Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 69 614
  • 774
  •   1
Отговори
# 45
  • у нас
Здравейте. Нова съм в темата за отглеждане на орхидеи. Чета из форумите, но не знам какво да направя. Въпроса ми е следния- отглеждам 5 фаленопсиса. В предишното ми жилище ги гледах на северозападен прозорец, поради липса на място и те просто съществуваха. Рядко пускаха листо, а цветонос не съм виждала 2 години/откакто ги гледам/. Сега сме в др. апартамент и ги сложих на източен прозорец. За 2 месеца имам цветоноси на 4 от 5-те Heart Eyes, обаче растат хилави, къси, а едната е на етап формиране на пъпки и са само 5 Tired, а са растения с големи листа, голяма коренова система и когато си ги купувах или ми ги подаряваха съм виждала големи цветове.....та защо сега положението е такова? Заради топлото време ли newsm78

# 46
Сънни91
Уточнете кое е кафяво - стъблото или цветоноса!
Стъблото - това дългото и извитото Peace

стъбло - това дебелото нещо в корите от което растат листа и корени и цветоноси

цветнос- дългото нещо на което цъфват цветовете, то е преходно пораства цъфва и увяхва. цялото. до точката от която е израстнало от стъблото.

Hug

моля ви в светлината на тази терминология сега опишете отново в какво е проблема!

# 47
Какво да я правя сега тази кейка? Ще става ли отделно растение?

не я правиш нищо
тя в момента не може да съществува без майката. за да се опита да бъде самостоятелна трябва да има поне 3 коренчета по 5 см. но пак не винаги успява да се вкорени сама. Затова гледаш и чакаш. може да се чака няколко години.

# 48
Мерси, re_ge  HugВлязох в цветарския форум и намерих темата за кейките. Две-три листенца и 2-3 корена трябва да направи, за да я отделя. Доста са успели да захванат растението дори с 2 коренчета, като едното остава въздушно. Засега имам 2 листенца и една пъпка, но корени няма.
И вчера на мини орхидеята видях на стар неизсъхнал цветонос кейка  Simple Smile
Ако цветоносът случайно започне да изсъхва ще отделя кейката, ако ли не, ще чакам да се развие растение. Между другото, на кейката която показах, пъпката днес се отвори и имам цъфнала орхидея, за трети път в рамките на 8 месеца  Simple Smile
Гледам че някой режат старите цветоноси, на които се е появила кейка и ги държат във вода. Кейките така по-бързо се развивали, ама няма да бутам моите на този етап, докато цветоносите са зелени и свежи.
Благодаря за съветите!

# 49
Здравейте. Нова съм в темата за отглеждане на орхидеи. Чета из форумите, но не знам какво да направя. Въпроса ми е следния- отглеждам 5 фаленопсиса. В предишното ми жилище ги гледах на северозападен прозорец, поради липса на място и те просто съществуваха. Рядко пускаха листо, а цветонос не съм виждала 2 години/откакто ги гледам/. Сега сме в др. апартамент и ги сложих на източен прозорец. За 2 месеца имам цветоноси на 4 от 5-те Heart Eyes, обаче растат хилави, къси, а едната е на етап формиране на пъпки и са само 5 Tired, а са растения с големи листа, голяма коренова система и когато си ги купувах или ми ги подаряваха съм виждала големи цветове.....та защо сега положението е такова? Заради топлото време ли newsm78

никога няма начин да определите с колко пъпки ще цъфне даден цветнос. Понякога може да са 15 друг път 3. Зависи от конкретните условия в апартамента начина на гледане и спецификата на времето през текущата година ( топла/студена есен, топла/студена зима , пролет или лято и подобни ) .
Често се оплакват че в домашни условия фалчетат цъфват с по-къси цветоноси. Виждала съм и съм чела. при мен също да кажем гигантките понякога цъфтят с 80 см цветоноси, друг път с 50с. Общо взето обаче рядко глобално се различават от начина по който са цъфтели купешки. Според мен също е свързано със светлината... макар  че не  .....  не е свързано. Имам фалчета на хладилника с цветоноси по 40 см. големината на цветят също зависи от условията на гледане- все пак у вас не е оранжерия. да не казвам че понякога и цвета се различава... риск на отглеждането на орхидеи.

# 50
Здравейте, от няколко дни и аз имам това красиво цвете и по-точно - мини орхидея купена от Кауфланд. Но имам няколко въпроса свързани с него:
1. Цветето е в стъкло - като стъклена ваза, но корените са увити в нещо като рехава хартия и се подават само върховете им. Трябва ли да махна тази хартия?
2. Оказа се че вчера съм я поляла неправилно и се притеснявам , че цветето ми е силно преполято. Как мога да оправя този проблем?
3. Някой пъпки овяхнаха, без да са цъфнали. Това нормално ли е?

Ще съм ви много благодарна, ако можете да ми помогнете.

# 51
Ако цветоносът случайно започне да изсъхва ще отделя кейката, ако ли не, ще чакам да се развие растение. Между другото, на кейката която показах, пъпката днес се отвори и имам цъфнала орхидея, за трети път в рамките на 8 месеца  Simple Smile
Гледам че някой режат старите цветоноси, на които се е появила кейка и ги държат във вода. Кейките така по-бързо се развивали, ама няма да бутам моите на този етап, докато цветоносите са зелени и свежи.

Аз съм вкоренявала кейка без корени защото цветоноса изсъхна и нямах избор, но всичко е въпрос на късмет каквото и да пишат по форумите. Изглежда суперлесно ако не ти е на главата. Често нищо не зависи от нас а от желанието на растението да живее. може би и на късмет и енергия. аз имам зелени пръсти вероятно затова експериментите ми често са успешни.

За кейки във вода и въобще всичко във вода - не го подкрепям. Зависи от влажността на климата в който живеете. при нас край морето всичко във вода гние или мухлясва ( 77% средногодишна влажност имаме ) . Аз поначало режа зелени прецъфтели цветоноси, но ако растението страда и умира или на цветонос има кейки не ги докосвам. досега тази политика винаги ми е била печеливша.

# 52
Дарк ейнджъл

Хартията има декоративно предназначение махнете я.Покажете снимкида видим изходните условия , пъпките често капят от смяна на условията, нека не забравямее са били на изкуствено осветление.

# 53
re_ge, мерси за съветите.

При мен всички нови орхидеи издържат по максимум две седмици с цвят и пъпки, като последните обикновено окапват. Като се климатизират няма проблем със следващите цъфтежи.

# 54

При мен всички нови орхидеи издържат по максимум две седмици с цвят и пъпки, като последните обикновено окапват. Като се климатизират няма проблем със следващите цъфтежи.

Зависи от къде са орхидеите купени.ако са хубави растения качествен внос траят доста дълго.
при нас във Варна има две три места където орхидеите са скъпи но като купиш от там цвета стои като нов по 3 месеца. От Баумакс, Бриколаж, Кауфланд,Практикер  - много зависи дали са прясно докарани или застояли.

# 55
  • Down south
Чудесно, нова тема  Hug

Да се включа с две нови мини орхидеи и една току-що цъфнала  Peace

# 56
Каскадни
част не са много богати но орхитата вече са на прецъфтяване

от товва жълтото едрото ще стане страхотен каскад, но не съм го оформила. вижате как формата на цветоноса сама подсказва

въобще
цветоносите трябва да са меки, гъвкави и поддатливи. Обикновено тези с тъмнолилави цветове и много тъмнозелеи листа не са подходящи.

повече снимки тук

https://plus.google.com/u/0/photos/112755161844152358349/albums/ … 38758249819050545

# 57
 И ето нещо за очите- част от цъфналите красавици- горе долу една трета от зарадвалите ме с цвят тази година.

# 58
http://vkremakova.snimka.bg/daily/orhideya.868505]http://vkremak … y/orhideya.868505

Ето така изглежда орхидеята в момента. Махнах й хартията защото и според мен е излишна. Увяхналата е всъщнос т неразтворилата се пъпка. Според вас цветето трябва ли да се присади? Като цяло мисля, че изглежда добре,  вие как мислите?

Дарк ейнджъл

Хартията има декоративно предназначение махнете я.Покажете снимкида видим изходните условия , пъпките често капят от смяна на условията, нека не забравямее са били на изкуствено осветление.

Последна редакция: ср, 03 юни 2015, 22:53 от Dark_Angel_89

# 59
_re_ge ти е казала за оранжевите. Ако е тази моя (втората), тя е от един от софийските Кауфланд.
Тази е една от тях, да  Heart Eyes

Аз тези дни преместих всичките орхита в нов дом и малко съм в голямо чудене как да ги разпределям. Холът ми е югоизточен, но не е много светъл. Другата опция е детска със западен изглед, но там мисля, че ще се сварят лятото. Опция ли е да ги местя през различните сезони? Или зимата няма да им пречи малката осветеност? До сега където ги оставя не съм местила  newsm78

А иначе имам една красавица в "телесен" цвят, чиито цветове седяха от 8ми март, купена от Практикер или Баумакс. Сега даже си е изкарала 3 нови пъпки. Но пък старите цветове окапаха, след като онзи ден ММ я остави на отворена балконска врата да пренощува  Tired

_re_ge, колко обилен цъфтеж  Heart Eyes Много ти завиждам.

Общи условия

Активация на акаунт