Отговори
# 825
  • северно море
Компот не ям Laughing Laughing Laughing
но благодаря
Веганството е личен избор така е,
Децата трябва да поемат разнообразна и здравословна храна.
С червеното месо трябва много да се внимава.
Но няма да навлизам в подробности.Има достатъчно информация.

# 826
  • Куциндрел
Дано словоизлиянията от последните страници да са в следствие на жегата тези дни.
Растителни секрети може, животински не, така ли? Crossing Arms

# 827
Компот не ям Laughing Laughing Laughing
но благодаря
Веганството е личен избор така е,
Децата трябва да поемат разнообразна и здравословна храна.
С червеното месо трябва много да се внимава.
Но няма да навлизам в подробности.Има достатъчно информация.

Това никой не го отрича.  Peace Щом се чувстваш добре, храни се както те устройва. Стига да имаш ясна представа от здравето си и евентуалните проблеми. Точно както и при всеядните. И червено месо ям, но се ограничавам и си следя холестерола.

Наистина човек след определена възраст може да живее здравословно като веган, но не на всички им се удава. Дори бих казала на малко хора им се удава.

# 828
Темата стигна ли до рецепти за най-хуманно убиване на тиквичка? Защото днес щях да се разплача, докато ѝ драх кожата, после я рязах на филийки и накрая я пържих.

Краси, аз ли бъркам или съм чела в блога ти рецепти с части от трупове? Имаше и едно суши със сурими, но карай, то не е за разправяне.

# 829

Краси, аз ли бъркам или съм чела в блога ти рецепти с части от трупове?

До преди година готвеше мусака като стой та гледай. Не стига че части от трупове, ами и смлени...

# 830
Вместо да се възхищаваме на добри хора и да се гордеем със себе си за това, че сме такива, ние се бием в гърдите, че можем да устоим да не ядем месо и всякакви животински „секреции“. Самият факт, че има устояване, означава, че това не е нещо естествено. Ние, хората, освен че имаме кучешки зъби, кътниците ни не са равни, а остри. Това би трябвало да ни говори нещо...
Твърденията как другите животни не ядат чужди „секреции“ не видях да са доказани. Предлагам съмняващите се да предложат човешка кърма на едно теле да видим дали ще я подмине. Това, че млякото на кравата е предназначено за телето ѝ, не прави престъпници другите, които го консумират. И това, че нашият мозък е еволюирал, не значи, че трябва да отричаме всичко, което правят „по-низшите“ от нас. Дайте да се научим да не спим, няма други такива преди нас, не ви ли се вижда предизвикателство за нашия мега ум?  #Crazy
Разбирам и уважавам избора на хората как да се хранят. То не се отнася само до месо и животински продукти, на някои не им понасят бобови, на други – много плодове и т.н. Всеки си има съображения да живее и да се храни по определен начин. Затова и съм съгласна с Take a smile, както обикновено.
НО в последните години определени режими на хранене се навират под носа на хората и им се втълпява чувство за вина, че ядат определени неща. И че по тая причина не са ДОБРИ ХОРА. За мен това е абсолютно налудничаво. Че и на децата се налага. Ако един човек сутринта е отстъпил мястото си в транспорта на бременна жена, после е помогнал на сляп човек да пресече улицата, през деня е спасил заклещено коте и на връщане от работа е помогнал на възрастната съседка да си качи торбите, това, че вечерта си е направил бъркани яйца, прави ли го лош човек?
Не ме кефи залитането и проповядването. До вчера яли кисело мляко с мюсли, щот‘ така беше модерно, днес вече това е секреция и съответно е отвратително. Това не е ли най-малкото лицемерие?
П.П. Маймуните ядат месо. Няколко човека го написаха вече. Но къде е отговорът на човека, задал въпроса си по тоя ироничен начин? Лесно е да се заклейми друг за агресивен, доста по-трудно е за човек да си признае, че и той самият понякога подхожда така.  Peace

# 831
И вместо да се нахвърляме веднага върху някой, който е изказал положително мнение за веганството, можем да проверим и дали случайно веганските възгледи не съвпадат с биологичните факти. За пореден път ще повторя, че от самото начало написах, че не говоря за себе си, но това не попречи на толкова хора да сметнат като колко възвишен и духовно извисен човек се изтъквам, като дори говорех в множествено число за хората изобщо. За хиляден път ще повторя, че не се определям от веге-семейството, а излагам факти защо те са избрали да водят такъв живот. Именно защото наложеният от толкова години модел на хранене не е зададеният от природата - ако природата беше създала човека да яде месо, щеше да му даде и необходимите зъби и нокти, за да успее сам да си го набави, тя няма как да знае, че след години ще съществуват ножове, сатъри, печки и барбекюта. Съмнявам се при който и да е човек гледката на разлагаща се мърша да предизвиква слюноотделяне и невъобразим апетит както при други животни - единственото, което предизвиква, е погнуса, а това говори достатъчно ясно, че не е предназначената за нас храна. Основната храна на всички човекоподобни маймуни са именно плодовете, изначално никой от нашия вид не консумира месо. И няма как да е иначе - ако бяхме създадени да ловуваме, щяхме да имаме силно развити крайници, които са способни да догонят жертвата, и необходимите зъби и нокти, с които да я разкъсаме. Колкото до млечните продукти и яйцата - ако някой наистина смята, че са предназначени за нас, то няма защо да скача като ужилен и да тръгва да ме нарича побъркана, ако заявя, че в такъв случай няма нищо нередно и човешката кърма и яйцеклетки да се продават на пазара. Ако млякото и яйцата бяха за нас, щяхме да се раждаме телета и пилета, а не хора. Дори и да съдържат ценни вещества, те са ценни за тези, за чието развитие са предназначени, и не могат да се усвоят от човешкия организъм, именно защото не са за него. Предназначената храна за хората е тази, която сами могат да си набавят и веднага сурова могат да изядат. Щом има хора, които не изпитват никакви лишения, когато според някои се "лишават" от месо, мляко, яйца, щом могат да си набавят всичко, необходимо за организма, това достатъчно ясно говори само за себе си. Вярно е, че има случаи, в които някои вегани си докарват сериозни заболявания и увреждания, но това е защото не са се хранили разнообразно и правилно, изключили са животинските продукти, но не са разнообразили по никакъв начин предишното си меню, както има и много случаи на хора, консумиращи тези продукти, но докарали си същите проблеми, произтичащи именно от неразнообразното и неправилно хранене.

Тъй като много от вас смятат, че се изтъквам като върла защитничка на животните и най-духовно извисеният човек, когото можете да срещнете, в което веднага биват заклеймявани всички вегани (каквато дори не съм), ще си позволя да цитирам едно свое мнение от преди година и половина, в което - о, ужас, как е възможно? - защитавам избора на всеки дали да консумира, или да не консумира месо. Нищо не се е променило оттогава, с единствената разлика, че дъщеря ми вече е почти на 2 години и не я "лишавам" от абсолютно нищо - храни се с всички онези трупове и секреции, както дръзнах да ги нарека, именно за да реши един ден самата тя дали иска да продължи. Ако като малка не ми бяха давали месо и яйца, нямаше как да разбера, че съм алергична към тях. Ако като дете и тийнейджърка не бях консумирала млечни продукти, нямаше как впоследствие да ги заменя с растителни млека, чийто вкус повече ми се понрави. Отново повтарям, че в началото изобщо не исках да споделям хранителните си навици, единствено в този абзац давам някаква информация за себе си, тъй като някои бяха толкова любопитни и тръгнаха да ровят из мненията ми.

През целия си съзнателен живот не съм консумирала месо. Майка ми в чудо се видяла, когато като малка съм ревяла и тръшкала, като ме е хранила с месо, а ако случайно нещо месно попаднело в устата ми - всичко съм повръщала, цялата почервеняла от рев. Надали на тази крехка възраст съм била върла защитничка на животните или съм искала да гладувам, за да добия фина фигура. Причините ми да не консумирам месо не са никак алтруистични - истината е, че просто не понасям вкуса на месото. Както на някои хора им се повдига от чушки, тиквички или патладжани - така на мен ми се повдига от месото. Самата аз не мога да се нарека вегетарианка, тъй като недолюбвам много-много и някои от зеленчуците, а освен това имам и непоносимост към яйца. Бих се нарекла по-скоро лакторианка - ако не бяха млечните продукти, досега да съм се споминала. Не смятам, че се храня здравословно, но въпреки това, да чукна на дърво, имам здрава имунна система и не боледувам често. Тялото ми не изпитва никаква нужда нито от месо, нито от яйца, така че не го лишавам от нищо. Не натрапвам хранителните си навици на семейството си, радвам се, че и те не ми натрапват своите, въпреки че родителите ми още не могат да проумеят как от такива хищници като тях се е пръкнала такава месомразка като мен. Grinning Като майка на все още 4-месечна дъщеря в никакъв случай след време няма да я лиша от необходимото за нея месо, дано само и тя да няма такава непоносимост като моята. Praynig Твърдо ЗА съм консумацията на месо, просто не и за моето тяло...

# 832
  • София
моля те, стига си писала глупости, че ще те върна в детската градина! Зъбите и цялата ни храносмилателна система е еволюирала така, че да сме всеядни, а всеядството включва И месото. А за ловуването, готвенето, опитомяването и т.н. Господ, еволюцията, случайността и както щеш там го наречи, ни е дала голям главен мозък и в частност голям краен мозък.

# 833
Щом има хора, които не изпитват никакви лишения, когато според някои се "лишават" от месо, мляко, яйца, щом могат да си набавят всичко, необходимо за организма, това достатъчно ясно говори само за себе си.
Това говори ясно само по себе си за какъв процент от хората?!?!
Аз лично познавам вегани, които сами си казват как са видели недостатъците на този режим. Да не говорим каква част от хората, които ИЗОБЩО познавам, са вегани. Сигурна съм, че всеки ще сподели какъв малък процент от познатите му следват този режим и колко от тях с ръка на сърцето ще кажат, че се чувстват прекрасно.
И още нещо - аз лично намирам за достоверно мнението на веган, който е такъв поне 3-4 години или повече. Ако един човек е бил всеяден примерно 20 години и изведнъж стане веган, много ясно, че ще се чувства добре, организмът има запаси, които за една година лишения често пъти не се изчерпват. Та затова за мен ако един новоизлюпил се веган се перчи колко му е добре, за мен мнението му е несъстоятелно.  Peace

# 834
  Касиди, но защо издигаш своята лична хранителна непоносимост във някакъв биологичен факт? Това просто не е вярно, хората са устроени така, че могат да усвояват храна както от растителен, така и от животински произход. И не само хората. Нима трябва да си изтъкваме учебникарски факти...  Смешно става вече.

Теорията, че човек би трябвало да се храни само със сурови неща, които може да улови без помощни средства е любопитна, но безмислена.  Най-малкото, храната се преработва от човека от праисторически времена - житото се стрива и се пече или вари,  боба се вари, естествено е и месото да се обработва. По твоята логика би трябвало да не се обработва храната изобщо и човек да хрупа само трева и суров грах и накисната соя.
 Когато хората са се хранили предимно по този начин,  чрез събирателство и спорадичен лов продължителността на живота на човека е била 30 години и на тази възраст зъбите му като на старец или липсващи. Това не ти ли говори нещо?

# 835
  • София
Мой роднина, професор по диететика и каква там още специалност беше, казва, че едно от големите открития на човечеството е готвенето - когато на първобитния човек му е хрумнало да метне кокали с месо в огъня. А за супите - само суперлативи.
Но сега вече има най-различни течения и виждания и това му мнение вероятно ще бъде отхвърлено като остаряло...

# 836
Разбирам да подхождате с недоверие към новоизлюпените, но не и да слагате всички под общ знаменател и да сте предубедени, че всички са сектанти, фанатици, проповедници и т.н. Пределно ясно ми е, че и аз съм заклеймена като такава, дори и да не съм веган, именно защото съм дръзнала да аргументирам възгледите им.

За сведение - не съм консумирала месо и яйца, откакто се помня, тъй като съм алергична. Млякото го замених през 2010 с растително и нищо не ми е станало оттогава. Отговарям във връзка с коментара на Sahasrara, но ми е пределно ясно, че ще го заклеймите като изтъкване и проповядване, защото само това правят злите вегани и възгледите им са като на деца от детската градина. Peace Интересното е обаче, че напоследък все повече срещам деца на познати, които не харесват месото. Моята дъщеря няма моята алергия, но тя също не го долюбва много-много. Това, че повечето деца не обичат месо, не говори ли нещо?

# 837
  • София
Ако ще се позоваваме на лични примери - аз от бебе съм предпочитала отчетливо месо (месни пюрета). Синът ми е същият.

# 838
Кáсиди, аз затова и съм написала в предишния си коментар, че е разбираемо да се избягват храни, които водят до алергии и какъвто и да било дискомфорт. НО ти и повечето вегани коментирате месото, яйцата и млечните продукти, а има и редица други като цяло полезни храни, които водят до непоносимост. Типичен пример са ядките, а аз лично съм имала диета без домати заради алергия.
Не ми харесва, когато се изтъкват предимно факти, които са удобни за изложената теза.  Peace
А относно децата ще питам същото - кой определя, че ПОВЕЧЕТО не обичат месо. Моето специално може да познае парченце месо сред 10 други храни и да си го вземе, а е само на 1 година. Така че и това ми се вижда безпочвено твърдение. Поне аз не съм чела подобно нещо в достоверни източници.  Peace

# 839
Това, че повечето деца не обичат месо, не говори ли нещо?

Говори, разбира се  Hug Че децата са кристални, с диамантена аура и ДНК от бъдещето  Hug

Общи условия

Активация на акаунт