Брекети - къде, какви, за колко? - тема 6

• 113 156
  • 731
  •   1
Отговори
# 225
  • TX
Разбира се , че не трябва да се крие  къде, какви и за колко са брекетите, нали това е точно темата  Peace и е за взаимопомощ. А всеки потребител попаднал тук отсява и си преценява , точно на база опит на останалите такива.
По темата, аз съм към края на моето лечение види му се махането , ей там зад завоя е ден се вика Simple Smile Да попитам гадно ли е усещането при отлепването на бреки, с естетични съм ако това е от значение.

# 226
Здравейте!

Аз махнах горните брекети преди 2 дни, а долните след 2 месеца някъде.
Малко по-късно мисля да прикача снимки преди/след ,защото знам,че е интересно за повечето хора които са с брекети ( поне за мен беше  Laughing Laughing Laughing ) .

# 227
След като ви приключи активното местене колко време още след това носихте брекетите? Ортодонта ми каза, че до 2 месеца всичко ще е на финални позиции...

# 228
Вероник, пак е до зъби. Вече ми пилиха малко от горните предни зъби, защото страничните им ръбчета бяха доста изразени след изправянето. Аз за пломбите не се притеснявам, винаги могат да се изпилят малко, но имам четири корони, с които още не знам какво ще се случи, възможно е да се наложи да ги сменя. Иначе и аз съм по същия начин, както и ти, но вече го пооправихме, малко остана. Предните зъби бяха прорасли заради дълбоката захапка и оттам и изкривяването на челюстта. Първо ми слагаха ривърс, това е дъга в същата крива форма, само че я слагаха обърната, за да бутне предните зъби надолу и да дръпне задните нагоре. След това отново минах на права дъга, а сега й правят чупки тук-там, за да дърпат или бутат определени зъби нагоре-надолу.

Благодаря ти за подробните обяснения, не знам дали ги разбрах добре. Има ли вариант, в който някой зъб или зъби няма да са "достатъчно дълги" и да трябва да се запълва някак пространство, така че да имат контакт с горния или съответно долния? ОД ми каза, че когато се носят брекети, зъбите губят контакт, както и стана още със слагането, и "порастват" още. Това си го представям като да отнеме 2-3 години  Mr. Green
Напоследък като се замисля за всичките промени, които трябва да се случат и почти ме хваща шубе. Самата дума "пилене" ми е много неприятна. Само си повтарям, че докторката знае какво прави.  ooooh!
Не е точно порастване. Ако се дърпат, костта се самоизгражда по тях, а ако се бутат в нея, се стопява. Няма да ти станат едните по 2 см, а другите по половин 😁. За напасването задължително ластици ще трябват, след като и твоя случай е подобен на моя.

Това дърпане как става? Една позната преди време ми спомена, че като е носила брекети най-неприятното е било като ОД и е правил някаква процедура, при която е имала усещането, че ще й изтръгне зъбите.  #Crazy Sick Тогава не й обърнах много внимание. Да не става въпрос за това?  Crazy

# 229
Хайде и аз да се похваля/ оплача  Laughing

От вчера съм горд собственик на горна челюст с брекети. Долната - на 15.10.

След много четене тук и съвети от близки зъболекари се спрях на д-р Теодора Йорданова. Хареса ми, че е от по-младите ортодонти (почти набори  Wink), но с добър опит. Преди нея ходих при някои от "светилата" в тази специалност и макар че вярвам, че са добри, някак не ми хареса, че всичко беше с поне по 2500 лв. по-скъпо, а отношението беше пренебрежително. Аз съм на 32 и когато сам решаваш да се мъчиш и сам плащаш, искаш да си наясно какво ще се случва.

Брекетите ми са американските самолигиращи Empower Clear. Те са полуестетични, защото самата плочица е безцветна, но капачето е метално. Аз лично бих казала, че са си изцяло естетични, защото металът е с цвят на платина, тоест мноооого светло сиво и почти не се забелязват. Сумата, която ще платя като тотал е 5500, като в нея влизат и ритейнерите, разбира се. Не е малка, но при всички, които ходих, естетични с лигатури бяха 4500 или повече, така че очаквах самолигиращите да са с по 500/ челюст повече.

За самото поставяне няма какво толкова да кажа. Д-р Йорданова беше много внимателна. Аз съм с чувствителни зъби и дори въздухът от машинката ми причинява болка понякога, но тя се постара да го прави супер леко. За усещането след това, май няма с какво да ви изненадам. Поизтръпнаха, позаболяха, но аз съм откачалка, която извади ретинирани мъдреци 2х2 в рамките на един месец, така че засега не ми се е сторило кой знае какво. Е, да не дърпам  Twisted Evil за опашката.

Имам само един въпрос. Прочела съм доста в темите, най-вече съветите на Julian и виждам, че ползвате електрически четки. Аз съм с Oral B от години. Не ви ли е страх, че ще се отлепи нещо? Аз като я пуснах снощи и изтръпнах. Струва ми се силна вибрацията.

# 230
  • София
Вероник, не, съмнявам се. Зъбите се дърпат и бутат с помощта на дъгата. Не знам какво са й правили, възможно е при много криви зъби поставянето на дъгата да е болезнено, ако е по-дебела. Също така и връзването с еластична верижка или поставяне на метални лигатури. Споделям опит какво на мен ми е било най-неприятно.
Иначе след прогреса с моите зъби, последните две седмици бяха крачка назад. Трябваше да се дръпне надолу единия кучешки, но явно е с много здрав корен и вместо това страничният резец отиде нагоре. Сложиха ми нови стоманени дъги без да се правят чупки по тях и нещата се оправиха за 2-3 дни.

# 231
  • Пловдив
Вероник - друго е. "Порастването" на зъбите с помощта на дъгата става мног плавно и постепенно и не се усеща по описания от теб начин. Моите също се удължиха и станаха в една редичка подравнени.

Грета, аз също преди да ми сложат брекетите ползвах електрическа четка, но като ми ги сложиха първите 3-4  месеца беше много болезнено да се мия с нея и я смених с обикновена  Peace

Да се похваля - вчера стана точно 1 година, откакто ми махнаха брекетите  Flutter

# 232
Затягането на метална лигатура е много неприятно, усещането е точно все едно ще ти изтръгнат зъба.
Ползвам електрическа четка; не се притеснявам.

# 233
Вероник - друго е. "Порастването" на зъбите с помощта на дъгата става мног плавно и постепенно и не се усеща по описания от теб начин. Моите също се удължиха и станаха в една редичка подравнени.

Грета, аз също преди да ми сложат брекетите ползвах електрическа четка, но като ми ги сложиха първите 3-4  месеца беше много болезнено да се мия с нея и я смених с обикновена  Peace

Да се похваля - вчера стана точно 1 година, откакто ми махнаха брекетите  Flutter

змейковица, колко време ги носи?

# 234
  • Пловдив
Година и половина ги носих  Peace

Одеве забравих да пиша по този въпрос - виждам, че никой не ти е отговорил

След като ви приключи активното местене колко време още след това носихте брекетите? Ортодонта ми каза, че до 2 месеца всичко ще е на финални позиции...

Малко вече ми се слива и съм почнала да забравям, но ако не се лъжа около 4-5 месеца ги носих само за задържане на положението. Най-последните 2 месеца вече и ластици не слагах и ОД ми сложи едни специални лигатури като верижка, която обхваща цялата горна и втора за цялата долна челюст.

# 235
  • Sofia
За електрическата четка - аз ползвам накрайник за чувствителни зъби: http://media.oralb.com/en-CA/assets/images/products/features/sensitive.jpg
Неприятно е усещането само след смяна на дъга или натягане, но през повечето време си е ок и нямам притеснения, че ще откъсна някой брекет.
Когато ми е сменена дъгата просто съм много по-внимателен, а четката е за чувствителни зъби, не защото с обикновенната е по-неприятно, а защото при тази за чувствителни зъби има повече и по-финни косъмчета и така се почиства по-лесно около/между брекетите. При всички положения си трябва след това и интердентална четка Simple Smile

# 236
Здравейте!
Аз от два дни съм с брекет на горен кучешки зъб,досега нямах понеже го чакахме да му се отвори място.Е,сложи ми,но ми сложи долу на зъбите и гипс,за да ми повдигне захапката,че иначе опират в брекета  ooooh! Много ме боли вече втори ден,днес не издържах и пих един Аулин.Сега съм добре,но ОД ми затегна и дъгата и си беше болка  Confused  Към края на месеца пак ще ходя да видим как се движи кучешкия зъб и след това слагам и долу.
Вие били ли сте с гипс,свиква ли се?Имам чувството,че няма да свикна и постоянно си усещам челюстта напрегната  Laughing Макар че ясно,че все ще свикна,то и като сложих брекетите беше трудно в началото

# 237
Змейковица, честита годишнина   bouquet Аз като си представих, че съм с тях от 2 дни и ми се приплака. Ама нали е за здраве  Wink Относно четката - мен ме наболяваше първата вечер, но после някак се успокои. По-скоро се притеснявах да не стане гердан от разлепени брекети в устата ми.  Simple Smile

Mozzie, благодаря за инфото.

Julian, по твоите коментари съм си накупувала почистващите материали  Peace Дори оралният душ пътува към мен, само че от САЩ, защото мъжът ми е там.
Относно четката - ще потърся такава глава. Аз съм с много фина дъга, като за първа такава и болката беше само в началото. Сега започвам да се оправям по-стегнато с цялата процедура. А с интраденталните четки бързо се сближихме. Аз минавам всеки брекет индивидуално. Не искам кариеси!

# 238
  • Sofia
Дори оралният душ пътува към мен, само че от САЩ, защото мъжът ми е там.
Преди да се ползва задължително провери дали американската версия не е само за 110V, ако е така ще трябва не само накрайник от US към EU/BG, но и трансформатор от 110V към 220V! Погледнах етикета за напрежението и е отбелязано граница от 100 до 240V, така че има голяма вероятност и при теб да е така и да ти трябва само простичък накрайник.
По-скоро се притеснявах да не стане гердан от разлепени брекети в устата ми.
Това е индивидуално. До сега, за една година не съм разлепвал брекет, но изглежда, че моя ортодонт е залепил брекетите много сериозно. Чел съм оплаквания на други БГ-мами, че брекетите им се отлепват от време на време от най-елементарни неща и не особено твърда храна. Така, че зависи как са ти залепени брекетите. Попитай ортодонта си дали може да ползваш електрическа четка. Аз лично бях питал моя ОД и ми каза - ползвай смело, няма да ти се разлепят брекетите Simple Smile

# 239
Julian, проверихме за напрежението преди да го купим. Аз не се усетих този път, но той го направи.

Относно залепването - ОД каза, че я притесняват ултразвуковите четки, защото могат да разхлабят лепилото. За тази каза, че ако съм внимателна, би трябвало да няма проблем  Peace И отново много благодаря за подробната информация!!!

Общи условия

Активация на акаунт