Ваня,
прекрасен пост! Прочетох го с удоволствие! 
Скритото е за бъдещи събития, който не иска да знае да не чете.

Цялата тази сюжетна и житейска нишка, прокарана ни още от първи епизод, за това как Сеит трябва да се ожени за турско момиче явно ще продължи до края и в крайна сметка така и ще се случи. Идеята за това как една руска християнка не може да бъде с един турчин мюсюлманин (Тук изключвам долните игрички на Петро и баронесата, които явно ще си продължават до края) по времето, когато светът е разтърсван от война, и когато, освен всичко друго Русия и Турция са на срещуположни страни.... Идея, която в началото е като жълта светлина на светофара и зрителят все се надява, че има надежда да светне зелено в края свети така ярко червено, че те ослепява. Историята на Сеит и Шура ( и на тези като тях) не би могла да има щастлив край ( в универсалният смисъл на думата), защото световете, разбиранията и желанията на двамата влюбени са коренно различни и дори и да бяха се събрали единия, а и двамата може би в един момент трябваше да направят толкова огромни компромиси, които, пък, да станат причина да се намразят, че са си го причинили. И, все пак, раздялата им ....

На мен, обаче, не ми е това най- голямата мъка, ами това, че в крайна сметка той се връща при семейството си, създава друго такова, а Шура остава напълно сама, понесена на вълните на живота (парахода). По темата за невъзможната любов е толкова писано и снимано, че някак си вече ми е трудно да бъда впечатлена, но когато е поднесена по такъв прекрасен начин няма как отново да не ми трогне сърцето.
По този повод, много съм изненадана, че сериалът има само 21 епизода, но каквото такова. 
Последно, сцената на гарата е уникална - как са могли от Бтв да я изрежат не знам. Та тя дава на зрителя индикация за това, че началото на сбогуванията започва именно там, на тази гара, в този момент. Шурт, понесен от дълга, в случая военен, а в последствие семеен, а Шура в ръцете на предателя.

Фенка, нещо за теб.... ти си знаеш защо.

нищо не може да ми развали удоволствието да гледам този сериал и да си разсъждавам по него. Много съм разочарована от БТВ, така е. Но съм щастлива, че все пак го дават, макар и окепазен. Защото повече хора, които обичат нашия сапфир ще могат да го видят и в тази роля, толкова далечна от Кузей. Всичките ми дружки са впечатлени от превъплъщението му и едва сега ме разбират защо толкова си падам именно по него
Но те двамата си имаха най-голяма вина за раздялата - повече няма да издавам. Сеит не се е върнал при семейството си, ще видиш за какво говоря. Много се радвам, че и теб те грабна филма, заслужава си гледането, па макар и 21 серии.
Тези са за хубав пердах, наистина!
Но, иначе трият безогледно труда на толкова момичета, и се фукат с рейтинг