Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

• 110 582
  • 752
  •   1
Отговори
# 675
Да попитам, някой пробвал ли е в шунковар, шунка от цяло парче месо. Че нещо такава мисъл ми се върти в главата.

# 676
Да попитам, някой пробвал ли е в шунковар, шунка от цяло парче месо. Че нещо такава мисъл ми се върти в главата.
Помня, че имаше опити, но трябва много добре да го "овлажниш" със спринцовка и разтвори, защото все пак е голямо парчето. Порови назад в темата и да се отчетеш после  Peace

# 677

Правил съм и ЕЙ ТУКА съм описал каква дивотия спретнах.
Две неща - не е необходимо много да се притиска и момента с печенето трябва да се направи по-финно, както от личен опит знам - много набързо, само за коричка, а не да се изсуши
Успех

# 678
  • София

Две неща - не е необходимо много да се притиска и момента с печенето трябва да се направи по-финно, както от личен опит знам - много набързо, само за коричка, а не да се изсуши
Успех

Аз така и не разбрах от какъв зор аджиба пече шунката след това?

# 679
И аз така не разбрах защо?
Може би в името на експеримента ...

# 680
  • София

Успех

А за какво му е шунковара, ако няма нужда да се притиска, нещо не вдявам май?...  newsm78

Пробвахме с парчета - по-едрички - мръвки и сланинка. Стана вкусно - и много по-сочно от варианта с каймата, изобщо - чудно. Само дето. Нещото се разпада при рязане!

Някакви съвети? Моля? Какво да се направи, че да не се разпада като е от парчета?
Също - саламестия вариант, с каймата, някак... сух става все. Някой може ли и тук да ме ориентира, че сме новаци?

# 681
  • София

А за какво му е шунковара, ако няма нужда да се притиска, нещо не вдявам май?...  newsm78

Пробвахме с парчета - по-едрички - мръвки и сланинка. Стана вкусно - и много по-сочно от варианта с каймата, изобщо - чудно. Само дето. Нещото се разпада при рязане!

Някакви съвети? Моля? Какво да се направи, че да не се разпада като е от парчета?
Също - саламестия вариант, с каймата, някак... сух става все. Някой може ли и тук да ме ориентира, че сме новаци?

Е точно това прави шунковара - притиска и уплътнява. И затова пък са предвидили 1/3 да е кайма за да уплътни още повече изделието. От там нататък се разчита на желето, което месото ще пусне за да се спои хубаво. В някои рецепти добавят нишесте (то пък си е направо лепило). За да не е пък сухо се добавя вода или мляко (да не кажа, че в някои руси рецепти тя е в двойно количество), ако пък и самото месо е много сухо първо се накисва в подходяща марината или пък прясно мляко.

# 682
  • София

Едрите парчета си станаха чудесни, но каймата, макар да добавяме вода, става суха -

А за нишесте изобщо не ми беше хрумвало (и не съм го срещала - начинаещи сме - т.е. аз и съкровището), как се слага - сухо да се овъргаля месото, или в каймата (изобщо без кайма беше този ни опит), или разтворено в течността? И колко се слага?
Много благодаря за съвета!

# 683
  • София

Едрите парчета си станаха чудесни, но каймата, макар да добавяме вода, става суха -

А за нишесте изобщо не ми беше хрумвало (и не съм го срещала - начинаещи сме - т.е. аз и съкровището), как се слага - сухо да се овъргаля месото, или в каймата (изобщо без кайма беше този ни опит), или разтворено в течността? И колко се слага?
Много благодаря за съвета!

Пропуснах да напиша, че от съществено значение е и омесването на сместта. Има няма кайма нарязаните парчета се омесват много хубаво. Затова аз меся с робот, защото по принцип моите ръце са слаби.

Нишестето руснаците го разтварят в течността, която пък задължително трябва да е много студена.

# 684
Изключително много зависи и каква е каймата - аз вече няколко пъти правих само кайма и кайма с парченца джолан, сухо не ми е било... Но каймата трябва да е умерено мазна (или да има накълцана сланинка вътре). А и слагам прясно или кисело мляко по малко, освен водата. И да, хубавото омесване е съществено, макар че според мен най-вече за текстурата и еднородността на вкуса, не толкова за друго...
Нишесте не виждам смисъл да се слага - нали точно от такива неща искаме да избягаме? По-добре  желатин или пектин, екстра се получава.

# 685
  • София
Изключително много зависи и каква е каймата - аз вече няколко пъти правих само кайма и кайма с парченца джолан, сухо не ми е било... Но каймата трябва да е умерено мазна (или да има накълцана сланинка вътре). А и слагам прясно или кисело мляко по малко, освен водата. И да, хубавото омесване е съществено, макар че според мен най-вече за текстурата и еднородността на вкуса, не толкова за друго...
Нишесте не виждам смисъл да се слага - нали точно от такива неща искаме да избягаме? По-добре  желатин или пектин, екстра се получава.
И трите продукта на естествени и безвредни.

# 686
Наистина и трите продукта са натурални и няма вреда от тях. Слагането им е въпрос на вкус.
Но бъркането го намирам за абсолютно задължително - то си е част от технологичния процес - бъркане поне на два пъти по 10-а минути и то с изстудени продукти.
Именно то гарантира хомогенизирането и крайния резултат

# 687
  • София
Наистина и трите продукта са натурални и няма вреда от тях. Слагането им е въпрос на вкус.
Но бъркането го намирам за абсолютно задължително - то си е част от технологичния процес - бъркане поне на два пъти по 10-а минути и то с изстудени продукти.
Именно то гарантира хомогенизирането и крайния резултат

Така е без омесване ще имаме някакъв месен продукт наречен колбас. Единственото изключение е когато ползваме цяло парче, което пък си е хомогенизирано от само себе си. Там обаче при постните меса се иска така нареченото „овлажняване“, чрез мариноване и шпиковане.

Последна редакция: вт, 15 дек 2015, 16:04 от дядо хаджия

# 688
Така е без обесване ще имаме някакъв бесен продукт нарушаване колбас.

моля?  Thinking

# 689
Така е без обесване ще имаме някакъв бесен продукт нарушаване колбас.

моля?  Thinking

взе ми думите от устата  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт