Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

• 110 569
  • 752
  •   1
Отговори
# 660
  • София

Ако ги покрия нямкак с хартия или нещо дали ще помогне? Балконът ми е чист изток.

# 661

Ако ги покрия нямкак с хартия или нещо дали ще помогне? Балконът ми е чист изток.

да покривам ги с с рекламия вестник на Кафланд

# 662
А черва/ обвивки от къде или какви ползвате за суджуците?

# 663

естествени свински черва за суджуците - купени на пазара. Може и да се намерят в месарски магазин. Малко повече търсене. В София къде се продават не знам...

# 664
Мерси, ще продължавам да търся! Simple Smile

# 665
  • Испания

естествени свински черва за суджуците - купени на пазара. Може и да се намерят в месарски магазин. Малко повече търсене. В София къде се продават не знам...

А изкуствени откъде могат да се намерят, Батето?

# 666
изкуствени - също от там, продават няколко вида. Иначе не съм търсил специално. Но погледнах из Нета - има доста доста фирми, които внасят и продават. Май е въпрос на търсене и зависи от местоживеенето

# 667
  • Испания
Много благодаря.  bouquet

Питах заради децата ми.

# 668
Аз се свързах по мейл с една фирма, написали са да им звънна. Като проуча, ще споделя информация.
Батето, какви размери за наденица да си избера - поне 10 размера са описани.
свински черва калибър 26/28; 28/30; 30/32; 34/36; 36/38; 38+; 38/40; 42/44; 40+
има овчи и говежди, по подразбиране търся свински?
Моля, за съвет, колеги bouquet  Simple Smile

Редактирам се като само допълвам - поръчах вече, като ги получа ще кажа, по всяка вероятност това ще е в четвъртък, така че като ги получа ще пиша Simple Smile

Последна редакция: вт, 08 дек 2015, 16:11 от blackcat6

# 669

Редактирам се като само допълвам - поръчах вече, като ги получа ще кажа, по всяка вероятност това ще е в четвъртък, така че като ги получа ще пиша Simple Smile

Е, че ще споделиш е задължително - така ще помогнеш на доста хора. От свинските се ориентирам към по-малките размери, че става и наденица или суджук, а с големите - единствено луканка....

# 670
  • София
Вторият ми опит е хамбургски салам.
http://www.prikachi.com/images.php?images/687/8505687m.jpg
Рецептата е за говеждо месо в хамбургска саламура, за 50 кг месо, от книжка за консервиране на месо.
Редуцирах мерките за 1кг месо, което при мен беше 300г телешко, 200г сланина с кожичка и 500г свинско като изчистих всички жилки и ципи. Подправките които варих в 300мл вода, докато се редуцира до 100мл са: 20г сол, 1 ч.л. захар, 10 зърна чер пипер, 2 дафинови листа, 3 карамфилчета, 2 щипки канела, 2 щипки индийско орехче.
Кожичката я сварих с маринатата и я пасирах в нея. Месото смлях на чопъра, сгреших, трябваше на най-ситната решетка на месомелачката.
Стана много ароматен и вкусен продукта, но не прилича на хамбургски салам.

Последна редакция: вт, 08 дек 2015, 17:39 от ginger tea

# 671
  • София
Аз си взех тънки черва за луканка, осолени, 10м, за 8кг месо, 6лв. от женският пазар. Има ги в малките месарски магазинчета, като се върви в посока обратна на Сливница, по лявата страна, след като се мине малката триъгълна градинка.
За сега опитите с шунките временно се прекратяват, ще правим бански старец в черва за луканка. Преди години правихме и сушахме на балкона, после климата в София се промени и не можеха да изсъхнат. Миналата зима се оказа че в мазето (на новия ни апартамент) успешно се сушат мръвки, виснахме осолено месо и се изсуши много бързо.
Другото което правим за сезона е бахур и шунка или по-скоро варено шарено месо или свински джолан с кожичка в зелев сок, след което го намазваме обилно със смес от черен и червен пипер и чесън.

Последна редакция: вт, 08 дек 2015, 17:38 от ginger tea

# 672
Да Ви питам, на луканките селитра слагате ли? Ще питам и в другата тема обаче...

# 673
Да Ви питам, на луканките селитра слагате ли? Ще питам и в другата тема обаче...

не, нито нитритна сол; само малко захар и уиски ....

# 674

не, нито нитритна сол; само малко захар и уиски ....
Благодарско  Hug

Общи условия

Активация на акаунт