Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

• 110 482
  • 752
  •   1
Отговори
# 705
 и така най-после направих втория опит по рецепта от книжката(леко модифицирана).
свинско от плешка и бут, сол, индийско орехче, вода, черен пипер, сол и пресована скилидка чесън. Взаимствах от Дядо хаджия и сложих червен пипер за да го докарам на цвят. Всичко смлях, по скоро разбих в робота - оставих да престои 24ч. в шунковара на студено.  И след това направих експеримент: варих я с два термометъра единия в месото и втория  във водата. варих 2.30ч на 82-83 градуса на водата, това което констатирах че чак на 2-рия час Т на месото достигна 72г. това е резултата

Много ни хареса на вкус.

# 706
Браво, Зузи!
Изглежда страхотно.
Струвало си е труда  bouquet

# 707
  • София
А колко червен пипер слагате?

# 708
1 - 1 1/2  ч.л. червен пипер

# 709
Най- после уредчето дойде. И то точно на време. Като коледен подарък. За Коледа няма време но за нова година ще спретна и аз една шунка.

# 710
Най- после уредчето дойде. И то точно на време. Като коледен подарък. За Коледа няма време но за нова година ще спретна и аз една шунка.

Страхотен Коледен подарък! Честито!

# 711
  • София

Честито!!!

Аз пък се замислям за по-големия... Щото ми изглеждаше много 1 килограм месо, ама сега като си правим... все не остава до следващата партида.

Взех и месо за суджуци / луканки и пастърма - и то се стопли времето...  Mr. Green Ама нейсе, тази вечер ще пълним суджуците - и, разбира се, нямаме подходящ дебел канап, та да видим и това как ще се получи... Не знаех, че първо на плоско трябва да седят - ама май така се прави?

# 712
Уредчето вече е заредено, бях се подготвил. Ама нещо не мога да се орентирам и да кача снимка. #Crazy

# 713
тази вечер - втори неуспешен опит с картофената 'шунка' в шунковара по рецептата от книжката
чакам приятелка, която е вегетарианка, наложи се да направя нещо друго за ядене
мъжете е ясно - хапват месце, но и те не са във възторг от шунковите произведения
като цяло шунковарът до тук е по-скоро разочарование отколкото удоволствие

# 714
  • София

Това пък що за чудо е, картофена шунка?..

# 715
  • София
тази вечер - втори неуспешен опит с картофената 'шунка' в шунковара по рецептата от книжката
чакам приятелка, която е вегетарианка, наложи се да направя нещо друго за ядене
мъжете е ясно - хапват месце, но и те не са във възторг от шунковите произведения
като цяло шунковарът до тук е по-скоро разочарование отколкото удоволствие

Хайде сега сподели малко подробности за да можем да ги обсъдим и да търсим заедно причините за проблемите.

# 716
рецептата от книжката:

Скрит текст:

първия път картофите със сметаната загоряха независимо от ниската температура и внимателното бъркване
втория път забърках сместта /без индийско орехче, останалото е спазено точно/ и я сложих директно в шунковара; варих 2 часа на 85 С, картофите по края бяха почти готови, в средата - сурови, а сместта не се беше втвърдила
да варя кило картофи три часа в шунковара, евентуално за да се получи това, което очаквам, просто няма да стане  Grinning

# 717
  • София
рецептата от книжката:

Скрит текст:

първия път картофите със сметаната загоряха независимо от ниската температура и внимателното бъркване
втория път забърках сместта /без индийско орехче, останалото е спазено точно/ и я сложих директно в шунковара; варих 2 часа на 85 С, картофите по края бяха почти готови, в средата - сурови, а сместта не се беше втвърдила
да варя кило картофи три часа в шунковара, евентуално за да се получи това, което очаквам, просто няма да стане  Grinning

Ми четох, четох ама не разбрах каква е ролята на шунковара?

# 718
ролята на шунковара според мен - в притискането на цялата смес
смисълът на въпросното мезе - възможността да нарежеш произведението тънко по подобие на шунка, да изглежда красиво и да го подправиш с каквото желаеш, за да стане още по-вкусно
не е онова, кеото бих сервирала у дома всеки ден, но удачен вариант за гости

не обичам да не ми се получават нещата, но не виждам това как да бъде подобрено, за да се получи както го искам

# 719
  • София
ролята на шунковара според мен - в притискането на цялата смес
смисълът на въпросното мезе - възможността да нарежеш произведението тънко по подобие на шунка, да изглежда красиво и да го подправиш с каквото желаеш, за да стане още по-вкусно
не е онова, кеото бих сервирала у дома всеки ден, но удачен вариант за гости

не обичам да не ми се получават нещата, но не виждам това как да бъде подобрено, за да се получи както го искам

Пробвай да го направиш като наденичките дето ги описах в тая тема. Те са по тънки и така според мен ще се обработят равномерно.

Общи условия

Активация на акаунт