НВ-ВМХ, част 90 - за здравословното хранене

• 46 727
  • 722
  •   1
Отговори
# 45
страхотна статия: резюмира проблемите на повечето жени, които пишат тук. Направи ми впечатление частта за косопада и простичкото обяснение  Simple Smile

Цитат
It’s incredible how quickly the body can respond when its caloric needs are finally met.

# 46
  • Пловдив
какво значи да се "ходи на Турчин" ? (от статията на юлинга)

Означава име на град,село или местност някаква,ударението пада на "у".

# 47
  • SA
Цитат
страхотна статия: резюмира проблемите на повечето жени, които пишат тук.

Да, точно същото си мислех и аз , докато я четях. Много от проблемите, които редовно дискутираме - липса на отслабване, запек, косопад, проблеми с цикъла, безсъние и мн.др. могат да са свързани с хроничен прием на по-малко калории.
Шоки, да, хипофункцията на щитовидната жлеза е един от механизмите, чрез който тялото се опитва да се справи при намален калориен прием. Но и много други защитни механизми явно се включват при такива условия.
Мислех си, ако иска Юлето, може да преведем тази статия за блога на Шоки. Мисля, че има доста полезна информация в нея. Пък и при нашето хранене човек лесно може да се подхлъзне към по-малко ядене, заради намаления апетит.

# 48
  • n/a
Добра идея е за превод на статията.
Особено е полезна за онези, които са с продължителен
опит в какви ли не диетувания. Мантрата за калориите
е попила до върха на вилицата (или лъжицата, зависи
от менюто  Joy)

Пореден въпрос имам Simple Smile Има ли някакви причини за из-
бягване на сурово какао или какаово масло? Примерно
за сутрешното кафе (вместо кокосовото) или за някое
междинно утоляване на глад?

# 49
аз обожавам какаово масло и си го слагам в сутрешното кафе, та и в следобедното, заедно с кокосовото масло

какаовите зърна ги ям на следобедна закуска и вечеря, като десерт, почти всеки ден

# 50

Underneath The Rain, само по себе си НВ-ВМХ не причинява хормонални проблеми, но се оказва, че жените често се престарават в спазването му и залитат или към прекалена калорийна рестрикция, или към прекалена въглехидратна рестрикция. Това понякога се случва и просто от пребиваването в кетоза, защото тогава апетитът намалява значително. Също така съм срещала публикации в блогове и форуми, че цикличното хранене (intermittent fasting, т.е. когато ядеш в 8-часов интервал или се храниш само веднъж на ден) спира цикъла на много жени. Разбира се, това не означава, че такъв тип фастинг не е подходящ за никоя жена - напротив, има жени, на които това им е дори естественият начин на хранене (например редовно не закусват, защото не са гладни) или пък жени, които се адаптират перфектно и се чувстват добре от продължителни периоди на циклично хранене. Но има и жени, на които не действа добре, затова трябва да се внимава. Моето мнение винаги е, че здравето трябва да бъде на първо място, а не скоростното отслабване.

На теб ти е изследван естрогенът и е нисък, така ли? Или просто така мислиш по симптоми? Какви всъщност са ти оплакванията? Нисък естроген може да се получи при сериозна калорийна рестрикция или нисък процент телесни мазнини - това е хипоталамусна аменорея, каквато се получава често при спортистките. Друга причина за нисък естроген е ранна менопауза, което не е толкова често срещано все пак, макар че май в днешно време честотата се повишава.

Здравей. Изследваха ми естрадиол, пролактин, TSH и FSH. Пусна ми ги гинеколожката ми, защото първо ми закъсняваше с по 20 дена два месеца подред, после април месец ми дойде три пъти и от тогава ми идва на 10-15 дена. Други оплаквания нямам иначе, имам адски лека менструация - нито болка, нито обилно кървене, не знам като цяло какви други симптоми да търся. Нямам умора, даже бликам от енергия. Спортувам си съвсем нормално. Като цяло калориите ми са ниски, преди поддържах(не нарочно, просто така се получи при преминаване на НВ-ВМХ) между 800 и 1000 калории. Сега, след като момичетата ми направиха забележка, си увеличих малко калориите-с около до към 1100-1150, но не винаги успявам да ги стигна дори толкова, рядко успявам и да ги надхвърля. Ранната менопауза я изключваме, прекалено млада съм. Телесните мазнини... съмнява ме.

# 51
Underneath The Rain, виж статията, която камелот пусна преди малко и ще си отговориш сама откъде са ти проблемите с цикъла. Аз бих се замислила сериозно и променила начина си на хранене.

# 52
Точно я отворих да я чета. Ако все още си говорим за калориен дефицит, за мен е крайно нелогично тялото ми да не ми дава сигнали, че съм ГЛАДНА, а след всяко хранене се чувствам в степента между точно заситена и преяла.

# 53
зависи как си третирала тялото си години наред - ако е свикнало да яде под 1000 калории, естествено, че ще дава сигнали, че си преяла на 1300

Това не означава, че енергийните потребности на организма ти са от 1000 калории, а че е свело до екзистенц минимума разхода само за основните функции ... оттам и здравословните отклонения

# 54
  • SA
Underneath The Rain, дали чувстваш или не глад, 800 ккал са си чист глад, няма какво да се лъжем. Ако се придържаш към по-стриктно ограничение на въглехидратите, при добавяне и на тази калорийна рестрикция, има голяма вероятност да си в кетоза, която обяснява липсата на глад.
При това и спортуваш. Няма зряла жена, която да спортува и да е нормално да приема 1000 ккал на ден.
Даже и денонощно да лежиш само, тялото ти пак ще се нуждае вероятно от повече калории за жизнените си функции.

# 55
  • Пловдив
Ама как ще живеете с 800 калории?
Дъщеря ми е на 10 год, тежи 30 и няколко кг. Правиха им цялостни измервания и анализ на тегло, ръст, мускулна маса и т.н. в училище. Нейният базов метаболизъм е определен на 1200 калории... Как човек, тежащ минимум 50 кг, може да живее и да спортува на 800 калории?... #Crazy
Освен всичко вече казано, усещането за ситост и за преялост може да е на чисто психологическа основа, а не да е реално физиологично такова.
Кам, съгласна съм за превода на статията!  Hug Ще се разберем.  Mr. Green
Да кажа, че при мен, вече съвсем сигурно, безсънието се дължи на ниски въглехидрати. 2-3 седмици карах на около 50 гр В, при среден ежедневен прием на 2000-2200 калории. Познайте - спрях да мога да спя и аха заспя, будех се по 2-3 пъти на нощ.  Confused

# 56
хехе, току-що една моя позната, която е в Клондайк по работа  Laughing е пуснала следната сентенция, прочетена в местен туристически магазин  Laughing

"If God wanted us to be vegetarian, He would have made brocoli more fun to shoot"

# 57
  • SA
Цитат
Дъщеря ми е на 10 год, тежи 30 и няколко кг. Правиха им цялостни измервания и анализ на тегло, ръст, мускулна маса и т.н. в училище. Нейният базов метаболизъм е определен на 1200 калории...

И това е базов метаболизъм, което означава метаболизма на тялото в покой, само за поддържане на жизнените функции. При дете в предполагам предпубертет още.
Оттам си правете сметка като се включат и движения, спорт и т.н.

# 58
Превеждайте, превеждайте. smile3508 Аз ще качвам. Аз съм спряла да превеждам по-големи текстове извън професионалните ми ангажименти, защото като знам, че ме чакат стотици страници, ми се отщява всякакво отклонение. Embarassed
Скрит текст:
Ето, снощи гледах прекрасен аржентински филм и мисля, че мога да преведа испанските субтитри на български вероятно без проблеми със синхронизацията, но като си помисля, че ще ми отнеме някакво време все пак, в което мога да отхвърля поне 10-15 страници от стотиците чакащи, ми умира желанието. А исках да споделя филма с близките ми, защото беше прекрасен. Но може пък да се намерят някъде български субтитри де, ще потърся.

Момичета, сега ще напиша нещо, което си го знаете, ама все пак, понеже ми настръхна косата, като го четох (от Нина Тайшолц е пак):
1. Трансмазнините се натрупват в организма и не се изхвърлят - и в мастната тъкан, и в клетъчните мембрани, и в кръвоносните съдове. Откриват се при аутопсия. Добре, че поне те вече рядко се използват, но имайте едно наум за пакетирани продукти, вкл. най-обикновен купешки сладолед.
2. След трансмазнините новият хит са интерестерифицираните мазнини - започнали са да навлизат все повече, след като трансмазнините са станали обект на преследване. Но за интерестерифицираните мазнини, които са напълно синтетичен продукт (създават се от растителни масла чрез разместване на мастните киселини в триглицеридите), не се знае нищичко, защото са прекалено скорошно нововъведение и няма никакви проучвания за тях. Но едва ли човешкият организъм ще реагира добре на тях, особено при редовна употреба десетилетия наред. Обаче отново говорим за предимно пакетирани продукти от сорта на бисквити, вафли и т.н. Лошото е, че на етикетите те не се обозначават - пише само "растителни мазнини".
3. Маслата от семена, от които ние си знаем слънчогледовото, имат възпалителен ефект върху организма заради високото съдържание на омега-6 и дисбаланса с омега-3, който причиняват. Това важи за употребата им без загряване.
4. Ако се загряват при високи температури, например при пържене във фритюрник, стават канцерогенни. Това важи точно за слънчогледовото, соевото, царевичното и другите подобни мазнини от семена, богати на омега-6. Зехтинът е много по-безвреден вариант за пържене заради преобладаващите мононенаситени мазнини в него, но все пак и той има малко омега-6, затова най-добрият вариант всъщност си остават наситените мазнини - мас, лой, масло, вкл. кокосово.

Последна редакция: чт, 04 юни 2015, 08:41 от Cioccolata

# 59
http://biopogled.com/%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%8F% … 1%8A%D0%BB%D1%8A/ - коментар в български сайт по повод на излязла наскоро публикация за ползите от повишения общ холестерол (повишен спрямо сегашната много занижена горна граница)

Общи условия

Активация на акаунт