Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

  • 110 509
  • 752
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 738
Аз не казвам, че нишестето е вредно, а че не виждам смисъл да го слагам в салам - предпочитам желатин.
Няма значение де. Важното е резултатът да ни допада!

# 691
  • София
  • Мнения: 8 502
Така е без обесване ще имаме някакъв бесен продукт нарушаване колбас.

моля?  Thinking

взе ми думите от устата  newsm78

 newsm62 newsm62 newsm62

Ами така ще е, като пиша от таблета и не знаех, че тоя ми замества думите, пък аз в същото време не гледам какво излиза написано.

Коригирах си текста.

# 692
  • Мнения: 2 152
моя прави този номер като му диктувам - превежда както си иска newsm10

# 693
  • София
  • Мнения: 8 502
моя прави този номер като му диктувам - превежда както си иска newsm10

Ама не може да му се отрече, че добре ги е съчинило.

# 694
  • София
  • Мнения: 17 652

Едрите парчета си станаха чудесни, но каймата, макар да добавяме вода, става суха -

А за нишесте изобщо не ми беше хрумвало (и не съм го срещала - начинаещи сме - т.е. аз и съкровището), как се слага - сухо да се овъргаля месото, или в каймата (изобщо без кайма беше този ни опит), или разтворено в течността? И колко се слага?
Много благодаря за съвета!


Пропуснах да напиша, че от съществено значение е и омесването на сместта. Има няма кайма нарязаните парчета се омесват много хубаво. Затова аз меся с робот, защото по принцип моите ръце са слаби.

Нишестето руснаците го разтварят в течността, която пък задължително трябва да е много студена.


Да, заради вас и вашите вкусни снимки и месещ робот поръчах вече - ще дойде в четвъртък, хич не ми беше как да се изразя, финансово належащ, ама то на такива изкушения устоява ли се?

# 695
  • Мнения: 2 152
Кати, необходим разход си е - не съжалявай. Ще ти върши и много друга работа.
За съжаление, вече сме декември и сега се правят други мезета, та до шунковара не съм допрял - правя суджуци, домашен бекон, веяна рибица и т.н.
Ще ги покажа кат` поне малко може да се пакажат за пред хората

# 696
  • София
  • Мнения: 17 652
Изключително много зависи и каква е каймата - аз вече няколко пъти правих само кайма и кайма с парченца джолан, сухо не ми е било... Но каймата трябва да е умерено мазна (или да има накълцана сланинка вътре). А и слагам прясно или кисело мляко по малко, освен водата. И да, хубавото омесване е съществено, макар че според мен най-вече за текстурата и еднородността на вкуса, не толкова за друго...
Нишесте не виждам смисъл да се слага - нали точно от такива неща искаме да избягаме? По-добре  желатин или пектин, екстра се получава.


Нищо лошо няма в нишестето (не модифицираното нишесте, а обикновеното, просто, лишено от мутации такова) - аз и картофки си хапвам, и царевичка (и си ми личи...  Embarassed)

Но идеята за пектина ми харесва - имам от сума ти време един пакет, дето така и не се наканя да го използвам...

Сегса съм взела едни мръвки - малко бут, малко флейка и... езици. Понятие си нямам дали може някак да се вложат - след сваряване, предполагам, за да се обелят?.. - но ако не е добра идея просто ще си ги хапнем така, де. Някой да е правил такива щуротии някога?

# 697
  • София
  • Мнения: 17 652
Кати, необходим разход си е - не съжалявай. Ще ти върши и много друга работа.
За съжаление, вече сме декември и сега се правят други мезета, та до шунковара не съм допрял - правя суджуци, домашен бекон, веяна рибица и т.н.
Ще ги покажа кат` поне малко може да се пакажат за пред хората


Декември - декември, ама на 20 градуса аз месо няма да изтъпаня на балкона... страшно ми се ядат суджуци! Ама ще почакам да застудее - освен да стане подходящ месец...

# 698
  • Мнения: 2 152
Стават си суджучетата - само да са на сянка и на проветриво място

ей този суджук от конско и други меса правих на скоро - беше в края на ноември и в момента е на кратеж и пак ще се прави. Вече съм купил червата - само чакам да открадна малко временце и ще са готови за Нова година, а и защо не за Коледа

# 699
  • София
  • Мнения: 17 652
Какво е това картеж? Нямам проветриво място - балконът е остъклен. Ако ги покрия - от слънцето да ги скрия все пак, хептен ойде коня у ряката... страх ме е на толкова топло, честно.

# 700
  • Мнения: 2 152
не картеж,а кратеж- демек на свършване
И нашят балкон е остъклен,но северен  и проветрив
И си става без проблем- държа прозорците отворени( имат комарници) и духа яко

# 701
  • Варна
  • Мнения: 709
Купихме си шунковар и сега ще трябва да чета назад в темата... иска ми се да пробвам.

# 702
  • Мнения: 2 152
Купихме си шунковар и сега ще трябва да чета назад в темата... иска ми се да пробвам.

прочети, пробвай и се отчитай

# 703
  • София
  • Мнения: 17 652

Нещо тази шунка все свършва преди да е готова следващата...  Confused Май трябваше да взема по-големия...  Thinking Пък в началото мислехме, че това кило месо кога ще го изядем.  Party

# 704
  • Мнения: 13 131

Нещо тази шунка все свършва преди да е готова следващата...  Confused Май трябваше да взема по-големия...  Thinking Пък в началото мислехме, че това кило месо кога ще го изядем.  Party

Аз като направя и съм много спокойна. Може и да няма друго в хладилника има ли от шунката, едни пържени яйца и съм готова. В събота и аз ще заложа една доза, че скоро не съм правила, само суджуци правя от 2 седмици  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт