Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

  • 110 485
  • 752
  •   1
Отговори
# 405
  • Мнения: 13 131
Аз се включвам да предупредя, джолана, който ми бяха смлели в Метро се оказа, че е имал малки костици, следователно има и в шунката и в кюфтета (правих от останалото месо). Повече сигурно няма да си вземам смляно, а ще си го режа у дома на робота. Може да е единичен случай, може на едно парченце да е имало костица, въпроса е че е неприятно  Sad

# 406
  • Мнения: 12 382
bubanka, ще я имам и нея предвид, или по-скоро не.. Wink Hug

Повече сигурно няма да си вземам смляно, а ще си го режа у дома на робота.
А какъв е твоят робот?

# 407
  • Мнения: 13 131
Ох, как ме затрудни, май беше на Сименс newsm78, но е стар от 2003 година го имаме.
Намерих го - ето този: http://www.volta.bg/?page=item&ref=catItems&categoryID=1 … 5&itemID=5189
Той не мели, той реже месото, но преди време съм рязала и съм ползвала за кюфтета, принцеси - справя се.

# 408
  • Мнения: 5 473
Мога на меля на робота ми, Бош е. Обаче предпочитам да ползвам машина за мелене на месо - моята е Зелмер, съвсем бюджетна, че я купувах като студентка. Доволна съм, имам си я от години, защото обичам да правя пилешки кюфтета. Направо смилам каймата заедно със зеленчуците и подправките, които ще ползвам, ако не са се смесили добре, минавам още веднъж. Има различни приставки за по-фино и по-едро мелене, за шунка ползвам най-едрата. Внимавам да не прегрее и й давам почивки, щото беше евтиджос, но засега съм много доволна. Има и приставка за пълнене на наденици и колбаси, справя се идеално.

# 409
  • Мнения: 13 131
На Зелмер уредите са евтини, но пък работят. Аз така купих машина за хляб, по-нисък клас, да не би да не я ползвам и да не затварям много пари, още работи - сигурно е вече на 5-6 години вече Peace

# 410
  • Мнения: 2 152
не ползвам месомелачка за шунката, а нарязвам на късове, както другото месо за нея, слагам в чопъра с малко водичка и става направо на каша.
Фабрично това го правят в едни големи машини - кутери май им казваха, и месото се разкашква.
В този вид при варенето получава по-добра консистенция

# 411
  • София
  • Мнения: 8 502
не ползвам месомелачка за шунката, а нарязвам на късове, както другото месо за нея, слагам в чопъра с малко водичка и става направо на каша.
Фабрично това го правят в едни големи машини - кутери май им казваха, и месото се разкашква.
В този вид при варенето получава по-добра консистенция


Естествено ние кутери няма как да си купим. Ама пък и от чопър до чопър разликата огромна. Моят например е с малък обем и два килограма месо ги обработвам на 5-6 пъти. И пак добре, че е с голяма мощност. Иначе ако е някой слаб смятай колко време ще ти трябва.

С чопър и с мелничка в къщи месото се обработва САМО И ЕДИНСТВЕНО СИЛНО ОХЛАДЕНО! И изобщо през целия процес суровото месо трябва да е силно охладено. В някои клипове даже го мелят в чопъра с лед.

Специално за чопъра пък ако е леко замръзнало, направо ще го обработи перфектно.

# 412
  • София
  • Мнения: 10 221
Аз  имам робот Мулинекс с всякакви функции, вкл и елекрическа месомелачка, подобна на показаната по-горе. Имам го от 7 г и го ползвам всекидневно, не само за мелене на месо, де. Страхотен и незаменим за мен уред.

# 413
  • Мнения: 2 152
Прав си Дядо Хаджия - това пропуснах да кажа, че чопъра поема около 400 грама и на два пъти го меля като месото е студено и е желателно да се слага вместо вода лед. Когато правя кайма с месомелачката задължително го меля с бучки лед - около 150 гр. на кило месо.

# 414
  • Мнения: 12 382
Благодаря на всички за споделеното, ще търся да си избера някакъв робот.

# 415
  • Мнения: 37 263
защо мелите месото охладено или дори с лед? за да е по-твърдо и да не става на каша?

# 416
  • Мнения: 2 152
простичко е - защото месото като е студено или леко замразено по-лесно се обратва - мели, реже и т.н., ивначе знаеш как си стои едно отпуснато и трудно се реже и т.н.
Дори и прясно месо, преди да го режа, слагам във фризера за определено време да стегне малко. А и студа убива разните му там микроорганизми ....

# 417
  • Мнения: 37 263
Бате, благодаря за отговора!   bouquet

# 418
  • Мнения: 2 152
Бате, благодаря за отговора!   bouquet

Няма защо. Ще разбереш колко е ценно, когато тръгнеш да режеш шницел на тънко или нещо подобно ....  hahaha

# 419
  • София
  • Мнения: 8 502
И не само това. Руснаците обясняват, че когато не е охладено месото при механичната му обработка нещо си ставало с белтъчините в месото - почвали да се разграждат и месото добивало не знам какви си вкусови и визуални качества.

Общи условия

Активация на акаунт