Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 114 067
  • 938
  •   1
Отговори
# 90
  • при късмета
Никой не взема персонално решение при нас. Това е основното което се промени при последната смяна на домоуправител и касиер. Трябва да са съгласни повечето или поне от присъстващите на събранието. ОС има през 3 месеца, ако изникне нещо през това време, като минавам за таксите правя отделен лист за "съгласие за...." (описано конкретно) и те пишат "да" или "не" и се подписват. Ако са съгласни се прави, ако не са не се прави и толкова. Така процедираме.
За изразходване на суми над 50лв. също сме решили да има съгласи, писмено. Касиера харче без такова само до тази сума.
Като взехме решението за кучетата беше само едно, това на 1 етаж се появи после с нови собственици. Деца също нямаме кой знае колко и за това така го решихме. И двете са обсъждани и решени на ОС, самостоятелно никой не е вземал тези решения. Това всъщност беше идеята на смяната на УС, да няма самостоятелни решения. Вярно, че така разправията е повече, новинаги се намира някой който иска да се направи еди какво си, вместо друго. Така с отделните съгласие за всичко, има черно на бяло какво искат повечето. Ако са съгласни за 2 или повече предложения например, на ОС се решава кое да е първо и така.
Пак всичко опира до съгласие м/у съседите. Ако нямаше такова и при нас, щяхме да сме принудени да спазваме закона дословно.
Не смятам, че с тази система нарушаваме закона

# 91
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Никой не взема персонално решение при нас. Това е основното което се промени при последната смяна на домоуправител и касиер. Трябва да са съгласни повечето или поне от присъстващите на събранието. ОС има през 3 месеца, ако изникне нещо през това време, като минавам за таксите правя отделен лист за "съгласие за...." (описано конкретно) и те пишат "да" или "не" и се подписват. Ако са съгласни се прави, ако не са не се прави и толкова. Така процедираме.
За изразходване на суми над 50лв. също сме решили да има съгласи, писмено. Касиера харче без такова само до тази сума.
Като взехме решението за кучетата беше само едно, това на 1 етаж се появи после с нови собственици. Деца също нямаме кой знае колко и за това така го решихме. И двете са обсъждани и решени на ОС, самостоятелно никой не е вземал тези решения. Това всъщност беше идеята на смяната на УС, да няма самостоятелни решения. Вярно, че така разправията е повече, новинаги се намира някой който иска да се направи еди какво си, вместо друго. Така с отделните съгласие за всичко, има черно на бяло какво искат повечето. Ако са съгласни за 2 или повече предложения например, на ОС се решава кое да е първо и така.
Пак всичко опира до съгласие м/у съседите. Ако нямаше такова и при нас, щяхме да сме принудени да спазваме закона дословно.
Не смятам, че с тази система нарушаваме закона

Tired какво смятате и какво действително правите са две различни неща.  Peace

# 92
..... dessitta, при нас проблема е още по-голям, защото няма домоуправиел. Как да се съберат 12000 лева з ремонта на покрива, който всеки момент ще падне, от шест семейства пенсионери?

извинете, но какви са тези колосални суми за ремонт??? нашият покрив е около 220 квадратни метра - вход в панелен блок, направиха ни го за около 1 седмица Изола Петров с мисля много добра технология и ни излезе около 6000лева с 10 годишна гаранция.

# 93
..... dessitta, при нас проблема е още по-голям, защото няма домоуправиел. Как да се съберат 12000 лева з ремонта на покрива, който всеки момент ще падне, от шест семейства пенсионери?

извинете, но какви са тези колосални суми за ремонт??? нашият покрив е около 220 квадратни метра - вход в панелен блок, направиха ни го за около 1 седмица Изола Петров с мисля много добра технология и ни излезе около 6000лева с 10 годишна гаранция.
Може ли адреса или телефон на тази фирма с добрата технология ?

# 94
Имам предложение от рекламна агенция да сложат по едно табло в асансьорите, където ще лепят рекламни материали. Разбира се срещу заплащане. Някой с подобно предложение? Тези дни ще се срещнем лично да разговаряме, допитвам се до вас за скрити моменти?

# 95
На ОС се решава.
Т.е. ако ОС реши друго, няма да е незаконно, стига да са съгласни повечето. Този закон е ориентировъчен, в случай, че няма съгласие м/у живущите, нито една точка не е абсолютно и неотменно задължителна.
Тц

На латински -  Dura lex, sed lex
Това е закон а не наредба или нещо друго.
Добър лош, но закон.

По него се водим.

Пример който съм давал много пъти - ако се тълкува по Вашия начин, ОС може да вземе решение само един човек да плаща сметките.
Затова са дадени параметри.

# 96
  • при късмета
По този начин за 3 години успяхме да приключим с основните ремонти - покрив, щрангове вертикаллни и хоризонтални и смяна на дограмата на входа. Режийните ни са минималното на човек и пак остават някакви пари, който отиват към по-голям ремонт, вадейки сумата от тези, които трябва да събираме допълнително. За по-големи суми естествено се събират допълнително рари, защото трудно за толкова кратко време ще се съберат от режиините.
Както и се намира някой недоволен, но това не значи, че не дава. Това, което знам е, че на колкото повече хора угодиш, толкова по-голямо съгласие ще събереш за следващото, което сме решили да правим.
Това, че за 2 кучета не събираме такса (към момента на решението беше едно) и, че за децата се плаща като навършат 7 години не е ощетило касата на входа кой знае колко. Като се вземе някое решение в полза на някого, след това колкото и да е чепат се съгласява с всичси останали решения на ОС.
Приключихме с големите ремонти и сега остават по-дребни неща за които трябва да се вземе решение дали да чакаме сумата да се събере в касата или ако искат да се направи по-бързо да съберем пари допълнително. Всъщност ни остана само звънчевата система да сменим. Ще го направим както всичко останало, както кажат повечето.
Винаги ще има някой на различно мнение и ако са трима човека във входа ще има 4 начина, това е на всякъде.
При нас с дребните отстъпки и несъгласните за нещо си плащат, дори когато се събират пари допълнително

# 97

Може  Peace
http://www.isomax.bg/page.php?id=57&r=-1 
Централен офис:

София, бул. Витоша 67
тел: 02/ 981-22-65
тел./факс: 02/ 981-29-65
e-mail: info@isomax.bg

# 98

Може  Peace
http://www.isomax.bg/page.php?id=57&r=-1 
Централен офис:

София, бул. Витоша 67
тел: 02/ 981-22-65
тел./факс: 02/ 981-29-65
e-mail: info@isomax.bg

Много благодаря   bouquet

# 99
Домоуправител сключва договор с "фирма" за ремонт на общи части и в момента на подписването на договора, собственика на ЕТ-то казва "няма да ви дам булстат, ще ви дам мойто ЕГН". При проверка в търговския регистър се оказва, че такава фирма не съществува. Има ли сила този договор? Извърщено е авансово плащане с разходен касов ордер към същата несъществуваща фирма. Може ли да не се зачете като документ за разход? Може ли да се прекратят плащанията по този "договор" и на какво основание?

# 100
Дали ще се зачете като документ РКО зависи само от решението на ЕС според мен. Вие като ЕС не сте някаква фирма регистрирана по търговски закон с ДДС и тем подобни, нали?
Ако фирмата за ремонт, законна или не - си свърши работата както трябва, плащате, отчитате си разхода и всички са щастливи.
Ако фирмата не си свърши работата, то договори и прочие са от умрел писмо и ще пиете една студена вода. Може би ако са регистрирани и не свършат работата бихте имали някакъв нищожен шанс с КЗП, това май е единственото преимущество на законните фирми.

Аз да ви питам. Един наш съсед дава стаи под наем, но не си плаща таксите на входа. Бил болен, бил безработен, не му били превели помощи и прочие нагли лъжи. В същото време въобще не прилича на болен, добре е охранен, не работи, у тях се лее алкохол, оргиите не спират, непрекъснато е на асансьора нагоре и надолу и т.н. На събранието се предложи да питаме НАП той плаща ли си данъци за наемите, които получава. Някой има ли опит с такива истории?

# 101
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Дали ще се зачете като документ РКО зависи само от решението на ЕС според мен. Вие като ЕС не сте някаква фирма регистрирана по търговски закон с ДДС и тем подобни, нали?
Ако фирмата за ремонт, законна или не - си свърши работата както трябва, плащате, отчитате си разхода и всички са щастливи.
Ако фирмата не си свърши работата, то договори и прочие са от умрел писмо и ще пиете една студена вода. Може би ако са регистрирани и не свършат работата бихте имали някакъв нищожен шанс с КЗП, това май е единственото преимущество на законните фирми.

Аз да ви питам. Един наш съсед дава стаи под наем, но не си плаща таксите на входа. Бил болен, бил безработен, не му били превели помощи и прочие нагли лъжи. В същото време въобще не прилича на болен, добре е охранен, не работи, у тях се лее алкохол, оргиите не спират, непрекъснато е на асансьора нагоре и надолу и т.н. На събранието се предложи да питаме НАП той плаща ли си данъци за наемите, които получава. Някой има ли опит с такива истории?

http://dnes.dir.bg/news/naemateli-naemi-hazai-8372765

и да си кажа  Blush - така е една идея по-сигурно, че ще си плати данъка от наема, не става по-сигурно, че ще си плати месечните разходи  Peace

като един добър и разумен домоуправител  Blush бих си поговорила с него и бих опитала да му обясня защо е по-добре да плаща и да не дразни съседите.
ако не е човек, който би чул мен, бих опитала чрез негов познат, с когото си имат приказка.

докладването на НАП е крайна стъпка и не подобрява междусъседските отношения   Peace

Скрит текст:
а и мразя да върша работата на куп каки, които по цял ден се чудят в коя да се хванат

# 102
Благодаря ти.
и аз съм на същото мнение като теб.
Но този е ужасен боклук и тормози хората във входа, проси, клюкари, пуска цигани в мазето да ни разбиват вратите и да крадат къде що намерят. Той не се разбира от приказка, ужасно е отвратителен и на хората им е писнало. Искат да се вземат някакви мерки и да се притисне този, може пък да се вразуми по някакъв начин и да разбере, че не е по-тарикат от цял вход, за какъвто се мисли. Аз не съм домоупр-тел пази боже  Laughing

# 103
Та и аз да се включа - миналата година след проведени около 4 общи събрания избрахме фирма за ремонт на покрива.Аз съм  домоуправител но казах че не разбирам от покриви и съседката на която и течеше по това време се нае с тежката задача да предложи фирми за ремонта.Та избрахме всички една от евтините ,с гаранция от страна на комшийката че са много добри майстори.Та събрахме парите и направихме ремонта.Сега аз не съм следила горе какво се е случвало,нейният мъж и още един съсед се качваха.Та покрива потече ,оказа се че фирмата не била фирма,а частно лице.Не може да ги открием да си поемат гаранцията.Договора и вс.документи и фактури за материалите са у касиера.
Имахме ново събрание и една комшийка си  ми каза направо че аз нося отговорност за това защото не съм проверила дали фирмата е легитимна.Но девойката която пред всички каза тогава че били много съвестна фирма ,защото като я избрахме беше фирма а не частно лице ,е тази която е сключила договора се отметна от думите си.Според мен единствената вина която нося е че не седят документите в мен.Все пак затова бяха събранията да се изберат двама души които да се занимават с покрива и фирма която да го направи.Егати много съм объркана и не знам сега какво трябва да направя.Приемам съвети всякакви , и моля ви и без нападки че и без това ми е в повече.Винаги съм гледала да съм добра към всички за да царят добрите между съседски отношения и всички да са добре а то кво излезе.....

# 104
  • София
Та и аз да се включа - миналата година след проведени около 4 общи събрания избрахме фирма за ремонт на покрива.
Скрит текст:
Аз съм  домоуправител но казах че не разбирам от покриви и съседката на която и течеше по това време се нае с тежката задача да предложи фирми за ремонта.Та избрахме всички една от евтините ,с гаранция от страна на комшийката че са много добри майстори.Та събрахме парите и направихме ремонта.Сега аз не съм следила горе какво се е случвало,нейният мъж и още един съсед се качваха.Та покрива потече ,оказа се че фирмата не била фирма,а частно лице.Не може да ги открием да си поемат гаранцията.Договора и вс.документи и фактури за материалите са у касиера.
Имахме ново събрание и една комшийка си  ми каза направо че аз нося отговорност за това защото не съм проверила дали фирмата е легитимна.Но девойката която пред всички каза тогава че били много съвестна фирма ,защото като я избрахме беше фирма а не частно лице ,е тази която е сключила договора се отметна от думите си.Според мен единствената вина която нося е че не седят документите в мен.Все пак затова бяха събранията да се изберат двама души които да се занимават с покрива и фирма която да го направи.Егати много съм объркана и не знам сега какво трябва да направя.Приемам съвети всякакви , и моля ви и без нападки че и без това ми е в повече.Винаги съм гледала да съм добра към всички за да царят добрите между съседски отношения и всички да са добре а то кво излезе.....

Ами няма как да си добра към всички ... това не е комунизъм Wink
В протокола би трябвало да се опише какво сте решавали тогава.
Съвет за какво?
Вземете си външна фирма да ви управлява  и да псувате нея... друг начин няма да се оправите. Мога да ти препоръчам фирма, но на лична, за да не звучи, като реклама.

Общи условия

Активация на акаунт