Искам да кажа ... (43)_29.06-05.07

  • 44 687
  • 1 068
  •   1
Отговори
# 330
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Разбирам го. Радвам се за него.

# 331
  • Пловдив
  • Мнения: 27 172
Ако ви кажа, че ям младите липови листа на салата, ще ме обявите ли за луда? Рано напролет, докато са малки, свежо зелени.

# 332
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Аз не. Какво те кара да мислиш противното?

По правило не се взирам в хранителните навици на хората, ако си ги плащат със свои пари.

# 333
  • Пловдив
  • Мнения: 27 172
Аз щото ям и намирам за нормално да се ядат доста работи, които масово не се ядат. Мъжът ми страда, страда, сега е привикнал.
И охлюви ям.

# 334
  • Мнения: 14 651
Пълнените чушки са ми едно от най-любимите ястия, но у нас никой друг не обича, та затова не правя често. Но вие ме изнендавате с тези количества ориз за плънка. Какви са тези кило, кило и триста  Shocked Досега все съм мерила ориза с чаша, за 10-12 чушки, колкото стигат за вечеря + за обяд на децата на следващия ден, слагам една чаша ориз (200 мл), а ако са постни - чаша и половина.
Янтра, листата имат ли вкус на липа или не? За салата стават глухарчетата, ама за липата не знаех, непременно ще пробвам догодина.

# 335
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Количествата са ориентировъчни, според случая, ударението е връз съотношенията. Ако за 150 сарми са нужни кило и триста, то значи за 20 трябва една чаша, там някъде. За една сушена чушка - 2,5 супени лъжици суров ориз, и прочие.

При плънките с ориз е важно кой да каква степен обича оризът да е сварен, съответно набъбнал. Моят вкус е такъв - при предварителната подготовка на плънката слагам половината от нужната за ориза вода. Останалата - в съда за окончателното преиготвяне. Вода е малко опростено казано, там смесвам разни треви, но да не се отплесвам.

Обикновено тази доза е посочената на пакета. За различните видове ориз това количество варира в пъти.



# 336
  • Пловдив
  • Мнения: 27 172
Янтра, листата имат ли вкус на липа или не? За салата стават глухарчетата, ама за липата не знаех, непременно ще пробвам догодина.
Не е точно липа, като липов чай. Свеж вкус, леко накиселяващ.

За количествата ... какво да кажа....у нас се яде.

# 337
  • Мнения: X
Ако ви кажа, че ям младите липови листа на салата, ще ме обявите ли за луда? Рано напролет, докато са малки, свежо зелени.

 Майка ми прави сърми от тях. Аз ги харесвам повече от лозовите.

# 338
  • Пловдив
  • Мнения: 27 172
Ако ви кажа, че ям младите липови листа на салата, ще ме обявите ли за луда? Рано напролет, докато са малки, свежо зелени.

 Майка ми прави сърми от тях. Аз ги харесвам повече от лозовите.
Не, не, за сърми се ползват напълно развити листа. Аз говоря за приблизително двусантиметрови листенца.

# 339
  • Мнения: X
Ами сигурно е добре. Само дето няма липа че да пробвам.

# 340
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
  • Мнения: 10 149
Ох, Куркума, ще ме умориш с тия латински наименования на липата Joy Joy
Всяка година се каня да пробвам сарми с липови листа и все пропускам. А имат ли и те киселичка жилка като лозовите? Янтра?
Лозовите сарми са любими на цялото ми домочадие. Правя по много, не ги броя. Не обичам да имат много подправки обаче - слагам само черен пипер, малко червен пипер и копър. И дръжките от копъра между редовете сарми. Голямата част от семейството ги харесваме постни, но правя и с телешка кайма и ориз за големите ми деца. Не обичам домати в лозовите сарми - киселото от листата не ми се "вързва" с киселото на доматите.
Яла съм сарми в листо от цвекло и много ми харесаха.

Пълнените чушки у нас се ядат предимно постни.

Охлюви не ядем. Което е жалко, защото имаме толкова много, че можем да се изхранваме направо.

# 341
  • Мнения: 14 651
Куркума, я кажи: когато се прави сарма с бананово листо, то яде ли се или не? Питам, защото моя близка беше изпаднала в ситуация да си поръча в някакъв супер гъзарски ресторант мус от сьомга в бананово листо. Това било единственото нещо в менюто, което й звучало като нещо познато. Обаче после започнала да се чуди листото яде ли се, не се ли яде, звъннала на приятел, но кой да знае...

# 342
  • Пловдив
  • Мнения: 27 172
Баба ми, лека и пръст, правеше зелена баница с всичко. С цвекло, лапад, лобода (т'ва е друга зеления, не е лапад), киселец, спанак ииииии сигурно и още други. Аз не ги докарвам като нея. И чорба от зелени джанки правеше.


Сърмите от липа не са като лозовите. Не са толкова киселеещи, имат си друг, липов вкус. Между другото - в момента им е сезона на сърмите от липови листа. Аз мисля даже да си замразя малко.


Банановия лист не се яде. Не че е отровен, ама е жилав, много лико. Ако ще слагаш нещо в бананов лист - нагрей го, става по-пластичен и по-лесно се завива.

# 343
  • В Космоса
  • Мнения: 10 110
Край, зарибих се да карам колело! Два дена караме и е суууупер удоволствие, а и си е спортец един вид. Жалко, че утре заминаваме, но като се върнем всеки ден ще връткам педали из морската. Heart Eyes

# 344
  • Мнения: 4 310
-
Банановия лист не се яде. Не че е отровен, ама е жилав, много лико. Ако ще слагаш нещо в бананов лист - нагрей го, става по-пластичен и по-лесно се завива.
ти всичко ли си опитвала и готвила?

обичам сърми от лапад на фурна с доматен сос.

Общи условия

Активация на акаунт