Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 113 903
  • 938
  •   1
Отговори
# 60
Част от парите не може ли да се покрие от фонд ремонт?

допускам, че тези които не искат да дават пари за покрива, не са давали и за ФР.
Но нека Дет да каже има ли ФР при тях и ако има от всички ли са събрани парите=
ако не са събирани от всички, пак ще плащат за ремонта само будалите

Последна редакция: вт, 25 авг 2015, 20:54 от dikobraz

# 61
Пак питам ,Къде трябва да се оплачем от своеволията на домоуправител?Не е бил предлаган.Никой не иска и сам се предложи.Няма гласуване,няма нищо.А своеволия има и то много.Сградата не е блок.Ако чуете цената на ремонта едва ли ще има възмутени.В друго наше жилище също предстои такъв ремонт,но всичко е коректно с представени оферти,материали с които ще се работи и т.н..Всичко е точно.

# 62
  • при късмета
Пак питам ,Къде трябва да се оплачем от своеволията на домоуправител?Не е бил предлаган.Никой не иска и сам се предложи.Няма гласуване,няма нищо.А своеволия има и то много.Сградата не е блок.Ако чуете цената на ремонта едва ли ще има възмутени.В друго наше жилище също предстои такъв ремонт,но всичко е коректно с представени оферти,материали с които ще се работи и т.н..Всичко е точно.

Мисля, че в общината. Само предполагам

# 63
До сега не са събирани средства във ФР. Преди няколко години решихме, че ще събираме. Даваха няколко месеца и после спряха. Мина се една година и си ги поискаха от касиера. От тогава никой не повдига въпроса за течащия покрив, нито за нещо друго. Бившият управител не свиква събрание, вдига ръцете и така. В този фонд няма никакви средства. Имам чувството, че част от живущите пребивават в жилищата си,  застинали във времето и носейки се по течението и си мислят, че нямат никакви ангажименти към никой и нищо в блока. За тях такова нещо като ЗУЕТ не съществува. На събрания не присъстват, пари не дават и ей така си карат.

# 64
  • при късмета
До сега не са събирани средства във ФР. Преди няколко години решихме, че ще събираме. Даваха няколко месеца и после спряха. Мина се една година и си ги поискаха от касиера. От тогава никой не повдига въпроса за течащия покрив, нито за нещо друго. Бившият управител не свиква събрание, вдига ръцете и така. В този фонд няма никакви средства. Имам чувството, че част от живущите пребивават в жилищата си,  застинали във времето и носейки се по течението и си мислят, че нямат никакви ангажименти към никой и нищо в блока. За тях такова нещо като ЗУЕТ не съществува. На събрания не присъстват, пари не дават и ей така си карат.
При нас този фонд се събира заедно с режиините. По много малко отгоре над средните месечни разходи, но така се трупа някаква сума в касата. Ако трябва по-голям ремонт се ориентираме колко пари от вече събраните в касата да се дадат и остатъка се разпределя за допълнително събиране.
Може да вдигнете малко таксите и този фонд да се попълва всеки месец. Много бавно ще стане така, при спешен ремонт обаче.
Как няма никакви средства в този фонд? Отделно ли го водят? А дава ли касиера отчет за сумата налична в касата на входа? Някак ми се вижда невъзможно на месец да събира до стотинка спрямо разходите, все трябва да остава нещо.
Използвайте тези пари и разпределете остатъка.
Ако няма съгласие и домсъвета не взима необходимите мерки, единствения вариант остава да се уведоми общината. Може да го направи всеки, не е нужно да е домоуправителя. Като дойдат (а те ще дойдат, независимо кога), ще констатира належщата нужда от ремонт, евентуално може те да го извършат и тогава налагат на живущите да го платят.
Обяснете на събрание на несъгласните, че ще им излезе много по-скъпо. Повечето като видят, че няма накъде и при алтернативата общината да им събира парите вместо домсъвета се съгласяват

# 65
Не е имало никога пари в този фонд. От както съм омъжена и живея при свекърва си в този блок, от 99 г. до сега, никой не събира пари за нищо. Преди около 20 г. е правен ремонт на покрива и тогава пак едно семейство не е дало. Преди около 3, 4 години се смениха някои керемиди, за да се спрат течовете, трябваше да започнат да се събират пари малко, по-малко, за да не ни е тежко после за голям ремонт, но само на думи. Просто не дават и никой не иска да е управител, касиер и т.н. Всеки вдига ръцете и пълно безхаберие.

# 66
  • Варна
Заради тази незаинтересованост на повечето собственици в блоковете мисля, че направиха този закон за етажната собственост. Поне малко да накарат хората да се замислят. Хубаво е да се събира за фонд ремонт макар и минималната вноска (сега 3,8 лв.).  В нашия вход е прието да събираме по 5 лв., но половината не искат да дават за този ремонт, затова смених тактиката. Като се събират месечните за ток, чистачка и асансьор вписвам и минимума по ФР към сумата. Питаха, питаха защо се е вдигнала сумата - обяснявах, обяснявах, но сега всички плащат.
Имаме само една живуща, която нищо не плаща и с нея трябва да се разправяме май чрез съда, но нямам изобщо компетенции да го направя като управител, та ако някой е минал по пътя - да даде насоки как и къде, а и какво се подава!

# 67
  • при късмета
Не е имало никога пари в този фонд. От както съм омъжена и живея при свекърва си в този блок, от 99 г. до сега, никой не събира пари за нищо. Преди около 20 г. е правен ремонт на покрива и тогава пак едно семейство не е дало. Преди около 3, 4 години се смениха някои керемиди, за да се спрат течовете, трябваше да започнат да се събират пари малко, по-малко, за да не ни е тежко после за голям ремонт, но само на думи. Просто не дават и никой не иска да е управител, касиер и т.н. Всеки вдига ръцете и пълно безхаберие.
Аз се обърках и наистина не мога да разбера. Как не се събират пари от 99г.? Кой тогава плаща тока на стълбището и асансьора например и с какви пари?

# 68
Ами един съвестен човек плаща тока за стълбището и после събира от всички съседи по 30, 40 ст. и така. Етажите са 4 и нямаме асансьор. Чистачката е съседка от другия блок и минава сама да си събира парите (по 3 лв. на семейство за месеца). Нямаме ток в мазетата, на таваните, стъкла на прозорците в стълбището и... ето така стоят нещата. Срам ме е да кажа.

# 69
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=47701
тук пише как се действа чрез общината

по-напред в темата съм писала как действаха преди две-три години в сегашния ни вход  Laughing

и двете стават само при изрядна документация на ЕС  Peace

значи обява за събрание в точно написани дата, час и въпросите за обсъждане;
провеждане на събранието по дневния ред, с протокол, подписи на присъствалите, процент идеални части взели решението и т.н.
ако домоуправителят ви не е избран по закона, изберете друг на същото събрание

дессита, "прието да събирае по 5 лева", не е коректно, освен ако всичките ви апартаменти не са с еднакви идеални части  Peace

# 70
@ Дет, май е време да вземете нещата в ръцете си.
Преди всичко ги призовете да забравят всички стари неща. Каквото било, било.

Говоря го от пресен личен опит- Смяна на водопровод. След 2 аварии които ги отстраних лично, ги събрах и успях да ги убедя от необходимостта  за ремонт. Иначе от 20 г. го говорим.
След като приключи водопровода, оцениха направеното / невероятно са доволни, че вече има циркулация и топлата вода идва веднага /  и сега ме натискат да организирам и вратата и прозорците.

Но си признавам, естествения ход на живота отстрани някои зрънца които винаги бяха против, и сега е по леко.

Последна редакция: ср, 26 авг 2015, 19:55 от dikobraz

# 71
Да. Искам много да направя нещата, както трябва. Да е приятно на всички ни в блока. Да няма кавги и разправии, но не знам как. Като гледам в други блокове, как са си направили входовете. Там да живееш, със снимки, табла и т.н.
В ЗУЕТ пише, че са необходими 67% за решение за основен ремонт. В блока сме 16 ап. Трябва да са съгласни 11, за да приемем законосъобразно решение на ОС. Нали така. Ами ако не са съгласни? Значи ли, че никога няма да се направи този ремонт?
Имам малко светлинка в тунела. Една фирма се съгласи, 40% от стойността на ремонта да е на разсрочено плащане.

# 72
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Да. Искам много да направя нещата, както трябва. Да е приятно на всички ни в блока. Да няма кавги и разправии, но не знам как. Като гледам в други блокове, как са си направили входовете. Там да живееш, със снимки, табла и т.н.
В ЗУЕТ пише, че са необходими 67% за решение за основен ремонт. В блока сме 16 ап. Трябва да са съгласни 11, за да приемем законосъобразно решение на ОС. Нали така. Ами ако не са съгласни? Значи ли, че никога няма да се направи този ремонт?
Имам малко светлинка в тунела. Една фирма се съгласи, 40% от стойността на ремонта да е на разсрочено плащане.

само ако всички апартаменти са еднакви  Peace
вижте дали в нотариалните актове пише идеалните части, ако пише, действайте по тях, ако не  - сметнете кой апартамент колко идеални части представлява  Peace

ако имате партерен етаж с магазини и той се включва, както и гаражите  Peace

# 73
Какво да направя, та съседа над мен да спре да ме наводнява ? Има спукана тръба, която е в банята му, но не иска да си разбива плочките,за да се отстрани теча.

# 74
  • Варна

дессита, "прието да събирае по 5 лева", не е коректно, освен ако всичките ви апартаменти не са с еднакви идеални части  Peace

Събира се твърда сума, заради по лесното водене на отчета, а се разходва според процента идеални части. И в крайна сметка всеки има различно текущо салдо от налични средства по фонда. Ако събираме за конкретен ремонт, на който се знае стойността, тогава изчислявам по идеалните части и така...

Общи условия

Активация на акаунт