Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-4

• 76 727
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте,
искам да Ви питам нещо Embarassed
Харесахме си апартамент, който ще закупим с кредит.
Оказа се обаче, че собственичката живее в друг град и предварителния договор трябва да се подпише "дистанционно"-  ние, в офиса на брокерите в нашия град, а тя- в офис на същата фирма, но в нейния град.
Имам ли повод за притеснения? Embarassed
Не очаквах, че няма да дойде. В крайна сметка става въпрос за сериозна сума

За първи път чувам такова нещо. А кой е упълномощен да прибере парите при подписването на предварителния договор? Предполагам, че е някакъв процент от договорената цена. Обичайно, ако собственика не може да присъства, упълномощава нотариално някого да сключи сделката със съответните параметри.  Възможно е да има вече и "дистанционно" подписване, но както казах, аз не знам.

# 451
  • Варна
Не знам дали въпроса ми е подходящ за тази тема, но се чудя долу горе колко време отнема процедурата по коригиране на сгрешена скица. Става въпрос за панел от 1990г, едната чертичка нещо не била точна /каквото и да означава това/. Според брокерката ще отнеме 2-3 седмици, познати ми говорят за месеци... Sick

# 452
Попаднах на това интересно предложение, може би за някой ще представлява интерес:

http://www.bokal.bg/novini/13/%D0%97%D0%B0%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0% … D0%BC%D0%BE%D1%82

Интересно.
Но дали е реално?
И за кои градове?

Не съм сигурен, дали Бокал са строили в друг град освен в София, така че според мен става въпрос само за гр. София.

# 453
Здравейте, мами!

Търсим да си закупим жилище (тристаен апартамент) около южния парк до 80000Е. Като цяло сме се ориентирали към Кръстова вада, защото май само там ще се вместим в бюджета си. Ако успеем да си намерим  апартамент директно от собственик ще сме най-щастливи. Моля пишете ми ако някой знае нещо.

# 454
Stitch, вие не сте ли купили още жилището? Останах с впечатление, че сте завършили сделката.

При нас купувачът иска изповядване на данъчна оценка, а аз като продавач - не искам. Как се връзват гащите за сумата над данъчната оценка, ако реша да се навия?

# 455
При нас купувачът иска изповядване на данъчна оценка, а аз като продавач - не искам. Как се връзват гащите за сумата над данъчната оценка, ако реша да се навия?

общо взето е на честна дума. Може и да има някакви по-сигурни начини, но покрай нас общо взето хората се разбираха в такива сделки.

Аз и като купувач и сега като продавач държа да изповядвам на реална продажна цена. По този начин, смятам, са защитени интересите и на двете страни. Като купувач .. ако възникне някакъв спор по имота и се стигне до съд, ще възстановят парите до изповядваната сума. Отделно ако е с ипотечен кредит и човек отговаря на определени условия, ще му се връща всяка година една прилична сума от годишните данъци и като е на реална стойност, бързо се избива еднократно платения по-висок данък по придобиването.
Като продавач сега .. ясно какви са ми мотивите да искам изповядване на реална стойност.
Опитай да ги убедиш, че и за тях е по-добре така  Rolling Eyes

# 456
Stitch, вие не сте ли купили още жилището? Останах с впечатление, че сте завършили сделката.
Не сме изповядали още, подписахме предварителен договор и банката поиска още документи, които трябва да осигурим, та сега действаме по това.

# 457
  • София

Аз винаги изповядвам на реална цена. Но съм чувала от приятелката-брокерка, че има 2 варианта.
Или се включва неустойка ако нещо се обърка на реалната цена на имота.
Или пък, който иска на реална цена - плаща разноските при нотариуса.
А ако имате брокер, той/тя какво казва по въпроса? Все пак е редно да ви посъветва, нали му плащате.

# 458
  • Бистрица
Попаднах на това интересно предложение, може би за някой ще представлява интерес:

http://www.bokal.bg/novini/13/%D0%97%D0%B0%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0% … D0%BC%D0%BE%D1%82

На мен лично направо ми изглежда на майтап? Grinning

# 459
  • София, Bulgaria
За риска след изповядване на сделката.
Нотариусите подписват нотариалния акт въз основана представените им документи, а те се изготвят от служители на съответните администрации. Всички те, включително и нотариуса са хора, които биха могли да допуснат грешка – умишлена или неволна, дори в повечето от случаите по невнимание. Грешките водят до последици, отстраними с поправки на нотариални актове или неотстраними. Затова в много от нотариалните актове са записани неустойки в полза на КУПУВАЧА, в случай на евикция (съдебно отстраняване), но размерът на тези санкции се определя от компетентния съд, а не от това, което е записано в окончателния договор.
Ето някои примерни грешки:
– Да се „появи” някой друг наследник, който не е записан в удостоверението за наследници;
– Съпруг да продаде имот без съпругата си, защото бракът е сключен извън страната и не е регистриран в България, а на удостоверението за семейно положение е записано – неженен;
– Строителната фирма „погрешка” Ви е продала не собствения, а съседния имот, който е на обезщетен собственик;
Затова на страните по сделката препоръчваме в нотариалните актове да бъде
записана действителната пазарна цена, а не да използват порочната и противозаконна практика – размера на данъчната оценка. Изборът е на КУПУВАЧА и ПРОДАВАЧА, но цифрите показват следното: ПРИМЕР: Продава се имот на стойност 100 000 лв, данъчната му оценка е 50 000лв. и разходите по прехвърляне на собствеността /местен данък, нотариални такси и такса за вписване/ се поделят по равно от страните. Ако в нотариалния акт е записана цена -100 000лв., разходите са по 2 000лв. на страна, но ако изберете 50 000лв. – разходите ще бъдат 1 000лв. Разликата между разходите по данъчната оценка и реалната цена е 1 000лв. , които струват спокойствие за 100 000 лв. За купувача – гарантира парите, които е дал за покупката на имота. За продавача – срещу 1 000 лв. се легализира доход 100 000лв., необлагаем с други данъци, ако е единствен имот и парите са в банка, а не под възглавницата и той съвсем спокойно може да ги инвестира в имот или други свои начинания.

Някой се успокояват, че в Нотариалният акт е вписана неустойка в случай на случай на съдебно отстраняване от имота, обикновено тази неустойка е равна на разликата между данъчната оценка и реалната цена, а в определени случаи е 30-40-50% в зависимост от имота. Само че тази неустойка се изисква във съдебно дело и практиката е, че никой съд няма да наложи неустойка в такъв размер, 10-15% да,  но 50%....е абсурд.

# 460
Всичко, което tomeva написа е така Peace

Но факт, че въпреки всичко тези ситуации си остават само на теория.
Изповядването на данъчна е масово и минава безпроблемно.
Не агитирам никого да прави измами, само казвам как е реалната картинка.

# 461
колко време отнема процедурата по коригиране на сгрешена скица.
Цена на административната услуга:
обикновена услуга – 20 лв.
бърза услуга – 30 лв.
експресна услуга – 60 лв.
Нормативно определен срок за изпълнение на услугата:
обикновена услуга – 1 месец
бърза услуга – 10 работни дни
експресна услуга – 3 работни дни
http://www.cadastre.bg/usluga-%E2%84%96-kkr-18-nanasyane-na-novi … na-promeni-v-tyah
http://www.cadastre.bg/registur.htm

# 462
  • София, Bulgaria
Всичко, което tomeva написа е така Peace

Но факт, че въпреки всичко тези ситуации си остават само на теория.
Изповядването на данъчна е масово и минава безпроблемно.
Не агитирам никого да прави измами, само казвам как е реалната картинка.

Не се сърди човече, за съжаление нашите наблюдения са върху една миниатюрна частица от ставащите сделки. Аз бих казала, че нямам сделки изповядани на данъчна оценка и моите впечатления са, че това е все по-често предпочитания вариант от всички. Въпрос на презентация и на обяснение на + и -.... разумът в повечето случаи надделява.

# 463
При такива проблеми потърпевшите веднага изревават и особено с днешните начини на комуникация щеше да е достояние и на децата в детската градина  Mr. Green

Разбира се най-добре е да си се мине на пазарна, но за съжаление не винаги решението е само наше или на страната, която представляваме.
Хората са озлобени от това, че не получават защита при проблем с наематели и т.н. Затова гледат винаги, когато имат възможност да си спестят разходите, особено при такива случи на утвърдена практика.
Ако държавата започне да се държи нормално и въведе ясни правила и това ще отпадне. Но...

# 464
  • In the shadows of my mind
Намерих една доооста стара тема и, за да не я подновявам, да питам тук - някой с отзиви за Резиденшъл парк?

Общи условия

Активация на акаунт