Математически турнири - 33

• 106 279
  • 727
  •   1
Отговори
# 555
  • най-шареното място
Задачите са за първолаци!
Има текст чак когатос е очаква да са научени в училище да четат.
Останало не искам да пиша какво е.

Имате Коледно. За Салабашев и Черноризец не помня.
Определено до края на годината може да се явява всяко дете, независимо дали чете.
Математиката не е сложна, но не е училищната.

# 556
  • София
няма кой да им чете условията. Всеки се оправя сам. В повечето състезания поне 80% са текстови задачи, ако не може да чете, ще е голям проблем според мен. Трябва да се чете бързо и най-вече да схваща смисъла.
Това не е вярно.
Първо, няма текст в задачите за първи клас, докато децата не са учили цялата азбука и началото на читанката.
Първите състезания с текст за първи клас са чак през март - април, когато децата вече си четат, дори и да не са могли преди това.
Говоря за традиционните състезания от календарния план. СМТ /ноември/ и КМС /декември/ - без текст. ЕК /март/ и ВМС /април/ - вече с текст. Ако има други знайни и незнайни с текст преди НГ, не ги знам.
Това болднатото е вярно, но именно за по-натътък. Сега - не.

# 557
  • Sofia
Много благодаря!  Hug

# 558
  • София
Може да не съм права, но на състезанията, на които се явява миналата година дъщеря ми, на зимния кръг на МБГ имаше 20 текстови задачи. Само на СМТ-то не бяха с толкова текст. На московкото състезание също бяха с текст. На ЕК също, може и да е имало някое с по-малко текст, но приятелско дете не се справяше на състезанията само защото не можеше да чете с разбиране, не само да срича.

# 559
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Може да не съм права, но на състезанията, на които се явява миналата година дъщеря ми, на зимния кръг на МБГ имаше 20 текстови задачи. Само на СМТ-то не бяха с толкова текст. На московкото състезание също бяха с текст. На ЕК също, може и да е имало някое с по-малко текст, но приятелско дете не се справяше на състезанията само защото не можеше да чете с разбиране, не само да срича.
МБГ, за първи клас има чак на третия кръг през пролетта, друг е въпроса, че някои родители пускат децата  си на състезанията за втори клас....

# 560
  • София
МБГ, за първи клас има чак на третия кръг през пролетта, друг е въпроса, че някои родители пускат децата  си на състезанията за втори клас....
...А ЕК е през март, както написах по-горе и там наистина има текст, но тогава вече е ОК да има.

# 561
Хайде да направим малко сметки. Днес сме 23 октомври. До зимния кръг на МБГ остават грубо три месеца, до евентуалното провеждане на Московската - горе-долу пак толкова, до ЕК - около пет месеца.
Не може да обобщаваш, че
В повечето състезания поне 80% са текстови задачи, ако не може да чете, ще е голям проблем според мен.
понеже към момента това не е вярно. Има поне две състезания за първи клас - СМТ и КМС, на които текст няма. И едно дете, което все още не чете съвсем гладко, няма да има никакъв проблем да се яви на тях. Никой не е казал, че децата трябва да ходят на всяко едно състезание. Миналата година първокласниците бяха включени в зимния кръг поради" големия интерес" - аз си го превеждам като " една идея по - амбициозни родители, задаващи въпроса - ама защо няма за първокласници". Тази година изрично е упоменато, че първолаци ще участват чак в пролетния кръг.
Московската пък е бутиково състезание. Там сериозната подготовка, даже от преди първи клас е особено важна. Основно поради факта, че е чуждестранно състезание, съобразено с руската, а не с нашата образователна система. Както по математика, така и по четене.

# 562
  • София
Прави сте, сега се загледах по коледното и СМТ, че нямат текстове изобщо. Явно от другите състезания за които споменах, съм останала с впечатление, че си е пълно с текстови задачи. Момченцето, което се явяваше с нас, не познаваше буквите и не можеше да чете преди 1 клас и определено се оплакваше, че му е трудно. Може затова така да съм останала с такова мнение. Пък и всяко дете е различно, едно чете, друго не може. За МБГ и миналата госина пишеше изрично, че е само за пролетния кръг за 1 клас но си имаше зимен и в сайта не пишеше за него. Предполагам и сега ще е така.

# 563
ПЗа МБГ и миналата госина пишеше изрично, че е само за пролетния кръг за 1 клас но си имаше зимен и в сайта не пишеше за него. Предполагам и сега ще е така.
Всъщност, когато решиха да включат и първокласници в зимния кръг, на сайта и във ФБ се появиха съобщения. Точно от тях съм запомнила, че го правят поради " многобройните запитвания от родители и колеги".
Скрит текст:
Хм. Дали родителите започват да се замислят, или просто СМТ и ЧХ са прекалено наблизо?
Гледам, че поредното новоизлюпено състезание " Предизвикателство за второкласници" не се е радвало на особен интерес. Точките на участвалите също не са особено високи. Победителят е със сребърен медал.

# 564
  • най-шареното място
По един или друг начин се наместват и ангажиментите и пазара за състезания Simple Smile
Всяка седмица състезания не е за всеки, даже и да е родител Simple Smile/произволен е периода, не знам датите за цитираните/.
Това с четенето предварително пък е голяма легенда /и съвсем не по темата/ - януари/февруари си четат децата дето не са чели преди септември.

# 565
  • София
Момченцето, което се явяваше с нас, не познаваше буквите и не можеше да чете преди 1 клас и определено се оплакваше, че му е трудно.
Може да му е било трудно, но текстовете на задачите, когато се появят такива, са напълно по четивните сили на децата, независимо дали са отишли в първи клас, четейки романи или не знаейки буквите.
Това с четенето предварително пък е голяма легенда /и съвсем не по темата/ - януари/февруари си четат децата дето не са чели преди септември.
Напълно съм съгласна с това мнение.

# 566
  • Sofia
Много ви благодаря. Успокоихте ме. Ще се пробваме тогава на СМТ и Коледното състезание. Да видим дали ще им хареса и как ще се представят. Пък тогава ще мислим нататък. Кенгурото е чак през март нали?

# 567
  • София
А някой може ли да ми каже,моля, къде / как става записването за СМТ... В училището на моето традиционно не се провеждат състезания, 125то ми е най-близко / удобно - там се провежда, но пък ми казаха, че записването на било при тях (като записвах за МБГ и ЧХ). Малко нещо не ми е понятна организацията, моля за съвети

# 568
125 е възможно най-лошият избор от гледна точка на организация.
Помислете за друг вариант - напр. 119

# 569
Вчера майка ми отиде да запише няколко деца за ЧХ в ПЧМГ.
На бележките пише ФМИ на Джеймс Баучер.
Не знаех, че там ще се провежда също. Вероятно не са стигнали местата в ПЧМГ.
Някой знае ли нещо по въпроса?

Общи условия

Активация на акаунт