Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

  • 110 510
  • 752
  •   1
Отговори
# 390
  • София
  • Мнения: 12 345
Свинско купувам само от магазините на Р. Василева на Женския пазар. Всеки ден получават месо и свършва в същия ден.

# 391
  • София
  • Мнения: 1 626
Здравейте, шунковара на Тескома, има ли го вече наличен и в Блългария? Благодаря.

# 392
  • Мнения: 13 131
Здравейте, шунковара на Тескома, има ли го вече наличен и в Блългария? Благодаря.
Преди време го имаше в ШЕЛ срещу точки, около 4800 точки мисля, че беше  Peace

# 393
  • София
  • Мнения: 1 626
Благодаря за отговорът. В ШЕЛ вече на се предлага.

# 394
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
Имаше някакъв сайт, за който бе споделено, че и изгодно беше Simple Smile

...

Алена, защо се слага сухата сметана. Имам вкъщи и мога да добавя следващия път.

По рецепта - сухо мляко за сочност, но аз имах сметана Simple Smile

Супер ми стана шунката - с по-големи парчета месо - много съм доволна и сочничка. Вода почти не изтече Simple Smile

# 395
  • Мнения: 13 131
Супер ми стана шунката - с по-големи парчета месо - много съм доволна и сочничка. Вода почти не изтече Simple Smile
Благодаря за разясненията  bouquet и чакаме  снимки Simple Smile

# 396
  • Мнения: 12 382
При мен изстива една пикантна шунка от любимите ни - със сушени доматчета, лют червен пипер, подправки.. капнах и малко прясно мляко този път. Също за пръв път я оставих да зрее с подправките в хладилника по-дълго от обикновено - точно 48 ч. Досега не смеех толкова дълго, най-дълго ми беше отлежавала 24 ч.

Заредила съм и още една шунка със зелени маслини, но нея ще "сваря" утре вечерта, т.е. също ще направи 48 ч., много съм любопитна как ще се отрази това по-продължително зреене на крайния резултат. Затова и пробвам с вече правени шунки, на които познавам вкуса. Месото и на двете е свинска плешка, като изцяло е нарязано на кубчета и тук се чудя дали ще се е получило добре и как ще се реже, защото досега винаги съм имала и смляно месо поне 20%.

На днешната ми хрумна и сложих за капаче листче хартия за печене, по-широко парче си отрязах, което образува ръб до отвора и вече притискам отгоре с пружината. Много добре се получи и мисля, че и занапред ще използвам това нововъведение, почистването ще е лесно (някой по-назад се оплакваше, може да пробва). А хартия за печене винаги има под ръка..

# 397
  • София
  • Мнения: 12 345
използвах течността, която отделя месото при варенето, за една гъбена крем супа. стана прекрасна.
повече няма да изхвърлям нищо.

# 398
  • Мнения: 12 382
змия, и аз преди време повдигнах този въпрос, защото ми свидеше да я хвърлям, но всеки сам преценя.

# 399
  • Мнения: 2 152
ама до сега си изхвъряла?! Че сосчето става за супи.. Сосове и т.н.

# 400
  • София
  • Мнения: 12 345
ама до сега си изхвъряла?! Че сосчето става за супи.. Сосове и т.н.


Именно де, първия път изхвърлих, а досега имам два опита, при втория го запазих и влезе в гъбената супа.
След малко забърквам третата смес.

# 401
  • Мнения: 12 382
Да ми препоръчате хубав мощен уред, резачка, чопър.., с който да мога да си смеля вкъщи месо. Ясно ми е, че няма как да се смели на кайма като машините в магазина, но пак ще е вариант. Както писах по-горе, за пръв път направих последната ми шунка с месо само на парчета и макар че имаше и по-ситно накълцано, не ми хареса крайният резултат, рони се, не се реже добре.. Установих от опитите ми до момента, че е добре да има минимум 20% мляно месо в сместа. Обаче не винаги имам под ръка смляно, искам да имам вариант за случаите, когато разполагам с излишно месо и реша да го превърна шунка. Иначе когато купувам специално с цел направа на шунка, задължително искам в магазина да ми смелят една част..
Имам една приставка към пасатор, но не се справя с мелене на месо, така че искам някакъв по-добър и мощен уред. Благодаря предварително.    bouquet

# 402
  • Мнения: 37 263
най-обикновена едновремешна мелачка? все още се продават

Скрит текст:

Последна редакция: ср, 07 окт 2015, 10:06 от Tatti

# 403
  • Мнения: 12 382
bubanka, мерси! Hug И аз се сетих за тези машинки, даже съм поръчала на родителите ми да ми дадат едната тяхна, защото имат две, така че ще се сдобия скоро. Първоначално се чудех къде ще я монтирам, че сме със стъклена маса, но пък кухнята ни е с плотове гранит, така, че там би трябвало да стане и ще я ползвам със сигурност.
Но ми се искаше и някакъв по-модерен уред с повече приложения, така или иначе имам нужда, така че ще се радвам и на електрически предложения. Wink

# 404
  • Мнения: 37 263
имам такава някъде забутана при баща ми:

Скрит текст:

не съм доволна - заема много място и няколко пъти се наложи да я ремонтират, дори май пак не работи
бяхме я взели и за консервирани домати и лютеница
но за големи количества продукти е по-добра от ръчната - доста по-бърза е и усилията за работа са несравнимо по-малки

Последна редакция: ср, 07 окт 2015, 09:39 от bubanka

Общи условия

Активация на акаунт