Математически турнири - 33

• 106 977
  • 727
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна
И ние си останахме в Несебър до снощи. Първокласника се прибра със сребро от индивидуалното. Отборно не сме се състезавали.
За школите и уроците мисля да потърся вариант да ходи веднъж-дваж през идната година. Все по-трудно ми е да го накарам да решава задачи. От игра /преди година/ вече го приема насила. Считам, че когато ходи при учител, ще си го приема като ангажимент и ще си го следва, а няма аз да съм лошата. Да си призная получи таблет за подарък и това ми е много сериозен проблем, защото не иска да прави почти нищо друго освен да играе.

# 181
  • София
Колкото повече родители записват децата си на курсове от 2 клас, толкова повече на останалите ще им се налага да запишат и техните, за да не изостанат и да са конкурентно способни на състезанията. Иначе допреди 2-3 години нямаше нужда от курс преди 4 клас, и никой не е загубил нищо, ако не е посещавал. Но в следващите година-две вероятно курса от 1 клас ще стане задължителен, колкото и абсурдно да звучи това сега.

# 182
аз мисля, че най-рано в 3-ти клас трябва да се почва школа; а ако му се отдава на детето и школа само от 4-ти клас е достатъчна за прием в СМГ... ама като гледам какви надъхани родители има явно скоро 1-ви или 2-ри клас ще са стандарт, а след това ще почнем да четем и за школи за градина/подготвителни групи

# 183
  • София
а след това ще почнем да четем и за школи за градина/подготвителни групи
то не че няма и в момента такива Peace

# 184
Моето мнение е, че за малки деца (1-2 клас) даже е вредно ходенето по школи, защото ги учат на типови задачи. Те не ги учат да мислят, а на методи за решаване и като се види непозната задача и се блокира, изобщо не се прави и опит да се реши.

# 185
  • най-шареното място
EliG, то и преди беше така. Много си права, че родителите завъртат колелото, но не е новост.
Скрит текст:
Детето ми е 6-ти клас и за техния набор беше задължително да се запише детето на школа рано-рано при съответната нагласа на родителите. Много деца бяха на школи от първи клас. Във втори вече почти всички с някакви интереси към математиката - като задължителна стъпка се смяташе.. Единици оставяхатова за 3-ти или даже 4ти клас. Познато дете обаче започна школа средата на 4-ти клас и това беше достатъчно за да се пребори за прием в МГ /не в София, но и приемът не е голям/.
Rumen_s, е, вече четем за предучилищна явяващи се на първи клас състезания.

Mimsun, и за мен това е основната вреда. Но това се усеща при някои деца доста по-късно. А други успяват да я избегнат без проблем. Та до дете е също.

ПП Май пак оспамихме...

# 186
защото ги учат на типови задачи. Те не ги учат да мислят, а на методи за решаване и като се види непозната задача и се блокира, изобщо не се прави и опит да се реши.

Споделям позицията, че в 1-2 клас е рано за курсове и особено за състезания. Но не приемам написаното по-горе. Мисленето е донякъде като четенето - не става без да знаеш буквите, а типовете задачи са нещо като учене на азбуката. И в последствие децата от школите, като станат вече гимназисти, ходещи по олимпиади, си мислят даже много добре, не се забелязва да им е навредило ходенето на школа. Няма такъв гений, който като се яви на олимпиада и да измисли от нулата всички задачи. Решаването винаги почива на разпознаването на вече познати модели и творческото им прилагане. Даже при най-малките съвсем не е лесно да се познае от кой тип е някоя задача, понеже нарочно им ги засукват и завъртат и доста мислене и въображение трябват за успешно представяне.

# 187
  • София
От една страна наистина с всяка година все повече пада възрастта, от която децата започват да ходят по школи, състезания и т.н.  Rolling Eyes, от друга нямам нищо против детето да ходи на школа от трети клас и да му се поразчупи мозъчето с решаването и на по-интересни типове задачи, различни от типа 5*10+20*3 да речем  Peace. Аз също считам 3-ти клас за удачен, но тепърва ще трупам опит, дали наистина е така  Wink. Втори клас ми се вижда рано, а четвърти - късно за дете, което ще се пробва със СМГ.

# 188
  • София
Едно от децата финалисти за наградата на Бербатов в категория наука, в трети клас, има 5 (петима) учители по математика. За всеки ден по един. Пък ние си спорим дали да ходят децата във 2 клас на школа или не  Mr. Green

# 189
Едно от децата финалисти за наградата на Бербатов в категория наука, в трети клас, има 5 (петима) учители по математика. За всеки ден по един. Пък ние си спорим дали да ходят децата във 2 клас на школа или не  Mr. Green

Това вече е прекалено. Няма начин да не даде резултат, разбира се. Щом нещо се тренира, то се подобрява, това е универсално правило. Но за колко ще му стигнат батериите на това дете? А нека не забравяме, че крайната цел не е медали от състезания, не е даже и добър университет, а живота след това. И ако някой застане на старта на живота изморен и скапан какво го чака после?

# 190
аз съм за състезания 1-2 клас, но курсове от 3ти нагоре. малко различно виждане, но с логика за мен. време отнемам на детето само аз и то за кеф гледам да е. малко се измества акцентът, не е като в предучилищна, когато не е по задължение/училище, но ако съвсем се измести и стане неприятно за детето, бих спряла и вкъщи работата и състезанията, а направо 3ти клас курс. от 4ти е късно, защото в самия 4ти почват състезанията, важни за прием в смг.

# 191
  • София
Е то.... реално и моят син има 4 учители по математика - учителката му в училище и учителката, която води допълнителната математика в училище, учителят на курса и аз.  Sunglasses Познавам деца, които ходят на 3-4 различни допълнителни занимания от типа на разни школи и курсове по математика. Ако вземат да си изредят учителите сигурно свят ще ни се завие.

# 192
Исках да ви попитам ако някое дете е 1 клас, а има знания за по-висок клас, може ли да посещава курсове за 2 (3) клас или отказват да го приемат?
В Германия гледах, че има класове за бързо - учащи се ученици. При нас няма такива класове (всички се учим бързо).

# 193
  • София
Исках да ви попитам ако някое дете е 1 клас, а има знания за по-висок клас, може ли да посещава курсове за 2 (3) клас или отказват да го приемат?

Няма да откажат. Познавам деца, които ходят на курсове за по-горен клас. Но не трябва да очаквате там да му обясняват неща и понятия, които вече са познати на останалите деца, т.е. на курса за 2-ри клас трябва да има базовите знания за 2-ри клас, нищо че е първокласник

# 194
В Германия гледах, че има класове за бързо - учащи се ученици. При нас няма такива класове (всички се учим бързо).

На курсовете не се учи това, което и в училище, затова "знания за по-горен клас" може да е малко ирелевантно понятие. Ако детето да кажем знае да смята с по-големи числа или знае таблицата за умножение това съвсем не значи, че е по-напред от връстниците си, ходещи на курс. Просто на курсовете се разширява по хоризонтала, така да се каже, а не се бърза напред.

Общи условия

Активация на акаунт