснах новите кори.
Вътроса ми е следния:
Корените са много дълги. Има някои на които ципата не се махна докрай. Трябва ли да режа корени?
Как да ги поставям след това в саксията ? Леко увитеи или първо цветето, а после да слагам кори?
Ако пропускам нещо моля допълнете.
Благодаря предварително.

# 702
извадих я, дано не съм я доуморила

корените сухи:

корените намокрени

определено има корени, които са различни от останалите. От тук нататък какво мога да направя? (на първо време може би да я върна в саксията?)

# 703
  • Вестерос
Чудесна е идеята за групата. Аз също съм за да е като заглавието на темата  Hug

# 704
П.П. И аз лично ще се чувствам по-малко неудобно да задавам начинаещите си въпроси във фейсбук, защото който не го интересува може по-лесно да подмине и да не чете коментарите.

Общи условия

Активация на акаунт