Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 114 410
  • 938
  •   1
Отговори
# 375
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Именно и аз така искам да направя ,а през деня като е светло пак ли свети?

не, имат си датчик за осветеност и ако е достатъчно светло не се включват.
с настройка са  Peace

# 376
Супер сега остава и да сте от София и да ми дадете фирмата която ви ги е монтирала  Laughing Laughing Laughing

# 377
Супер сега остава и да сте от София и да ми дадете фирмата която ви ги е монтирала  Laughing Laughing Laughing

Joy в стария блок ги монтира половинката 
Blush сега сме в  София и той монтира пред входа, за да не се мъчим да намерим ключалката в тъмното.

Скрит текст:
а домоуправителят дойде да каже, че има оплакване от съседи, че се включва често и ще плащаме много ток.  Laughing на крива ракета...

# 378
  • при късмета
Ние решихме само датчици да сложим. Без да сменяме осветителните тела. Датчиците се връзват към сега съществуващите плафони на етажите и готово. Пак като при плафоните с вграден датчик се изолира, или направо маха релето от таблото, което включва ключовете за осветлението. Маха се релето, напрежение остава само в самите лампи и към тях се монтират датчиците.
Така независимо дали е блокирал ключ в апартамент или на етаж, няма значение. При нас са на едно реле.
Само датчик ако се сложи е 2 пъти по-евтино. Плафоните с вградените датчици са м/у 21 и 55 лв., а само датчиците са м/у 10 и 14. 25лв. са най-скъпите, влагоустойчиви за навън, но вътре във входа няма нужда от такива.
После и да изгори нещо пак ще го смениш по-евтино. И другото предимство е,(и при двете) че като на някой етаж датчика или лампата изгори, само на този етаж няма осветление, а не в целия вход. За по-икономично също е ясно.

При нас за навън мислим да не слагаме. Краен вход сме и пред нас е целия човекопоток от 9 входен блок към спирката, училището и магазина в нашия вход. Верно няма да гасне изобщо

# 379

Joy в стария блок ги монтира половинката 
Blush сега сме в  София и той монтира пред входа, за да не се мъчим да намерим ключалката в тъмното.

Скрит текст:
а домоуправителят дойде да каже, че има оплакване от съседи, че се включва често и ще плащаме много ток.  Laughing на крива ракета...
Еее имате си сръчна половинка

# 380
Здравейте, често преглеждам темата по-скоро от любознателност. Сега имам конретен въпрос, по спомен в темата бях прочел, че за ремонти на асансьора ( не подръжка, ток и тн. А сериозни ремонтни дейности) сумата нужна за ремонта се поема от целия вход а не само от ползвателите ( от 3ти етаж нагоре по правило...) понеже асансьора е собственост на целия вход, или нещо в този дух беше. Та въпроса ми е, дали има нещо вярно или съм се заблудил, благодаря Simple Smile

# 381
  • при късмета
Здравейте, често преглеждам темата по-скоро от любознателност. Сега имам конретен въпрос, по спомен в темата бях прочел, че за ремонти на асансьора ( не подръжка, ток и тн. А сериозни ремонтни дейности) сумата нужна за ремонта се поема от целия вход а не само от ползвателите ( от 3ти етаж нагоре по правило...) понеже асансьора е собственост на целия вход, или нещо в този дух беше. Та въпроса ми е, дали има нещо вярно или съм се заблудил, благодаря Simple Smile
Когато е ремонт, от всички се поема. И логиката в закона е именно това, което си посочил. В закона си е регламентирано съвсем точно

# 382
Къде можем да се оплачем от фирмата "Домоуправител"?

# 383
Когато е ремонт, от всички се поема. И логиката в закона е именно това, което си посочил. В закона си е регламентирано съвсем точно
Благодаря за включването, значи правилно съм запомнил, не ми се иска да гледам от собствената си камбанария, а да се спази закона в крайна сметка. Можете ли да ми посочите къде в закона мога да намеря "решение" на казуса...

# 384
   Много полезна тема сте пуснали, изчетох последната в търсене на отговор по мой проблем, но ми се налага да питам.
    Във входа на апартамента на моята майка са провели ОС-18.02. Отметнали са присъстващите на някакъв лист(без подпис от тях). Имало е мнозинство. Предложили са да подменят задната врата на входа(предната е подменена) и стълбищната дограма с нова, хубава и модерна. По предварително проучване ще им струва между 4200 и  5000 лв. Повечето са били съгласни, решили са да го направят към март 2017. Майка ми е заявила, че няма нищо против, нали е за хубаво. Последвало разискване кой колко ще плаща и решили да събират "на врата" по 145 лв. Майка ми заявила, че не е съгласна, не е справедливо така, а трябва според размера на апартамента, но мнозинството надделяло(двустайни и тристайни) и решението било прието. Не е записвано кой е съгласен, кой не е. Както ми го предаде просто са записали, че е решено така-равна сума на апартамент. "Големите риби изяли малките рибки".
    За сведение майка ми е на 70г. и продължава да работи активно, не чака на пенсията. Въпросното жилище е гарсониера, в блок на 8 етажа. На площадка са по 4 апартамента- 2 гарсониери, 1 двустаен и 1 тристаен. Някои от малките жилища са играли златен пръст.
    Няма да изказвам мнение/възмущение.
    От прочетеното до тук в темата разбирам, че решението е незаконосъобразно, трябва да се оспори в 30 дневен срок и да се подаде жалба до някъде. Кое къде и какво трябва да се направи в моя случай? Освен законовия начин да потърсим правата си, как да го направим по-дипломатично, да не стигаме до инстанции, да им посоча точно как трябва да се разпределят средствата от Фонд Ремонт.
    Опитах да предам всички факти, дано не е много дълго. В темата има много компетентни, много се надявам на помощ от ваша страна.

# 385
  • София и там където не се пуши
Доколкото знам за външни врати е на брой апратаменти. При нас винаги така се е събирало.

# 386
Доколкото знам за външни врати е на брой апратаменти. При нас винаги така се е събирало.
За ремонт се събират пари съобразно притежаваните идеални части!
Скрит текст:
Фонд "Ремонт и обновяване"

Чл. 50. (1) Общото събрание на собствениците или на сдружението създава и поддържа фонд "Ремонт и обновяване".
(2) Средствата във фонда се набират от:
1. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) ежемесечни вноски от собствениците в размер, определен с решение на общото събрание съобразно идеалните части на отделните собственици в общите части на етажната собственост, но не по-малко от един процент от минималната работна заплата за страната.
2. други източници.

Приемане на решения от общото събрание

Чл. 33. (1) В общото събрание собствениците имат право на глас, съответстващ на притежаваните идеални части от общите части на сградата.
(2) Общото събрание на сдружението приема решения:
1. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) за предприемане на действия за надстрояване и пристрояване, за учредяване право на ползване или право на строеж и за промяна предназначението на общи части - от всички членове на сдружението;
2. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) за изваждане от сградата на собственик или ползвател по реда на чл. 45 от Закона за собствеността за определен срок, но не по-дълъг от три години - с мнозинство не по-малко от 75 на сто от представените идеални части в сдружението, оставащи след приспадане на идеалните части на собственика или ползвателя; собственикът или ползвателят, за когото се отнася решението, не участва в гласуването; за изваждането от сградата на обитател решението се взема с мнозинство не по-малко от 75 на сто от представените идеални части в сдружението;
3. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) за извършване на полезни разходи и за получаване на кредити - с мнозинство не по-малко от 75 на сто от представените идеални части в сдружението;
4. (нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) за опрощаване на финансови задължения, както и за отсрочване или разсрочване на изпълнението им - с мнозинство не по-малко от 75 на сто от представените идеални части в сдружението;
5. (нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) за обновяване, за извършване на основен ремонт и за усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и/или от държавния или общинския бюджет, безвъзмездна помощ и субсидии, собствени средства или други източници на финансиране, както и за прекратяване на сдружението - с мнозинство не по-малко от 67 на сто от представените идеални части в сдружението;
6. (нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) за поставяне на рекламни или технически съоръжения върху сградата, за присъединяване на сградата към топлопреносната, водоснабдителната, електроснабдителната и газоснабдителната мрежа и за прекратяване на топлоснабдяването и газоснабдяването в етажната собственост - с мнозинство не по-малко от 67 на сто идеални части от общите части.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Извън случаите по ал. 2 решенията се приемат с мнозинство повече от 50 на сто от представените идеални части на собствениците в сдружението.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 15 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Решенията на сдружението се внасят за приемане от общото събрание на собствениците, когато се отнасят до въпроси от правомощията на общото събрание на собствениците и в сдружението не членуват всички собственици на самостоятелни обекти в сградата или входа. Управителният съвет (управителят) на сдружението свиква общо събрание на собствениците по реда на раздел ІІ от тази глава. В този случай членовете на сдружението участват в общото събрание на собствениците или определят представител, който гласува с дял, равен на идеалните части, с които е взето решението в сдружението.
(5) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Когато сдружението е учредено от всички собственици на самостоятелни обекти в сградата или входа, общото събрание на сдружението има и правомощията на общото събрание на собствениците.

# 387
моето предложение е да напишете възражение срещу решението на общото събрание

задължително напишете, че:

съгласно чл. 48, ал 3 на ЗУЕС разпределението трябва да е според идеалните части

Цитат
Чл. 48. (1) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Ремонт, обновяване, реконструкция и преустройство на общите части или подмяна на общи инсталации и оборудване се извършва по решение на общото събрание на собствениците.
...
(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Разходите за ремонт, обновяване, реконструкция и преустройство на общите части, за които има прието решение на общото събрание на собствениците, се разпределят между собствениците на самостоятелни обекти съразмерно с притежаваните от тях идеални части от общите части на сградата.

в случай, че не бъде коригирано, съгласно закона ще действате съгласно чл. 40 на ЗУЕС

Цитат
Отмяна на решение на общото събрание
Чл. 40. (1) Всеки собственик може да иска отмяна на незаконосъобразно решение на общото събрание.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Молбата се подава пред районния съд по местонахождението на етажната собственост в 30-дневен срок от оповестяването на решението по реда на чл. 16, ал. 7.

и малка подсказка  Blush

Скрит текст:
нищо не пречи да кажете на местната клюкарка (винаги има такава),
Скрит текст:
че съгласно закона, когато загубят делото, а те ще го загубят със сигурност, ще платят съдебните разходи и разходите за адвокат, което ще са пари за още няколко врати.
отделно, в закона си е записано, че за неспазване на закона се глобяват управителя и контролния съвет персонално. като за първи път глобата е 300 лева и расте.

Цитат
Чл. 56. (1) Член на управителен съвет (управител), член на контролен съвет (контрольор), който наруши или не изпълни задълженията си по този закон, ако извършеното не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв.

# 388
моето предложение е да напишете възражение срещу решението на общото събрание

задължително напишете, че:

съгласно чл. 48, ал 3 на ЗУЕС разпределението трябва да е според идеалните части

Цитат
Чл. 48. (1) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Ремонт, обновяване, реконструкция и преустройство на общите части или подмяна на общи инсталации и оборудване се извършва по решение на общото събрание на собствениците.
...
(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Разходите за ремонт, обновяване, реконструкция и преустройство на общите части, за които има прието решение на общото събрание на собствениците, се разпределят между собствениците на самостоятелни обекти съразмерно с притежаваните от тях идеални части от общите части на сградата.

в случай, че не бъде коригирано, съгласно закона ще действате съгласно чл. 40 на ЗУЕС

Цитат
Отмяна на решение на общото събрание
Чл. 40. (1) Всеки собственик може да иска отмяна на незаконосъобразно решение на общото събрание.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Молбата се подава пред районния съд по местонахождението на етажната собственост в 30-дневен срок от оповестяването на решението по реда на чл. 16, ал. 7.

и малка подсказка  Blush

Скрит текст:
нищо не пречи да кажете на местната клюкарка (винаги има такава),
Скрит текст:
че съгласно закона, когато загубят делото, а те ще го загубят със сигурност, ще платят съдебните разходи и разходите за адвокат, което ще са пари за още няколко врати.
отделно, в закона си е записано, че за неспазване на закона се глобяват управителя и контролния съвет персонално. като за първи път глобата е 300 лева и расте.

Цитат
Чл. 56. (1) Член на управителен съвет (управител), член на контролен съвет (контрольор), който наруши или не изпълни задълженията си по този закон, ако извършеното не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв.

Тия дела се водят сигурно с години

# 389
чела съм някъде, че се водят по бързата процедура  Peace

Скрит текст:
но в случая се разчита на елемента "сплашване"  Wink

Общи условия

Активация на акаунт