Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

• 110 485
  • 752
  •   1
Отговори
# 420
  • в 1001-та нощ
Аз като ровичках - дали не беше в чешкия сайт - точно това четох, че бъркането над 10 мин с машина е именно, за да се "разпадне" някакъв протеин вероятно в каймата) и да стане по-хомогенно после  Rolling Eyes

Иначе - ако няма кайма - меля с робота. Моят има 2 купи за спираловидния нож. Малката ползвам з мелене, а голямата за бъркане.

По-лесно ми е да режа по-замръзнало месо, затова така го режа и после бъркам. Дори не знаех, че е за предпочитане Simple Smile

# 421
  • София
Аз като ровичках - дали не беше в чешкия сайт - точно това четох, че бъркането над 10 мин с машина е именно, за да се "разпадне" някакъв протеин вероятно в каймата) и да стане по-хомогенно после  Rolling Eyes

Иначе - ако няма кайма - меля с робота. Моят има 2 купи за спираловидния нож. Малката ползвам з мелене, а голямата за бъркане.

По-лесно ми е да режа по-замръзнало месо, затова така го режа и после бъркам. Дори не знаех, че е за предпочитане Simple Smile

Той нека си се разкъсва и разпада, но това е трупно месо и при повишаване на температурата започват естествени процеси на разпад, които водят до неприятни вкусови и визуални ефекти.

# 422
  • ВАРНА
 Вчера правих за първи път шунка.Варих я в Крок-пот-а и добре се получи,но не изтече никаква вода.Имаше само две супени лъжици желирана течност.Дали,защото така и не достигнах заветните 80 градуса?Общо взето температурата на третия час бе 74.Сочничка си стана де.Ще добавя чесън следващия път ,пък дано докарам салам Камчия от миналото.....

# 423
Иланг в другата тема щях да ти кажа, да дадеш рецептата тука
Много апетитно изглежда
Ние тука се борим за чисто ядене дали е шунка или колбас  - без значение - важното е да не ни тровят

(редактирах се, че писах от телефона и си личи

Последна редакция: пт, 09 окт 2015, 07:09 от Батето

# 424
  • ВАРНА
 Съвсем базов модел  Simple SmileПолзвах фино смляно месо от плешка- килограм.Сол 19 грама,малко черен пипер само(заради детето) и 100 мл.вода.Омесенатасмес се слага в плик за печене,после в кутията,притиска сес капачето за два дена и престоява в хладилника.После варя в Крок Пот-а за четири часа на слабо ()Low).После стои вхладилник за 12 часа и е готово за консумация.Другата седмица ще пробвам и опушване.

# 425

Благодаря ти за бързата отзивчивост. Интересно е като технология и като резултат.
Само не разбрах, водата в крок пота изцяло ли покрива пакета?

# 426
  • София
Третият ми опит е по-добър от предишните два, но пък ми идва малко мазничко. Забравих да снимам, за да ви покажа.
Желето ще влезе в бобеца за довечера.

# 427
  • Юпитер- Сатурн
Аз правя нещата малко по - различно. Правя каймата с ръчна месомелачка, слагам сол, черен пипер на зърна. Завивам в алуминиево фолио като усуквам краищата, получава се форма на тънък салам или дебела наденица. Хубаво притискам докато оформям салама. Престояват минимум 2 дена в хладилника. После саламите ги пуширам. Слагам ги в студена вода и на слаб огън (котлона го включвам на 3 от 6 възможни степени) и така стои поне 3-4 часа. Следя да не завира. След като изстинат престояват в хладилника и на другия ден са готови. Но до сега не са имали вкуса на варената шунка.

# 428
Аз да се похваля, че след дълга лятна пауза турих първата шунка: пилешко обезкостено бутче, свинска плешка и маслини. Бутчето - на няколко едри парчета, плешката - на едра кайма, маслините на 4-инки. Замесих с обичайните подправки (сол, пипер...) и с бира  Embarassed и прясно мляко, зря около 12 часа.
Резултатът е неочаквано добър, с чудесен вкус на пилешко роле (не пушено, естествено), плътна консистенция на каймата, отлично се реже.
Аз доволно, ще ползвам мляко и бира и по-нататък.

# 429
  • Бургас
иланг-иланг, а кутията легнала ли я слагаш в крока? Защото права ми се струва, че няма как да я покриеш с вода newsm78

# 430
  • ВАРНА
 Да,полегнала и изцяло покрита с вода.

# 431
въпрос към тези с шунковар на Тескома - днес приготвих сместа за шунковара по базовата рецепта /1 кг. месо, премерих го с кухненска везна и беше съвсем точно/, но около 1/3 от заготовката не успя да влезе в шунковара
къде бъркам и има ли някакъв трик?

# 432
Месото при смилането леко "разбухва" - никога не съм го теглил;
Ама това да не те притеснява, че е останало малко - просто го приготви по друг начин  newsm78

# 433
Аз също с триста зора го набутах и завъртях капачката, хем мъжът ми донесе смляно месо, премерих в шунковара, обаче после като добавих водата, явно заради нея трудно се събра, около 2-3 пълни лъжици ме измъчиха, следващия път по-празно. А влязох да кажа, че съм заредила мляна плешка. Сложих 2 лъжички суха сметана, захар, сол, вода около 20 бр. семенца кимион, черен и червен пипер, понеже не ми миришеше на нищо, добавих и сминдух, много го ползвам за принцеси, та не знам тук какво ще се случи, но общо взето работя над ароматите, като съм се отказала и не искам да добавям чесън. Ядем продукта на закуска и хич не е уместно да слагам чесън и силни аромати.

# 434
първи опит
не съм в особен възторг, харесвам сухо месо, но това не е "моето"
децата го ядоха, но казаха, че предпочитат варено шпековано месо вместо шунката
за моя изненада момъкът го хареса - очаквах той се мръщи най-много
по базовата рецепта в книжката със свинско, стоя в хладилника не повече от 8 часа преди варене, но всички бяха нетърпеливи; след това около 12 часа в хладилника; снимката е със светкавица, защото закуската беше по тъмно

днес ще заредя втори опит - смес пилешко и свинско

Общи условия

Активация на акаунт