Православието като начин на живот 5

• 49 006
  • 745
  •   1
Отговори
# 720
Силно препоръчвам да се прочетат книгите "Вяра, Надежда и Любов" на Архимандрит Серафим и "Закон Божи" - там е описано на много достъпен език всичко, което е нужно да знае православният християнин - много полезни книги.
Има ли откъде да се изтеглят за четене?

Ооо, не зная, не съм попадала досега, но ги имам на хартиен носител и не съм ги търсила.

# 721
Благодарение на Отец Силвестър открих само една част от "Вяра, Надежда и Любов" на Архимандрит Серафим - "Нашата любов":

http://www.megimg.info:4000/%D0%9A%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8%20%D0 … 4%D0%B8%D0%BC.pdf

В сайта "Православно християнче" също имало някои неща - може да погледнете и там.

# 722
  • в огледалото на живота
Благодарение на Отец Силвестър открих само една част от "Вяра, Надежда и Любов" на Архимандрит Серафим - "Нашата любов":

http://www.megimg.info:4000/%D0%9A%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8%20%D0 … 4%D0%B8%D0%BC.pdf

В сайта "Православно християнче" също имало някои неща - може да погледнете и там.
Маги,сърдечно благодаря  bouquet
Непосилно ми е финансово да дам 50лв за книгата... Confused Открих я в Книжен пазар раздел антична литература.
Вярвам,че и това ще ми е полезно  Hug
Хубав ден желая!

# 723

Маги,сърдечно благодаря  bouquet
Непосилно ми е финансово да дам 50лв за книгата... Confused Открих я в Книжен пазар раздел антична литература.
Вярвам,че и това ще ми е полезно  Hug
Хубав ден желая!

Брей, много скъпа, защо така? Неотдавна я купих от Руската църква и струваше към 17 лева, ако не се лъжа. И в "Свети Седмочисленици" трябва да я има, и в Български книжици я има, там беше малко по-скъпа, но не беше повече от 20 лв.  Сега проверих - 18,90 лв. е в Книжиците.

http://knigabg.com/index.php?page=book&id=20174

А аз преди години я намерих втора употреба - Беше от порядъке 5-7 лв.

# 724
  • където мечтите се сбъдват
Момичета,като заговорихте за книги да ви споделя едно малко чудо,което ми се случи наскоро.
В момента и аз не съм много добре финансово,обаче си поръчах книгата на отец Владимир Дойчев,която струва 14 лв.На следващия ден си намерих в парка ей така на земята 15 лв  Heart Eyes

# 725
  • София
  Simple Smile И на мен преди време ми се случи нещо подобно. Накупих книги за децата (житията на светиите) и малко нещичко за мен, а сметката беше около 50 лв. Притесних се мъжът ми да не се разсърди, че съм похарчила толкова пари. Като се прибрах вкъщи не посмях да му кажа веднага. Започнах да подреждам новите книги в библиотеката и от там изпаднаха... 50лв. Отдавна забравени и кой знае за какво приготвени.  Simple Smile Разбира се, веднага отидох при мъжа ми, казах му за книжките и за намерените пари и всичко беше наред.

Последна редакция: вт, 05 юли 2016, 14:07 от Надето :)

# 726
Здравейте отново!
Сигурно е коментирано,но понеже нямам време да изчета всички 5 теми ще попитам нещо:Как се отнасяте към ваши близки,които са се заблудили?Опитвате ли да ги вразумите,да им посочите верният път,да им говорите за вярата...?
Най-много се тревожа за моя близка,която чете Дънов и Ванга,ходи в протестантска църква,като цяло смятам,че все още е объркана.Но да се говори с нея не става..защото разговорите се превръщат в спорове и смятам,че се настройва отрицателно към мен.Даже тя смята,че заблудената съм аз  Shocked
Моля дайте ми съвет как да постъпя?Разтревожена съм за нея  Confused

# 727
Здравей, Антония и добре дошла Simple Smile.
По-назад в тази тема коментирахме подобен случай с мои близки. Доведе и до конфликт тук, аз бях много чувствителна по темата и така да кажа нетипично войнствено настроена.
Върни се назад и погледни, има много хубави мнения, които колкото минава времето все повече намирам за правилни.
Какво правя аз вече - не споря, не се боря, моля се. Само се моля. По-силно средство за борба с рогатия от молитвата няма. Hug

# 728
  • София
Така е. Да се молим за нашите приятели, попаднали в заблуда и да ги обичаме. Само ако нещо ни питат, пак да се помолим и тогава да им отговорим. Господ си знае работата.

# 729
Аз по принцип избягвам да пиша тук, защото възгледите ми някак не съвпадат с тези на повечето пишещи тук-не става въпрос за категорични различия, но не искам поводи за спорове и то точно в такава тема. Въпреки това ще кажа нещо съвсем накратко.
Антония, не мисля, че е повод за притеснения това, че приятелката ти е протестантка. За мен най-лошото нещо е това, че се делим. Всички вярваме в Исус, всички сме християни, всички четем Библията, а се делим! Толкова се възмущавам от това! Фокусираме се върху различията, а сякаш забравяме най-важното-че ни обединява Христовата вяра!

# 730
  • където мечтите се сбъдват
Аз по принцип избягвам да пиша тук, защото възгледите ми някак не съвпадат с тези на повечето пишещи тук-не става въпрос за категорични различия, но не искам поводи за спорове и то точно в такава тема. Въпреки това ще кажа нещо съвсем накратко.
Антония, не мисля, че е повод за притеснения това, че приятелката ти е протестантка. За мен най-лошото нещо е това, че се делим. Всички вярваме в Исус, всички сме християни, всички четем Библията, а се делим! Толкова се възмущавам от това! Фокусираме се върху различията, а сякаш забравяме най-важното-че ни обединява Христовата вяра!
За икуменизъм чувала ли си?

# 731
  • София
Spring is my season, благодаря ти за уважението, с което подхождаш към нашата тема. Наистина е лошо да се делим. Но Православието е това, което пази най- чиста вярата. Всички, които са прибавили нещо извън това, което е определил Иисус Христос, Който е основал нашата Църква и това, което са проповядвали Светите апостоли...Тези, които са нагодили вярата си така, както им е било удобно или по- разбираемо, сами са се отделили от едната свята, съборна и апостолска Църква. Това е техният избор, не нашият. Любовта към ближния не значи компромис с вярата. Ако ти имаш най- красивото и вълшебно цвете на света, ще позволиш ли някой да му къса едно по едно листенцата, какво ще стане с него заради това и по- точно, какво  ще стане с теб? Вярно е, че и ние имаме вина, че понякога се загубваме в нашите си, човешки изкушения и се отдалечаваме от центъра, който е единствено нашият Господ и не приличаме на вярващи хора, камо ли на православни... Но всеки път се каем в Светите Тайнства, които ги няма другаде. И спасението го няма другаде...

Последна редакция: ср, 06 юли 2016, 06:36 от Надето :)

# 732
Spring  is  my season, православният възглед е, че протестантите, като всички еретици, няма да  се спасят. Нормално е човек да иска  за приятелите си най-доброто. И  тук на земята, и в другия живот.

А това  делене е криворазбрано. Аз имам прекрасни  приятели протестанти, но с тях не говоря за Бога и в никакъв случай не бих  се  молила заедно  с тях, не бих  чела книгите им. Мисля, че те също не биха се молили в православен храм на света Литургия. Но не го и очаквам от тях. Обичам човека, ненавиждам греха, нали разбираш?

# 733
Неотдавна разсъждавах точно по същия начин като вас,даже бях на път да стана протестантка....Да кажем,че даже почти бях станала-присъствала съм няколко пъти на техни събрания.Но с Божията помощ открих верният път,сякаш бях сляпа и прогледнах(това стана в период от няколко години)
И ако преди не правих особено голяма разлика между католици,протестанти,православни...сега вече знам,че един е Бог,една е неговата Църква(Светата Православна Църква),едно е кръщението...Всичко друго е плод на човешко мъдруване..Точно затова съм притеснена,когато някой мой близък се заблуди...точно затова всички тук разсъждават по-почти един и същ начин,защото с Божията помощ са открили спасителния път.
А той е само един!

# 734
Може би наистина друго не ни остава освен да се молим за нашите близки и приятели ...
Нито ще споря,нито ще убеждавам вече някого в каквото и да било...Бог има свой начин,свое време...а аз може би трябва да имам търпение... Да се науча да бъда търпелива!
В крайна сметка и на мен ако някой беше дошъл преди няколко години да ме убеждава и да ми показва пътя щях да си помисля,че нещо не е наред  newsm78.  Може би наистина човек първо трябва да узрее за вярата (както казва моят духовник)... Благодаря ви за отговорите....Бог с вас!

Общи условия

Активация на акаунт