Отговори
# 570
 Читаво имате предвид, да не е торено с изкуствени торове и пръскано с препарати, така ли?Такова производство няма и не е имало.

Такова само на баба в градината, и то не на всички баби.
Да, това имах предвид. Че по тази логика нищо не трябва да ядем, защото просто не е "читаво". Целебен глад, докато се възнесем...

# 571
Същото е и с доматите, бях взела т.нар "био домати" за 7лв килото от Балев Био Маркет, еми 3 седмици без да има и следа от загниване Simple Smile
Настъпи ме по мазола. Точно такива домати купих и аз. Био-тинитири-минтири. Добре, че майка ми след като се пенсионира се оттегли да градинарства. Иначе само пластмаса ще ядем.

# 572
  • Куциндрел
Ние избягваме да купуваме плодове и зеленчуци от големите вериги.
А видя ли етикет БИО гледам да го избягвам.
Зимата купуваме чери домати, но не и от Била. Mr. Green

# 573
 Читаво имате предвид, да не е торено с изкуствени торове и пръскано с препарати, така ли?Такова производство няма и не е имало.

Такова само на баба в градината, и то не на всички баби.
Да, това имах предвид. Че по тази логика нищо не трябва да ядем, защото просто не е "читаво". Целебен глад, докато се възнесем...

Не знам колко от хората, които толкова държат на "читавото" въобще са наясно с отглеждането на зеленчуци, например. Такова, дето не е третирано с нищичко, накрая може въобще да не става за хапване, да изглежда като фъшкия и нещо вече да го е яло от едната страна.

точно такива неща продават на пазара Римската стена в дните на еко-производителите Laughing

# 574
Е, аз не държа. Хапвам си и месо ( сигурно не много читаво), както и разни други неща, третирани, нетретирани - каквито паднат.

# 575
Напротив, точно за света. Гери го е обяснила много добре.

Изобщо не е нужно детето  да е отраснало на село за да знае що е крава и какво дава, не се излагайте бе хора. Или зора да се избяга от цървулите е толкова голям, че човек да се гордее, че детето му не е виждало овца.  И то разбирам да става въпрос за деца родени в Ню Йорк, или в не знам какъв мегаполис, а то у нас, дето и в София в някои от кварталите хората гледат животни, какво остава за другите населени места Rolling Eyes

Абсолютно. И аз се учудвам на гръмки изказвания от типа "не знам какво е село", "не знам какво е петел, кокошка, коза".  Е, айде стига бе хора. Живеем в БГ, където селата са в пъти повече от градовете.

# 576
И какво като са повече ако нямаш и никога си нямал никаква връзка със село? Трябва(ло е) да ни водят да гледаме добитъка преди заколение, че иначе няма как да разберем, че пържолата не се ражда в тарелка ли? А да, и за да имаме правилният поглед за света.  Crazy

Герри, кравите ги има в книжките, а на опаковките с мляко, масло и сирене пише от какво животно са. Голям срам, че някое дете не различавало коза от овца, примерно. Tired

# 577
И какво като са повече ако нямаш и никога си нямал никаква връзка със село? Трябва(ло е) да ни водят да гледаме добитъка преди заколение, че иначе няма как да разберем, че пържолата не се ражда в тарелка ли? А да, и за да имаме правилният поглед за света.  Crazy
За тези от центъра на Варна 5 поколения назад ще направим изключение... Joy
Но не знаете какво сте изпуснали...няма по-голямо щастие от това да те гони петел, за да те кълве.. Mr. Green

# 578
Зеленчуците са "читави", колкото месото. Ако не се пръска и тори резултатите са непродаваеми. Малка, спаружена реколта, нагризана от вредители, с нетърговски вид. Дори и ти да не ториш, достатъчно е съседа да тори, всичко се носи из почвата с дъждовете, от високо към ниско.

Преди 60 години също не е било читаво, пръскало се е на поразия за преизпълнение на Плана, а за домашните градини масово са се крали препарати от ТКЗС-тата.  Rolling Eyes Така че са илюзии това за прекрасните чисти храни по време на комунизма.

Купувам обикновени домати от местния плод зеленчук (внос от Холандия) и си се развалят след около седмица - набръчкват се и омекват. Не бих купила био, щото няма смисъл.

# 579
  • София - Рим и обратно
Както ме боля корем от едни череши миналата седмица, сигурна съм, че от никое месо или сирене няма да ме заболи. И не е да кажеш, че не ми понасят - ям промишлени количества, много обичам и обикновено нищо ми няма. Ама тия с какво бяха третирани, не знам, щях да пукна.
Тая киноа е толкова безвкусна. И не е типична за нашия регион. От професор гастроентерелог знам, че се ядат само местни плодове, зеленчуци и зърна.

# 580
Герри, познаваме ги чат-пат, вакар са се интересуваме само от вкуса им. Но не стана ясно защо е жизнеутвърждаващо да си виждал как се случват нещата на село.  

Моля ти се, остави това с петела и какво сме изтървали.

# 581
То обикновено си личи кога е преструвка и кога е самата истина онова с незнанието.
Ти ако наистина не знаеш разликата между кокошка и пуйка, изобщо няма да ти хрумне да се хвалиш с това. Просто ще си мислиш, че е едно и също животно и няма да търсиш разлики.
Едната ми баба беше от село и като дете съм й ходила редовно на гости. Въпреки всичко не ми беше обяснявала как точно става номера с яйцата и пиленцата. Така че на дърти години се наложи едни колеги, които си гледат животни на село, да ми обяснят. И за кравите си мислех, че постоянно дават мляко.
Та доста ми се смяха на акъла.
Никога не се бях сещала да питам баба за тези неща, а в училище нямам спомен да сме ги учили.

# 582
Герри, познаваме ги чат-пат, вакар са се интересуваме само от вкуса им. Но не стана ясно защо е жизнеутвърждаващо да си виждал как се случват нещата на село.  
За да усетиш по-пълно вкуса на живота.
Като да излезеш в чужбина примерно, вместо да си кесиш само във Варна.

# 583
 Еми то това си е част от грамотността, да знаеш как се правят нещата. Ако не щеш, не се ограмотяваш и поколението не учиш. Някои неща как се правят можеш да ги видиш и на Дискавъри, а някои лично. Сега, ако някой смята, че на телевизора му харесва повече, вкусове всякакви.

А някой може да се гордее, примерно и че поколението му мисли, че пилетата са без пера и глави и лежат по гръб, знам ли.

# 584
  • София

Герри, кравите ги има в книжките, а на опаковките с мляко, масло и сирене пише от какво животно са. Голям срам, че някое дете не различавало коза от овца, примерно. Tired

Ти нямаш и никаква връзка с планината, ама знаеш колко са големи вълците и мечките, нали? От морето скумрията и рибата цаца само трябва да познаваш, че и тях може да не познаваш, защото едва ли си ходила да ловиш риба, освен в магазина.

Да, срам е да не различава коза от овча! И два пъти по-срамно е възрастен да не осъзнава тези неща. Няма да обяснявам за четвърти-пети път защо е основно знание животинското царство, включително това на домашните животни. Децата на 4 години нямат нужда от повече от 3 обяснения, ти на колко си, на 3?

Общи условия

Активация на акаунт