БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 60 154
  • 735
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Сложи бакпулвер вместо него Peace

# 676
Идеята за готвена туршия взаимствах от готварската книга на Пенка Чолчева. Бях впечатлена, че чушки от туршия може да се готвят. И понеже тогава имах от онази мързелива пукана туршия, ама доста люта, та реших на първо време да опитам да я изпържа/задуша с яйца. Получи се вкусно. Зимата пък гледам буркан със зеле, но бях забравила, че има вътре и кисели краставици. Сготвих с месо и ориз и нямаше недоволни. Важното е зеленчуците да омекнат (това е за моя вкус), но дори леко да хрупат, това са зеленчуци и няма страшно. С годините човек прави какви ли не експерименти и в един момент се оказва, че се е научил да комбинира съставките и резултатът е вкусно ядене. Трудно спазвам рецепти и винаги добавям или променям нещо. Simple Smile Трябва да е нещо ново или съвсем непознато, за да спазя всичко точно. Разбира се, ако правя сирене или нещо, което изисква точни пропорции, не си играя на шев-готвач Simple Smile)).

# 677
Баба ми често готвеше с трушия...обсъждали сме темата и преди тук- на пържени яйца, в кебапа слагаше, яхния правеше...Виж супа с трушия не съм яла....кисели краставички доста ползваме зимата в ястия,на пилешко вретено обезателно слагам,някой по напред из постовете се чудеше, но в моя град често слагат на разни тестени закуски кисели краставици.Предполагам, просто не сте обръщали внимание, не вярвам само при нас да слагат.

# 678
  • София
Здравейте, искам да направя едни немски  сладки, оприличавам ги на "меденки" (Printen), но се затруднявам с една от съставките Potash. Възможно ли да се пропусне,използвали ли сте я в готварството? Засега това ме спира да ги направя, а много ми харесаха като ги опитах в Германия. Simple Smile За малко да забравя рецептата Aachener Printen. Спрях се на тази, но ако някой ги е правил и знае друга рецепта, която максимално да се доближава до оригинала, може да сподели  Simple Smile
Благодаря
Може ли да помоля за превод на рецептата...много апетитно изглеждат тези меденки...

# 679
  • Варна, Пловдив
Здравейте, искам да направя едни немски  сладки, оприличавам ги на "меденки" (Printen), но се затруднявам с една от съставките Potash. Възможно ли да се пропусне,използвали ли сте я в готварството? Засега това ме спира да ги направя, а много ми харесаха като ги опитах в Германия. Simple Smile За малко да забравя рецептата Aachener Printen. Спрях се на тази, но ако някой ги е правил и знае друга рецепта, която максимално да се доближава до оригинала, може да сподели  Simple Smile
Благодаря
Може ли да помоля за превод на рецептата...много апетитно изглеждат тези меденки...

Здравей, ще направя някакъв превод тук, всеки може да си я преведе, аз съм на хром и като отворя страница на чужд език и горе вдясно до звездичката излизат едни квадратчета, избирам английски, че с него става по-добър превод и това, което ще напиша е по този начин.

500 g   Rübensirup, od. anderen *  - 500 g   Treacle, od. Other            500гр меласа
3 EL   Wasser                                      - 3 TABLESPOONS   Water              3 с.л. вода
5 g   Pottasche                                  - 5 g   Pottasche                        5гр поташ
150 g   Zucker (Kandiszucker) *    - 150 g   Sugar (candy sugar)       150гр захар (кристална захар)*
100 g   Zucker                               - 100 g   Sugar                              100гр захар
600 g   Mehl                                  - 600 g   Flour                               600гр брашно
50 g   Orangeat, gewürfelt                 - 50 g Orange peel, dice          50гр Портокал. корички на кубчета
1 Prise(n)   Piment                              -1 pinch (n) Allspice                   1 щипка бахар
3 TL   Anis, gehäuft                            -3 TL Anis heaped,                     3ч.л. анасон препълнени
2 TL   Koriander                                 - 2 tsp Coriander                        2 ч.л. кориандър
2 TL   Zimt, gehäuft                           -  2 tsp Cinnamon frequently,     2ч.л. канела
1 Prise(n)   Nelke(n) - Pfeffer             - 1 pinch (n) Clove (s) - Pepper   1щипка карамфил
1 Prise(n)   Kardamom                       -1 pinch (n  Cardamom                1щипка кардамон
1 Prise(n)   Muskat                            - 1 pinch (n) Nutmeg                    1щипка  индийско орехче
1 Prise(n)   Natron                            - 1 pinch (n) Bicarbonate of soda 1 щипка сода бикарбонат (На мен ми се вижда малко и мисля да увелича количеството)

Меласата и водата се смесват в тенджерка на средно силен котлон, оставя се да изстине леко. Поташът се разтваря във вода (това го изпускам, някъде прочетох, че го използвали за да останат влажни/меки меденките, нещо като стандартните коледни сладки, които се оставят да омекнат). Всички  съставки се смесват и готовото тесто, увито във фолио, се оставя на сухо и хладно място да престои една нощ. Разточва се между хартия за печене, 3мм дебелина, изрязват се форми (традиционните са правоъгълници). Върху хартия за печене се пече, поръсва се с вода и на 200-220 градуса за 15 мин.
Скрит текст:
Sirup mit Wasser erhitzen. Pottasche in etwas Wasser auflösen. Mit kleingeschlagenem Kandiszucker und den übrigen Zutaten zum Sirup geben. Teig gut kneten. Am besten über Nacht stehen lassen.
3 mm dick ausrollen. Rechtecke ausschneiden. Backblech mit Wasser bestreichen. Teigstücke drauflegen, backen.
Backzeit bei 200 - 220° etwa 15 Minuten

За да са гланцирани отгоре след  печенето се намазват с разреден сироп (меласа) и вода 1:1. може да се овалят в разтопен шоколад, поръсени с ядки.  
Относно Kandiszucker - уикито казва това . Мисля, че може да се получи с натрошени бонбони. Поправете ме ако греша.
Rübensirup - превода ми го дава като захарен сироп (меласа, аз ще използвам тъмна, че такава имам) В други рецепти срещнах тъмен царевичен сироп, сироп от захарно цвекло. Такова нещо има ли по нашите магазини и ако попаднете на него в рецепта с какво го замествате?

ПП. Благодаря, Onna-bugeisha за съвета.

Последна редакция: пт, 28 авг 2015, 10:45 от jadi24

# 680
  • Пловдив
Здравейте, имам един въпрос (не съдете строго глупостта ми ☺) Понякога ми се иска да изпека 1-2 чушки за салата. Мога ли да го направя на лист форио върху керамичен котлон. Гледах по 24-китчен подобно изпълнение, но котлона беше газов, готвача му махна дюзите, обви го с фолио и после пак постави дюзата.

# 681
  • Sofia
може  Peace

а защо не директно в/у него,аз така пека чушки,много бързо става...наскоро пеках към 3кг.,пуснах всичките котлони и за 5мин.бяха готови,още толкова ми трябваше да почистя котлоните Mr. Green

# 682
  • София
Имам някакъв спомен, че алуминиево фолио не се слага върху керамични котлони, да не стане беля!
Може и да бъркам де, но имай едно наум Peace

# 683
  • София
На предишните керамични котлони печах чушки върху алуминиево фолио без проблем. Върху новите направих един опит и фолието залепна ужасно  Confused Все още има бледи следи където беше залепнало, сигурно никого няма да изчезнат съвсем.

# 684
  • Пловдив
може  Peace

а защо не директно в/у него,аз така пека чушки,много бързо става...наскоро пеках към 3кг.,пуснах всичките котлони и за 5мин.бяха готови,още толкова ми трябваше да почистя котлоните Mr. Green
Няма ли да се замърсят много?

# 685
Аз също бях умувала за пукане на чушлета върху керамичен котлон, но наскоро попаднах на тема как се оправят пораженията от подобно изпълнение или нещо такова, и се отказах от идеята с пукането Peace

Едит: Ето темата
Скрит текст:

# 686
  • софия
Аз също бях умувала за пукане на чушлета върху керамичен котлон, но наскоро попаднах на тема как се оправят пораженията от подобно изпълнение или нещо такова, и се отказах от идеята с пукането Peace

Едит: Ето темата
Скрит текст:
10 г. сме с керамичен котлон и 9 от тях пека чушки и филийки на него. Не на най-висока степен естествено. Поражения няма. Чисти се идеално с Д-р Бекман.

# 687
  • Sofia
може  Peace

Няма ли да се замърсят много?
не много,лесно се чистят....на предишната печка съм пекла люти чушлета,патладжан и гъби,оцеляха котлоните,фурната се прецака...сега още се ползва на вилата

# 688
10 г. сме с керамичен котлон и 9 от тях пека чушки и филийки на него. Не на най-висока степен естествено. Поражения няма. Чисти се идеално с Д-р Бекман.
Браво за което! Аз обаче реших да не рискувам за 5-6 буркана пукани чушлета да съсипя котлона, ще си карам с фурната Peace

# 689
  • софия
Браво за което! Аз обаче реших да не рискувам за 5-6 буркана пукани чушлета да съсипя котлона, ще си карам с фурната Peace
Tired Всеки сам си преценява. Никой за нищо не агитирам, споделям личен опит. Но да пека на котлона с фолио дори и не би ми хрумнало. Фолиото е изключително вредно за ползване при приготвяне на храна, която се обработва топлинно.

Общи условия

Активация на акаунт