Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 69 977
  • 774
  •   1
Отговори
# 180
  • Вестерос
Много благодаря   bouquet

# 181
Пак съм аз с въпрос: За поливане ли ми е?

в никой случай не е за поливане.
За да е за поливане едно фалче трябва
1. корените да са толкова светли че чак бяло сребристи - тез в саксията имам в предвид, които виждате през пластмасата, въздушните корени са винаги такива.
2. субстрата да е толков пресъхнал че да е "лек"' като вземете саксията в ръка. дори цветето трябва да се килва на една страна и скасията да се катурва ако го оставите без подложна чинийка.
3. ако все още не сте сигурни изчакайте още 4-5 дена- по-добре да позабавите поливането, отколкото да избързате. Методичното избързване винаги води до загниване на корените- рано или късно.

И за последно един въпрос: какво се правят старите булби на дендробиума? Трябва ли да ги режа? Те не изкарват нови листа, но пък са си съвсем зелени и свежи.

в никой случай не ги махай, защото често пускат дъщерни растения отгоре или в средата. Дори и от такива булби, които изглеждат окончателно изсъхнали.

Аз имам дъщерно растение на върха на стара булба на дедробиум-нобиле. имам идея какво да я правя,но вsе пак някой с опит да сподели , защото иначе моето ще е експеримент !

Последна редакция: пн, 15 юни 2015, 20:41 от _re_ge

# 182
  • Вестерос
Благодаря ти ре ге   bouquet

# 183
  • Вестерос
Току що забелязах дребни, ама много малки черни точици да се движат по корените, някакъв вид въшки сигурно. В такъв случай какво се прави?

# 184
Току що забелязах дребни, ама много малки черни точици да се движат по корените, някакъв вид въшки сигурно. В такъв случай какво се прави?

Това са вид дребни мокрици.
Купуваш препарат срещу пълзящи вредители и пръскаш според схемата на етикета.

Hug

# 185
  • Вестерос
Мерси, още утре  Hug

Като ги видях и почна да ме сърби навсякъде  Joy

# 186
Мерси, още утре  Hug

Като ги видях и почна да ме сърби навсякъде  Joy

забравих да спомена. Пръскаш и вътре кашпата или подложната чинийка - и там също обичат да ходят.... но те имат и инкубационен период и трябва ново пръскане но според препарата- дали след 7 или след 14 дена.

# 187
  • Вестерос
Мерси Simple Smile

# 188
Малко снимки от мен:

Цветарника ми в жълто зелена гама.

последната ми орхидея от баумакс - несравнима- висока и елегантна

енциклията ми октопуси отново цъфти - цвете мечта толков малко грижи толкова  - много екзотична красота

а тази невероятнза фалка е купена на откриването на Варненския Баумакс пролетта на 2012.
Бяха пуснали фалчета по 8 лева- разбира се лошо качество. Аз уж намаше да купувам само щях да гледам но как да устоя на тези шарки като крила на пеперуда- и накъдрени! Купих я , тя поцъфтя , прецъфтя и после две години се опитваше да се стабилизира и да нарасти корени и листа. ( беше само с две листа- хилави хилави като я купувах). Ето обаче се пооправи и тази година ми цъфти за пръв път в домашни условия - голяма кипра.

повече тук
https://plus.google.com/u/0/photos/112755161844152358349/albums/ … 38758249819050545

# 189
  • София
_re_ge, големи красоти! Hug  bouquet

# 190
  • Вестерос
Невероятни красоти имаш, просто  Heart Eyes

# 191
  • Sofia
Re_ge, невероятни са! И те, и ти!  Hug

# 192
_re_ge, страхотни са! Колекцията ти е направо неземна! Знаеш ли въобще колко са общо? Сигурно изискват много грижи, но като разцъфнат си заслужава.

# 193
  • Русе
re_ge_ - твоите красоти ме вдъхновиха преди време да започна и аз да си ги отглеждам.  Hug

# 194
  • Вестерос
В цветарския ми дадоха да си купя един прах , който да разтворя във вода и да полея сутстрата и корените- уарант 70 ВГ. Ползвали ли сте го?

Общи условия

Активация на акаунт