НВ-ВМХ, част 90 - за здравословното хранене

• 46 728
  • 722
  •   1
Отговори
# 60
Трапезна морска сол - срещали ли сте в магазините? Не на кристали, а фина.
Като обикновената сол, но влажна си стои. На пакетчето пишеше трапезна морска сол. Съжалявам, че го изхвърлих, а не намирам картинката.
Питанката ми главно щеше да е дали има нещо полезно в тая сол или само в кристалната...
Реших да сменя малко хималайската.

# 61
  • София
Цитат
1. Трансмазнините се натрупват в организма и не се изхвърлят - и в мастната тъкан, и в клетъчните мембрани, и в кръвоносните съдове. Откриват се при аутопсия. Добре, че поне те вече рядко се използват, но имайте едно наум за пакетирани продукти, вкл. най-обикновен купешки сладолед.
Според мен тези твърдения не могат да се приемат като чиста  монета  Thinking В книгата за холестерола д-р Малкълм Кендрик казва точно обратното.....а сега де? Кой е "по-учен"  Rolling Eyes

# 62
Съд в Италия задължи майка да храни сина си с месо:
http://marietagencheva.eu/blog/?p=181

# 63
Съд в Италия задължи майка да храни сина си с месо:
http://marietagencheva.eu/blog/?p=181
Като сподели това се сетих за онази безумна реклама на Нутрибулет, където бащата споделя, че тяхното бебенце било веганче (или нещо подобно  ooooh!). Скоро не съм я мяркала, дано са я спрели.

# 64
  • София
Цитат
Дъщеря ми е на 10 год, тежи 30 и няколко кг. Правиха им цялостни измервания и анализ на тегло, ръст, мускулна маса и т.н. в училище. Нейният базов метаболизъм е определен на 1200 калории...

И това е базов метаболизъм, което означава метаболизма на тялото в покой, само за поддържане на жизнените функции. При дете в предполагам предпубертет още.
Оттам си правете сметка като се включат и движения, спорт и т.н.

Те вземат предвид вероятно факта, че става дума за подрастващ и затова калориите са толкова. А за застаряващ организъм - като моя да кажем - може би базовия е на половина  newsm78

# 65
  • Пловдив
Баронес, съмнявам се. Можеш да сметнеш по тази формула и после да споделиш резултата  Wink: http://fitnessbg.blogspot.com/2009/03/blog-post_30.html
Ей това изречение много ме заинтригува...
Цитат
Единственият фактор, който този метод не отчита, е чистата мускулна маса – по- чистото от мазнини тяло се нуждае от повече калории, отколкото това с повече мазнини.
.
На мен по тази формула ми излиза, че с оглед на физическата ми активност трябва да консумирам по 2200 калории дневно (БНМ 1327 калории). Аз горе-долу и към толкова се придържам и въпреки това успях да изгоня доста мазнини и без проблем си поддържах теглото до скоро.
Скрит текст:
След операцията и след приема на много АБ всичко ми се бъгна и съм на изходна позиция от преди 3 години, кажи-речи, но това е друга тема и причините са комплексни... Cry

# 66
Имам въпрос.
Под калории килокалории ли се има предвид или...?
Гледам, че едно яйце е приблизително 85 ккал.
Минимумът е 1200 калории или килокалории, защото иначе излиза, че с две яйца на ден преяждам.
От друга страна, ако приема, че 1200 калории се разбират като калории, на ден понякога едвам ги докарвам до 1200.

# 67
  • SA
buttinsky, правилно е да се казава килокалории ( ккал), но някои хора за по-кратко казват само калории.
Иначе Юлето е посочила класическата формула за приблизително изчисление на базовите метаболитни нужди.
Съмнява ме да има жена с под 1000 ккал, колкото и да е дребна. Освен ако не е надхвърлила 100 години.  Simple Smile
И пак да кажа, че под базов метаболизъм се разбира енергията, която отива само за поддържане на жизнените функции - за терморегулация, работата на вътрешните органи, регенерация на тялото и т.н.
Това са разходи в покой.
Всякакво движение изисква допълнителна енергия, за тренировки е ясно че още доста повече.
Така че, когато хронично се приема по-малко енергия под формата на храна, месеци наред, нормално е тялото да започне да орязва разходите, за да съществува все пак с наличните ресурси. Оттам се появяват и множество проблеми, които вчера обсъждахме.
Естествено тази формула е ориентировъчна. За точни резултати съществуват метаболитни компютри и метаболитни камери, които точно могат да определят стойностите при даден човек ( Питър Атия например беше писал, че е прекарал един ден, лежейки в такава камера с експериментална цел).
Но макар и ориентировъчна, все пак дава известна представа и насока.
Понеже стана въпрос за ядене на 800-900 ккал дневно, ами това са калориите на няколкомесечно бебе, което изяжда по около литър кърма на ден. Вярно че расте, но все пак...

Последна редакция: чт, 04 юни 2015, 16:37 от kameloth

# 68
Имаш предвид, че дори и да не си мръдна задника цял ден от дивана, 1000 кк ще си ги изгоря?

# 69
За трансмазнините Нина Т. цитира какво е казал ученият, който е направил аутопсиите и е установил натрупвания на различни места.

Хора, по повод на калориите, аз никога не казвам килокалории, но имам точно това предвид. А иначе спрете да се вторачвате в тях. Peace Крайно време е жените (а и някои мъже) да проумеят, че за да съществуват и да бъдат здрави, имат нужда от енергия, която да дойде с храната, и нуждите им не са като на малко птиченце все пак, затова и количеството храна не трябва да бъде като за птиче. Това са нормални, логични неща, но след толкова десетилетия промиване на мозъци на тема калории хората са забравили да мислят логично. ooooh! Човешкото тяло е доста по-сложно от един калкулатор и в него няма брояч за калории, нито има прости сметки, които да могат да посочат какво точно ще се случи с калориите. Нуждите варират всеки ден, трябва да се вземат предвид един куп процеси в организма, а и калориите от храната варират по различни причини, например термичната обработка, така че просто няма никакъв, ама абсолютно никакъв смисъл да се смятат калории. Разбирам, че за някои това смятане е начин да озаптят емоционалното хранене, но ако това е целта, по-добре да се търси друг, по-правилен начин. Малко са хората, на които наистина им се налага да броят калории. При повечето и напълняването, и отслабването зависят от инсулина и другите хормони (и половите, и щитовидните). Хранете се нормално. Ако увеличите храната и почнете да напълнявате, значи много дълго сте стояли в "икономичен режим". Ако пък не можете да отслабнете, има някаква причина, често хормонална, макар че може да е и психологическа, медикаментозна или друга, но много, много, много рядко нещата ще опрат до броене на калории при наличие иначе на перфектно здраве. Ноу уей.

Последна редакция: чт, 04 юни 2015, 16:40 от Cioccolata

# 70
  • SA
Имаш предвид, че дори и да не си мръдна задника цял ден от дивана, 1000 кк ще си ги изгоря?

Ако тялото ти не е в режим на икономии, да.

# 71
  • София
Мер и въпроса и за солта (Мер, не мога да ти отговоря  Embarassed  Hug ) ме подсети и мен да попитам, дали сте срещали калиева сол в някакви по-големи опаковки, освен онези солници? Мъжа ми пие магнезии, но явно калият му е нисък, защото има чувството, че при опъване на крака в шпиц  през нощта, ще получи крампа. Аз съм си така, откакто съм родила, но на него му е ново състояние  Laughing
Ако знаете, колко е отслабнал, не е истина  Crazy Обаче кръвното му пак си стои на 140/100  Thinking

Забравих да благодаря на Кам и Юлче, че ще преведат статията  Hug Прекрасни сте, благодаря, че се грижите за нас  Hug

# 72
http://www.wheatbellyblog.com/2015/04/the-timeline-of-weight-los … confuses-doctors/ - тази статия я бях постнала във ФБ, но мисля, че и тук. В нея д-р Дейвис обяснява защо при някои хора се получават такива аномалии като при мъжа ти, докато още трае отслабването. Може да се понижи ХДЛ, а да се повишат триглицеридите, да се понижи гликираният хемоглобин или да се повиши кръвното. Възможно е при мъжа ти да е така. Разбира се, това е само едно предположение, но щом е доста отслабнал, сигурно положението му се подобрява, а не се влошава. Затова може да изчакате да му се стабилизира теглото и тогава да видите дали ще се понижи и кръвното.

# 73
  • София
Шоки, благодаря, ще се опитам да я прочета и да разбера нещо  Blush ако не е с много терминология ...  Hug Твоето резюме също е полезно!  Hug

Връщам се да попитам Юлето нещо, относно формулата за БНМ, която пусна на предната страница.
Юлче, как мислиш, нашите тренировки какви биха се водили -
Леко активен (леки тренировки 1- 3 дена седмично)
Умерено активен (умерени трен. 3- 5 дена седмично)

Все си мисля, че 30 - 50 мин. дневно не са чак за умерено активната графа  newsm78 Ти как мислиш?
Кам, а ти? Знаеш Руми какви ги върши  Laughing

Скрит текст:
Моят БМ излезе 1611 кал.  Mr. Green Отивам да ям  Mr. Green

# 74
Виви, няма много за резюмиране - мастните киселини излизат в кръвта, за да се използват за енергия. Това може да стане причина триглицеридите да се повишат. А също и с прекия натиск върху кръвоносните съдове може да повишават кръвното. Д-р Дейвис съветва да се изчака да завърши отслабването - тогава всичко се нормализира.

Общи условия

Активация на акаунт