БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 60 062
  • 735
  •   1
Отговори
# 450
  • Добрич
Слънчогледки - икономически по-изгоден вариант на ореховките. Невероятно вкусни, също като ореховките!

Не мога да дам линк, защото си измислих рецептата сама /след като разгледах различни рецептите за ореховки, си направих рецепта за слънчогледки, че килограм орехи е над 20 лв, а килограм белен слънчоглед - 3,50 лв.  Laughing/.

2 белтъка от яйца ХL разбити на сняг.
220 г. пудра захар
300 г. смлени слънчогледови семена / мелят се заедно с 2 с. л. кр. захар, за да не станат на крем/
2 ванилии
по желание може 3 ч. л. какао /предния път сложих, а сега не/

Пекох върху хартия за печене около 40 - 45 мин. на 220 - 250 градуса.

Сместа става гъста и лепне, затова най-лесно е да се поставят с лъжичка / с две лъжички - с втората избутвам тестото от първата/. Трябва да има разстояние между тях, защото се надуват.

От това количество излизат 34 бр. Затова днес направих 3 дози, че иначе много бързо свършват.

Скрит текст:
Ето с какао и оформени на ръка - стават гладки, обаче е голямо мазило:

А тези са от днес, без какао и сипвани с лъжичка:

Идеята за крем определено ми хареса, но май ще се реализира утре.

# 451
  • под тепетата
На мен пък идеята за слънчогледки! И аз замествам често орехи със слънчоглед по същата причина.
 Тъкмо във фризера имам замразени белтъци - остатък от крем брюле.

Последна редакция: пт, 31 юли 2015, 22:02 от bilqna_69

# 452
  • Русе
След като направих днес три дози слънчогледки, ми останаха 6 жълтъка /единият е пукнат и няма как да ги сложа във вода, да не изсъхват/. Някакви идеи за нещо бързо с жълтъци, защото за днес вече не ми се занимава с дълги и сложни рецепти. Първото за което се сещам е майонеза, обаче с 6 жълтъка, ще стане солидно количество...

Затова търся идеи.

Ако имате под ръка и течна сметана с висок процент на масленост - Успех!
http://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_26.html

# 453
  • София
След като направих днес три дози слънчогледки, ми останаха 6 жълтъка /единият е пукнат и няма как да ги сложа във вода, да не изсъхват/. Някакви идеи за нещо бързо с жълтъци, защото за днес вече не ми се занимава с дълги и сложни рецепти. Първото за което се сещам е майонеза, обаче с 6 жълтъка, ще стане солидно количество...

Затова търся идеи.
Бързо, бързо, ами за 20 мин - Крем Брюле. Нямах много време и го запекох на 180 градуса точно за 20 мин.  Вчера го направих и мога определено да кажа, че стана фантастичен, нищо че нямах горелка за отгоре. Така добре се запече , че се и карамелизира
http://yoli-www.blogspot.com/2009/07/blog-post_23.html

# 454
Благодаря,  Вела. Много ми хареса идеята за слънчогледките, сега обаче ще трябва да търся слънчоглед  Sunglasses, идея си нямам дори къде се продава неопечен белен такъв. Ще поогледам из магазините.

# 455
  • под тепетата
При нас се продава на пазара на сергиите за ядки и в здравословни магазини. Имаме също в магазинчета, които са като борса за сладки неща. Мисля, че и от Кауфланд съм купувала.

# 456
  • Добрич
Направих жълтъците на крем /нещо средно между крем карамел и крем Брюле - обичам да импровизирам/. Още не сме го опитали, но се надявам да е вкусен.

Белен слънчоглед на цена 3,50 лв. купувам от една борса за плодове и зеленчуци, където продават и ядки. Иначе съм го виждала на различни цени до 6 лв. за кг. Обикновено го има на щандовете за ядки в големите магазини, на пазара и т.н. Ако до сега не сте купували от това място, ви съветвам да го огледате добре или да не вземате голямо количество първия път, защото на мен ми се случи веднъж да има недобре обелени семена и после голямо чистене пада.

# 457
  • под тепетата
Няма начин да не се е получил ! Приятно хапване, а ние ще се облизваме отдалеч  Laughing

# 458
Със сварени пилешки воденички /1кг/, освен "шкембе чорба" или с ориз на фурна,
какво може да се направи друго? Изключвам панирани.

# 459
Яхния може да си направиш - или воденички със зеленчуци  - по селски.
 Панирани или най -лесното - задуши и малко гъбки и тях и поръси с кашкавал и запечи.
 Може и с бял сос да ги направиш - карбонара или фрикасе.

# 460
Благодаря Жармен    bouquet
ще са по селски със зеленчуци.

# 461
  • близо под тепетата
ДААА!!!  Огромно БЛАГОДАРЯ!  Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 462
  • София
Може ли да съхранявам орехови ядки в стъклен буркан с винтова капачка в хладилник?  Simple Smile

# 463
Може,но лесно гренясват. Замразени във фризер също е идея мисля.

# 464
Надявам се, че съм на правилното място - някой знае ли как се съхраняват френски макарони? Купени са, не съм ги правила, трябва да изкарат до утре в приличен вид, а ми се струва, че са започнали да се навлажняват по пътя от магазина - не обърнах внимание дали ги вадеха от хладилна витрина, но аз ги бухнах в хладилника, правилно ли е, да не ги разваля съвсем? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт