Дискриминация към децата и родителите им или не?

• 33 179
  • 650
  •   1
Отговори
# 405
никога не ми е досадно ако детенце дойде на моята маса - дали да поговори с моето или ако съм сама да се закачи с мен - колкото и да съм ангажирана винаги с моето дете , никога не съм си казала : "уууффф това дете какво е дошло тука да ми говори" - радвам се, че си контактуват с мен, радвам се ако виждам деца изобщо около себе си от колкото и да съм изморена и да не искам да контактувам.

Това е чудесно, но защо реши, че точно това, което харесваш ти, е и трябва да бъде обществена норма? Аз, например, много обичам да си качвам краката на бюрото докато пиша, но съм далеч от мисълта да го провъзглася за обществена норма, че и да се възмутя как така останалите не го приемат.

# 406
..........
Не знам дали хората имат представа колко тегава е процедурата да се докаже дискриминацията и колко пъти системата е била на път да откаже жалващия се.
Aз мислех, че дори е прекалено лесно, особено извън България. Мислех, че всеки има право да влезе във всеки магазин и заведение и всеки собственик е длъжен да му осигури достъп.
Което не мисля, че е справедливо за собствениците. Поне не в България. С тези малки обороти, не мога да си представя как една малка книжарничка ще си позволи условия за колички, но явно трябва...
В периода, в който сме "майки с малки деца" сме с известни деформации... Мислим си, че сме направили лична услуга на всеки срещнат, с това че сме създали дете и че всеки е длъжен да се съобразява с нас и то с усмивка и по възможност с поклон...
Аз съм се кръстила като гледах -  майка бута количка на ул. Дойран на 1 метър от тротоара през зимата при снеговалеж и хлъзгав асфалт. Дори и с 40км/ч някой може да се затрудни да спре, но тя е явно над тези неща. Днес сутринта на Красно село една девойка буташе количка по средата на улицата и едновременно късаше залци от нещо в хартия и хранеше детето... е, с такава омраза ме погледнна че се движа по "нейната" улица с кола...
Когато бях "от другата страна" не съм имала проблеми с изключение на една бременна... Синът ми беше болен, чакахме маса време пред лекарски кабинет и тя ни пререди... гък не казах, но ми стана криво, можеше да почака...
За темата - за мен случая не е дискриминация, поне не би трябвало да бъде. И тези млади родители на които това сега не им харесва, след 20 години ще мислят точно обратно. Сега никой не може да ги убеди в това, но всички сме минали оттам, знаем... Аз лично предпочитам заведение без тичащи и викащи деца.

# 407
  • София
По принцип не скърцам със зъби на детето на никой, не мисля, че ще дам възможност някой да скръцне със зъби на моето ! Децата тичат, играят, гонят се - не им е основна цел в живота да стоят като наказани на масата и да се държат като възрастни. Или не?
ще му скръцна и още как  Laughing  и с теб може да проведем няколко часов словесен разговор (на високо , разбира се).
все пак не се намирам на някаква писта , където всеки може да си търчи на воля или пък на стадион , където всеки вика.

Хаха - на теб не трябва да ти се опонира Бонго - виж какво стана като те цитирах и си казах мнението... #2gunfire #2gunfire #2gunfire
Ще си поспорим какъв е проблема - и съвсем културно мога...даже ! Но скърцане на зъби , китки, очи на моето дете в мое присъствие не толерирам ! Всеки да си гледа своето си дете и ако нарушавам толкова обществения ред аз самата ще понеса последствията както му е ред. Саморазправа с мен - не с детето ! Нали тука се коментира, че родителите били виновни ако вилнеело детето, а на детето ще се скърца...скръцни ми на мен щом ти се скърца толкова пък.... Simple Smile
От тази тема излезе, че своеволията, които аз позволявам са напълно неприемливи за деца, но е по-приемливо някой да ти го спъне за да падне то по лице - това остана незабелязано.
Напълно резонно да си мълчиш ако седнеш в заведение, където не че децата са нежелани, но трябва да седят като мумии ако може да не дишат за да не пречат на възрастните да си хапнат порядъчно и да не ги изнервят с игрите си около тях.
А заведенията са пълни с нервни , недоволни от храненето високо говорещи или пияни пълнолетни граждани, които стига да правят оборот са си ок там - макар и да чупят чаши и да се държат вулгарно с персонала понякога !
Не са наред нещата - може и да е в моя телевизор....кажи ти Бонго Simple Smile

# 408
  • София
Не е нормално детето да тича? Съвсем нормално е, ако обстановката го позволява. Не е нормално детето да заговаря непознати? Не е безопасно.
Да разваля романтичната вечеря на какичката?
Аз съм възпитала моето си дете да поздравява дори и непознати, когато се разминава с тях или когато реши, че така иска не го спирам ! Не знам на коя какичка ще стане неприятно ако детенце и каже , че е красива   bouquet С едно изречение няма да я развали. Но ако реши да изнася "рецитал", това е съвсем друг въпрос. Защо гледате тоооолкова негативно на тези деца все едно всичко , което правят е с цел да нарушат нечие спокойствие? Е, това могат да го постигнат и без да са си го поставили за цел. Достатъчно е възрастният с тях да счита, че всички са длъжни да харесват отрочето му.. Някой каза - "то е дете" и да на децата не са чужди белите, тичането, игрите, смеха, капризите. Разбира се - на подходящите за целта места.
Аз не знам кой как възприема чуждите деца, но никога не ми е досадно ако детенце дойде на моята маса - дали да поговори с моето или ако съм сама да се закачи с мен - колкото и да съм ангажирана винаги с моето дете , никога не съм си казала : "уууффф това дете какво е дошло тука да ми говори" - радвам се, че си контактуват с мен, радвам се ако виждам деца изобщо около себе си от колкото и да съм изморена и да не искам да контактувам.
Браво на теб. А на мен, когато целенасочено съм избрала място, неподходящо за деца, ми е доста досадно.  Считаш ли твоята преценка за норма? Ако е така, то мога ли да аз преценя, че мога да изгоня всеки, който ми досажда?
Детето ми е това, което не обича детските кътове , не защото не е контактен, напротив , а по някаква негова си причина. Предпочита да поиграе с някое приятелче, което познава или на някоя детска площадка на топка, на нещо.
Аз по тези всичките удивления си извадих извода, че явно разговарям с хора, чиито деца седнат ли в заведения млъкват веднага, не мърдат, нямат претенции за храната, не проявяват капризи и изобщо образцови деца !
Сигурно има такива, но моето въобще не е от тях, особено откакто тръгна на градина. Затова избирам места, подходящи за такова дете. Все пак, моите права свършват там, където започват чуждите.
Радвам се ако е така и по този начин го разбирате възпитанието вие  Simple Smile
За мен моето дете е добро, но не най-доброто - радвам се, че е дете, което се чувства сбободно да казва това, което мисли и да не се чувства ограничено - но е едно от малкото деца, които съм виждала да поздравява за добър ден с усмивка непознати и да се извинява, когато сбърка или причини неудобство на някои.
Всяко дете за родителя си е най-прекрасното, но не мога да се съглася с това, че тичането , глъчта , играта и закачките не са нещо нормално за децата....в каквато и да е среда !
Има много места и ситуации, при които виковете, тичането и игрите не са подходящи. Възпитанието не започва след първите 7 години.

# 409
  • HH
28 страници по-късно боксуваме на същото място.

Линдичка, това, че ти мислиш твоето дете за възпитано, може да се тълкува точно като "вилнеенето", за което пишеш. Според теб то е възпитано, според други не точно.  Wink

То е ясно, че хората не са прибегнали до надписа заради детето на някоя съфорумка. Писали са за ничиите деца сигурно  Joy

Добавям.Не разбирам хората, които ходят на кръчма и очакват там да има делегации от научни конференции, които са седнали да си разменят контактите. Да, в кръчмите има пияни, в заведенията с детски кътове има играещи деца. О чудо!

# 410
  • София
Не е нормално детето да тича? Съвсем нормално е, ако обстановката го позволява. Не е нормално детето да заговаря непознати? Не е безопасно.
Да разваля романтичната вечеря на какичката?
Аз съм възпитала моето си дете да поздравява дори и непознати, когато се разминава с тях или когато реши, че така иска не го спирам ! Не знам на коя какичка ще стане неприятно ако детенце и каже , че е красива   bouquet С едно изречение няма да я развали. Но ако реши да изнася "рецитал", това е съвсем друг въпрос. Защо гледате тоооолкова негативно на тези деца все едно всичко , което правят е с цел да нарушат нечие спокойствие? Е, това могат да го постигнат и без да са си го поставили за цел. Достатъчно е възрастният с тях да счита, че всички са длъжни да харесват отрочето му.. Някой каза - "то е дете" и да на децата не са чужди белите, тичането, игрите, смеха, капризите. Разбира се - на подходящите за целта места.
Аз не знам кой как възприема чуждите деца, но никога не ми е досадно ако детенце дойде на моята маса - дали да поговори с моето или ако съм сама да се закачи с мен - колкото и да съм ангажирана винаги с моето дете , никога не съм си казала : "уууффф това дете какво е дошло тука да ми говори" - радвам се, че си контактуват с мен, радвам се ако виждам деца изобщо около себе си от колкото и да съм изморена и да не искам да контактувам.
Браво на теб. А на мен, когато целенасочено съм избрала място, неподходящо за деца, ми е доста досадно.  Считаш ли твоята преценка за норма? Ако е така, то мога ли да аз преценя, че мога да изгоня всеки, който ми досажда?
Детето ми е това, което не обича детските кътове , не защото не е контактен, напротив , а по някаква негова си причина. Предпочита да поиграе с някое приятелче, което познава или на някоя детска площадка на топка, на нещо.
Аз по тези всичките удивления си извадих извода, че явно разговарям с хора, чиито деца седнат ли в заведения млъкват веднага, не мърдат, нямат претенции за храната, не проявяват капризи и изобщо образцови деца !
Сигурно има такива, но моето въобще не е от тях, особено откакто тръгна на градина. Затова избирам места, подходящи за такова дете. Все пак, моите права свършват там, където започват чуждите.
Радвам се ако е така и по този начин го разбирате възпитанието вие  Simple Smile
За мен моето дете е добро, но не най-доброто - радвам се, че е дете, което се чувства сбободно да казва това, което мисли и да не се чувства ограничено - но е едно от малкото деца, които съм виждала да поздравява за добър ден с усмивка непознати и да се извинява, когато сбърка или причини неудобство на някои.
Всяко дете за родителя си е най-прекрасното, но не мога да се съглася с това, че тичането , глъчта , играта и закачките не са нещо нормално за децата....в каквато и да е среда !
Има много места и ситуации, при които виковете, тичането и игрите не са подходящи. Възпитанието не започва след първите 7 години.

Ех, че много правилаааааа ! Не може тук, не е подходящо там, недей, че ще се разсърди тази кака, не пипай тук, че може да падне това нещо, не се смей, че може да е неприятно, на чичкото отсреща, не тичай там, защото може да е опасно за здравето ти , не се върти тук, няма да ходим там....
Екстра...стрес от малки. За вас възпитание за мен изтезание !
Не казвам, че аз съм права, но пък не мога да ви кажа, че ви разбирам !

Последна редакция: пн, 08 юни 2015, 20:54 от Линдичка

# 411
Линдичка, ти сериозно и си мислиш, че детето ти е радост за околните и всички са длъжни да му се умиляват? newsm78
Реално погледнато никой не отразява чуждо дете, освен ако не му досажда и то по начин, по който да отстрани дразнителя. Вече самото отстраняване на мамино златно детенце зависи пак от умствения багаж - един ще направи скандал, друг ще омърмори невъзпитаното дете, трети като мен например изобщо няма да отрази дразнителчето.  Laughing
Е, ако е настоятелно на висок глас ще повикам управителя на заведението и ще го помоля да намери родителите, за да си прекарвам на спокойствие времето. Без значение дали съм със своите деца или без тях.

# 412
Ех, че много правилаааааа ! За вас възпитание за мен изтезание !
Дали случайнно ти е идвало на ум, че без спазването на правила животът ни ще стане ад? Как би се оправила в джунгла без правила? Или очакваш, че околните ще се съобразяват именно с твоите и на твоето дете желания?

# 413
..........
Не знам дали хората имат представа колко тегава е процедурата да се докаже дискриминацията и колко пъти системата е била на път да откаже жалващия се.
Aз мислех, че дори е прекалено лесно, особено извън България. Мислех, че всеки има право да влезе във всеки магазин и заведение и всеки собственик е длъжен да му осигури достъп.

До нас има една сладкарница, в която не се допускат детски колички. Тъй като табелата преди години беше доста недружелюбна, започнаха с флашмобовете през лятото поне по два, та досега, 2015 година! Разменяла съм думи със собственичката, просто е много тясно вътре. Та не са съдени за дискриминация, но си имат проблеми заради табелката- тази първата гласеше нещо от рода на: "Количките вън!". И наистина познавам майки, които от солидарност не купуват там. Имат си клиенти, разбира се, но кафе в централен квартал във Виена сутрин може да се печели само от майки ( аи е до детска площадка!), другите работят. Та ми се струва, че изгубиха малко от посетителите си...

ПП Две от бележките ги има онлайн: клик, клик. Доста интересни откъм оформление като за заведение с 5,50 евро кафето.  Simple Smile Бележката от 2007 не съм виждала.

Последна редакция: пн, 08 юни 2015, 19:03 от Ли Лу

# 414
Да, така е, може да поставяш ограничения - няма лошо, но трябва да внимаваш за начина, по който го правиш, за да не загубиш клиентите си или да загубиш, но минимално!

# 415
Ако е бар, според мен нямаше да им се отрази много, но затварят още в седем вечерта и наистина предимно от майки и студенти могат да печелят. Повечето хора работят до шест..

# 416
Хаха - на теб не трябва да ти се опонира Бонго - виж какво стана като те цитирах и си казах мнението... #2gunfire #2gunfire #2gunfire
Ще си поспорим какъв е проблема - и съвсем културно мога...даже ! Но скърцане на зъби , китки, очи на моето дете в мое присъствие не толерирам ! Всеки да си гледа своето си дете и ако нарушавам толкова обществения ред аз самата ще понеса последствията както му е ред. Саморазправа с мен - не с детето !
Не са наред нещата - може и да е в моя телевизор....кажи ти Бонго Simple Smile
виждам ,че имаме разминаване. за това ще се поясня ако може  Laughing
аз не съм отишъл в заведение за да търся родителите на детето. и ако е едно дете  може и да го преживее човек. ами ако са 4-5 или повече деца ??? да ходя да търся родителите на всичките ли ? ами времето ми, определено за кръчма, ще премине в търсене. не съм детектив , не съм и регулировчик. викам , скърцам  а пък който иска да дойде да си поговорим. накрая може и да пием по едно за здравето на децата.  ама бат`Бонго да дири ..... ти как си го представяш  newsm78
ако съм влязъл в частта за пушачи  аз се съобразявам с тях. гадно ще ми е , но ще търпя.  ако съм на детска площадка ще търпя всякакви детски крясъци. същото се отнася и за други обществени места. няма написани закони и правила какво да се прави , но все пак има неписани такива.
не е грешка ,че си ме цитирала. и аз го правя. за това е форума   bouquet

# 417
  • Beyond the stars

Ех, че много правилаааааа ! Не може тук, не е подходящо там, недей, че ще се разсърди тази кака, не пипай тук, че може да падне това нещо, не се смей, че може да е неприятно, на чичкото отсреща, не тичай там, защото може да е опасно за здравето ти , не се върти тук, няма да ходим там....
Екстра...стрес от малки. За вас възпитание за мен изтезание !
Не казвам, че аз съм права, но пък мога да ви кажа, че ви разбирам !

А това, което за вас е свобода на маминото златно , за другите е изтезание.  ooooh!
Поне показахте в темата от къде идват търчащите, обикалящи по масите деца.
Явно вече на елементарни културни норми се казва стрес  Thinking

# 418
Каквито родителите - такива и децата  Laughing как беше - от кратунка - кратунки  Joy

# 419
100% съм съгласна с казаното от Вълшебство.

Общи условия

Активация на акаунт