Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

  • 110 532
  • 752
  •   1
Отговори
# 375
  • София
  • Мнения: 8 502
Vache, в името на експеримента си позволявам да сложа в месото витамин С (аскорбинова киселина) и витамин В (фолиева киселина). Макар и синтетични, не са вредни за организма, а дори замествам липсващите ни витамини. Сложени в месото, подобряват качеството му и го запазват. Витамин С продават на ампули - една ампула 500 мг е напълно достатъчна на кг месо, а витамин В - съм виждал само на таблетки (счуквам я и смесвам с месото) - същото количество.

Дядо Хаджия, в Офроуд-а сте направили страхотна тема за домашната шунка. Прехвърляй от време на време по някоя идея, че ми е трудно да я следя редовно ... newsm78


Кой от всичките витамин В и каква е неговата роля в шунката?

# 376
  • София
  • Мнения: 12 345


Това е вторият ми опит. Определено е по-добра от първата, но има още какво да се желае.

# 377
  • варна
  • Мнения: 57
Добро утро шунковарци Grinning.Така ме зарибихте с тази шунка от джоланче,че реших да опитам.И онзи ден заредих и снощи варих.Заповядайте на зкуска               .Наистина стана най-добре на цвят от всичките ми 4 опита.И на вкус е супер само маслинките ми не се разпределиха равномерно newsm78.Това да и е кусура Joy.Приятен ден

# 378
  • София
  • Мнения: 13 703
zlatitu, чудесно изглежда!!
И аз снощи извадих моята от филе. Безсолна е, иначе е чудесна на вкус. Сякаш не е много стегната, не знам защо. Седи сочна. Аз очаквах да е по-суха..
Скрит текст:

# 379
  • Мнения: 13 131
Ауу, страхотно сте се справили  bouquet.
zlatitu, на едри парчета ли ти е джолана. Има съвсем търговски вид, страхотно изглежда.
Vache, изглежда си екстра  Peace
Аз вчера бях толкова уморена, че сутринта я заредих преди работа. Довечера ще варя, че наличната свърши и за утре няма за закуска, колкото починала - толкова. Та ако е добре ще се отчета и аз утре със снимка.

# 380
  • София
  • Мнения: 10 221
Много съм доволна от последната ми шунка, пета по ред. Направена е от свински джолан. Добавих сушени червени домати и сушени чушки, чубрица, индийско орехче и течност от кисели краставички.
http://prikachi.com/images.php?images/299/8391299e.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/303/8391303l.jpg

# 381
  • варна
  • Мнения: 57
Определено шунките от джолан стават по-розови,гледам сега и тази на  Валенцето и нейната е с много хубав цвят.Браво на  Валенцето ,много добре изглежда thumbsup.: blackcat6 ,месото от джоланчето излезе 1,200кг.Около300гр от него смелих а останалото нарязах на парченца 2х2см. После омесих заедно,само пустите му маслини не се разпределиха както трябва #Cussing out,ама за другия път съм ги измислила Twisted Evil.  Vache ,когато правих ролето тъй като нямаше кайма,която да го уплътнява сложих половин пакетче желатин към подправките за да го държат стегнато.Ако искаш приеми го като съвет когато правиш шунка от парчета месо. ЕЕЕЙ ама като за понеделник сме много добри,браво на нас  smile3501.

# 382
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
Ейййй, супер Simple Smile Чудесни резултати Simple Smile

Аз днес варих от плешка с кайма смес, класическата рецепта с добавени само черен пипер и суха сметана - да видим какво ще стане Simple Smile

# 383
  • Мнения: 2 152
zlatitu, чудесно изглежда!!
И аз снощи извадих моята от филе. Безсолна е, иначе е чудесна на вкус.

Присъединявам се.
Vache, и твоята е страхотна. Не разбрах какво не й харесваш - освен че е безсолна. Ама не е кусур. Сол можеш да сложиш. Ами ако беше пресолена! newsm78

Валенцето, Браво   bouquet
Страхотни чудеса сте натворили.

# 384
  • Мнения: 13 131
И аз да ви се отчета със снимка: http://www.img-share.eu/main/image_view/IMG_1103JPGBgFC6yI.jpg.htm
Леко пресолена е, с тази сол имам проблеми вече 2 месеца, да бях я изхвърлила по-добре щеше да е Crossing Arms
Вкусна е, у дома се харесва Peace. Този път стана перфектен кръг, уплътнена, но е далеч от шунката, направо като колбас си е. Една идея по-водна е от онзи ден, малко вода излезе от нея. Варена е на 80 градуса, 2:30 часа, месото - млян джолан, подправката е лъжичка черен пипер.

Алена, защо се слага сухата сметана. Имам вкъщи и мога да добавя следващия път.

# 385
  • Мнения: 2 152
но е далеч от шунката, направо като колбас си е.

Чудна си е. А и то шунката е варен колбас с куп гадории вътре... А така поне знаете, че ядете нещо истинско и вкусно.

# 386
  • София
  • Мнения: 8 502
Да ви попитам как се справяте с ципите и жилите на джолана. Между другото у нас го продават само с кост, почти не съм го видял обезкостен.

# 387
  • Мнения: 13 131
Да ви попитам как се справяте с ципите и жилите на джолана. Между другото у нас го продават само с кост, почти не съм го видял обезкостен.
Да си призная със много много срам, че съм изпуснала някоя друга ципа и това беше забележката към мен сутринта  Embarassed  Беше ми останала от сместа от миналия път, когато аз я рязах на робота и я бях замразила, от нея ми дойде изненадата, а това дето ми смляха в Метро, няма следи от никакви ципи, като кайма си стана, перфектно.

Обезкостен има в Метро, на цена около 5 лева, на витрината с охладените меса е, не е пакетиран. Могат и да ти го смелат даже. Аз взех 2 килограма - сложих в шунката и другото ползвах за мусака и сарми ще правя с него, само на кюфтета не съм тествала Simple Smile

# 388
  • София
  • Мнения: 12 345
аз днес взех флейки, дано стане добре, ще е по-мазничко.

# 389
  • Мнения: 13 131
аз днес взех флейки, дано стане добре, ще е по-мазничко.
Флейки пък къде продават. Купувала съм пушени и не са чак толкова мазни и лоши, но може да се комбинират чудесно с плешка, както е суха...

Общи условия

Активация на акаунт